Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   34 / 74
(#) AccessDenied válasza mumo hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Na az lesz szerintem a baj, nem a feszültséged. Nekem is problémám van a tárolással, de szerintem venni fogok olyan lepattintós légzárós zacsit elektróda méretben, mert az én műhelyemben/garázsomban bitang nagy páratartalom van, 16L-es diszperzites vödröt ha 2 hétig nem mozdítom, és utána felveszem a földről, rendesen vizes a beton alatta, mintha megöntöztem volna, így aztán bepakoltam a szobámba a szekrény aljára a drágaságaimat
(#) illesoszkar válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Hali, amig nem volt tökéletes száraz mühely annó szinte mindenki a ruhás szekrénybe tárolta az elektródát és csak annyit vittünk ki amennyi kellett. meg száritottuk is például az EB-st nem is használhattad száritás nélkül ,hali
(#) Pety_ válasza mumo hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Sütő!! (Csak ne piskótát süssenek utána nagyon kiállhatatlan szaga van )

A lényeg a hőfok. 200-300 között 2-3 óra. És csak annyit amennyi kell.
(#) mumo válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Kisütöttem ! Először behoztam a sütőbe,de nagyon büdös volt. Kivittem és előkerestem a régi dupla rezsómat és azon sütöttem több órán át.
Ma este jött apósom aki nagy hegesztő. Elpanaszoltam neki bajom. Kipróbálta,de azt mondta ne 80-90 A-on használjam,adjak neki 100A-t azzal lehet jól hegeszteni....Kis áramerősségnél nála is ragadt,de 100A-nál is néha-néha leragadt neki is . Szerinte a pálcáim nem jók a kisütés ellenére sem. Szombaton ad több különböző pálcát és letesztelem őket.
Szerintetek sem érdemes kisebb áramerősséggel hegeszteni? 1,5-ös zártszelvényt hegesztettem.
(#) AccessDenied válasza mumo hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Én 1,5-ös falú zártszelvényt már 60-70A-el vígan hegesztek 2,5-össel, többel nagyon nem is tudom, mert átolvad, de a 2-es pálcához az 50A körül még jobb volt a 1,5-ös falú zártszelvényhez, bár mondjuk én közel annyira le tudom tekerni az áramot, hogy két konzerves dobozt összehegesztek, de két 1mm-es lemezt ösze tudok hegeszteni 2-es pálcával folyamatosan. Persze 80-100A és valami fincsi 3mm-es anyag, azt a jó hegeszteni, csak olyat nem sokszor kell.
(#) mumo válasza AccessDenied hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Én is 60-70 A körül hegeszteném,de szinte lehetetlen ívet fogni. 10-ből 2-szer sikerül ilyen "kis " áramerősségen.
(#) illesoszkar válasza mumo hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Isten lássa lelkemet nem akarlak megbántani,de az emberek 95 %-a ugy hegeszt hogy odaüti egy kicsit az elektródát.próbáld meg úgy ,hogy huzogatod dörgőlve az elektródát a hegesztendő anyagon.és ha befejezted a varratot akkor kesztyüvel fogd meg az elektróda végét és pattintsd le a salak szakállát és nem kell odaütni.Még egyszer ne haragudj nem oktatni akarlak de azt hogy odaüti az ember csak dinamónál vagy nagy teljesitményü egyenirányitott hegesztőnél lehet de ott is jobb huzogatni. hali oszkár
(#) Ge Lee válasza mumo hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Ha 100A-el mentél volna neki az 1,5-ös anyagnak, ott varrat biztosan nem lett volna csak lyuk. A 2-3mm-es anyagokhoz is elég 65-75A.
(#) Mályi László válasza illesoszkar hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Elégettem már életemben pár mázsa pálcát. Találkoztam már pár fajtával. De találkoztam már pár doboz szeméttel is. A drága pénzen vásárolt szemétnél az édes anyja csuklott a gyártónak. Ilyen az élet kettőt fizet egyet se kap, az a lényeg több fogy.
(#) mumo válasza illesoszkar hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Üdv!
Természetesen nem haragudok meg. Szívesen fogadok minden tanácsot. A bénaságom kizárása okán próbáltattam ki egy hozzáértővel is,és szerinte is pálca probléma lesz. Ígéretet kaptam két ismerőstől is ,hogy kapok több féle pálcát tesztelés céljából. Remélem megtalálom az igazit.
(#) Pety_ válasza mumo hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Iljen időben 10percet járasd üressen a max áramra tekerve a trafót. Természetessen a burkolatot vedd le, ventit kapcsold ki. Kézmelegnél nem lehet melegebb a primer! A szekundernek még egy kicsivel hidegebbnek kell lennie. Ha a szekunder meleg akkor 1-2 menet zárlatos benne, újra kell tekerni. Amúgy az emberek 90%-a OK46.xx-es pálcával 10perc után profin hegeszt(főleg hetrával, nekem 10évesen sikerült).
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

"Ha a szekunder meleg akkor 1-2 menet zárlatos benne, újra kell tekerni. "
Ha a szekunderen-de bárhol is- menetzárlat van, nem kell várni 10 percet hogy lángba boruljon. Elég arra 1 perc is. Ez a fajta 10 perces bejáratás nekem új. Azt tudom, hogy MVA nagyságú trafókat közvetlenül a bekapcsolás után nem illik terhelni, de a HETRA nagyságú trafókra ez nem igaz. Azaz bekapcsolod, hegesztesz, ha nem kell, kikapcsolod. De megköszönöm ha elmagyarázod hogy miért is jó ha 10 percig terheletlenül max.fokozaton járatod.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Tisztelt mpisti!
Nem akarok kételkedni a tudásodban (valószínűleg a kisujjadban is több hozzáértés lakozik mint nekem az egész kezemben ),de ezzel a módszerrel már sikerült 2-3db trafó érdekes működésére fényt deríteni. A legutóbbi trafónál a 10-perces járatás utánn kb80fokos volt a prímer, a szekunder "hideg". A prímeren Kb15menet zárlatos volt. Volt oljan hogy nem borult ugyan lángba, de közel állt hozzá.
(#) Mályi László válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Kerestem az emlékeim között efféle hibát, nyertél. Találkoztam ilyen hibával, a szigetelés el szenesedése okoz ilyen hibát. A szigetelő vezetővé válik, a végkifejletnél, összeforrad ekkor dinamikusabbá válik a melegedés. Aztán bekövetkezik kis megszakító leoldása minden indításkor.
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

A választ a Laci megadta. Az elszenesedett szigetelés negatív hőfoktényezője a válasz a problémára de nem a menetzárlat. Tegyél egy egyszerű próbát: egy jól működő trafóra tekerj 1-2 menetet csak úgy kívülről a csévetestre, és zárd rövidre a rátekert huzal végeit. Majd kapcsold be és mérd az időt, mikor izzik fel a rátekert huzal. Hidd el, nem fog 10 percig tartani. Ellenben az elszenesedett - de még nem menetzárlatos trafó tényleg tud érdekes dolgokat produkálni. Ha a trafót impregnálták, szinte lehetetlen zárlatba vinni a huzalt, mert a kitöltő lakkréteg ezt lehetetlenné teszi, de természetesen ettől függetlenül a trafó használhatatlanná válik, mivel az elszenesedett rétegelválasztó prespán miután elszenesedett, ahogy melegszik, úgy csökken az ellenállása, és olyan jelenséget produkál mintha rövidrezárt menet lenne a csévetesten. Sok gyári Co gépet szétszedtem és javítottam már, amelyik valóban zárlatos volt, de a legkisebb fokozatban is 8-10A vagy több áramfelvételt produkált mindegyik. De nem hogy 10 percre, de 1 percre sem lehetett volna bekapcsolva hagyni, mert még az ép tekercsek is elszálltak volna függetlenül attól hogy hány menet volt benne zárlatos. És a szekunder természetesen hideg ilyenkor-kivéve ha nem éppen az a zárlatos.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Tényleg nem akarok kötekedni.
Tehát ha bírja a 10 percet akkor jó a trafó .
Mégiscsak jó az az üresben járatás...
Idézet:
„Ellenben az elszenesedett - de még nem menetzárlatos trafó tényleg tud érdekes dolgokat produkálni. Ha a trafót impregnálták, szinte lehetetlen zárlatba vinni a huzalt, mert a kitöltő lakkréteg ezt lehetetlenné teszi, de természetesen ettől függetlenül a trafó használhatatlanná válik, mivel az elszenesedett rétegelválasztó prespán miután elszenesedett, ahogy melegszik, úgy csökken az ellenállása, és olyan jelenséget produkál mintha rövidrezárt menet lenne a csévetesten.”

Köznyelven: zárlatos a trafó...
A felhasználló egyszerű: működik vagy nem.
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

"A felhasználló egyszerű: működik vagy nem."
Ez ebben a formában igaz...
(#) Mályi László válasza mpisti hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

El olvastam mindkettőtöket, igazak a meg látásotok Vagy osztom! a meglátásotokat. Szigetelő ügyben a modernizációval, csökkenek a jó tulajdonságok. De régen se volt minden OK. PL földkábel a műanyag szigetelésűre gondolok. Rossz kontakt melegszik ég, sósav illat + ködös idő, Búm.
(#) mumo hozzászólása Márc 12, 2012 /

Üdv tisztelt hegesztő társak!
Ma sikerült vásárolnom egy doboz ER23-as hegesztőpálcát. TUDOK VELE HEGESZTENI!
Lehúztam 70-80 Amper-ra is, és sikeresen tudtam ívet fogni!
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat,és pártfogást!
(#) berobbantam hozzászólása Márc 12, 2012 /

üdv Szaktársak
Van nekem egy hetra 100 um tipusú heggesztő trafóm.50,75és 100 amperre kapcsolható kapcsolóval.Nem mai gyerek már,de eddig jól üzemel.Megtoldottam egy ventilátorral mert a passzív hűtéssel túl gyorsan lekapcsolgatott.Most az jutott eszembe,hogy egyenirányítom.50a 1000 voltos graetz hidat már lehet kapni 800 királyi forintért.Arra gondoltam 4-et sorba kötvék ezekből egy jó agyas hűtőbordára szerelve.Jobb lesz ettől a trafóm,vagy inkább ne foglalkozzak vele.esetleg más is kéne még bele.Segítséget előre is köszönöm.
üdv
(#) Pety_ válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Inkább párhuzamba kössed!
Nézz be a hegesztőtrafó egyenirányítása című topikba ott ezt tárgyaltuk. Mert azért ez nem olyan egyszerű mint amiennek látszik...
(#) Gafly válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Sorba???
(#) Mályi László válasza mumo hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Öröm ha az embernek sikerül jó hegesztő pálcát szerezni. A tanulság friss pálca vásárlás után egyből kipróbálni blokkot őrizni, ha rossz egyből vissza vinni csere.
(#) AccessDenied válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Hali! A 36A-es a legolcsóbb(380 körül), bordára lehetőleg egymás mellé kell tenni, és 10-20cm kábelt kell először egyenként rájuk kötni, és úgy összekötni a kábeleket. Egyenirányítás után hegeszthetsz bázikus elektródával is, meg elvileg egyenletesebb lesz a varrat, könyebb lesz hegeszteni. Viszont 10-20%-ot lefarag az egyenirányítás a trafó teljesítményéből, és a fojtó tekerccsel kísérletezgetni kell. Szóval van vele meló.
(#) berobbantam válasza Gafly hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Na eztaztánjólmegaszontamTermészetesen úgy gondoltam,hogy a 4 graetzet párhuzamosan és ezt az egységet sorba a trafóval.De ha nagyom macerás hagyom a fenébeBár mondjuk most 75 amperon kicsit erős.A 40x60-as zártszelvény 60-as oldalát nem lehet végigvarni egy szuszra mert belukad50 amperen viszont nagyon ragad már.
(#) Mályi László válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Ez a sorba párhuzamosan még mindig gond. Ha nem kapkodsz elfogod találni elsőre.
(#) Robotsyte hozzászólása Márc 17, 2012 /

Sziasztok
Remélem újat kérdezek, nekem is van egy elég régi Hetra hegesztőm, eddig gond nélkül működött, így nem is nézegettem, hogy mennyire melegedik. Ma viszont egyszer leállt. Ezért szétszedtem, és nagyon forró volt a magja. Vártam vele egy kicsit, aztán ment tovább és tudtam is használni, de kézzel nézve nem lett sokkal hidegebb. Szabad ezt tovább használni, van egy nagyon erős 220-as ventim, ha azt rá oktrojálom, az segíthet valamit?
Előre is köszi a segítséget!
(#) Mályi László válasza Robotsyte hozzászólására (») Márc 17, 2012 / 1

A kihűléshez sok idő kell. A ventilátor jó megoldás. A hőkioldó állította meg.
(#) Robotsyte válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Meddig normális a melegedés?
(#) Mályi László válasza Robotsyte hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

60-70 A belseje a tekercsnek, sokkal melegebb.
Következő: »»   34 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem