Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó
 
Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   14 / 99
(#) kábé válasza Szirty hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Szia! Valóban, és ez valahogy elkerülte a figyelmemet a paramétertáblában. Mikor először láttam, hogy "nehezen" áll le azt kerestem hogyan lehet rövidíteni az időt aztán közben ki is lehet iktatni a kifutást.

Még 1x köszi.
(#) tamas125 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Üdv!

Sajnos nincs elég tapasztalatom a frekiváltós témában, ezért segítségeteket szeretném kérni.

Adva van egy egyetemes marógép, amihez már csak alkatrészt sem gyártanak vagy 20 éve.
Variátorszijas megoldással lehet a fordulatot fokozatmentesen állítani rajta, ami most kissé széthullott.

Ilyen méretű variátortárcsa párok nem kaphatók hozzá, csak hasonlóak, amivel még sok gépmunka maradna ránk. (ami van, az is 470k Huf...)

Ekkor jött az ötlet, hogy egy fix áthajtást téve a gép főorsója, és a motor közé, frekvenciaváltóval megoldható lenne. Teljesen meglódult az ötletáradat, amit az én felvetésem tört ketté....

Sok menetet is fúrunk a géppel, zsák-, és átmenő furatba is, ami a gyors forgásirányváltást igényli...

Két mágneskapcsolóval, trafóval meg még pár alkatrész segítségével ez is megoldható, de nincs tapasztalat arról, hogy a frekiváltó mennyire tolerálja a hirtelen, lökésszerű áramingást a kimenetén, vagy van-e olyan típus, ami a forgásirányváltást pillanat alatt tudja...

Azt már nem is említem hogy a szabályzó potit ki kell vezetni a kezelőpanelhez, mert az állandó forgácseső miatt dobozba kell tenni a ketyerét...


A motor:
Bővebben: Link

Válaszaitokat nagyon köszönöm!

T.
(#) Szirty válasza tamas125 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Helló Tamás!

Szerintem megoldható a dolog.
Én egy legalább 2.2kW-os kimenő teljesítményű 400V 3f frekvenciaváltót választanék hozzá fék opcióval és fékellenállással.
Valami FLUX és vector controlt is tudó típust keresnék. Bár az utóbbi eléggé alap, az előbbi elnevezése meg eléggé gyártó függő.

A kimenetére nem tennék mágneskapcsolót, max. biztonsági lekapcsolás funkció miatt de semmiképp üzemszerű kapcsolásra és nem irányváltás miatt.

Ha a gép egész napos és nem alkalmi, szakaszos használatra van, akkor lehet kelleni fog a motorra kényszerhűtés is.
(#) zoo84 válasza Szirty hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Szia!

Nem szeretnék butaságot kérdezni, de ez működni fog alacsony fordulaton is? Menetetfúráshoz alacsony fordulat és úgyahogy közepes erő kell. Elég lesz ehhez az 1.5 kw-s motor?
(#) Szirty válasza zoo84 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Hali zoo84!

"Elvileg" egy jó frekiváltóval a motor képes leadni a teljes nyomatékát kis sebességen is.
Gyakorlatilag néhány Hz környékére ez annyira nem szokott igaz lenni közönséges motornál. Spec motorral és zárt hurkú vezérléssel megoldható.

Mennyire kicsi az a kicsi? A névleges fordulat hány százaléka? Szerintem 10Hz alá (20%) nem érdemes menni csak ha nincs teljes terhelés vagy ha van a motoron jeladó.
Én csak elég távoli tippeket tudok adni, esztergára még nem raktunk frekvenciaváltót, nem ismerem a viszonyokat.
Ha belefér a költségvetésbe esetleg vehettek 3kW-os frekiváltót és ha a későbbi tapasztalatok indokolják a motort le lehet cserélni nagyobbra.
(#) liderces válasza tamas125 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Hello! Tennél e fel képeket a marógépről? Meg még azt kérdezném a menetfurás az milyen szerszámokkal befogókkal történik? Mekkora menetek? Én CNC marógépen dolgozom furunk is meneteket rendesen ott sem hirtelen áll át egyik irányról a másikra a gép, azt is frekiváltó hajtja. Sőőt ha jól tudom nem is célszerü hirtelen váltani, inkább megáll majd visszafelé indul. A szerszám mozgást mi követi a befogó? Itthoni oszlopos furógépemen próbáltam én is kiváncsiságból a menetfurást tökéletesen müködött alacson fordulaton, 1.1-es mocival meg áttétel. Igaz ez M6-os menetfurás volt de vitte. üdv
(#) tamas125 válasza liderces hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szia!

Persze:
Bővebben: Link


Gépi menetfúrókkal dolgozunk, 3-500-as fordulat mellett, a menetemelkedés viszi a menetfúrót előre, és "kézzel kísérjük" a főorsót a karjával..

A hirtelen forgásirányváltást azért írtam, mint feltétel, mert a srácok, akik a géppel dolgoznak, nem várnak a lassulásra.. Pláne, hogy zsákfuratban nem is lehet, ott azonnal fordítani kell.
A gépen használunmk ER partonos befogókt, és egy 40-es morzekúpos, bkny. kulccsal megszorítható tokmányt..

Én is dolgoztam CNC-vel (Fanuc, Heidenhain 530), tudom, hogyan miként működik, pont ezmiatt is gondoltunk frekiváltóra, csak itt nem tudok a dolgozóba programozni egy furat mélység adatot, amihez majd kiszámolja, hogy mikortól kezd el lassítani, és fordítani...

Tapasztalatból mondom, az ember úgyis ütni fogja.

Viszont továbbgondoltam sajnos..

A motor nyomatéka adott, bár nem tették nyilvánossá a gép gyártói.. Viszont ha a variátoros váltóval csökkentjük a fordulatszámot, a főorsón a nyomaték növekszik..... Ezt nem tudja a frekiváltó, és ezért nem is lesz jó...
Köszönöm a segítséget, a hozzászólásokat!

T.
(#) liderces válasza tamas125 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Hát elég hirtelen a forgásirányváltás a frekiváltónál is kb mintha egy menetfuró ciklus lenne. Na nem olyan mintha egy irányváltómüvel vagy egyéb eszközzel váltanál. De ahogy megfigyeltem vezérelve áll meg és indul ujra, de nagyon rövid idő alatt, attól is függően milyen fel-lefutási időket állitasz be. Én javasolnék egy frekiváltót meg egy menetfuró befogót. A befogó az racsnizik ha leér a furat fenekére aztán már csak irányt kell váltani. ?
(#) Szirty válasza tamas125 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Hali!

Az ilyen fajta áttételnek rossz a hatásfoka a mechanikai veszteségek miatt ha jól tudom. Valamennyire ez kompenzálja a vázolt problémát...
(#) aladár1 hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Nem volna olyan kapcsolás, amibe nem kell PICK, AVR?
Nem kell fordulatszám szabályozás sem. Csak annyi, hogy egy száz wattos motort elhajtson.
(#) Ideiglenes válasza aladár1 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Íme! Ebben nincs PIC sem AVR.Egy régebbi rádiótechnikából...
(#) aladár1 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Köszi!
(#) balu0325 hozzászólása Feb 24, 2012 /
 
Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy egy Yaskawa G7 frekiváltó belső kapcsolási rajzát hol lehet megtalálni? Nem a User- vagy Technical-manual-ra van szükségem. Elromlott, és meg szeretném javítani. Köszi a segítséget
(#) balu0325 hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy egy Yaskawa G7 frekiváltó belső kapcsolási rajzát hol lehet megtalálni? Nem a User- vagy Technical-manual-ra van szükségem. Elromlott, és meg szeretném javítani. Ha esetleg a javításban tudtok valamit segíteni, azt is megköszönném. Üdv: Balu
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Gyári frekvenciaváltókhoz nem nagyon lehet rajzot találni
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Akkor merre induljak... nem tudom
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Mi a baja a készüléknek?
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Ez egy 3 fázisú 200-240V-os frekiváltó, tehát Mo-n úgy tudod használni ha fázisfeszültséget kötsz két vonal közé. A kimenetére pedig egy egyfázisú aszinkron motort kötöttem, természetesen kondi nélkül. A kimenet U,V,W pontjára kötöttem a fázis nulla és segédfázis vezetékeket. Nem először csináltam már ezt vele és eddig nem is volt semmilyen probléma. A motor forgott nem melegedett és a frekiváltónak sem volt semmi nyűgje. Egyik nap épp a kezeim közt lehelte ki a lelkét. Kis fordulaton ment a motor és nagyobbra akartam venni, amikor a FV kikapcsolt és azóta nem csinál semmit a kijelzője se világít és van benne egy relé az sem kattan amikor ráadom a tápot. Pc sem találja vele a kommunikációt. Az elhalálozásakor enyhe "amperszag" volt érezhető, de külsőleg nem találok semmilyen alkatrészen ilyesmi nyomokat.
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
A hálózati pufferkondikon van feszültség? A vezérlés segédtápegysége működik?
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
buszfeszültség oké, én is a segédtápra gyanakszok. Ehhez kéne a kapcs. rajz...
(#) kadarist válasza balu0325 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Nem kell ahhoz rajz. Meg kell keresni és kiméregetni az elemeit.
(#) balu0325 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
nincs mese az lesz. Köszi a segítséget.
(#) peppe51 hozzászólása Feb 28, 2012 /
 
nordac 700E 22kW
E250 hiba: rossz paraméter értékek?
De áram alá téve a kijelző vagy beindul vagy nem a burkolt trafónak kinéző alkatrész (block 611976 bf) megnyomására, ami ciripel néha és amperszagot ereget.
Van megoldás?
(#) Peter65 válasza peppe51 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
A segédtáp biztosan hibás. Első körben a segédtáp elkóit ki kellene cserélni, vagy legalább a vezérlő IC mellettieket, feltéve, hogy ez is az UC38XX vagy valamelyik klónja. A ciripelő hang zárlatra indulgató tápot is jelenthet. Általában a diódák vagy a kerámiakondik szokták megadni magukat. Valószínűleg van kontakt hibád is, ha a megnyomás miatti (mechanikai elmozdulásból) hangokból és a szagból indulunk ki.
(#) peppe51 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Kössz a gyors választ!
Vaterán vettem (m51ab), 2000H-üzemelt. Van értelme javítani? Ha megkérdezhetem, meg tudnád javítani? Szívesen áldoznék rá, Bp-en vagyok: m51ab@vipmail.hu Péter
(#) Hsanyi79 hozzászólása Márc 28, 2012 /
 
Üdv az uraknak, olyan kérdésem volna, hogy SEW frekvenciaváltokkal foglalkozik mélyrehatobban valaki?
(#) Panhard válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Igen, mi a kérdés?
(#) Hsanyi79 válasza Panhard hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Az ipos paraméterek érdekelnének , jobbára, meg a prodibus dpvel val kapcsoalt konfiguráláara.. tudnál pár szot ezekröl?

Elöre is köszönöm.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Hali Hsanyi79!

Igen! Mi a kérdés?
IPOS? Akkor az szervó változat!
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Hali Szirty, igen az a szervo, igazibol az érdekelne, hogy ez az ipos ez mit csinál? szoval valami általános átfogo ismeretet szeretnék szerezni roluk..

Elöre is köszönöm ha valaki szán rám pár percet.

Amugy multkor amiket tanácsoltál, nagy segitség volt.

Köszönöm még egyszer.
Következő: »»   14 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem