Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ, de nem teljesen értem.
Padlófűtésünk van, ahhoz van beállítva a kazán. De mikor bekapcsol a termosztátra és rá pár percre leáll, a termosztát jelzése szerint még nem érte el kivánt hőmérsékletet és még fűtenie kellene.....És ha odaállok a kazán mellé, nem hallom a szivattyú zúgását....... Ezt nem értem. Bocs a hosszadalmas és laikus fogalmazáért, nőből vagyok
Nem tud annyi hőt elvonni a rendszered ( annak leadni ), amennyit a kazánod megtermel. Ilyenkor a kazán belső hőmérséklet szabályzója leállítja fűtést, láng nincs, csak a szivattyú keringet 2-3 percig, hogy a hőt elvonja a kazánból. Ez után leáll a szivattyú, de a kazánban a belső hőmérséklet még ennek ellenére sem érte el a bekapcsoláshoz szüksége alacsony hőfokot (hiszterézis, ki-be kapcsolás közti hőmérséklet különbség). Ilyenkor a szobai termosztátod - mivel még mindig nem érte el a kívánt hőfokot a szoba- zárva marad, kéri a fűtést, de addig nem indítja újra a kazán önmagát, míg tovább nem hűl a belső víz hőmérséklete a bekapcsolási értéket.
Ez azért van, mert nem csak a szobai termosztát indítja, állítja le a kazánt, hanem a kazán belső érzékelője is. Ezért van az, hogy a kazánt lehet üzemeltetni szobai termosztát nélkül is, ilyenkor a ki-be kapcsolást a kazán belső érzékelője szabályozza- a szobai termosztát helyét ilyenkor egy darab vezetékkel át kell hidalni- rövidre zárni.
1, Ezek szerint a kazánban/rendszerben akkor is meleg a viz, ha az egész nap is ment?
2, De ha a kazán "önálló" leállása után ki, majd bekapcsolom a kazánt, akkor azonnal elkezd fűteni. Azalatt a pár perc alatt nem hűlhet le a viz. Ezt sem értem.
1. Ha a kazánod meleg, ezért nem indul el, akkor is csak percek, esetleg 10 percek, mire lehűl- arról beszélek, ha a szivattyú nem megy már, utánkeringetés leállása után. Mint ahogy a kádban, egyszer a kazánban is kihűl a víz- hőkiegyenlítődés.
2. Igazad van, ezalatt a pár perc alatt nem hűl le- mert nem az áramtalanítás okozza a gyors lehűlést. Ha nem áramtalanítasz, mennyi idő után kapcsol be a kazán automatikusan?
Öööööööööööö.......
Nem volt türelmem/idegem kivárni. Első alkalommal vártam 10 percet, aztán kikapcsoltam. Meg kéne várnom, hogy önállóan mikor kapcsol vissza, ugye?
Persze, azt nem ártana megvárni. Nekem is ilyen típus van csak kéményes, kis lakás, és felfűt, kikapcsol, szivattyú leáll, majd egy kis idő után- néhány perc- magától beindul. Ilyen kazánnal- 56 m2- 24 KW-al ágyúval lövök verébre, még ha leszabályoz is a lángja. Ez a kazán a meleg víz miatt kell hogy ilyen nagy legyen.
Szintén zenész
55 nm2, padlófűtéssel........ugyanúgy a melegviz miatt kellett a nagy kazán. Hogy érted, hogy felfűt? 10 perc alatt alig csinál valamit. Ha megfogom az előremenő viz vezetékét/csövét......még alig langyos....
A kazán önmagát felfűti a beállított hőfokra, kikapcsol- közben a termosztát még kérné a meleget- , megy a ker. szivattyú, majd 2 perc után az is leáll. Ilyenkor a távolabbi szobában még csak langyos a radiátor- 180 cm-es. Eltelik egy kis idő, és annyira már lehűl így a kazán belső érzékelője, hogy engedélyezze az újbóli indítást, gyújtást. Hogy van megoldva a padlófűtésed? Közvetlenül a kazánra kötve, keverő szeleppel, hidraulikus váltóval, puffer tárolóval, hőcserélővel?
A fűtés alatt a visszatérő- előremenő közt azért kellene érezni hőfok különbséget.
Közvetlenül van a kazánra kötve egy plussz keringetőszivattyúval.
Szóval azt mondod, hogy azalatt a 10 perc alatt a kazán saját magát bemelegíti és azért kapcsol le. Kezdem a női agyammal is megérteni, hogy ez igy jó és ne aggódjak Nagyon köszönöm a felhomályosítást.
A két keringető szivattyú egymáshoz képest sorba van kötve? Mit vezérel a szobai termosztátod? A szivattyút, a kazánt?Azt nem mondom, hogy normális lehet, hogy 10 percig sem kapcsol vissza, a rendszert kéne hozzá tisztábban látni. Normál esetben, mikor nincs nagy hőleadó felület, a nagy teljesítményű kazán csak ki-be kapcsolt, ezért szoktak tervezni, méretezni. A kazánnak is az a jó, hogy folyamatosan megy, majd egy hosszabb időre leáll, és nem ki-be kapcsolgat- ehhez jó hőszigetelés is kell. Ahogy írtam, sok esetben a kazán belső érzékelője hamarabb kikapcsolja a kazánt, mint a szobai termosztát.
Kedves Szilvi!
Olvasva "beszélgetéseteket", érdemes lenne fényképeket készítened és korrekt választ kaphatsz. A két szivattyú - szerintem - azért sok 56 nm-hez.
Szia! Bocs hogy belevaúúú. Nem ismerem ezt a fajta kazánt de nem úgy lenne logikus a működése, hogy amíg a szobatermosztát kéri a fűtést, addig a kazán forgatja a fűtési rendszerben a vizet és a kazán csak modulálja vagy teljesen leállítja a gázlángot? Mert ha a láng kikapcsolása után a keringtető szivattyút is leállítja (az után keringtetési idő után), az nekem nagyon nem logikus. Mert mi van ha a kazánban lassabban hűl ki a víz a visszakapcsolási értékre mint a fűtési rendszerben (legyen az radiátor vagy padlófűtés)? Így sokkal lassabb a lakás felfűtése. Meg kell várni hogy a kazánban visszahűljön a víz? Inkább az kéne hogy a keringtető szivattyú folyamatosan forgassa a vizet és így gyorsabban hűlne a fűtő víz a kazánban is, hogy vissza tudjon kapcsolni a gázégő. Szerintem legalább is.
Szia!
Nem baj, hogy bele vaúúú-zol. Igen, így lenne logikus, hogy folyamatosan menne a keringető szivattyú a gázláng kialvása után mind addig, míg vissza nem hűl, vagy a szobai termosztát nem kapcsol ki. Én ezt tapasztalatból írom, mert sajna a mienk is így megy. Kazán felfűti magát- a szobában még hideg van- kikapcsol a kazán, megy 2 percet a szivattyú ( lemértem többször is ) és leáll. Majd ha lehűl a víz a kazánban, akkor kapcsol vissza. Néha nekünk is bosszantó, hogy várni kell arra, hogy bekapcsoljon vissza. Nem úgy mint a régi fég kazánoknál, ahol a csökkentett fordulatszámnál ment a szivattyú folyamatosan- persze nem mindegyik utánkeringető panelnál ez a helyzet, de a mienkben ez van. http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/05/05631e0706a8acd87ee2b...fd.jpg
Akkor ezt a franciák nagyon elbaltázták. Nekem egy Junkers Novatherm van (jó öreg már) , egy ismerősömnek meg egy Beretta Smart, de mind a kettő addig forgatja a fűtővizet amíg a szobatermosztát kéri a fűtést. A Beretta is kikapcsolja a lángot ha már nem tud hova lemodulálni, de a keringtetőszivattyú egyfolytában megy.
Hát akkor neked szerencséd van, nekem ez a tapasztalat, és még nem találtam rajta más programozási lehetőséget, pl: mennyi ideig keringessen.
A szobai termosztát a kazánt vezérli. A két szivattyú nem sorban, hanem párhuzamosan van kötve, mert a szerelő szerint a kazán szivattyúja elég a lakás alapterületéhez - egy biztonsági tartalék.
Az a furcsa benne, hogy az előző lakásunkban ugyanilyen megoldással a Beretta Super Exlusive 24Kw nem csinált ilyeneket, sőt mintha gyorsabban melegítette volna fel a fűtéscsöveket. De a lényeg, hogy nem kell annyira aggódnom, ez valószínűleg a Saunier Duval sajátossága, nem?
Ne aggódj, ha magától visszakapcsol, akkor még minden oké. Egyébként visszakapcsol? Mennyi idő telik el hideg rendszernél, hogy az első automatikus ( kazán belső érzékelője által ) leáll? Milyen lakásban laksz? Ház, lakás? Gyorsan felmelegszik a rendszer ( padló ).
Családi ház, könnyűszerkezetes, nagyon jó külső hőszigeteléssel. A padlófűtés 4 kört foglal magában, a két szoba és a fürdő hamar melegszik, a nappali-konyha (mivel nagyobb alapterület és csak egy kör) sokkal lassabban. Gondolom, hogy visszakapcsol, mert néha éjszakás vagyok és olyankor nem tudom mit csinál. Amit tapasztaltam az az, hogy elméletileg hideg rendszernél (ami lehet meleg, mert a fűtéscsövek lassabban hűlnek ki, mint a radiátornál) bekapcsolás után kb 10 perccel leáll. De nem mindig. Sőt, a mai leállása előtt éjszaka ment a fűtés (tehát meleg lehetett a rendszer).
Egy jó ideje kazánokat szervizelek, de ilyennel nem találkoztam. A szobatermosztát bekapcsolása után a kazán keringetöszivattyuja folyamatosan müködik a szobatermosztát kikapcsolásáig. Kivételek azok a tipusok, amelyeknél menüböl beállítható más módon müködés is. Tehát, vagy nincs jól beállitva a müködése a szivattyunak, vagy a panel hibás. Utánanézek.
Szia!
Utánanézhetsz, engem is érdekel a dolog, mert nekem 2 perc után leáll a ker. szivattyú- bár kéri a fűtést a szobatermosztát.
Szia! Amit most írtál az a gravitációs és etázs fűtésre jellemző üzem. Egy szivattyús kazánnal (mindegy, hogy milyen) ilyen ki-be kapcsolási gondok nem fordulhatnak elő, vagy ha igen, akkor valami nagyon el van méretezve (talán túl nagy a kazán teljesítménye a hőleadókhoz képest).
Szia.
Előre is köszönöm a segítséget. Amúgy a kazán elektronikáját a Saunier Duval ceglédi szakszervize állította be.
Sanier Duval Isotwin C24E, kéményes, belső tárolós kombi kazánom van. Szeretnék róla jelet "lopni" arról, hogy éppen fűt, vagy melegvizet gyárt. Hol találok benne ilyet? Mindkét esetben mindkét szivattyúja jár....
Idézet: „A két szivattyú nem sorban, hanem párhuzamosan van kötve, mert a szerelő szerint a kazán szivattyúja elég a lakás alapterületéhez - egy biztonsági tartalék.” Ha a másik szivattyú tartalék - nem üzemel, és nincs kizárva akkor egy megkerülést biztosít az üzemelő szivattyúnak. Ezzel jelentősen csökkentheti a fűtéskör tömegáramát ezzel hőelvételét és természetesen a kazán túlmelegszik.
De ha a váltókapcsoló/szelep nincs kinyitva, akkor nem kerülhet oda a melegviz........ Tehát csak a rendes kör üzemel és akkor hogy melegszik túl?
Minden megtörténhet, de azért szemet szúrna valakinek, ha a nem üzemelő szivattyú mind 2 csapja nyitva lenne. De ha nyitva van, az sem baj, hogyha visszacsapó szelep van beszerelve.
Azért jogos a felvetésed.
Egy jó képpel sokat segítenél, így mi is csak vakon tapogatózunk.
A gépkönyve sajnos nem sok magyarázatot ad a szivattyú müködéséröl, ezeket az infókat csak szervizesek kapják meg, de egy rész szól a padlófütés kazánhoz csatolásáról. Van-e beiktatva a leírt szelep?
Sziasztok!
Segítsetek lécci! Ferroli Domitop F24e kombi kazán Meleg víz készítésnél 5mp után leáll a vízmelegítés / nagy láng / majd 4mp után újra indul majd kezdi elölről megy-leáll megy-leáll A víz hol meleg hol langyos nagy hidegben langyos majd hideg Érdekes még hogy a kádnál/ az van legtávolabb a cirkótól / gyenge a víznyomás máshol jónak tűnik. Hol lehet a hiba? Dugulás a kád felé vagy a cirkó vmelyik érzékelője? Mivel tudom a leghatásosabban vízkőteleníteni a kazánt? Előre is köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |