Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 129
(#) Terry válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Üdv!

Igazad van.
És mi lenne a feltételed?
(#) Marko Ramiusz válasza Terry hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Szia! Ez volt az Várom a személyes üzeneted.
(#) borcz hozzászólása Feb 23, 2012 /

Sziasztok!

OMRON PLC-t tanulok programozni és keresek egy leírást, hogy egyes elemek mit tudnak végrehajtani, mik kell legyenek a beállításai.
Pl.: ha egy időzítőt szeretnék beállítani akkor: beírom hogy TIM - és ott van két sor (ami nem látszik) és oda hogy miket írhatok be.

Ha lehet akkor egy kimerítő PDF legyen Hosszú idő lenne leírni az összeset.

Remélem tudtok rajtam segíteni )
borcz
(#) Szirty válasza borcz hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Helló borcz!

Help -> Instruction reference
(#) Gyuri1976 hozzászólása Feb 27, 2012 /

Kedves Mindenki ! Kezdő vagyok a témában, ezért szeretném megkérdezni tőletek, hogy ha van egy PLC égetőm, mi képes programozni a PIC16F628 IC-t, az programozza-e a PIC16F628P-t is ? Lehet hogy a válasz egyszerű, de én nem tudom. Előre is köszönöm, Gyuri
(#) Terry hozzászólása Feb 29, 2012 /

Üdv!

Most szeretnék elkezdeni egy plc tanfolyamot debrecenbe. 6 hónap, heti 1 nap, 220 eFt. Szerintetek van értelme ilyen tanfolyamnak? Megtud tanulni ott az ember plc-t programozni?

Üdv
(#) Szirty válasza Terry hozzászólására (») Feb 29, 2012 / 1

Helló Terry!

Idézet:
„Szerintetek van értelme ilyen tanfolyamnak? Megtud tanulni ott az ember plc-t programozni?”

Nem. De attól is függ mennyi alapismereted van.
Ha semmi, akkor ez a tanfolyam arra lesz jó, hogy lesz egy OKJ-s papírod és nagyjából érteni fogod mire is lehet jó tulajdonképpen egy PLC.
Azt nem tartom valószínűnek, hogy egy átlagos PLC-s munkát érdemes lenne elvállalni egy ilyen tanfolyam után.

Szerintem ehhez elengedhetetlen egy kisi számítógép kezelési ismeret (windóz). Ez nem szokott gond lenni műszaki embernek.
Szinte bármilyen programozási gyakorlat előnyt jelent.
Mert nem baj ha az ember tudja mi az a bit, byte, word, dword. Nem baj ha tudja az integer miért word és miért nem feltétlen integer a word. Jó ha tudja mi az a valós szám és milyen buktatói vannak a használatának.
Nem baj ha tudja mik azok a változók, adattípusok, logikai kapcsolatok. Jó ha tudja mik azok a címek, a címek közötti átfedések, el tud képzelni egy tömböt, stb.
Az nem baj ha meg tud írni egy közlekedési lámpa vezérlést a tanfolyam végére egy PLC-vel, de előny az is ha tudja, hogy olyat soha nem vezérelnek ipari PLC-vel.

Előny, sőt szerintem inkább feltétel valamilyen villamos ismeret, szakma. Elektroműszerész, villanyszerelő, villamos mérnök bármi, ami ahhoz kell, hogy az ember tudja mi az a zárlat, mi az áram, az ellenállás a teljesítmény, mi az hogy mágneskapcsoló, szelep, relé, miért 3 fázisú a motor és minek kell motorvédő kapcsoló, Nem baj ha tudja milyen szabványos analóg mérőjeleket használnak az iparban és hol, mivel mérnek hőmérsékletet pl. és azt hogyan lehet PLC-vel mérni.

Magasabb szinthez nem baj ha tudja mi az a hajtás szabályzó és mi a különbség a lágyindító a frekvenciaváltó és a szervó hajtás között.
Jó ha tudja mi az a terepi busz és annak milyen fajtái vannak. Jó ha ismeri, hogy az általa tanult PLC-hez hogyan lehet és milyen terepi buszokat illeszteni.
Jó ha tudja az ember mi a HMI és jó ha azt is tudja programozni. Legalább néhányat vagy legalább a legelterjedtebbeket.

Végül, de nem utolsó sorban jó ha ez az egész érdekli és tehetsége is van hozzá.
Ezeket a tanfolyam valószínűleg nem fogja átadni, de nélkülük nagyon nehéz vagy épp lehetetlen boldogulni a gyakorlatban.

Nehézség az is, hogy egy keresett automatizálási szakembernek sok tapasztalattal kell rendelkeznie.
Ez az ami nincs egy kezdőnek. Viszont meg lehet szerezni
Arról én nem álmodnék, hogy a tanfolyam után (ha az említett alapismereteknek legalább egy része nem volt meg) másnap már nagy munkákat tudsz majd megcsinálni.
(#) Terry válasza Szirty hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Hello!

Köszönöm a válaszod Szirty. Most nagyon elbizonytalanítottál . Az általad felsorolt dolgokból azért a java megvan. Villamosmérnök ként végeztem. Jelenleg egy villamosipari kivitelező cégnél dolgozok. Szerencsére az ott dolgozó szakik nagyon jól képzettek és sokat szoktak segíteni, ha kérdésem támad olyan dolgokról,mint amiket leíírtál ( pl. motorvédő minek kell...stb). Az egyetem alatt C és C++ program nyelveket tanultam illetve AVR-en keresztül programoztunk Atmelt.
Saját indítatásból szeretném megtanulni a plc programozást, tehát érdekel eléggé a dolog. Jelenleg is sok mindent olvasok hozzá. Tehát mire kezdődne ez a tanfolyam nem teljesen lennék kezdő vagy hozzá nem értő. Azzal teljesen tisztába vagyok, hogy ha elvégzem ezt a tanfolyamot akkor se fogok penge lenni a programozásából, de nem tudom hogy mit csináljak most már .
Azért köszönöm a kommentedetT.

Üdv,
Terry
(#) Szirty válasza Terry hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Helló Terry!

Nem az volt a célom hogy befolyásoljalak, csak a véleményem írtam le a dologról. Persze várható volt hogy az befolyásol, hisz azért kérdezted, de a cél akkor sem az volt.

Idézet:
„Jelenleg is sok mindent olvasok hozzá. Tehát mire kezdődne ez a tanfolyam nem teljesen lennék kezdő vagy hozzá nem értő.”

Igazából ez nem a tanfolyamhoz kell, hanem ahhoz hogy megélj belőle.
A tanfolyam (bár nem tudom konkrétan melyikről van szó) biztos hogy semmilyen nehézséget nem fog jelenteni. Sem megérteni sem végig csinálni. Simán levizsgázol. Biztos vagyok benne hogy a tanfolyam nem támaszt komoly igényeket semmilyen szempontból.
Én az egészet a tanfolyamon szerzett tudás gyakorlati alkalmazására értettem.
Illetve még inkább arra, hogy a tanfolyam után ezzel foglalkozz.
Ha fontosnak tartod a papírt, és megér a papír annyit neked, akkor természetesen vágj bele.
Nem lesz gond a papír megszerzése. Első lépésnek megfelel. De a tanfolyam nem fog az összes tudással felvértezni ami ide kell.
(#) kameleon2 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

A tanfolyamokról: Én egy C alapú PLC tanfolyamon vettem részt pár éve, ahol 4 óra alatt elmondták mit kell nagyjából tudni az eszközről és csináltunk egy egyszerű programot ami le tud olvasni egy nyomógombot és ki kapcsolni tud egy kimenetet. Ezt otthon nyugodt körülmények között és a fórumot böngészve is megteheted. A lényeg: PLC nélkül se így se úgy nem fog menni. Nem beszélve arról, hogy ami igazán kell a programozáshoz - azt úgyis a feladat fogja megszabni - és semmire nem mész a tanultakkal, mert nyilván nem azt fogják elmondani, amire éppen szükséged lenne. Azóta több PLC-t, mikrokontrollert programoztam. Mindegyikhez csak annyi kellett, hogy leüljön elé az ember és tudja mit is akar valójában. Ha elakadsz akkor pedig ott a net. Alapvető dolgok ugyanazok. A kimenet az kimenet - persze lehet OC P és OC N valamint szárazkontakt, esetleg analóg. A bemenet az bemenet, lehet digitális vagy analóg. Lehet a bemeneted analógból PT100, PT1000, 0-10V 4-20mA. de ezek standardok. Több bajod lesz a felfutóél, lefutóél, prell kezelés és a debug részével !
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Márc 1, 2012 /

Szia, Terry! Először is elnézést, hogy még nem válaszoltam a privát leveledre, igyekszem. Csatlakozom az előttem szólókhoz, mindenképpen kell hozzá lelkesedés és egy PLC, amin tudsz gyakorolni. Nekem nem PLC programozó a végzettségem, de haladtam a korral és a munkámból adódóan is elkezdtem ez irányba fejlődni. Szerencsére 7 éve a cégem is segített ebben, meg vettem egy Allen-Bradley kompakt PLC-t. Mivel, szinte csakhibakeresésre használom (a munkahelyemen, itthon nem csak erre) természetesen nem érhetem utol az igazi programozókat. A lényeg, hogy érdekel a dolog. Tanfolyam miatt nézd meg az Optoved honlapját, érdekes a felfogás, de az alapokat , és a "PLC-s gondolkodást" megadja. Nekem nagyon hasznos volt. Egyébként, szerintem a mikrokontroller és a PLC, elvben nem áll távol egymástól, mivel ebben is mikrokontroller van . Nyilván formailag nagyon is különbözik. Üdv.: Yoe
(#) Terry hozzászólása Márc 1, 2012 /

Üdv!

Köszönet mindenkinek a hozzászólásokért. Most már tényleg nem tudom, hogy mit csináljak.. De hasznosak voltak az információk.

Üdv
(#) Terry válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Üdv Yoe!

Nekem compactLogix L32C típusú plc-m van. CSak nem bírom kapcsolatba léptetni a géppel.
Van a plc egy MS és egy A feliratú lámpa. Az Ms zölden, az A feliratú pedig pirosan villog. Egyszerre villognak. Ez nem valami problémát jelentene és azért nem tudok csatlakozni a plc-hez, vagy csak én vagyok a balfék.
Ethernet-en keresztül sem megy.
Most a soros porton keresztül próbálnék kommunikálni vele, de semmi reakció.
Igaz, hogy a gépemen csak párhuzamos (nyomtató) port van, de szereztem hozzá olyan kábelt, aminek az egyik vége soros a másik pedig párhuzamos port. Vagy ez is lehet a baja?
Mert most van plc-m csak viszont dísznek tudom használni, de jó lenne másra is .
Nem tusom, hogy ebben tudnál-e nekem segíteni valahogy.

Üdv,
Gábor
(#) oldfirehand válasza Terry hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Az említett kábel jó eséllyel indulhat a világ 8. csodája címért.
(#) oldfirehand hozzászólása Márc 1, 2012 /

Elcsesztem a szerkesztést, ezért most újraírom mondandómat. A PLC soros portok igen változatosak. Tartalmazhatnak RS232 és RS485 kivezetéseket is. A bekötésük nem biztos, hogy szabványos.Kellhetnek átkötések a PC és/vagy PLC oldalon is.
A konkrét PLC gépkönyvéből kell kimazsolázni a megfelelő bekötést. Ezen kívül a programozó szoftverben is stimmelni kell a portbeállításnak és az ID-nek.
(#) Marko Ramiusz válasza Terry hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Párhuzamosan biztosan nem tudsz, vagy csak különlegesen. Az RSLinx- ben próbál, az felelős a kapcsolatért. korábban írtam hogyan lehet
(#) Terry hozzászólása Márc 1, 2012 /

Üdv Yoe!

Köszönöm az anyagokat.
RSLinx-ben próbáltam, de valami nagyon nem megy.
(#) oldfirehand válasza flashcadi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

723 IC-ből tökéleteset lehet készíteni. Próbapanel formában már kész van.
A lényeg (nincs rajz emészthető formában):
készíteni kell egy tápot 2-10V-ra. A kimenetet 500 ohmmal lezárni. (A kimeneti áramot biztosítja az IC saját tranyója.)
A tranyó és a pozitív táp közé kerül a terhelés amelyen a 2-10V-nak megfelelően 4-20 mA fog folyni.
(#) kendre256 válasza oldfirehand hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Az elmúlt 3 hónap alatt valószínűleg megoldotta a problémát. Ha mégsem, akkor nem is olyan fontos a dolog..
(#) Szirty válasza Terry hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Helló Terry!

Idézet:
„Most a soros porton keresztül próbálnék kommunikálni vele, de semmi reakció. Igaz, hogy a gépemen csak párhuzamos (nyomtató) port van”

Én ellentmondást vélek felfedezni ebben a mondatban...
A párhuzamos port az párhuzamos port TTL jelszintekkel, a soros meg soros +/-12V-os jelszintekkel.
Attól, hogy egy kábelen olyan (DB9) csatlakozó van amit be tudsz dugni egy soros portba, még közel sem biztos hogy az soros kábel...
A szőke nő is így tette tönkre a telefonját: Tölteni kezdte 24V AC-adapterrel (mert bele tudta dugni).

A szoftvernek hogyan próbáltad meg elmagyarázni, hogy az a PLC a párhuzamos portra van csatlakoztatva?
(#) Szirty válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Helló kameleon2!

Idézet:
„ami igazán kell a programozáshoz - azt úgyis a feladat fogja megszabni - és semmire nem mész a tanultakkal, mert nyilván nem azt fogják elmondani, amire éppen szükséged lenne.”

A tanfolyam nem arra való, hogy komplett kulcsrakész programokat magoljunk be ott és amikor pont egy olyan feladatot kapunk amit bemagoltunk, akkor hipsz-hopsz megcsináljuk hiszen "tanultuk". És hogy emiatt nem tudnánk semmit se kezdeni ha nem pont olyan a feladat...
A tanfolyam feladata az, hogy megismertessen az eszköz tulajdonságaival. És olyan ismeretet adjon át, amik a feladatmegoldások során elengedhetetlenek.

Idézet:
„A kimenet az kimenet - persze lehet OC P és OC N valamint szárazkontakt, esetleg analóg. A bemenet az bemenet, lehet digitális vagy analóg. Lehet a bemeneted analógból PT100, PT1000, 0-10V 4-20mA. de ezek standardok.”

A dolog azért ennyire nem egyszerű.
A modern berendezések tele vannak terepi buszokkal és terepi buszra csatlakozó eszközökkel, HMI panelekkel PC-kkel, szervóhajtásokkal, frekvenciaváltókkal és a buszos eszközök elképesztően változatos garmadájával, SCADA rendszerekkel, kommunikációval, stb.
Persze kisebb gépek sokszor nem állnak másból, mint 30-50 digitális ki és bemenet, esetleg pár analóg mérés.
De nem csak olyanok vannak ám!

Egyetértek abban, hogy kellő idő és nem kevés szerencse (olyan helyen dolgozzon az ember), sok kitartás, csipetnyi fanatizmus, komoly érdeklődés esetén PDF-ekből is elsajátítható magas szinten a szükséges tudás.
De azt tudom mondani, hogy komoly tanfolyam is lehet igen hasznos.
A siemens-nek pl. vannak ilyen tanfolyamai igaz nagyon drága, de részletes és mély ismeretanyagot ad. Rendesen fel kell kötni a gatyát hozzá!
(#) Mikkencs hozzászólása Márc 8, 2012 /

Üdv Skacok!

A problémám a következő: Adott egy PLC melyhez szeretnék kapcsolni egy kétvezetékes PT100-ast.
Tud valaki egy használható kapcsolást erre a feladatra.

Előre is köszi! Mikkencs
(#) jym válasza Gyuri1976 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Üdv!

Mi az, hogy "PLC égető" ? Mikrokontroller programozót akartál írni, nem ? A PLC-khez programozó kábel szokott lenni, szinte kizárt hogy ezzel mikrokontrollert lehessen programozni.

Imi.
(#) Szirty válasza Mikkencs hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Helló Mikkencs!

Ki kell találnunk milyen PLC, vagy úgy gondolod hogy az tök mindegy?
(#) Mikkencs válasza Szirty hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Köszönöm a Megtisztelő Figyelmet!!!

A PLC tipusa SR-12mrdc.
www.dialcomp.hu/_download/Array/srMagyar.pdf

Üdv:Mikkencs
(#) jym válasza Mikkencs hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Üdv!

Idézet:
„Analóg bemenetek 0V ~ +10V közötti jelet képesek fogadni”

Tehát akkor a Pt100-at 0-10V-ra kell alakítani.

Imi.
(#) Mikkencs válasza jym hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Szia!

Igen jól látod.
1 tizedes lépésekkel, hogy 0-100c fokig tudjak vele mérni.

Üdv: Mikkencs
(#) jym válasza Mikkencs hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Üdv!

Pt100 -> 0..10V kapcsolást nem tudok neked adni, de készen lehet ilyent kapni több helyen is, pl: Datcon

Imi.
(#) vilmosd válasza Mikkencs hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Esetleg nezz szet a PT1000 topikban. Errol a feldolgozasrol szol. Talasz megoldasokat erositokre.
(#) Mikkencs válasza jym hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Szia! Igazad van de a gyári cuccok igen húzósak, és nekem több darabra lenne szükségem.

Üdv Mikkencs
Következő: »»   38 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem