Fórum témák
» Több friss téma |
Az erip-el és a 88-108Mhz-es frekvenciákkal én is sokat szívtam. (Vezetéknélküli fejhallgatót szerettem volna csinálni...) A vége az lett, hogy a gépre, amire az FM adót kötöttem volna, felraktam a VLC-t. A telefonomra streamelem vele wifin a hangot. N-es access pointal, 100mW teljesítménnyel a telefon 100-150m-ig látja a wifim.
Tisztelt fórum társak!
Olvasgattam a topicot és a tapasztalt forrasztgatók segítségét szeretném kérni. Rf témában (igaz sok másban is ) teljesen dilettáns vagyok! Olyan problémám van, hogy a családban van részlegesen mozgásképtelen, gondozást igénylő beteg. Azt szeretném megoldani, hogy ha a család másik tagja épp nincs mellette, akkor a beteg egy gomb megnyomásával hívni tudja őt akár a házon belül van akár éppen mondjuk ha a kert végében van(kb.:50-60m). Arra gondoltam hogy ez valami kézi egyszerű adó lenne egy beépített mittomén 800-1KHz-es jelgenerátorral. Gomb megnyomásakor a vevőegység megszólal, sípol, zörög amit akar csak jelezze a hívó jelet. (Esetleg 2 db vevőt készíteni hogy más is hallja a családból akinél van vevő tudjon menni...) Gagyi walkie-talkie volt próbálva, sajnos a beteg állapota miatt volt hogy nem tudta kezelni, amikor kellett volna , azon kívűl a család próbálgatása alapján nem mindenhonnan lehetett venni a jelzést... Van valakinek kivitelezhető ötlete erre? Fontos lenne..... (a googli nem volt a barátom, használható ötletet nem leltem csak komolyabb rádió adókat ami itt most nem szükség szerű..) Bocs a sok szövegért! Üdv: L
Nem ismerem a körülményeket, de lehetne próbálkozni egy kapucsengővel, 2 - 300 m -ig jó is lehet..
De ezt a témát nem itt, hanem a sok távvezérléses téma egyikében kell feltenned. Az FM adókat többnyire műsor sugárzására használják.
Akár lehet is jó ötlet, bár (nálunk a cégnél ilyen megoldás van) ha kicsit merül az elem már 15m-re sem működik a dolog azt meg ugye nehéz kontrollálni hogy éppen mikor működik még a dolog...
Lehet vhogy tuningolni a kapucsengőn? Amúgy átnéztem futólag pár távvezérléses topic-ot ott is test idegennek tünt a kérdésem...Üdv: L
Speciel, én hatot is találtam, ebből egy: Bővebben: Link
Miért kellene mindjárt tuningolni? először próbáld ki.
Jogos, először ki fogom próbálni.
A tuningot meg télleg arra az esetre kérdeztem hogy mi van ha nem fog át elég távolságot.? (Ettől csak azért parázok mert pl. a munkahelyemen van hátul a raktárajtónál egy ilyen -Somogyi- kapucsengő, ehhez tartozik két vevő egység, egyik bent a raktárban -kb 10m-re az adótól- másik az irodában -kb 25mre az adótól. Amikor full új minden elem akkor vígan szól mindenütt a dolog. Ha viszont kezd merülni valamelyik -érdekes módon a vevőben hamarabb- elem akkor először nem szól az irodai csak a másik. Ha szerencsénk van meghalljuk, ha nem akkor ott dekkkol a szállító.... Egyébként az elemcserék rapszódikusak, van hogy havonta kell cserélni van hogy 3 havonta.... Szóval ezt az esetlegességet szeretném valahogy szűrni beteg embernél ez a várakozás kritikus lehet....Reggel még jó minden, aztán később nyomkodhatja nem hallja senki... L Jaa és az alap kérdést tegyem fel ebben a topic-ban??
Esetleg a mobil hálózatot használva? A betegnek adni egy egyszerű telefont amin csak a hívásindítást kellene elindítani. Ezzel a megoldással mi a probléma? A hívottnak fel sem kellene venni ,csak odasietni.
Ja, szóbakerült ez is, (van is telefon, egy tartalék készülék) de sajnos még egy távirányitót sem tud kezelni, sajnos egyelőre nagyon nehézkesen mozog még....(ráadásul ez is változékony... )
Köszi Üdv: L
Sziasztok!Olyan gondom van,hogy ha felkapcsolom a xenont sug a zene a transzmitteren,mit lehet ellene tenni? A xenon kivételén kivül? Köszi a segitséget!
A xenon égőt, és elektronikáját, inverterét kellene tisztességesen árnyékolni, és szűrni. Másképp nem megy.
És ezt mondjuk kivel lehet megnézetni,mert én nem vagyok ebben jártas..
Első körben egy tisztességes autóvillamosság szerelővel.
Sziasztok!
Olvasgattam ezt a topikot is FM adóval kapcsolatban, de konkrétan nem találtam egyértelmű választ arra a kérdésre, ami felmerült bennem. Helyzet a következő: Szeretnék építeni egy FM adót, ami mondjuk szabályozható frekvencián adna jelet (akár monó is lehet, nem gond) Ehhez építenénk egy vevőt is, amivel lehetne mérni a leadott jel erősségét, az adó hőfüggését, torzítást stb stb. Alapvetően az a kérdés, hogy milyen frekvencián lehet megoldani ezt (mondjuk 20-30 maximum 100méteres hatótávolsággal) és ehhez mekkora kimeneti teljesítmény szükséges az adó részéről? Amiket olvastam aszerint 1W bőven sok, tehát kb 50-100mW ra tippeltem. A frekvenciákkal egyáltalán nem vagyok tisztában, hogy melyeket lehetne LEGÁLISAN, engedélyek nélkül használni erre a célra. Fő oka a kísértletnek oktatási jellegű lenne. Esetleg ha van bevált működő kapcsolás azt szívesen venném, amiket találtam eddig, azokra nem alapoznék a teljesítmények miatt (pl veronica pll 1W) Egyébként vevőnek az itt is fellelhető TDA7000-es vevőkapcsolásra gondoltam. Jó lenne erre a célra? A segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok!
Főoldalról hová tűnt a PLL adó kapcsolása, nem tudjátok? Sajnos még nem mentettem...
Azóta megvan, visszakerült, valamiért a kereső sem adta ki találatnak tegnap.
[OFF]A kapcsolási rajzon az LCD egyik lába rossz helyre volt kötve, azt javítottam. Mentés után pedig meg kellett várni, amíg a moderátorok ismét jóváhagyják a cikket, ezért nem volt látható egy rövid ideig.
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy lenne egy BA1404-es IC-m és ennek a kimeneti teljesítményét növelném a 2-es képen lévő kapcsolással méghozzá úgy, hogy az első 2 tranyót és alkatrészeit kihagynám a kapcsolásból és oda kötném az ic kimenetét. Mennyi esélyem lenne rá, hogy ez így működne? üdv: Roland
Sok, ha jól van kihangolva és kulúráltan megépítve.
Aham az jóó!
Ez az elméletileg 4W-os kis erősítő nyílt terepen kb. mennyi a hatótávja?
A BA1404 kimenetére nem egyszerű feladat erősítőt építeni. Nagyon kicsi a kimenő teljesítménye, ebből adódóan, ahogyan a képeden bejelölted, egy C osztályban üzemelő erősítőt egész biztosan nem fog tudni meghajtani. Legalább egy, de inkább 2 fokozat kellene még elé.
akkor gondolom egy ilyen fm transmitter-el se lenne jó ez a kapcsolás:
http://auto-motor.vatera.hu/auto_hifi/auto_cd_valto_transmitter/fm_1_8_lcd_autos_transmitter_mp4_usb_taviranyito_1547759762.html esetleg nincs valami kapcsolásod?
Szia van bármilyen műszered mérni? Kapcsolás nem elég.
Szia!
Esetleg nézd meg ezt:Bővebben: Link
Ezekkel a tranyókkal egy mikrowatt nem jön ki 100 Mhz-en. Hangfrekvenciás eszközök. A rajz valószínű elmegy szódával, ha RF eszközök vannak benne, Első tranyó BF199, a második talán BFW16A.
Mindkét tranzisztor fT-je néhányszáz MHz, 100MHz környékén még vígan elmennek. Tény, hogy precíz, gondosan felépített áramkörbe nem valók, de szerintem a BA1404-ben sincs komolyabb RF tranzisztor
Egyébként volt már többször téma, de pl BC547-essel akár 150MHz-re is kiváló VCO építhető. Még jobb is, mint egy RF tranzisztorral, mivel sokkal kevesebb illetve kisebb amplitúdójú felharmónikust termel, lévén párszáz MHznél megáll a tudása...
Előfordulhat hogy ennek a kapcsolásnak:
http://rf.circuitlab.org/2011/11/2sc1971-2sc1946a-rf-amplifier.html a bemenetére tényleg elég a 0,5W?
Tényleg elég lehet, de neked csak kb. 10 - 20 mW -od van, talán. És illessztésekről még nem is beszéltünk, annak is van vesztesége.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |