Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   19 / 30
(#) nagy hoho válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Meleg vízzel nem foglalkozom.Egész nyáron a kertben zuhanyozunk. Két vizes kollektor alakítok át sörösnek.
(#) nedudgi válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Ne KPE csövet használj, hanem LPE-t. Olcsóbb a cső és a fitting is, könnyebben alakítható és jobb a hatásfoka.
(#) sanykaraj hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Üdv abban szeretnék segíteni hogy hogyan is lehet jol lefesteni a sörkorlektort. Láttam már többször is felmerült. Nos megkérdeztem egy fényezőt hogy is kell
-először is kiszárítjuk a dobozokat
-majd kromofágos fürdőt vesznek ez azért kell hogy zsír illetve festék mentes legyen a doboz
-majd szappanos vízben lemossuk ez is fontos
-ezután megcsiszoljuk így a festék jobban meg tud majd tapadni
-ezután zománc festékkel festjük ha lehet festék szóróval csináljuk így vékony rétegben lesz csak festék de mégis szép lesz (persze ez csak egy tanács )
(#) nagy hoho válasza sanykaraj hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Az autófényező ismerősöd még nem látott sörkollektort. Nem autót kell fényezni ha nem 0,2 mm-es alu dobozokat. Ha ezt megcsiszolja bele is őszül. Én is elmondom, hogy kell festeni. Aztán mindenki úgy csinálja ahogy akarja. Venni kell szolár matt fekete kollektor festéket. Nem olcsó de ez való erre a célra. Miután a dobozok ki lettek mosva mosószeres vízbe így már nagyjából zsírtalanítva vannak.Festés előtt lakkbenzines ronggyal át kell törölgetni -zsírtalanítani- ,és száradás után festékszóróval vékonyan két rétegben lefújni.Ennyi az egész. Amit említettél zománc festéket az végkép nem jó. Annál a hőálló matt fekete is sokkal jobb. Ezeket a gondolatokat nem én találtam ki, hazánkban kb 1000 sörkollektor működik. Az építőknek van egy honlapjuk ahol megosztják a tapasztalataikat. Innen van az információ.
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Sziasztok! A múltkori ragasztó kérdésnél a legkézenfekvőbb nem jutott eszembe, mégpedig az az anyag, ami könnyen beszerezhető, gyorsan szilárdul és könnyedén lehet vele ragasztani. Ezt használtuk a konzervdobozok lángálló ragasztásánál is: Vízüveg . Pedig használtam, de ennyi év után a tapasztalat is feledésbe tud merülni... Csak a minap ugrott be, hogy itt is dobozokat kell ragasztani - kivéve, ha éppen csak peremezve és egymásba tolva vannak a dobozok... Persze a vízüveg abban az esetben is jó, mert leheletvékony réteget képez, de stabilat. Mivel akár lángálló is - tökéletesen megfelel a célnak.
(#) karaszbandi válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Nem utolsó sorban a mezei zománcfesték nem szereti azt a hőt, ami az üvegtábla alatt van.
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Ma szétszedtük az egyik vizes kollektort, ebből készül a sörkollektor. Gondolom nem mindenki látott ilyet belülről ezért készült néhány fotó.Nem egy nagy durranás, egy aluprofil doboz,benne egy csőhálózat ami meglepően kevés csövet tartalmaz. Az egyik oldalára vékony alulemez van ponthegesztve a vörösréz csövekre.Tehát a nap felé egy szép kékre festett lemez van a másik oldalán pedig a csövek. Kitettük a napra és pillanatokon belül tűz forró volt. Szerencsémre a szükséges szigetelő anyag is benne volt. Ami nekem sokat ér az a speciális kollektor üveg. Sokkal jobb mint a polikarbonát lemez, és ingyen van. A 029-es képen látszanak a réz csövek.
(#) Alkesz74 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Egyet kell értsek Nagy hoho-val, autófényező maradjon a saját szakmánál. Kérdésem is lenne hozzád, Nagy hoho: van-e tapasztalatod: S....e (tudod melyik festék, nem tudom ki lehet-e írni?), kontra hőálló matt fekete festék tekintetében? Ár/érték arányban érdemes-e spórolni ezen?
(#) Alkesz74 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Aha, értem. nyári is jó, csak én tovább ki akarnám használni az idényt. Pl. ha odakint hűvös is van egész nap, de süt a nap. Ja és KPE helyett alu lapradiátort töltök fel fagyállóval és a padláson lévő bojlerekbe vezetem a megtermelt meleget. Mi a vélemény: ha nem a Hajdú bojlerekhez gyártott rézcsöves hőcserélőt használnám, hanem egy 30 lemezes téglalap hőcserélőt(ez van otthon? Ez is jó lehet, nem?
(#) sanykaraj válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Ez uj van ilyen spéci festék? És tényleg megéri-e megvenni ?
Kameleon2 Az szeretném kérdezni hogyan lehet vékony rétegben felvinni én is próbáltam de vagy talált egy nagyon apró és kis repedést vagy rést és kifolyt vagy lefolyt a dobozról, illetve hogy nem igazán kötöt meg 2 nap után sem. c Ja és hogyan lehet kivédeni a a túl nagy hő keletkezése esetén a térfogat növekedést? Vagy keverni kell hozzá valamit ?
(#) esztergomi válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Kár, hogy nem kékre festett, hanem szolárbevonat. Ezt kihagyni és festegetni, csak azért, hogy sörkoli legyen, nem írom ki, hogy micsoda, mert ilyenért már töröltek hozzászólásomat. Talán el kéne gondolkodni azon, hogy ennek a felhasználásával levegős koli. Mert végeredményben a sörkoli is annak egy fajtája. Síklemezzel is lehet építeni levegős kolit, és a spéci elnyelővel egy sokkal jobbat, mint amit dobozokból összebűvészkedsz.
(#) kameleon2 válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Minden hőcserélő jó, csak a tartályban lévő belső hőcserélőnek kisebb a vesztesége. A szomszédra is rábeszéltek egy külső hőcserélőt - feleslegesen - 10 fokkal kevesebb a megtermelt melege emiatt amit a hőszivattyú megtermel ugyan, csak éppen fűti a környező levegőt is.....
(#) Alkesz74 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A belső hőcserélő testvérek között is 25 magyar ezres/bojler, míg ez már otthon van és adott esetben akár elég lehet ez az egy mindkét bojlerhez is..vagy tévedek? Max rakok a lemezes köré valami hőszig burkot hungarocellből.
A gyári, erre való nap / és sörkolis matt festék 5 db. ezres/ fél liter. Amit én tudok magyar matt fekete ( 350 fokig) pedig kb. a fele/ fél liter. Talán inkább megéri nem ezen spórolni...
(#) kameleon2 válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Most vettem Mester hőálló feketét - 900 fokig hőálló . Igaz spray....
(#) nagy hoho válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 19, 2012 / 1
 
A Solkote Bt árusítja a festéket 4680.- Ft volt 0,5 liter. Egy kollektoros fórumon alaposan körbe járták a festék témát és a mérések szerint ez a festék 30 %-al több hőt nyel el mint a sima matt fekete. Ha spray-t veszel nem tudom mennyiért, abból is kell több dobozzal, lehet ,hogy a végén ez drágább de ezen nem spórolok.
(#) nagy hoho válasza esztergomi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Nekem volt egy elképzelésem és azt szeretném meg valósítani. Ehhez találtam irodalmat bőséggel.Már eljutottam valameddig most változtassam meg mert Neked nem tetszik. Mutasd meg Te mit építettél. Aztán majd adunk mi is tanácsokat! Rajtad kívül is vannak itt fórum társak akik ugyan két dobozt nem ragasztottak össze de állandóan belekötnek valamibe. Adják a tanácsokat, de nem tudnak felmutatni semmit. Ebből nem kérek.
(#) Alkesz74 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A választ megkaptam, köszönöm. Marad a Solkote. Nincs értelme kínlódni. Egy kérdés még: szilóra is tapad majd? Mert megfogadom a tanácsot és azzal toldom.
(#) nagy hoho válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Van festhető sziló, de elvileg nem lehet szilós a doboz. Én a doboz aljánál használtam. Halvány vékonyan újjal bekentem belül és betoltam a következő doboz felsőrészét. Egy kicsit mozgatva oldalirányban könnyen össze csúszik. Ha valamelyik doboz nehezen menne akkor nem kell erőltetni mert befog horpadni az illesztésnél. Az ilyen dobozt félre tettem és egy másik fajtánál újra megpróbáltam. A Deep a legmacerásabb az a saját fajtáját sem bírja, és könnyen megreped ha erőltetve van. A szilóval azért jobb mert könnyeben csúszik egybe mert nem szárazon tolod.És még ragaszt is. Csináltam próba ragasztást de nem lehet szétszedni ha megköt. Én 10 mm-et toltam egymásba, így kaptam a megfelelő cső hoszt. Csináltam OSB lemezből egy vályút és filccel bejelöltem minden doboznál, hogy meddig kell összetolni.A lényeg, hogy egyforma legyen minden cső hossza.
(#) esztergomi válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Tízegynéhány napkollektort, köztük 2 rendszert.
Kérdezd meg Szentgyörgyit, hogy hogyan kezdte a sörkollektort.
Tavalyig tanfolyamok rendszeres előadója voltam.
(#) zsoltee0001 válasza esztergomi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Idézet:
„Síklemezzel is lehet építeni levegős kolit, és a spéci elnyelővel egy sokkal jobbat, mint amit dobozokból összebűvészkedsz”

Ezekről tudnál képet feltölteni? Csak akad pár kép abból a tizenegynéhány-ból.
(#) esztergomi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Napkollektort, hagyományosat. Levegőset nem, mert nem volt rá szükségem. www.aee.at lapon egy régi szám csak levegősökkel foglalkozik. Akkoriban a söröslónak se híre, se hamva nemvolt. nem tudom melyik számban, mert régen olvasgattam.
(#) esztergomi válasza esztergomi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
2000/02 Füzet - az ábrán "publikationen" re kattintva, a következőn "Zeitschrift..." , megjelennek a füzetek, megnyitva egy füzetet a benne levő cikkek, a szerző neve utáni nyílra kattintva a cikk. Guglin lehet próbálkozni a magyar fordítóval, bár kicsit nyers.
(#) Alkesz74 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A gond az vele, hogy max 2 m2-re elég, inkább 1,5-re. Na most ha pl. csinálsz egy 17 csöveset, ami csövenként 2 méter, akkor a teljes felületed közel 7 m2. Ha két rétegben fújod ( mert úgy kell), akkor...melyik is az olcsóbb?
(#) Alkesz74 válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Igen, amikor a jégvertet csináltam, ott is rájöttem, hogy érdemes ügyelni az összetolás mértékére, mert igen szórt a cső hossza. Mondjuk az utolsó, szembefordítottal lehet kicsit játszani, de nem sokat. Pontos munkát igényel. Nekem a Borsodis roppant vmiért állandóan..Elkezdtem levagdosni a dobozaim tetejét.. Sziló és összerakás majd fizu után.. 3 lányomnak előbbre való a asztalra ennivalót rakni és a csekkeket befizetni..
(#) Peter65 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Ezeket a 2010-es sörkollektor versenyen láthattuk. Elsőre a jobboldalit hozták ki győztesnek, talán nem véletlenül.
(#) INOX 4 EVER válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Sky kollektora ami nem sörcsöves és győztesnek jött ki,de hogyan is?
Úgy kerek a történet,hogy bizony órákig főtt a napon úgy hogy állt a ventije,és csak a verseny méréskor lett bekapcsolva úgy abban az agyonmelegedett állapotban jobb volt mint a többi kb 45 percig aztán igazából mehetett a kukába....A sörkoli verseny részleteit ismerni kell mielőtt ilyet állítasz.Jelen állás szerint a hengeres formától nincs jobb...Volt bőven próbálkozás sík,hullám,és trapéz formákkal is mindenféle kivitelben és sokféle anyagvastagsággal,de a söröstől mindmáig nincs jobb légkollektor.
(#) INOX 4 EVER válasza Alkesz74 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Festhetőség és erősség szempontjából a legjobb a szélvédőragasztó.Kb 1200Ft egy tubus (nem szettet kell venni csak ragasztót) a szélvédőragasztó alapból fekete,rendkívül erős és mivel nem szilikonbázisú remekül tapad rá a festék,sőt kötés után nem érzékeny az oldószerre,tehát ha hígítóval mosod nem kenődik szét,és a festék sem oldja fel,és nem rücskösödik meg,és hogy fokozzam a szélvédőragasztó arra született hogy jól tűrje az UV sugárzást. Erre a célra szintén jó még a K+D ragasztó és tömítő ami szintén kapható feketében,valamint ha olcsóbban találsz egyéb PUR-BÁZISÚ tömítőt vagy ragasztót az szintén festhető.
A festést és fényelnyelést javítja az szemcse keverése a festéshez...Anno én hígítóval kevert szemcsét szórtam fel festés előtt a csövekre majd festés.Ennek a felületnövelés a célja,ergo hatásfokjavulás.
lásd kép.
(#) Alkesz74 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szemcse mérete és anyaga? Elég aprószemcsés, amint látom.. Anno én füredi, vagy ha jobban tetszik marosi homokkal akartam megszórni felületnövelésképpen a söröscsöveket, közvetlenül az első réteg felfújása előtt.. Aztán elvetettem..lehet mégsem hülyeség? Vélemény?
Egyébként kösz az infót a ragasztóról.
(#) Peter65 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Én is ott voltam, sőt a versenyen is indultam... A verseny közben/után sokat beszélgettem a többiekkel a pro és kontra véleményekről. Ismerem a felmerült kifogásokat és a szervezők későbbi kontroll mérését is. Szerintem nem olyan rossz kontsrukció ez, főleg ha figyelembe vesszük az egyszerűségét. Zsoltee0001 fórumtárs síklemezes levegős kollektort akart látni, ezért tettem föl ezeket, de egyébként mindenki olyan kollektort épít, amit legjobbnak lát.
(#) zsoltee0001 válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Szerintem ezt inkább valami tanulmány kollektornak szánták, nem tudom elképzelni, hogy -10 foknál ez üzemelne, ha jól tudom a sk. talit nem ilyen időbe rendezik
Következő: »»   19 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem