Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pasztás forrasztás, stencil készítés
 
Témaindító: NickE, idő: Feb 19, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) naberius válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
OK...
(#) NickE válasza NickE hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Itt hülyeséget írtam, a tCream réteg a pasztamaszk.

Ha már a pasztás forrasztásnál járunk, kell hozzá egy kemence. Nem nyitnék ezért külön topicot.

Youtube-n vagy googlen keresgélve jó sok "Toaster reflow oven" található. Néhány magyar is próbálkozott vele, de azért fórumokban jobban utánaolvasgatva a legtöbben azt írják, hogy nem váltotta be igazán a hozzá fűzött reményeket. Normális légkeverés nélkül nem lesz jó, 20-30 fok (vagy akár még nagyobb) eltérések lesznek a sütő egyes részeinél mérve. Azt néztem, hogy a kínaiak már 60ezerért árulnak ilyen "szegény ember reflow kemencét", erre még rájön vagy 20ezer áfa+vám. Néztem az értékeléseket, magára a termékre pozitív visszajelzések mentek, némelyik kiemelten dicsérte, hogy jó.

Ha figyelembe vesszük a rá fordított időt, kísérletezés során keletkezett selejteket, nem tudom, hogy megéri-e vele vacakolni.

Egyékbént van egy Aoyue 853A előmelegítőm, nagyon olcsón vettem szinte újonnan a vaterán 1-2 éve. Csak azért vettem, mert olcsó volt

Kipróbáltam, egy selejt panelen néhány padet bepasztáztam, ha felvettem a hőfokot maxra, megolvadt a paszta. Gondolkozok rajta, hogy erre rá kellene építeni egy kis fémdobozt (még csavarhelyek is vannak a befogató keretnek) és összehozok vele valamit.

Csak ahogy olvasgattam a fórumokat (többnyire külföldi projectek), majdnem mindenkinek a 3-ik, 4-ik nekifutásra jött össze olyan reflow kemence, ami már tényleg jól működik. Jobb volna egy bevált recept alapján csinálni.
(#) NickE válasza NickE hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Így néz ki az előmelegítő:

Aoyue 853A
(#) naberius válasza NickE hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Na igen, reflow kemencét építeni nem egyszerű dolog (: Jó lenne, ha lehetne valahogy összerakni egy olyan gépet ami képes lekövetni a pasztához előírt profilt kis pénzből.
Főleg, ha mondjuk be lehetne tenni több panelt is egyszerre. 10-15perc alatt elvileg lemehet egy profil.
Sokszor játszottunk el a gondolattal annak idején a cégnél, hogy hogyan lehetne hobby célra építeni egy jó kis stabil kemencét. Volt sok-sok ötlet, csak idő nem volt soha (: Hogyan lehetne szabályozni az előmelegítődet? (bocs a hülye kérdésért, de ez az előmelegítő hogyan működik?)
(#) sevenhill hozzászólása Feb 25, 2012 /
 
Sziasztok. Egy bezárt (betegség miatt) vállalkozástól vettem át gyártóeszközöket. Itt természetesen csak az SMD technológiát mutatnám be. Átadott gyártási programot csinálok. (indexrelék, vontatmány-visszajelzők stb...) A nyáklemez-tábla tördelhető csíkokba van sorolva, végén két pozicionáló furattal. Egy csíkot feláldoztak, ennek egy rézlemez-csíkra történő átfurkálásával készült a szitalemez. Az IC-knél 0.8mm, a többi helyen 1mm fúróval, a tappancsok közepén.A fúrási sorja természetesen el lett távolítva a rézlemezről. Az ónpasztázás a nyáklemezre helyezett réz-szitalemez segítségével történik egy szilikon spatulával. A pozicionáló furatok biztosítják a két lemez fixálást. Egy "félautomata" vákuumpipettás manipulátorral kézi irányítással lehet felszedni az alkatrészeket a "revolvertáras" tárolókból és a kívánt helyre letenni, az alkatrész beragad az ónpasztába. A manipulátort X-Y-Z irányban lehet mozgatni, és forgatni is lehet. Persze a használatához kellett egy kis gyakorlás! A "reflow" egy Tefal- gyorsgrillel történik, a technológiai utasítás: a max állásban felfűtés utáni automatikus kikapcsolás után 2-3 nyák-csíkot behelyezni, 40 másodperc után óvatosan kiemelni, és a hideg járólapra tenni. Ez így lett kikísérletezve, soha nem volt hősokkból tönkremenetel. Az elmondásuk szerint előtte valami szovjet kenyérpirítót használtak.
(#) sevenhill hozzászólása Feb 25, 2012 /
 
Az SMD lehelyezés persze csipesszel is lehetséges, bár a vákuumpipettás céleszközzel megfelelő gyakorlás után sokkal gyorsabb. Ha valakit érdekel egy ilyen céleszköz, tudok egy másik olyan vállalkozásról, ahol szintén egy ugyanilyen eszköz porosodik,esetleg eladnák. Utána kérdezhetek a részletekről. (ár, stb...)
A maradék fotó, ami az előzőbe nem fért be:
(#) NickE válasza naberius hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Az előmelegítő csak alulról melegíti a panelt. Inframelegítő. Arra van kitalálva, hogy ha pl. egy nagy nyákról ki akarsz forrasztani egy pl. TQFP tokos IC-t, akkor hőlégfúvóval körözgetsz az IC 4 oldala körül. Viszont ha az egész panel 20 fokos, akkor egyrészt elég nehéz csak hőlégfúvóval felmelegíteni annyira, hogy kijöjjön az IC, másrészt elméletileg a hőtágulás miatt deformálódhat a panel. Ezért jobb, ha az előmelegítővel felfűtöd az egész panelt ~ 150 °C -ra és a hőlégfúvóval közben tovább melegíted a kívánt IC-t.

Youtube-n ha beírod az előmelegítő típusát, láthatsz néhány alkalmazást. Pasztás forrasztáshoz is használják hőlégfúvóval együtt.
(#) patexati válasza NickE hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Valahogy így kell,hogy írtad Én is hasonlóan csinálom.. Előmelegítem 150-180 fokra (forrasztóanyag függvénye) és a hőlégfúvóval ráforrasztom a pasztára ragasztott alkatrészeket.. Pillanatok alatt beforrad a helyére sőt lehet igazítani is ha kell,nincs hősokk,még BGA is forrasztható a módszerrel csak azt golyózni kell nem pasztázni.. Előmelegítő nélkül a hőlégfúvó egy gyilkos szerszám.. Én készítettem egy előmelegítőt mivel nagy nyák is átfűthető (1800W) de előtte a satuba fogott vasaló talpal felfelé is megtette A reflow kemence szerintem nem sokra való nem lesz minden forrasztás tökéletes.. Ez miatt van a sok forrasztási probléma a laptopok alaplapján is mit tetéz az ólommentes technológia.
(#) NickE válasza sevenhill hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A pasztamaszk rézlemeze milyen vastagságú?

Én a nyákot gyártatom, mert 2 oldalas furatfémes, pozícióábrás, ilyet (jó minőségben) nem igazán lehet házi körülmények között csinálni, meg nagyobb mennyiségnél nem is lenne olcsóbb...

Az a gond, hogy nekem most pl. QFP44 tokos IC is van rajta és ez még az egyszerűbb. Pl.: az FTDI chipek hiába csak 28 lábúak, TSSOP tok, 0,5mm lábtávolsággal, ott szerintem nem működik a maszkfurás. Mindegy, a nyákgyártóval megcsináltatom a maszkot.

Pasztát honnan veszed? Én kis 50grammos pasztát használtam, Kínából rendeltem. Fecskendőbe jó volt, remélem, a maszkos technikához is beválik.
(#) patexati válasza NickE hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A soklábúakat és nem pasztázom hanem simán egy 45 fokos végű TCP Weller segítségével és némi flux adagolásával felforrasztom pár másodperc alatt..
(#) NickE válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Én is azzal csinálom, de egy bizonyos mennyiség fölött már unalmas. Múltkor 3 napig csak forrasztottam, még éjjel is. Ráadásul a pasztamaszkos technikával ha sikerülne pont az épp szükséges mennyiségű pasztát felvinni, akkor pl. nem kell mosni sem a panelt. Az nagyon csúnya, ha egy QFP44 tok körül odaszáradt a folyasztószer, mint a takony.

A normális minőségű mosogatás tovább tart, mint a forrasztás.
(#) naberius válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Azt mondod a reflow kemence nem jó.
Ha nem reflow akkor hogyan? Ezt használja a világon minden EMS. Tapasztalatom szerint a rossz forrasztást az olcsó PCB, a rosszul megválasztott reflow profil és a bénábbnál bénább kínai, indiai... alkatrészek okozzák.
Ha jó a PCB, jó a felülete (aranyozott, vagy megfelelően bevonatolt) nem valami működésképtelen OSP és megfelelő minőségű az alkatrész is (kellőképpen kezelt lábak, megfelelő anyagú előónozás, golyó, stb) akkor reflow-val tökéletesen le lehet forrasztani mindent legyen az akármekkora alkatrész, akármilyen vegyes felállásban. Persze nem egyszerű munka belőni a folyamatot.
(#) sevenhill válasza NickE hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Megmértem, van 0.2 és 0.3 mm-es is. Sárgarézből vannak.Az egyik talán vörösréz,bár elég rugalmas. Szerintem abból dolgoztak, ami épp kéznél volt. Én nemrég egyet csináltam rotalemezből (ez volt) Ez valami aluötvözet, a nyomdaiparban használták. Elég kemény és hasonlóan rugalmas, mint a sárgaréz lemez. Az ónpaszta beszerzési forrása: PEK 3 KFT Bp. Kőbánya, Állomás u 2. 4-5 éve vettem, fél kiló 10.000.- körül volt. Ólomtartalmú, ami azért jobb, mint az ólommentes, mert alacsonyabb az olvadáspontja. A nyáklemezek üzemben készülnek, jó minőségűek. Ezek is mind már átvett gyártási témák. Igaz, ezek egyoldalasak. Az IC lábaknál cikcakkszerűen vannak kifúrva a lyukak.
(#) patexati válasza naberius hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A reflownál a legcsekélyebb technológiai hiba bajt okoz.. Sokkal kíméletesebben meg lehet forrasztani hőléggel mint minden alkatrészt felmelegíteni a reflow hőmérsékletre.. Persze vannak jó kemencék de az olcsókra sokan panaszkodnak (közepén jó szélén meg nem ) Von persze olyan mit csak ezzel a megoldással lehet forrasztani de én nem igen találom vonzónak. Javításkor nem szívesen sütögetném például az elkokat mert azok nem élik túl de alámelegítés,maszkolás,csak a kívánt alkatrészek felmelegítése jobb eredményt hoz.
(#) naberius válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
No igen, ha hiba van a folyamatban akkor nagy bajt okozhat.
Már értem miről beszélgetünk (:
Bocs! Azt hittem általánosságban beszélsz a reflow-al kapcsolatban.
A hobby szintű illetve kis szériás gépek nem olyan stabilak, mint egy 12 zónás rendes ipari kemó.
Igen-igen, ha kis vagy házilag épített gépekről van szó, akkor egyet értek mindenben!
Ha valakinek van felesleges pénze (pl, ha nekem lenne) bizosan megpróbálnék összehozni egy ilyen kemót. Jópár nagyszériás gépet láttam, lenne pár ötletem... (: Illetve hogy korábban is írtam anno a cégnél sokszor eljátszottunk a gondolattal, hogyan is lehetne összehozni egy működőképes kemencét kis szériás gyártásra. Talán majd egyszer (:
(#) NickE válasza patexati hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A reflownak sok előnye van, ami persze csak akkor jön ki igazán, ha minimum 50-100 darabos gyártások vannak rendszeresen.

1, A forrasztásnál használt anyagok nem túl egészségesek. Néhányszor már sikerült jól beleszagolnom a forró paszta gőzébe, az üt, de a sima forrasztóón sem túl egészséges, ha az ember sokat forraszt. Mondhatod, hogy lehet elszívót venni, csinálni, maszkot viselni, ..., de azért a kemence tisztább, szárazabb érzés.

2, Ismét egyéni ízlés kérdése, hogy ki hogy és mivel forraszt, nekem volt olyan, hogy 1 nap csak 47nF kerámiakondiból 800 darabot forrasztottam be kézi pákával. Ez nagyon macerás, csipesz, egyik oldal, másik oldal, vékony ónnal csinálom, az könnyebb adagolni, de nagy nyűg, különösen ott, ahol pl. van 10 ellenállás szépen egymás mellett. Reflow technikával amikor megolvad a paszta, szépen beúszik a pad közepére mindegyik. Pl. egy smd LEDsornál ez fontos, ne mond, hogy többszáz ilyen apró vacak esetén mindig tökéletesen középen van mindegyik. Az IC ebből a szempontból különösen fontos. Ott tizedmilliméterek is számítanak, ne mond, hogy 100-ból 100 tökéletesen középen van, soha nincs kis elcsúszás sem.

3, Nagyon felgyorsult világban élünk. Régen vártak a zsigulira 8 évet, most meg ha azt mondod, hogy néhány napot, esetleg 1 hetet kell várni, meg akar őrülni a kedves megrendelő. Amit most gyártok, abból úgy számolom, 15 db (5x3) bemenne egy kisebb kemencébe is. 5-6 perc a sütés, ráadásul teljesen automata. Reflownál csak pipettával fel kell "dobálni" az alkatrészeket, ésszerű határon belül középre úsznak. Ha a mosást is megúszom, akkor az hatalmas teljesítménynövekedés.

4, Sajnos már kis korom óta nem 100% a szemem és hát fiatalabb nem leszek, javulni sem fog. Szemüveggel jól látok, de nem biztos, hogy jó 10 órákat TQFP tokos IC-t forrasztani, gyakran már a hátam és a nyakam is fáj a sok üléstől.

5, 100ezerből még vásárolt cuccokkal is kijön a technika, ami kínai, de ahhoz képest, hogy a neten milyen hobbimegoldásokat látok, egész professzionális technikát jelent a palacsintasütőkhöz és szendvicssütőkhöz képest. Én is szeretek spórolni, de 100k kiadás nem vág a földhöz.
(#) patexati válasza NickE hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Persze sok előnye is van ha tömeggyártás és az idő számít.. Én hobbiszinten készítek kis darabszámú nyákokat fontos az esztétika minőség és persze az olcsóság is . Azért egy kétoldalas beültetést nehéz kemencével megcsinálni mivel akkor nem elég a paszta még ragasztani is kell az alkatrészeket mert lehullanak róla.. Hidd el egy A4 méretet (a melegítő mit készítettem az kb ekkora) nem tart sokáig beforrasztani az alkatrészek felszórása a legtöbb idő,felfűtöm és felül nekimegyek a hőléggel szinte azonnal olvad és megy a helyére sőt tudok rajt igazítani is ha véletlen nem jól áll valami mert ez előfordul ha kézzel pasztázunk és tesszük fel az alkatrészeket. Ha kétoldalas megfordítom és forrasztom a másik felét nem kell ragasztani mert olvadási hőmérséklet alatt van az alsó melegítés.. Javításokra meg egyszerűen nem jó a kemence mert amortizálja az alkatrészeket.. Egy szó mint száz ezt tömeggyártásra találták ki sok előnye van de hátránya is van véleményem szerint.
(#) llaci56 hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Ismerkedvén ezzel az előmelegítős technológiával, rájöttem, hogy az öreg VilanyRezsőt nem szabad kidobni.
(#) naberius válasza patexati hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Bocs, csak megakadt rajta a szemem.
A kétoldalas reflow-s nyákokat nem kell ragasztani egyik oldalukon sem.
Nem potyog le, nem potyoghat le.
Akkor szoktuk ragasztani az egyik oldalt, ha nem pasztás forrasztás a második oldal, hanem mondjuk a kézzel beültetett THT alkatrészek miatt hullámforrasztott.
Ebben az esetben először ragasztó, aztán ezekre az SMT alkatrészek, majd a ragasztó kikeményítés reflow kemencében (persze alacsonayabb hőfokon ~150°C @3-5min) aztán a kézzel beültetett THT alkatrészek majd a hullám.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
Én is küzdök mostanában egy BGA javítással, itt van pár kép a műveletről: BGA javítás
Szerintem a sörös doboz tökéletes alapanyagnak. Vasalással rámelegítem a festéket. Majd erősen hígított maratóban lemaratom. Ma az első példány ahogy beletettem a maratóba egyből elpezsgett. A 2.-at véletlenül túl sok ideig hagytam benne és ott is kimarta ahol nem kellett volna. A 3. példányhoz pedig újra nyomtatni kell. De lusta vagyok most szaladgálni. (Nincs itt lézernyomtatóm.) Amint tovább lépek teszek fel új képeket.

Üdv.: Miki
(#) NickE válasza naberius hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Én is azt gondoltam, hogy leesik. Szóval a kétoldalas full SMT nyákot mindkét oldalon felpasztázzák, mindkét oldalra felpakolják (pick&place automata) az alkatrészeket és megy a reflow kemencébe?

(azt gondoltam, külön csinálják a 2 oldalt, az egyiket ragasztva)
(#) tanulo99 hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Én arra gondoltam építeni kéne egy speckó cnc gépet ami felnyomja a pasztát egy ilyen fecskendővel egybekötött szervómotorral, és ez a fej levehető lenne és menne fel egy másik aminek csipesz lenne a vége és szépen oda rakosgatná. Bár ez nem annyira érdekes mert sok eljárás van fémlapból stencilt készíteni ami tartós és nem nyeklik csuklik mint a műanyag(főleg ha vékony). Az ültetés meg kézin csipesszel nem egy nagy feladat. Egy kis nagyon apró nyáknál kirakom magam elé az ültetési rajzot 100 szoros nagyításba és nagyító alatt odarakosgatom. Vettem a zsibibe ezresért ilyen nagyítót, széthajtható és az alsó keretnél amin áll még vonalzó is van. És a reflowban úgyis odarántja a helyére. Ha hibás a nyák így észre lehet venni. Egyébként felhozhatnánk a témát, mert jó dolog ez. Én pl egy őskori szendvicssütőt alakítanék át. Sztem van benne légkeverés, ha nincs majd csinálok meg szabályzás vagy az eredeti de csinálnék pic-kel vagy avr-rel. Az időzítés is innen menne meg ez állítaná a hőfokot szép lassan felfele. Bár ez kisebb fűtőszállal is megoldható lenne ami nem fűt gyorsan csak direktbe bekapcsolom és kész a "vezérlésem"
(#) NickE hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Még egy kérdés a nagyüzemi gyártókhoz:
a nagyon kis lábtávolságú alkatrészek esetén (pl. 0,5mm) a láb közepétől mérik a távot, tehát levonva a láb szélességét csak 0,2-0,3mm a lábak közötti távolság. Az ilyen kicsi IC-hez is minden egyes pad külön ki van vágva a maszkon? Nem szoktak olyat csinálni, hogy az egész sort egyben vágják ki, csak nem teljes szélességében? (rajzon fehérrel jeleztem a kivágást) Nem vagyok benne biztos, hogy ilyen pici lábak esetén jobb eredmény születik, ha egyenként vágják ki, hamarabb beleragad a paszta a maszkba. Ha kellően el van találva a rés (fehér) szélessége, nem lesz túladagolva a paszta. Azért érdekel ez, mert ennyire kis lyukat már nagyon problémás csinálni. Elkezdtem lézerrel vágni (akarok venni CO2 lézert), de ennyire pici lyukat nem nagyon lehet vágni. YAG lézerrel lehetne, de annyit nem szánok rá.

tqfpcut.PNG
    
(#) tanulo99 válasza NickE hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Igazad lehet mert jútúbón van olyan videó ahol stencil nélkül végignyomja fecskendővel a sorokat körbe rárakja a chipet és hőlégfúvóval már megy is és rosszul teszi rá a végén meg ott lesz a helyén, sehol egy rövid zár tökéletes forrasztás.
(#) NickE válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Én szoktam kézi fecskendővel pasztázni, már írtam róla. Youtubeon látható CNC+fecskendő videókon mind nagy smd alkatrészekhez használják. Apró cuccokhoz szerintem nehéz automatizálni, de már írtam róla. Nekem a maszkos módszer kell!
(#) tanulo99 válasza NickE hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Értem és milyen pasztát használsz amit kinyomsz a fecsiből?
(#) NickE válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Kínából rendelem, általában a Lodestar márkát használom, eddig bevált.
(#) tanulo99 válasza NickE hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Ebay? Vagy valami más? Linkelhetnéd! Mennyibe fáj?
(#) NickE válasza tanulo99 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Ebayről szoktam venni, de most úgy látom, nincs fent.
Vettem ilyet is.

Ugyanilyen kis 50g dobozban van, jó ez a Mechanic is, csak ennek a szaga brutális. A lodestar kb. 1 dollárral került többe.

Ez a Lodestar

Itt ráadásul nagyon jó áron van, csak a DX-el az a bajom, hogy legutóbb 6 hét alatt ért ide. Ebayről más eladótól 2 hét körül szokott lenni.
(#) tanulo99 válasza NickE hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Hogy írjam be ebay-on ha ilyet akarok keresni? Solder vagy soldering paste? Vagy máshogy?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem