Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Ez itt meglehetősen OFF, erre másol kellene helyet találni, mondjuk egy ingyenenergiásban.
De, nem tudom mit olvasol ki ebből, amit én látok a felső görbéből (ahol három valószínűleg adó is látszik), az átlagot kb. 110 mV értékűre teszem, akkor ha ez 50 ohmon értendő, akkor ez olyan durván 250 mW -ot jelent. A másik görbe túl szép, hogy igaz legyen, de ha azt nézzük, akkor annak átlaga 25 mV körül van, ami szintén 50 ohmon kb. 12 mW -ot jelent. Ha nem 50 ohm a lezárás, a helyzet még rosszabb. Egyébként az általad közölt adat meglehetősen kevés, és az általam közöl becslés egy csomó olyan dolgot feltételez, amiről semmi infó. Szóval ezzel mégcsak világítani se nagyon fogsz, nemhogy fűteni.
Csak szorakoztam. hagyjuk mert valoban nem idevaló, de hát itt vetette fel valaki, hogy kozéphullámmal fog diodákat világittatni.
Csak mint illusztrácionak gondoltam az egészet arra, hogy a 3 aktiv csatorna energiája csak valamivel több, mint a mellette levö zajok által képviselt energia (also ábra).
Lehet, hogy ha távol vagyok az adótól akkor így belevész a jele a zajba.? Vagy túl alacsonyan van az antennám ami még le is romlik a környezet tárgyaitól, és nagy a zajszint akkor is ez a helyzet.... Fentebb említett szaru fára tekert antenna is hasonlót produkálhat ha a cserép is felette van.
Szerencsére nincs akkora zaj, amit a detektoros vevőt érdemben zavarná. Padlásantennám van a tetőtéri helyiségek fölött, melyeknek a villamos hálózata a mennyezet fölött van elhelyezve, olyan 1-1,5 m-rel az antenna alatt. Így nagyon gyengén tudom fogni az egyik kínai energiatakarékos fénycső által okozott zavart, de ez még a 180 km-re lévő solti adónál sem zavaró. Magam is aggódtam, mi lesz, a megázik a tető, vagy hó lesz rajta.
Jelentem semmi. Füllel nem érzékelhető a vételkészség változása.
Nemrégiben újra előkerült nálam is ez a rádió.
Egyik kedves ismerősöm építgetni szándékozott detektoros rádiót. Némi kontrolként tekertem én is 1 tekercset. Antennának nem mást mint a 4dik emelet erkélyén ferdén kilógatott 6m-es pecabotra tekert 10-20 m közti vezetéket használtam fel.(más célra szolgál) Föld a központi fűtés csöve volt. Így is remek hangerőt produkált az a 4-5 állomás amit vett.Kossuth mellett volt szerb román is. Kompromisszum de így is működik délkelet Békésben Nálam.
Ez mindig a hely kérdése.
Egy tanyai környezetben nagyságrenddel kisebb a környezeti elektroszmog, mint egy nagyvárosban. A vársoban rengeteg minden okozhatja a zajt a villamostól kezdve a gyárak, közvilágitás stb. berendezésein át a szomszéd hajszáritoja, mixere vagy a TV készüléke/számitogépe. Természetesen ezen házi készüléken a saját lakásban is ugyanugy zavarhatnak. Čn annak idején pl. kidobtam valamennyi elektronikus trafot a 12 V-s halogénvilágitásból és toroidokkal helyettesitettem, mert még a nagyérzékenységü világvevö is élvezhetetlenné vált, ha felkapcsoltuk a világitást.
Valaki tudna küldeni kapcsolást detektoros(keretes) urh rádióról.Tetszik hogy kevés tekercs kell hozzá és nem igényel Földet.
A www.crystal-radio.eu oldalon több is van:
Hordozható detektoros vevő Hangszórós keretantennás vevő Keretantennás vevő etc.etc.etc.
Ezek aligha működnak URH-n, mert ált. alacsonyabb frekvenciára készültek(ami még módosítható lenneURH-ra), de az is némi problema, hogy ezek AM-demodulációval működnek, ezért az URH-műsorszóró sávban csak nagyon nagy torzítással hallhatók-merthogy ott FM-modulációval "kódolják" a hangjelet(kivéve pl. a "rep.sáv").
Csak nem föladtad a középhullámú detektorost?
Ha a földelés ijesztett el, hát ott a vívzezeték, vagy a fűtés. További lehetőségként még mindig készíthetsz ellensúlyt. (Ami nem más, mint az antennával nagyjából azonos méretű, a föld felett kifeszített huzal, vagy az épület alapja körül rögzített szigetelt vezeték.
Dehogyis,nem adtam fel,csak gyűjtöm,szívom magamba szellemi táplálékom
Nagyon nagy arcok vagytok sok tudással!!! Kár hogy nem találkozhatok veletek,élőbe azért más lenne. Gyantáscin: Amúgy szerinted -középhullámú detektorosom-antennának jó 1.5-es szigetelt (88méter) rézhuzal a padláson kifeszítve? Mert ez már megvan,megjöttek a diódák,elvileg megvan minden,már csak neki kell kezdeni
Tökéletesen megfelel, merthogy nekem is ilyen van. Nálam 4 párhuzamos szál van kifeszítve egymástól olyan 60 cm távolságra. Egyik végükön össze vannak kötve, ott csatlakozik hozzá a levezetés.
Jóllehet a vezeték szigetelt, ennek ellenére ne kösd közvetlenül a szarufához, mert nyirkos időben a szarufa anyaga kapacitív úton veszteséget vinne a rendszerbe. Legjobb, ha a két szélső szaruállás között kifeszítesz egy műanyagzsinórt (mint az A betű vízszintes vonala) és ehhez rögzíted az antenna huzalokat. A mellékelt kis képecskén mutatom, miket sikerült vennem.
Hopp, igen, bocs, ezt benéztem!
FM detektoros vevők Itt az egyik készüléknek mintha egy dróthurok lenne az antennája.
De neked külön-külön vannak az antenna húrkok és össze vannak forrasztva egy huzallal?
Mert nekem végtelenített a 'huzal antennám',tehát 1 szálból van
Nem dróthurok, hanem dipól, amit a vételi frekvenciára, (hullámhosszra) kell méretezni. Ami végül is úgy néz ki, mintha hurok lenne.
Igazad van, tehát végülis egy hurokdipólus. Csak azt a fránya "dipól"-t felejtettem le a végéről...
Na, itt kicsit elbeszélünk egymás mellett
Az én antennám durva hasonlattal úgy néz ki, mint egy villa. 4 szál drót, amelyek a levezetés felőli oldalon össze vannak kötve. A tudományos igényességet maximálisan kizárva, az alábbi indokokkal: Egy lakóház padlásán kialakított antenna hossza kicsi a középhullámok hosszához képest, igy az antenna hossza mentén nagyjából azonos fázisban kapja a gerjesztést a függőleges irányú térerőtől. Namármost ha egy jó hosszú antenna a vízszintes síkban föl van tekerve, a térerősség gerjesztette áram végig kell ballagjon az antenna végétől a levezetésig. A középhullámú sáv vége 1600 kHz-nél van ez már "csupán" 187 m-es hullámhossz. A 88 méter alig kevesebb, mint ennek a fele, így a szál végéről induló áram, pont ellentétes fázisban ér a levezetéshez, mint a levezetéshez közeli szakaszban indukálódott áram, következésképpen gyengíti azt.
Olyan jó hogy mindőtök mást ír
Akkor az a lényeg,hogy külön húrkok kellenek és összekötöm őket?
Nem kell azt annyira bonyolítanod. A lehető leg hosszabb huzalt végein jól elszigetelve és, vagy az egyik végéről vagy a közepéről levezetsz egy szál hasonló huzalt, legyen az réz vagy vagy vas vagy Alu.
Mennyire igazad van! Ha középről történik a levezetés, akkor az a fáziseltolódás -amiről korábban meditáltam - is ki van lőve
Főleg lesz egy szép nagy "T" antennád.
Helló.A másik topikban szóltak a kollegák hogy itt próbáljak meg segítséget kérni.Én a legelejéről akarom kezdeni a rádióépítést.Már van egy 4m-es antenná,megvan a földelés is(konnektor földelése) és a két legfontosabb dolog: Germánium dióda (TUNSGRAM oa 1172) és a forgókondenzátor.Ehhez kéne nekem egy összeállítási terv(tekercs menetszám,bekötés...stb).Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha visszaolvasol egy két oldal még videolinket is találsz, ahol megmutatják, hogy kell a tekercset csinálni. Attol csak szebbet szabad......
Rajzokból is van itt több tucat - választanod neked kell.
Az oldal jobb felső sarkában találsz négy négyzetet (pipa, fényképezőgép, kérdőjel), és egy nagyítót a téma megfigyelésének kijelöléséhez. Ha ezek fölé viszed az egér kurzort, bővebb magyarázatot kapsz. Ezek használata megkönnyíti az életed.
Az antennánál hogyan kell értelmezni a 4 métert?
Csak azért firtatom ezt a kérdést, hogy elejét vegyem a csalódásnak. Bélapátfalvát eléggé körülzárják a hegyek, így bizony elég izmos antenna kell ahhoz, hogy sikerélményed legyen. Az izmost értsd úgy, minél magasabb és minél hosszabb. Az ideális a tizenméter magasan kifeszített 10-40 m huzal.
Hát itt a lakótelepen elég nehéz lenne 15m-t kihúzni már akkor is szóltak amikor a morze-távírómmal kísérleteztem,mert bezavarta a lakó összes tv-jét.Itt nemtudom hova lehetne akkora antennát kihúzni.
A 4000-ohm os fejhalgatót hogyan tudom helyettesíteni úgy hogy számítógép-hangfalára is betudjam kötni ugyanazt a kapcsolást amit a videóban bemutattak?
Először is, az antenna mérete, kivitele attól függ milyen frekvencián, hullámhosszon kívánsz venni. Magyarországon nagyteljesítményű adók a KH sávban vannak, amiket praktikusan detektoros rádióval nagy eséllyel venni lehet. A középhullámú sávban az elektromágneses hullámok legnagyobbrészt földfelszíni hullámok formájában terjednek, ezért itt a domborzatnak még nincs túl nagy jelentősége. Úgyhogy nincs különösebb okod az aggodalomra a domborzat miatt.
Minden antenna akkor működik jól, ha szabad térben van, hullámhosszban mérve néhány hullámhossznyi távolságban nincs jó vezetőképességű tárgy, és a hullámhossz feléhez negyedéhez közelít a fizikai mérete (hosszúsága). Ebben a hullámhossz tartományban elég nehéz ekkora méretekkel rendelkező antennát létrehozni, (talán egy nagy birtok közepén levő tanyán) ezért a lehetőségeket a legjobban kell kihasználni, aztán olyan lesz, amilyen. Több típusú antenna lehetséges ebben a sávban, az egyik az "L" antenna, (ez a leggyakoribb) két pont között szigetelten kifeszített hosszú drót antenna egyik végén a betáplálási ponttal, a másik a Zeppelin antenna, ahol középen van a betáplálási pont, hasonlóan a dipólokhoz. Ezt jóval nehezebb elhelyezni. Léteznek még a két antenna kombinációjából létrehozható variánsok. Az antenna hossza az az egyenes vezetékdarab, amihez a betáplálás/levezetés csatlakozik. Az antennák föld feletti magassága is játszik, ebben a hullámsávban kb. 150 m -ig az az elv, hogy minél magasabban.
A fejhallgató helyére teszel agy 4,7 kohmos ellenállást, és erre rákötöd a számítógép vonal bemenetét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |