Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   8 / 27
(#) Mályi László válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Majdnem elfelejtettem a diak DB 3 (30V) nekem, még az is lehet hogy jól írtam?
(#) gyuri65 válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

örömmel veszem a meglátásod már csak az a kérdés hogy a hálozat birja-e a ki-be kapcsolgatást a kis kütyüben én bízok
köszi GY
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Bocsi, az nem subner, hanem snubber kör. A feladata pedig(dióhéjban) a ferrit lemágnesezése az impulzusszünetekben.
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 11, 2012 /

Az a triak borda nélkül még nem szállt el? Most tekertem fojtót, mit szóltok hozzá? Jó kis eltérítő ferrit Van még belőle sok. Mindjárt beledobom a szerkezetbe, és lepróbálom. Csodálkozom, hogy megy amúgy az a kapcsolás... Nekem nem szabályozott. A mikró trafó meg nem arról híres, hogy ne lenne telítésbe gerjesztve.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Hova akarod ezt az eltérítő ferritből készült fojtót használni?
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A hobbi elektronika 2002-es szabályzónak az AL 6200-as magra készült 2,4mH-es induktivitásai helyett. Mért, nem jó? Ez is csak egy toroid mag... Azt nem tudod, hogy a zu-130 tirisztoros hegesztő egyik komparátorának kimenetén van egy ismeretlen értékű ellenállás, oda mekkorát kellene rakni?
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Csak 200 átlag felett kezd be telítődni. A triak gyújtás szöge a diak feszültségétől is függ. Ráadásul a gyújtás nem hullám forma,(nem 50Hz). Lehet hogy nem jó a kifejezés, remélem azért érthető.
(#) Mályi László válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Valószínű Az állítólagos snuberkörhöz, de ott nagy frekis szűrőként aposztrofálható. Peti említette.
(#) mpisti válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

"Csak 200 átlag felett kezd be telítődni." Gondolom 200mT-ra gondoltál? Komoly probléma lenne, ha 200mT-nál a mikrotrafó telítődne. Bár még sose próbáltam,de szerintem 1,4T-1,5T-ig el van gerjesztve.
(#) AccessDenied hozzászólása Márc 11, 2012 /

Nem hegesztettem sokat, de a 100W-os izzóval meg a 3mH-re megtekert fojtóval nem csapta le egyszer se a biztosítékot
(#) mpisti válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Elég érdekes alakja van ennek az árnyékoló ferritnek, és úgy emlékszem, mintha bele is lenne gyárilag köszörülve valahol, de erre nem veszek mérget. Azt a kapcsolást(HE2002) nem ismerem,de ha ott a bemeneti zavarszűrő körben volt egy 2,4mH-is tekercs, akkor ez a ferrit nem biztos hogy hozza a várt eredményt.
Hol található az ominózus HE-s kapcsolás? Kíváncsi vagyok a tekercs funkciójára.
(#) Mályi László válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Bocsi volt lenne, Nem orosz mikró. Betükkel nem tudok számolni. Ha képletet látok a számokat írom le, rossz tulajdonság anno a tanáraim is mondták.
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Bővebben: Link ez van most nálam megépítve, meg amit nemrég linkeltem pic-es szabályzó. Nincs sehol bele köszörülve, és egy darabból van. Elvileg az AL 6200-as mag is hasonló méretű. Lehet hamarabb is telít az a trafó, nem azért van 2-3-4A üresjárási árama, mert nem lenne rendesen telítésbe gerjesztve...
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A triakkal párhuzamban rakj legalább 0,5mikrót+40-20ohm-et sorban. És nem kell a 100W-os izzó! Különben is kapcsold fel a villanyt ha sötétben akarsz hegeszteni .
(#) Pety_ válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A kondi 400V-os !! Az ellenállat legalább 2W-os! De inkább 5!!
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Most is van valamennyi úgy kötve, de lehet rakok kicsit többet, de mondom, ez a tekercs most úgy néz ki, hogy beválik. Egyébként a trafóval párhuzamos izzó is sokat segít ám.

Nem mintha számítana hegesztésnél, de +100W fogyasztás!
Ha van lakatfogód akkor megmérhetnéd max állásban mekkora a munkakábelen az amper, és szabályzó nélkül mekkora a full gáz. Nekem ugyan nincs lakatfogóm, de mintha egy kicsit erősebb lenne szabályzó nélkül.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Általában 1menet/volt ra van tekerve. Aktív hűtés nélkül max10 perc és forró. Vagy rosszul számoltam de 1,6T-rémlik :eek2: az egyik páciensnél.

Nekem van lakat fogó, nem is gagyi, hanem maxwell, és olyan 120A-nek mértem váltóról, 105A-nek egyenirányítva, és ha csavargatom a szabályzót, akkor ugyan annyit mutat, gondolom a csúcsot méri, és nem az átlagot, ezért rátettem egy deprez műszert max állásnál 105A-re beállítva, és azon lehet olvasgatni hogy mennyi az áram. Biztos hogy erősebb kicsit szabályzó nélkül, de szerintem inkább a primer fojtótekercsen eső fesz miatt érzed ezt. Lehet nem lenne hülyeség a mikró trafós hegesztőm elé egy izmosabb fojtót betenni, meg ugyan ezt a szabályzót.

Ha megfelelő vastagból tekered nem igazán eshet sok rajt, max 2-3 volt. Különben kukoricát is lehetne pattogtatni rajt...

Igen, de ha a feszültség esik mondjuk 4V-ot, akkor az áram is esik, ez 230V-nál valami 1,739%-os fesz esés, tehát a feszültség a 0,9826x -osára változik, ami azt jelenti, hogy az áram is a 0,9826x-osára fog esni, ami pedig a teljesítmény 0,9655x -osára esését eredményezi, de szerintem esik ott még fesz a triakon is. Ez az egyik, meg elvileg a fesz null átmenet után és az áram null átmenet előtti szögek hatástalan gyújtószögek, mert ott az áram még az ellenkező irányba folyik, és nem tudod megnyitni a másik oldali tirisztort. (remélem így van) Nem is rossz ötlet, kukorica pattogtató és hegesztő trafó... És még világít is...

Na majd holnap mégegyszer átolvasom, meg megmérem mennyi esik...
(#) Mályi László válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Az természetes hogy direktbe erősebb. Gondolj bele a diak billenési feszültségén gyújt be a triak. Tehát a hullám eleje nem jelenik meg a trafón.
(#) Pety_ válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Igen, rájövős volt a dolog!
Meg is lett az ötödik sebesség!!
4-fokozat+turbóóó
(#) pjg válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

A PIC-es a Majki féle?
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Na végig olvastam a topicot. Látom az.
Hogyan működik? Érdemes foglalkozni vele? Azon elmélkedem, hogy át lehetne alakítani úgy, hogy figyelje a szekunder oldali egyenirányított feszültség nagyságát és a hegesztő áramot. Azokat megfelelő paraméterekhez állítsa a PIC.
(#) AccessDenied válasza pjg hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Nem működik jól. Én inkább olyanra alakítanám át, hogy az áram null-átmenetet figyelje, és akkor abba már a terhelés is benne van.

Primer, vagy szekunder áramot?
(#) AccessDenied válasza pjg hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Elvileg egyfázisú transzformátoroknak nincs fázisforgató hatása, úgyhogy a kettőnek hasonlónak kell lennie. Primer szabályzó a primer áramot figyelje, szekunder szabályzó a szekunder áramot, nem?

Csak, hogy egyértelmű legyen a dolog.
Következő: »»   8 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem