Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-S Műholdas digitális TV problémák
Lapozás: OK   28 / 45
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ami még eszembe jutott, hogy:
-ráadásul ez teljesen analóg képátvitel, 50Hz PAL, még olyan se lehet, mint digitális anyagnál, hogy esetleg az adott anyag 1 másodperce több bitet tartalmaz(bitráta), mint amit az abban lévő proci fel tud dolgozni, lehet a szerelő valahonnan innen szedhette ezt... itt átmegy egy analóg jel adott sávszélességen és a tv meg csak arra vár, hogy kirajzolhassa se többet se kevesebbet nem tud... esetleg valami olyan lehet, hogy a PAL szabványon belül valami más B,G,egyéb betűk szerinti más normájú jelet ad a box, mint amit a tv ismerne... de ennek meg akkor utána kéne járni, hogy akkor melyik készülék mit is tud pontosan... és akkor még lehet akad is majd megoldás...
(#) thoger hozzászólása Feb 29, 2012 /

A TV bemenetei tökéletesek, a scartot használtam a régi setopboxal, a BNC/rca-t pedig a a számítógép képéhez.

A set top box is hibátlan, ugyan is mint mondtam, működött a másik tv-n. Sőt alapból le lett cserélve mert először a szerelő is azt hitte hogy nem jó.

A szerelő is azt tanácsolta szerezek be egy régi VHS-t de hadnemár...
(#) abcdabcd válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Hát pedig nem sok variáció van... a legegyszerűbb szerintem az lehet, ha adnának egy másik típusú boxot, és a probléma talán rövidre is lenne zárva...
És nem is kéne semmi plusz áramot fogyasztó eszközt beiktatni még a tv meg a box közé...

Vagy ha nem akkor meg megtudni a probléma pontos okát, mondjuk a tv meg a box által ismert PAL normák listájának felkutatásával érdemes kezdeni...
(#) thoger válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

A TV-m hátulján:
PAL SECAM (B/ G/ D/ K)
NTSC 4.43/3.58
(#) Inhouse válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ilyenről még nem hallottam, elég érdekes hozzáállás a szerelőtől.
A SCART és RCA kompozit jelek nem sokat változtak, lévén szabányosak, működnie kell, ha régi, ha új.
SCART-nál lehet olyan, hogy a kapcsolójel változása miatt (már nem csak 12V, vagy semmi, hanem üzemmódokat váltanak vele) esetleg nem kapcsol át magától AV bemenetre. Át kell váltani kézzel. A SCART kábel kétirányú? Ha nem, akkor lehet fordítva, meg kell cserélni a 2 végét...
Érdemes lenne RCA-n keresztül összekötni, vagy olyan SCART-on, ahol közben elvész a kapcsolójel, tehát SCART-RCA átalakító, és ugyanez visszafelé...hátha a kapcsolójeltől valami rossz üzemmódba akar váltani, bár valamilyen képnek akkor is lennie kellene...
Esetleg a beltéri menüjében a kimenet nem az analóg csatlakozókra van irányítva...

Üdv
Inhouse
(#) kadarist válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Szia!
Oszcilloszkóppal rá kellene lépni a scart video kimenetére vagy az RGB pinekre és megvizslatni, hogy egyáltalán kijön-e valami értékelhető jel abból a beltériből. A B-G dolog a hangnormát jelzi, ami AV-kimenetnél értelmét veszti. Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy a scartos videó kimenet le van tiltva a beltériben és attól nincs képed.

Hát pedig ez nem is hangzik olyan rosszul... nekem van itthon olyan tv-m ami pl NTSC-t nem is tud... szóval a tied nem olyan nagyon régi...

Na meg pont kéznél volt a JVC képcsöves TV-m használtai utasítása, ez a tv valószínű az utolsó képcsöves típusok egyikeként készült:
ez PAL, SECAM I/B/G/D/K/L, NTSC 3.58/4.43MHz

Ahogy látom akkor a PAL-ból tud többfajtát, az NTSC-ből gyanítom esetleg azért nem mert nem is jelent meg több, mi lenne ha kipróbálnád azt, hogy a box-ot átállítod NTSC kimenetre? Szerintem jó ötlet lehet, hátha úgy jó is lesz...
(#) thoger hozzászólása Feb 29, 2012 /

oszci sajnos megoldhatatlan

De ittvan még pár infómorzsa:
-A box-ot összekötöttem egy Scart kábellel aminek az egyik végén 4 RCA lóg: hang ki/be videó ki/be. Ezt rákötöttem az BNC/RCA-ra, semmi.
-Ugyan ezt megcsináltam úgy, hogy a TV scart csatijába dugtam egy RCA átalakítót, és abba dugtam bele a kábel VIDEO OUT végét. Úgy sem...

-A box bekapcsoláskor egyébként annyit csinál, hogy behoz egy "t-home" képet tök szépen, aztán mikor átkéne váltania bejön az a fehér ugráló valami a kép közepén. Hang természetesen nincs.
Megjegyzem ezt a box csak akkor csinálja amikor TELJESEN kikapcsoljuk, majd bekapcsoljuk. (bootol?)

-A boxon nincs sok beállítási lehetőség. "Szabványos felbontás" és slussz passz. Azaz ez van a 1080p-n kívül.
(#) kadarist válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ezt a beállításos dolgot hol állítod, ha nincs a tévén kép? Távirányítót nyomsz?
(#) thoger válasza kadarist hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Természetesen ezen a boxon semmit nemállítok, mert gyanítom nem a kép tűnik el hanem el sem indul ahogy kéne, mert hangot sem érzékelek...

A másik tv-n -ahol minden faján működik- nyomkodom a menüt, és nézem mik a lehetőségek. De mint már írtam az sem működik. Hogy beállítom a boxot a működőn, és azt dugom az öregre.

:S

Egy dolgot azért tisztázzunk, szerintem nem csak én vagyok kicsit bizonytalan az ügyben, hogy akkor ugye a másik tv amin teljesen jól működik, az is egy analóg bemenetes tv, és a box ugyanazon kimenetét kötöd rá, mint amit arra a tv-re is próbálnál, amivel nem jó a kép, ugye?

Mégegy dolog eszembe jutott, miszerint, hogy a scart átalakító ugye a megfelelő típusú? -kimenet/bemenet bekötésű, vagy ha átkapcsolható, akkor a megfelelő állásban van a teszthez...?
(#) kadarist válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Az a pikantéria az egészben, hogy egy ismerősömnek volt ilyen problémája régebbi Goldstar tévével. Hogy mik lettek a fejlemények azt nem tudom, de akkor a szerelő sem értette, hogy mitől van ez.
(#) tiggersoft válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Én a saját júpiszis boxomból kiindulva a beltéri beállításaiban keresném a gondot. Ezeknél a scart-ra kétféleképpen küldi ki a jelet beállítástól függően-normál módban sima kompozit videó. Magas minőség beállításnál viszont RGB-jelet küld amit nem minden(főleg a régebbi) TV-k nem támogatnak. Tehát a működő tv-n visszavenni a scart jelet kompozitra és átdugni a régire.
(#) Zoli_bácsi válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Azt már próbáltad, amit javasoltak? Egy DVD-t kötsz a TV-re? Azzal mi a helyzet?
(#) abcdabcd hozzászólása Feb 29, 2012 /

Esetleg még egy video modulátorral lehetne próbálkozni, hátha az rf bemeneten keresztül be tudja fogni a képet a tv...

De az végülis ugyanaz mint egy VHS video, ha a bemenetére teszed a jelet és RF-en keresztül kötöd a tv-re, csak talán kevesebbet fogyaszt...
(#) abcdabcd válasza kadarist hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ez érdekes probléma, lehet tényleg az lehet a gond, hogy a Scart RGB-jén adná a jelet a box, és a tv-ben meg az nincs bekötve? És akkor meg a scart-rca átalakító se ér semmit...
Hát igen ehhez jó lenne ha lenne szkóp a kérdezőnek, amivel megnézhetné...

Belinkelem hátha érdekes:
Bővebben: Link a box használatija...

úgy látszik ezen analógként csak scart van...

Ahogy néztem a specifikációkat, a scart "milyenségéről" nem mond semmit a leírás... pedig akkor talán itt lehet a "kutya elásva"...

Ha ez a gond, akkor találtam egy kapcsolást, ami rgb-ből kompozit jelet csinál az alkatrészigénye se túl nagy az egyetlen IC ami kell bele, a HQvideo-nál kapható RGB-->Composite

De lehet van egyszerűbb megoldás is a dologra...

Persze a legolcsóbb, ha kiderül, hogy ez a gond, még mindig az, hogy a szolgáltatónak ha a kínálatában szerepel olyan box, amin van kompozit kimenet, kicseréli olyanra és mindenki jól jár, és nincs még egy áramfogyasztó a háztartásban, mégha ilyen kicsi is, mint egy ilyen konverter...

Bővebben: LinkVagy van itt egy másik átalakító is, de ehhez az ic a HQ nál nem kapható, ahol találtam ott 3500Ft körül szóval a másik akkor jobb, de a link:
(#) satlokk válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Helló!
Csak az a gond szerelők részéről,hogy általában nem értenek hozzá,mert vagy "hentesek",vagy Digiztek mint festők és mázolók.Sajnos ez tapasztalat.
(#) Gafly válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Személy szerint nem szeretem a SCART-ot, mert nagyon tágan értelmezhető "szabvány?"...

Sokszor tényleg csak próbálgatással eldönhető hogy mi, kivel és hogyan hajlandó működni
(#) abcdabcd válasza Gafly hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Az kellene, hogy a témaindító visszajöjjön, és jelezze, hogy a scart-rca átalakítók tényleg jók, a kimenethez valót tette a kimenetre stb... és akkor már valószínűsíthető, hogy esetleg tényleg csak rgb van mondjuk a lejátszó kimenetén... és nem mondjuk az van hogy bemeneti scart-rca lett a box kimenetére téve véletlenül...

Amúgy nem tudom én se, hogy pontosan hogy működik ez a dolog, azt tudom, hogy kapcsolójellel lehet a tv-nek megadni hogy milyen legyen a káparány meg ilyesmiket, de hogy pl a lejátszó eszköz, jelen-esetben a box, el tudja e dönteni valahonnan, hogy a tv tényleg át tudott-e kapcsolni RGB-re, szóval, hogy a kommunikáció kétirányú-e azt nem tudom... de az is lehet, hogy önkényesen a kezdőképet kiadja kompoziton aztán pedig lekapcsolja azt a kimenetet a box és ott nem ad utána képet... szóval az is lehet, hogy valami tisztán szoftveres a dolog... lehet a T találta ki, hogy így "csak jóminőségű jel legyen a tv-ken ne legyen kompozit"

Sajnos csak magamat tudom idézni, kicsit pontosítva:

-A box-ot összekötöttem egy Scart kábellel aminek az egyik végén 4 RCA lóg: hang ki/be videó ki/be. Ezt (VIDEO/OUT) rákötöttem az BNC/RCA-ra, semmi.
-Ugyan ezt megcsináltam úgy, hogy a TV scart csatijába dugtam egy RCA átalakítót, és abba dugtam bele a kábel VIDEO OUT végét. Úgy sem...

-A box bekapcsoláskor egyébként annyit csinál, hogy behoz egy "t-home" képet tök szépen, aztán mikor átkéne váltania bejön az a fehér ugráló valami a kép közepén. Hang természetesen nincs.
Megjegyzem ezt a box csak akkor csinálja amikor TELJESEN kikapcsoljuk, majd bekapcsoljuk. (bootol?)

(EZ MÁR KIZÁRJA A KÁBELEZÉS HIBÁJÁT, HISZEN KÉPET AD A BOX A TV-NEK)

-A boxon nincs sok beállítási lehetőség. "Szabványos felbontás", semmi RGB NTSC PAL... Azaz csak ez van a 1080p-n kívül.

Én arra gondoltam a kérdésemmel, hogy ugye a másik tv-n amin jó a kép, azon is ugyanezekkel az analóg kábelekkel lett kipróbálva a dolog, és nem-e mondjuk HDMI-vel?

Hang mondjuk érdekes, hogy mért nincs, bár ahogy a fentebb általam linkelt utasítás mutatja, lehet a scart-on nem adna ki hangot? Hanem azt a külön sztereo rca-n kéne levenni róla?

Ha az első kérdésre igenlő a válasz, akkor lehet tényleg csak rgb-n ad képet a szerkezet, akkor az általam fentebb linkelt kapcsolást lehet megépíteni például... az ic a HQvideo-nál 1000Ft körül kapható azon kívül nem sok minden kell hozzá, vagy még mindig megpróbálhatod akkor már így a konkrét technikai információ birtokában a szolgáltatót ostorozni egy másik boxért...

Sőt ahogy nézem, pont ez a legolcsóbb IC a feladatra, legalábbis a HQvideo kínálatában: Bővebben: Link

Nemtudom ezt eddig miért nem csináltam meg:

Fogtam a SCART kábelt aminek a végén található a
AUDIO IN-OUT
VIDEO IN-OUT
és kipróbáltam a működő TV-BOX párossal ami a nappaliban található (ismétlem, ez ugyanúyg egy egyszerű képcsöves TV, alapjáraton, a gyári scart-scart kábellel üzemel). BOX kikapcs, scartot beledugom, és a végén lévő VIDEO-OUT RCA kábelt bedugtam a tv sárga RCA bemenetére. MŰKÖDIK!

Szóval nemjutottunk eddig sehova, hiszen:
-A kábel hibátlan.
-A kábelezés hibátlan.
-A box hibátlan (és a scarton kiadja a sima RCA videójelet a hanggal együtt)
-A tv bemenetei hibátlanok.

DE a tv még mindig csak odáig adja a képet hogy megjelenik a T-HOME felirat(bootol?), majd mikor elkéne indulnia a rendszernek jelentkezik a leírt hiba:

Se kép SE hang és úgytűnik a box is befejezi a melót.
Hihetetlen de tényleg már kezdem azt hinni hogy a szerelőnek van valami igaza, mégpedig hogy;
"A tv túl öreg és a videóprocija nembírja ezt az újfajta jelet."

Hát ez érdekes fordulat... legalább mostmár akkor pontos képet kaptunk a hiba mibenlétéről...
(#) kadarist válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Azt is el tudom képzelni, hogy nem talál megjelenítő eszközt ez a szuperintelligens beltéri, mert ennek a tévének olyan a bemeneti impedanciája, hogy offolja a beltérit. Talán valamilyen plug and play funkció bénítja?
(#) abcdabcd válasza kadarist hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ez egy érdekes ötlet...

Mondjuk erről eszembe jutott valami, az én képcsöves tv-m, ami mondjuk egész új, a korábban emlegetett jvc, az azt csinálja, hogyha nincs kép akkor nem ad hozzá hangot, így pl ha rádióadást akarnék behangolni a tv-re, akkor azt csak hangolási üzemmódban tudnám hallgatni, ha már elmentem akkor ha nincs kép nem ad hangot, szóval lehet hogy a hangot maga a tv némítja el...
(#) Inhouse válasza thoger hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Akkor így már kizárva az, hogy kompozit kimenet jönne a box-ból...
SCART-SCART kábellel is próbáltad?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza kadarist hozzászólására (») Feb 29, 2012 / 1

75ohmot szoktak keresni, a számítógép TV out is ilyen, addig nem lehet átkapcsolni, amíg nincs rádugva...viszont a T-Home logó akkor miért jön be, csak utána nézi?
Esetleg próbára egy 75-100ohm a videó ki és a test közé?

Üdv
Inhouse
(#) abcdabcd válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Pont hogy jön belőle kompozit, mert a másik tv-n azt írja, hogy jó úgy is a jel... ez a furcsa...
Következő: »»   28 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem