Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvencia - feszültség átalakító
Lapozás: OK   4 / 4
(#) pucuka válasza Imi69 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Akkor összeszedem magam
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Hello!
Azért egyet kifelejtettetek. A két fordulatszámot szeretné arányba hozni, nem a fordulatszámot a vezérléssel. Vagy is nem arányos vezérlést, hanem szabályozást kell készíteni. Tehát érzékelni kell a meghajtott motor fordulatszámát is és a két fordulatszám különbségi jelével kell vezetni a P - PI vagy PID szabályzót, majd a PWM teljesítmény egységet. A két fordulatjel arányosságának változtatásával lehet a fordulatszám arányt befolyásolni.
Aztán jönnek a problémák, mint minden rendes szabályozásnál. Alacsony fordulatszámok nem igazán lehetnek, mert a jeladó miatt kapkodni fog. Vagy is védelmeket-holtsávot is be kell építeni vélhetően..
Jó munkát! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Idézet:
„Pld. 1. fokozatban a motor forduljon n*F fordulatot, 2. fokozatban n*2F fordulatot, stb. n függvénye lenne a kerék fordulatának...”

Gyanítom, hogy kettőnél több anyagminőség is előfordul, így aztán ha az egyes fokozatokhoz kétszeres fordulatszám van hozzárendelve, külön mechanikus áttételezés nélkül, bizony előjön az Általad említett "kapkodás" az alacsony fordulatoknál. Ez egészen szélsőséges is tud lenni, már tapasztaltam.
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Persze hogy szabályzás lesz a dologból. ezért írtam, hogy összeszedem magam.
Ilyenre kész áramkör nincs, és csípőből azért nem megy.
(#) Imi69 hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Sziasztok!

Kicsit konkretizálódott a kép a hajtásom tekintetében:
A kerék fordulata 1,35 fordulat/perc és 43 fogú tárcsa van rajta (10km/h sebesség mellett). Hogy miért pont ennyi? Mert a motor tengelyére szerelt jeladó gyűrűt a legegyszerűbb (és fajlagosan a legolcsóbb) megoldást választva egy Suzuki ABS gyűrűjét használtuk, ami ilyen fogszámú... és ehhez készítették a nagyobb fogazást is.
A helyzet annyival egyszerűsödött, hogy az alap áttétel kereken 5 kell legyen, azaz minden kerék fordulatra 5-öt kell fordulnia a motornak. Később még ezt annyival kell variálni, hogy az "elektronikus áttételt" is lehessen állítani...
Tehát mindkét jeladó tárcsa 43 fogú, melyeket PNP- NO kimenetű induktív érzékelővel figyelünk.
Az osztási procedúra könnyebb lenne, de a szorzás kezdi feladni... az idő meg sürget! 2 hét múlva működnie kell
Motorként az elektromos kerékpárokon használatos MY1016Z 24/350 Bővebben: Linkvan betervezve, 12V-ról üzemeltetve (mert csak ennyi van az autóban).
Tapasztalatok szerint így is kiválóan működik...
Ha ezek után is van valakinek ötlete a megvalósításhoz (konkrét kapcsolás is lehet), azt szívesen fogadom. PIC-kel biztosan egyszerű lenne, de ahhoz (még) nem értek, így maradnak a diszkrét alkatrészek (IC, FET)...
(#) elyelibator hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok! Érdeklődnék az alábbi kapcsolásról, hogy nincsen egy kicsit elkötve az ic 8-as lába? Működőképes ez így, mert a rajzon nincsen jelölve a 7-es láb a földre?
Válaszotokat előre is köszönöm.
A mérő nekem, csak egy tárcsa sebességét mérné, nem kell 10khz fölött mérnie.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) proli007 válasza elyelibator hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Hello! Kicsit perverz, de valahogy működhet. Persze a láb számát elírták, mert az nem 8-as, hanem 7-es lenne. De a tisztességesebb megoldás, talán egy CD4066 analóg kapcsoló lenne, nem a 40106 táplába. Precíz kapcsoláshoz, pedig inkább a LTC1043. De az ugye nem minden bokorban..
Ja, és a többi 5 invertert nem lehet használni, vagy párhuzamosan kötendő az összes. üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) palko0125 hozzászólása Ápr 15, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan átalakítót szeretnék építeni fordulatszám mérőhöz, ami 0-6000 fordulatra 0-10V jelet produkál.
A forrást egy keyence Fs11n tipusú fordulatszám mérő adja. Kimenete open collectoros.
Próbálkoztam már az 555 ic-s kapcsolással, ami uaa180 i -t hajt de nem igazán működik jól.
Ha valakinek van ötlete/ kapcsolása legyen szíves megosztani velem.
Előre is köszönöm.
(#) turbolader válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Nézd meg az LM2917 freki-feszültség konverter ic-t. Többek közt ilyen célokra fejlesztették ki.
(#) palko0125 válasza turbolader hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Szia!
Köszi, ezt fogom kipróbálni. Olvastam már róla, ma bajlódtam még az 555-el, sikerült beállítani egy tartományra, de nem egy profi cucc. 1500-5000 közé tudtam belőni, amire 3,25-10v-ot produkál. Ahogy az lm ic adatlapját olvastam valószínű, hogy az jó lesz.
Köszi még egyszer.
Üdv, Palkó.
(#) Peter65 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Szia!
Ha jól értem te végül is a egy 12 ledes fordulatszám kijelzőt szeretnél a 0...6000 1/min (0...100Hz) fordulatra. Lehet analóg urakon is elindulni, de szerintem ez egy mikrovezérlőnek jobban fekvő feladat.
(#) palko0125 válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Szia!
Nem, ez egy fordulatszámmérő berendezés. PC hez van kötve csak szeretnénk máshol ( egy másik szobában) is látni a motor fordulatát. Van egy digitális kijelzőnk, ami 0-10v jelet tud fogadni. Ezen akarjuk megjeleníteni a fordulatszámot.
Kipróbálom TURBOLADER által ajánlott ic-t. Ha nem megy akkor jôn a uP.
Köszi.
(#) Zenner hozzászólása Jún 5, 2019 /

Üdv!

Szeretnék építeni egy olyan frekvencia-feszültség konvertert, ami egy PC HDD LED villogásának frekvenciáját alakítana át feszültséggé(0-12V). Egy deprez műszert szeretnék vele meghajtani és nem jutott ennél jobb eszembe.
Van esetleg valakinek javaslati, mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza Zenner hozzászólására (») Jún 5, 2019 /

Hello! Esetleg a megoldáshoz a "frekvenciát" ismerni kellene. De egy Led hébe-hóba történő felvillanását, elég nehéz frekvencia ként értelmezni.
(#) Zenner válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2019 /

Szia!
Sajnos ismeretlen a frekvencia. Sosem mértem csak ránézésre próbáltam megállapítani. Mindenesetre a dolog tárgytalan. Meg van a megoldás.
(#) proli007 válasza Zenner hozzászólására (») Jún 6, 2019 /

Hello! Gondolom rákötötted a műszert a Led-re egy ellenállással..
(#) Zenner válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2019 /

Ennél azért "kreatívabb" voltam és beiktattam egy optocsatolót
Céljaimnak így megfelel. Csak dekoráció.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem