Fórum témák
» Több friss téma |
Majdnem elfelejtettem a diak DB 3 (30V) nekem, még az is lehet hogy jól írtam?
örömmel veszem a meglátásod már csak az a kérdés hogy a hálozat birja-e a ki-be kapcsolgatást a kis kütyüben én bízok
köszi GY
Bocsi, az nem subner, hanem snubber kör. A feladata pedig(dióhéjban) a ferrit lemágnesezése az impulzusszünetekben.
Az a triak borda nélkül még nem szállt el? Most tekertem fojtót, mit szóltok hozzá? Jó kis eltérítő ferrit Van még belőle sok. Mindjárt beledobom a szerkezetbe, és lepróbálom. Csodálkozom, hogy megy amúgy az a kapcsolás... Nekem nem szabályozott. A mikró trafó meg nem arról híres, hogy ne lenne telítésbe gerjesztve.
Hova akarod ezt az eltérítő ferritből készült fojtót használni?
A hobbi elektronika 2002-es szabályzónak az AL 6200-as magra készült 2,4mH-es induktivitásai helyett. Mért, nem jó? Ez is csak egy toroid mag... Azt nem tudod, hogy a zu-130 tirisztoros hegesztő egyik komparátorának kimenetén van egy ismeretlen értékű ellenállás, oda mekkorát kellene rakni?
Csak 200 átlag felett kezd be telítődni. A triak gyújtás szöge a diak feszültségétől is függ. Ráadásul a gyújtás nem hullám forma,(nem 50Hz). Lehet hogy nem jó a kifejezés, remélem azért érthető.
Valószínű Az állítólagos snuberkörhöz, de ott nagy frekis szűrőként aposztrofálható. Peti említette.
"Csak 200 átlag felett kezd be telítődni." Gondolom 200mT-ra gondoltál? Komoly probléma lenne, ha 200mT-nál a mikrotrafó telítődne. Bár még sose próbáltam,de szerintem 1,4T-1,5T-ig el van gerjesztve.
Nem hegesztettem sokat, de a 100W-os izzóval meg a 3mH-re megtekert fojtóval nem csapta le egyszer se a biztosítékot
Elég érdekes alakja van ennek az árnyékoló ferritnek, és úgy emlékszem, mintha bele is lenne gyárilag köszörülve valahol, de erre nem veszek mérget. Azt a kapcsolást(HE2002) nem ismerem,de ha ott a bemeneti zavarszűrő körben volt egy 2,4mH-is tekercs, akkor ez a ferrit nem biztos hogy hozza a várt eredményt.
Hol található az ominózus HE-s kapcsolás? Kíváncsi vagyok a tekercs funkciójára.
Bocsi volt lenne, Nem orosz mikró. Betükkel nem tudok számolni. Ha képletet látok a számokat írom le, rossz tulajdonság anno a tanáraim is mondták.
Bővebben: Link ez van most nálam megépítve, meg amit nemrég linkeltem pic-es szabályzó. Nincs sehol bele köszörülve, és egy darabból van. Elvileg az AL 6200-as mag is hasonló méretű. Lehet hamarabb is telít az a trafó, nem azért van 2-3-4A üresjárási árama, mert nem lenne rendesen telítésbe gerjesztve...
A triakkal párhuzamban rakj legalább 0,5mikrót+40-20ohm-et sorban. És nem kell a 100W-os izzó! Különben is kapcsold fel a villanyt ha sötétben akarsz hegeszteni .
A kondi 400V-os !! Az ellenállat legalább 2W-os! De inkább 5!!
Most is van valamennyi úgy kötve, de lehet rakok kicsit többet, de mondom, ez a tekercs most úgy néz ki, hogy beválik. Egyébként a trafóval párhuzamos izzó is sokat segít ám.
Nem mintha számítana hegesztésnél, de +100W fogyasztás!
Ha van lakatfogód akkor megmérhetnéd max állásban mekkora a munkakábelen az amper, és szabályzó nélkül mekkora a full gáz. Nekem ugyan nincs lakatfogóm, de mintha egy kicsit erősebb lenne szabályzó nélkül.
Általában 1menet/volt ra van tekerve. Aktív hűtés nélkül max10 perc és forró. Vagy rosszul számoltam de 1,6T-rémlik :eek2: az egyik páciensnél.
Nekem van lakat fogó, nem is gagyi, hanem maxwell, és olyan 120A-nek mértem váltóról, 105A-nek egyenirányítva, és ha csavargatom a szabályzót, akkor ugyan annyit mutat, gondolom a csúcsot méri, és nem az átlagot, ezért rátettem egy deprez műszert max állásnál 105A-re beállítva, és azon lehet olvasgatni hogy mennyi az áram. Biztos hogy erősebb kicsit szabályzó nélkül, de szerintem inkább a primer fojtótekercsen eső fesz miatt érzed ezt. Lehet nem lenne hülyeség a mikró trafós hegesztőm elé egy izmosabb fojtót betenni, meg ugyan ezt a szabályzót.
Ha megfelelő vastagból tekered nem igazán eshet sok rajt, max 2-3 volt. Különben kukoricát is lehetne pattogtatni rajt...
Igen, de ha a feszültség esik mondjuk 4V-ot, akkor az áram is esik, ez 230V-nál valami 1,739%-os fesz esés, tehát a feszültség a 0,9826x -osára változik, ami azt jelenti, hogy az áram is a 0,9826x-osára fog esni, ami pedig a teljesítmény 0,9655x -osára esését eredményezi, de szerintem esik ott még fesz a triakon is. Ez az egyik, meg elvileg a fesz null átmenet után és az áram null átmenet előtti szögek hatástalan gyújtószögek, mert ott az áram még az ellenkező irányba folyik, és nem tudod megnyitni a másik oldali tirisztort. (remélem így van) Nem is rossz ötlet, kukorica pattogtató és hegesztő trafó... És még világít is...
Na majd holnap mégegyszer átolvasom, meg megmérem mennyi esik...
Az természetes hogy direktbe erősebb. Gondolj bele a diak billenési feszültségén gyújt be a triak. Tehát a hullám eleje nem jelenik meg a trafón.
Igen, rájövős volt a dolog!
Meg is lett az ötödik sebesség!! 4-fokozat+turbóóó
A PIC-es a Majki féle?
Na végig olvastam a topicot. Látom az.
Hogyan működik? Érdemes foglalkozni vele? Azon elmélkedem, hogy át lehetne alakítani úgy, hogy figyelje a szekunder oldali egyenirányított feszültség nagyságát és a hegesztő áramot. Azokat megfelelő paraméterekhez állítsa a PIC.
Nem működik jól. Én inkább olyanra alakítanám át, hogy az áram null-átmenetet figyelje, és akkor abba már a terhelés is benne van.
Primer, vagy szekunder áramot?
Elvileg egyfázisú transzformátoroknak nincs fázisforgató hatása, úgyhogy a kettőnek hasonlónak kell lennie. Primer szabályzó a primer áramot figyelje, szekunder szabályzó a szekunder áramot, nem?
Csak, hogy egyértelmű legyen a dolog.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |