Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Lapozás: OK   9 / 16
(#) Inhouse válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Az eredetileg az 5V-ra menő vezeték ott van a helyén? Nem vetted ki az oda menő ellenállást?
Ez az egész arra van, hogy alapból a 15V-ot osztja a 2 ellenállás, így 5V lenne az 5V-os részen (persze a trafótól jövő rész kiemelve). Amikor az átfolyó áramtól kezd nyitni a PNP tranyó, akkor húzza fel az 5V-os kimenetet a 15V felé. Emiatt az eredeti 5V-ot figyelő rész (feedback, talán R26 6k8) elkezd dolgozni és leszabályoz...
Nyit a tranzisztorod? Mekkora a feszültség a 100 és a 200 ohm találkozásán? Meg van az eredeti visszacsatoló ág az 5V-ról?
A BC557 elég határeset, én úgy emlékszem, hogy 100mA-t tud...

Üdv
Inhouse
(#) demonherceg válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Teljesen a kapcsolási rajzot követtem!

Az 5V-ról az IC lábára menő ellenállás ott a helyén,az 5V-os ágban a kondi és a tekercs ki van véve, és az 5V és föld között eredetileg 100 ohmos/2W-os ellenállás volt így betettem az 5V és a 12V közé egy 200 ohmos/2W ellenállást így a 12V-ból lett 15,2V.
Már csináltam akkutöltőt tápból,de azok ATX-ek voltak és csak a visszacsatoló ellenállás értékét változtattam amelyik megy a TL494 1-es lábára,és működött. De ez egy kissé komolyabb akar lenni. :yes:
A gond az,hogy nem ATX. Hanem a MODEL:LC-8460BTX és KA109960442E IC van benne nem pedig TL494 és így a visszacsatoló ellenállást nem nagyon találom és csak az 5V-ot figyeli a többit nem. Ez valami régebbi táp és MAX 450W. Az biztos,hogy jobb mint az ATX 450W-os hisz ugyanaz a teljesítmény de nagyobbak a hűtőbordák és sokkal precízebb a felépítése. De minden további nélkül a feszültségosztás működik,csak az áramkorláttal van egy kis gondom. Amint kiderült a BC557 zárlatos lett,így betettem egy 2SA614-t-et ami 1A bír és tökéletesen jó,hisz kimértem. De most az a gond,hogy mihelyt a motort ráteszem a táp le is áll! Pedig a motor nem tud felvenni 15A-nál többet gondolom én. Szerinted nagyobb értékű ellenállást kéne használjak a 0,05 ohmos helyett,Pl.0,1 ohmost? Lehet,hogy a motor indulásból nagyobb áramot vesz fel a kelletnél.

Mondom én, hogy kicsi oda a BC557!

Idézet:
„Pedig a motor nem tud felvenni 15A-nál többet gondolom én. Szerinted nagyobb értékű ellenállást kéne használjak a 0,05 ?os helyett,Pl.0,1 ?ost? Lehet,hogy a motor indulásból nagyobb áramot vesz fel a kelletnél.”

Minél nagyobb ellenállást raksz, annál kisebb áramnál fog akkora feszültség esni rajta, hogy niysson a tranzisztor. A motorok indulóárama jóval nagyobb lehet a névlegesnél. Ha amúgy bírja a motort, akkor zárd rövidre a söntöt az indulásig, aztán, ha már pörög, akkor vedd le a rövidzárat. Ha így megy, akkor ehhez a motorhoz nem elég a 0,05, kisebb kell, vagy kell még ellenállás a bázisra...rakj a sönttel párhuzamosan egy potit és annak a csúszkájáról menjen a tranzisztor bázisa...

Üdv
Inhouse
(#) demonherceg válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Hálás köszönetem neked! A poti segített!
Most már csak annyi van hátra,hogy kiszámoljam a söntellenállás értékét,hogy 16A-nál többet ne adjon le és kész is. Még annyi lenne,hogy valami nagyon egyszerű feszültség figyelőt építek be ami az akku feltetténél állítsa le a tápot.
Ja amúgy a PS-ON-ra ha +12V-ot adok akkor le áll a táp?

AT táp akkor áll le, ha elveszed a bejövő feszültséget, hol van rajta PS-ON?
Miért kellene másik sönt, ha működik az áramkorlát a potival? Állítsd be és kész...vagy olyat akarsz, hogy 16A-nál puff álljon le?
komparátoros feszültségkorlát

Üdv
Inhouse
(#) demonherceg hozzászólása Feb 16, 2012 /

Gondoltam,hogy egy egyszerű tranzisztoros akkufigyelőt teszek be mi csak is figyeli az akku töltöttségét és három leddel ki is jelzi azt. a kérdés az,hogy hogyan tudnám megoldani,hogy a 3.ábra T4 tranzisztorral kéne leállítsam a tápot. Mivel az +12V-ot kapcsol a LED3,így gondoltam,hogy meg kéne úgy oldani,hogy a PS-ON-ra kapcsolja rá a +12V-ot.
Mivel a táp akkor működik,ha a PS-ON-ra a test megy,így ka valahogy meg lehetne oldani,hogy ha a T4 kapcsolja +12V-ot akkor az menjen a PS-ON-ra és a táp álljon le. MEG LEHET-E OLDANI???

Akku.tif

(#) Inhouse válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

AT tápban PS-ON?
Egyébként kell még egy NPN tranzisztor, meg 2 ellenállás. A T4 kapcsol pluszt egy ellenálláson keresztül az NPN tranyó bázisára és még egy ellenállás a bázisról a testre. Az NPN tranyó emittere testre, a kollektor a kapcsolt test.

Üdv
Inhouse
(#) demonherceg válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Igen ott a PS-ON. Nagyon tudsz! Köszi szépen.
(#) attirush hozzászólása Feb 18, 2012 /

Üdv!

szeretném én is átalakítani a pc tápomat.de annyit értek hozzá,hogy ha megmutatják mit cseréljek akkor megoldom.Remélem kép alapján tud valaki segíteni.
Előre is köszönöm!!
(#) demonherceg válasza attirush hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

A dolog egyszerű.

1.lépés:
Kiforrasztod az összes huzalt. Piros 5V Narancs 3.3V Sárga 12V
2.lépés:
Meg keresed Az 5V-os kimenetet vörös huzalok, a nyákon követed a vékony vezetéket ami az IC (DBL 494) 1-es lábára egy ellenálláson keresztül megy, és azt az ellenállást kiforrasztod! 4.7k ellenállást!
3.lépés:
Meg keresed Az 12V-os kimenetet sárga huzalok, a nyákon követed a vékony vezetéket ami az IC (DBL 494) 1-es lábára egy ellenálláson keresztül megy,és azt az ellenállást kiforrasztod! A 27K ellenállást!
4.lépés:
A12v-os részről kivett 27k ellenállás helyére,beforrasztasz egy 47K potenciométert.
5.lépés:
A 47k potenciométer tengelye úgy legyen állítva,hogy zárlatot mutasson 0 ohmot!
6.lépés:
Áram alá helyezed a tápot és a PS-ON(zöld huzal)-t összehidalod a testtel(GND).
7.lépés:
A 47k potenciométer tengelyét addig forgatod,míg a 12V-os részen el nem éri a 15.3V-ot!
8.lépés:
A 15.3V ki jövetre már csak egy töltő kell. Abból itt van épp elég kapcsolás.

Mellékelek egy táp rajzot,mi nagyon hasonlít a tiedre,csak annyi különbséggel,hogy a rajzban nem stabilizátor IC-kel van megoldva a -5V és-12V, és a rajzban még egy LM339 IC található,ami a védelem szerepet tölti be. De a lényeg ugyanaz.

Remélem tudtam segíteni.
(#) attirush válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Üdv!

Köszi,hogy próbálsz segíteni.
"A dolog egyszerű". Nekem valahogy nem.Nem tudom vissza követni
Valami nem timmel!Az ic 1 lábon szerintem nincs ellenállás.
Az 5V és a 12V is 1lábon van ahogy írtad?
(#) erbe válasza attirush hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Nagyon egyszerű.
Van többszázféle PC táp, sok közülük ugyanazokkal az alkatrészekkel, de más elrendezéssel, bekötéssel.
Rossznyelvek azt mondják, hogy nincs két egyforma, de ez nem teljesen igaz.

Ha az IC-ről felülről-alulról jóminőségű közeli képet tudnál adni, esetleg le tudnád rajzolni a bekötését, máris tudunk segíteni.
(#) attirush válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Ennél jobb képet nem tudok csinálni.
(#) erbe válasza attirush hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Az alján még kellene kicsit javítani. Más megvilágítás, más szög, ne csillogjanak annyira a forrasztások. Akad PC táp, ahol az 1-es láb GND-n van. Ott a másik hibajelerősítőt használják, 15-16-os lábakat.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Ezt tudtam csinálni az alsó felvételedből, de sajnos, épp az a sarok nagyon gyengén látszik. Az 1-es lábról áthidalás indul, utána többfelé kell ágaznia, legalább 3 ellenállásra. Szokványos bekötés. Ha odafigyelsz az átalakítási útmutatóra, sikerülni fog.

alja.jpg

(#) attirush hozzászólása Feb 22, 2012 /

Köszönöm az eddigi segítséget.
Holnap próbálok jobb képet csinálni,remélem sikerül.
(#) attirush hozzászólása Feb 23, 2012 /

Remélem jók a képek.
(#) Inhouse válasza attirush hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Keress egy ellenállást, ami a +5V-ról megy nem a testre, kövesd végig, a TL494 komparátor bemenetéhez fogsz jutni. Aztán ugyanezt a +12V-ról is.
Nekem nagyon ismerős a PICT0022.JPG képed. Úgy rémlik, hogy az IC 1-es lábánál levő 3-as ellenálláscsoportból a szélső kivételével a maradék kettő benne van a buliban. (eddigi átalakítások emlékéből)

Üdv
Inhouse
(#) demonherceg válasza attirush hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Csinál 2 képet a teljes táptól egyiket alulról és a másikat felülről!
Miből lehet jó minőségben és akkor majd megmutatom mit kell kicserélned!!!
De a képek nagyon jó minőségűek legyenek,tisztán látszódjanak a vezetékek!!.
(#) demonherceg hozzászólása Feb 23, 2012 /

E rajznak csak a vörössel jelölt része külön megépíthető???
A szlovák akkutöltő rajz.
Valakinek ha van ötlete akkor szóljon.
(#) Inhouse válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Szerintem meg. A sönt azért még maradjon benne...

Üdv
Inhouse
(#) attirush válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

ettől jobbat nem tudok
(#) demonherceg válasza attirush hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Íme itt van mit kértél.
Csak vigyázz,hogy a 100k potméter középső és az egyik szélső lába legyen összekötve és csak két lábát használd kettő egybe és egy külön úgy forrasztod be!
Figyelem!!!!! A potenciométer tengelyét addig forgasd az egyik irányba míg az ellenállása 0 lesz. És mérd le a műszerrel és 0 ohmot kell mutasson!!!!
És aztán a PS-ON szálat tedd a testre (GND),és addig forgasd a potenciométer tengelyét a másik irányba,míg el nem éri a kiköveti feszültség a 16V-ot.
Nem mindig sikerül kihozni a 16V-ot belőle,de 15V-on felül ki kell jönnie.
A képen láthatod mit kell tenned!!
Sok sikert.

TAP.jpg

(#) attirush válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Köszönöm a segítséget!!!!!!

100k potméter sajna ilyen nincs nekem ,ilyen van 47K.
(#) attirush hozzászólása Feb 26, 2012 1 /

Üdv!

Rá akadtam 1 rossz elektromos kapásjelzőre és találtam benne 2 db potit.És az lenne a kérdésem, hogy megfelelő
lenne-e?A mérő műszer alapján 200k-ra állítva 18,1 mutat.
(#) demonherceg válasza attirush hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Igen alkalmas. Csak 100K felett legyen.
Nyugodtan használd,csak a potenciométer legen jó,ne legyen megszakadva.
(#) attirush válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Üdv!

Csak most vettem észre válaszod.

Köszönöm!!!
(#) demonherceg válasza attirush hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Nagyon szívesen máskor is.
(#) Inhouse válasza attirush hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Ha 18,1k-t mutat, akkor az annyi és nem lesz 100k...

Üdv
Inhouse
(#) attirush válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Üdv!

Ezek szerint nem jó!!???
Csak az én esetemben nem jó a 47K potenciométert?
A kivett 12V-ról ellenállás helyét rövidre kell zárni vagy marad megszakítva??
Következő: »»   9 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem