Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1631 / 3974
(#) Csupasz hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani nekem egy olyan progit, amivel egy labortáp előlapját meg tudom szerkeszteni?
Lehetőleg ingyenes kellene...
Előre is köszönöm
Üdv:
Csupasz
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia!
Van ez a Front Designer nevű progi erre a célra.
(#) blackdog válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Helló!

Ennél jobb ingyenes nincs. Bővebben: Link
A FrontDesigner nem ingyenes bár nem is drága, de a véleményem itt inkább nem írom meg róla.
(#) takivill hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni s azért írok ide mert nem tudom, hogy melyik témához illene a kérdésem.
Kiépítettem egy 2 vezetékes kaputelefont, amely úgy működik hogy ha nem nyomom meg a gombok hogy felcsengessen akkor a két vezeték között 8v egyenfeszültség van. Abban a pillanatban, hogy felcsengetek lecsökken 1,5v-ra.
Na most az a problémám, hogy egy relét szeretnék rákötni ami egy plussz kültéri csengőt vezérelni.
Köszönöm segítségetek előre is!!!!
(#) blackdog válasza takivill hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Idézet:
„Na most az a problémám, hogy egy relét szeretnék rákötni ami egy plussz kültéri csengőt vezérelni.”

Mire fel ez a nagy feszültségesés?
(#) takivill válasza blackdog hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Fogalmam sincs hogy miért így működik!
(#) hibbantpasi válasza takivill hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia!

Nem lehet, hogy túl vékony és hosszú a vezetéked?

üdv:hp
(#) takivill válasza hibbantpasi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Nem mert gyárilag így van megcsinálva a kapcsolása. De nem ez a problémám hogy nagy a feszültség esés, hanem hogy azt szeretném megcsinálni, hogy mikor megnyomom a gombot( leesik a feszültség) akkor be húzzon egy relé!
(#) blackdog válasza takivill hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Ha fogalmad sincs, hogy hogyan működik és azt sem fogalmazod meg pontosan, hogy mit szeretnél akkor most mit vársz?
12VDC-t vittem 90 méterre és 100mA terhelésre sem esett a feszültség 10VDC alá. 0,22 m2 vezetékkel.
Biztos, hogy DC megy a vezetéken?

Szerk.:
1,5VDC-ről nem sok relét fogsz meghúzni. És azért feszegetjük a feszültségesést mert sok.
(#) Csupasz válasza blackdog hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Köszönöm!
Üdv:
Csupasz
(#) takivill válasza blackdog hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Ha a 1,5v-ot egy erősítő kapcsolás segítségével felerősíteném 6v-ra az képes lenne behúzni egy relét??
(#) blackdog válasza takivill hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Ha neked van egy 8VDC feszültség forrásod ami az általad nem közölt terhelés hatásáta 1,5VDC esik akkor ebből nehéz lesz akár 5VDC generálni. Egy 5V tekrcsű relé is felvesz 40-50 mA között.
Javaslom, ha egy áramkört szeretnél kiegészíteni biztonsággal akkor előbb ismerd meg az adott áramkör működését és utána módosítsd.
(#) black.elf válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Köszi!

Az eddigi legjobb tipp! No, nekem még azért tanulmányozni kell. Ez lenne életem első áramköre, ha a kapcsolható villanyégőt nem számítom.

Ezek jók hozzá?

http://www.ebay.com/itm/1PCS-74HC390-HC390-DIP16-DIP-16-TI-chip-IC-...eceab9

http://www.ebay.com/itm/10-x-PRECISION-TIMER-IC-NE555-LM555-HA17555...db42e9
(#) nedudgi válasza black.elf hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Jónak jó, de szerintem jobban jársz, ha itt a HEStore webshopban veszed meg az alkatrészeket, nagyjából tizedáron...
(#) wtc hozzászólása Márc 28, 2012 1 /
 
Sziasztok!
Hogy lehetne építeni egy olyan játékot, ami a rázós toll/rágó elektronikáját használja fel, és úgy működik, hogy mindenkinél van egy kar, amelyen egy nyomógomb, és aki utoljára nyomja meg a gombot, annak a kezét megrázza az áram? Gondolkoztam, sima sorba kapcsolt nyomógombokon, aztán rájöttem hogy akkor mindenki kezét rázná az áram az elején, mert ugye az ember ellenállása arányában eloszlana a feszültség. Hogyan lehetne egyszerűen megoldani, hogy ugye mindenkinél 2 érintett felület legyen, és csak az utolsót rázza meg az áram?
Köszi!
(#) Honda130 hozzászólása Márc 28, 2012 /
 
Sziasztok! Olyan kezdő vagyok a fórum használatát illetően és egyébként is, hogy nem tudom jó helyen teszem fel a kérdésem, vagy sem. Kérem a tisztelt admin urakat, hogy amennyiben módjukban áll, helyezzék át nekem ezt a hsz-em, ha jobb és forgalmasabb helyet tud, ahol esetleg jobban válaszra találok. Köszönöm szépen!

Tehát a kérdésem: Vásároltam egy az RC modellezésben használatos Lipo akku töltőt. Ez egy univerzális processzor vezérelt készülék. Elvileg nagyon szuper, de voltak vele problémák, mert ugyan szolgáltatásaiban szerepel, de a NiMh akkukat nem igazán töltötte. Egy barátomnak megtetszett és átvette tőlem, mondván nem arra akarja használni, amire én, tehát kell neki. Én meg vettem egy másik ugyan ilyet. Ez már jó szoftverrel van ellátva úgy hogy működik. Viszont a kínai olyat küldött, hogy a tápja le volt égve. Megreklamáltam, útban van a másik táp. Ennyit a történetről.
Kaptam egy rossz laptop tápot, amit megjavítottunk és szépen működik. 18,5 volt/3,5 Amper. Ez nekem jó, mert a készülékben valami hasonló volt mielőtt leégett, csak 5 A-es teljesítménnyel. Nem firtatom,hogy volt-e 5 A, de elvileg 5 A-es.
Nagyon érdekes jelenséggel találkoztunk mikor bekötöttük a készülék megfelelő pontjára. Szépen fixen van beforrasztva a panelba. Utána a tápot csatlakoztatva a 220-ba, egyszerűen nem indul a készülék. Nem értettem. Most sem. Leforrasztottuk a panelről, és a már bekapcsolt tápot hozzáérintve a csatihoz azonnal indul a készülék. Hmm. Kipróbálva labortápról meghajtva, előre csatlakoztatva és úgy bekapcsolva a labortápot, nem indul a töltő, sőt a labortáp akkora zárlatot mutat, amekkorára engedem korláttal. Levéve a panelről a táp egyik szálját és egy pillanat múlva újra hozzáérintve stabilan indul a töltő és zárlatnak nyoma sincs. EZ MI LEHET? Kénytelenek voltunk a villanyszerelő barátaimmal készíteni egy relés-kondis késleltetést, ami csak két mp után kapcsolja a tápot a készülékre. Ha már teljesen fel van állva a laptop táp, akkor szépen működik a töltő. Légyszi magyarázza el nekem az, aki tudja milyen jelenséggel állok szembe. Ne maradjon örök rejtéj számomra.

Köszönöm! Sziasztok!
(#) kadarist válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Szia!
Anno azért éghetett le a tápja, mert zárlatra dolgozhatott, úgy, mint a mostani labortápod. Nincs valamilyen rosszul megválasztott értékű szupresszordióda a töltő bemenetén, ami zárlatot produkál, ha a névleges értékénél nagyobb feszültséget kap? Próbáltátok több féle feszültséggel is a töltőt indítani?
(#) Honda130 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Szia! Ez a töltő 12-18 voltig táplálható feszültséggel. Ez azzal jár, hogy 11,8-volt alatt kiírja,hogy kevés a bemeneti feszültség, 18,02-nél meg hogy sok. Ilyenkor természetesen le istilt. A Laptop tápot 4 db nagy teljesítményű diódával sorbakötve tudtuk csak alkalmazni, mert 18,5 voltot produkál. És igen, a feszültségekkel játszottunk. A labortápot alapból 15 voltról működtettük. Arról van szó, hogy bekapcsoláskor ha nincs hirtelen meglöketve amperrel, akkor valami áramkör nem tud elindulni benne. Tehát, ha a táp rajta van és a készülékkel együtt kell felálnia, akkor úgy valami nem jó. Ha utólag teszem rá a tápot, akkor egy szikra is tapasztalható a feltevés pillanatában, de utána kb.150 mA a terheletlen áramfelvétele a bekapcsolt készüléknek. Tehát jól működik.
Köszönöm4
(#) martin96 hozzászólása Márc 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írom, mert nem találtam olyan topikot amire nem lenne szükségem. Na szóval: Nekünk egy kábelen jön be a házba a tv és az internet is. Eddig 2 tv és egy internet volt rákötve, úgy hogy ami jön be kábel az ketté van osztva. Az az egyik megy rá a kis szobai tv-re a másik jött eddig rá a nagyszobai tv-re meg internetre. Most, hogy a nagyszoba ketté lett választva kellett még egy tv. Szóval ami jött le kábel a nagyszobaira az ketté lett osztva az egyik ment rá a modemra a másik még ketté lett és az megy rá a két tv-re. Ezzel az a gond, hogyha most 2 tv be van dugva akkor az internet el-elmegy. De ha kihúzok egyet akkor semmi baj. Hogy lehetne ezt megcsinálni?
(#) Bigpeterson válasza martin96 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Szia!

Gondolom upc-s előfizetés (bár lényegtelen). Elméletileg (és gyakorlatilag is)
A bejövő kábelre kell elsőnek feltenni azt a szűrőt (eddig minden szerelőtől így hallottam), ami kettéosztja netre, tv-re. Ezután mehet a tv kábelére a kettéosztó egy a kisszobába, egy a nagyszobába. Ott megint egy osztó, a két tv-re. Azt tudnod kell, hogy a jelerősség csökkenni fog a tv-n. Régebben nekünk ilyen konstellációba ment három tv és a net, nem volt probléma.
(#) martin96 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Most is kb így van. Csak a net a második elosztó után van kötve.
(#) pucuka válasza martin96 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Akkor kb. nem így van. Ahogy mondták először szétválasztod a net -et és a TV -t, és utána osztogathatod a TV -t. Bármilyen kényelmetlen is.
(#) martin96 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Hát így elég kényelmetlen, kéne venni még kábelt is. Kell venni majd még egy olyan elosztót aminek van külön modem és tv kimenete vagy jó lesz a mostani is. Csak egy sima elosztó.
(#) BiGDavid hozzászólása Márc 28, 2012 /
 
Helló! Az lenne a problémám, hogy egy egyszerűnek mondható áramkört nem tudok megépíteni. Szeretnék autós végfokhoz áramforrást készíteni. Na nekem ehhez kell egy graetz, egy kondenzátor, egy trafó (alap dolgok megvannak), ami az én legfőbb problémám, hogy a Toroid trafónak melyik kimenete a 12 volt és melyik a 230-as bemenet? :/ Van rajta vékony kábel meg 3 szálas vörös réz burkolva. Előre is köszönöm.

toroid.JPG
    
(#) pucuka válasza martin96 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Megint csak nem. Ha szétválasztás előtt TV -t teszel rá, az rövidre zárja a modemhez menő jelet. Ezért először a szűrőváltót, és utána osztogathatod a TV -t. Másképp nem megy.
(#) proli007 válasza BiGDavid hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Hello!
Nyilván a kisebb feszültséghez tartozik a nagyobb áram. Mert a teljesítmény mind két oldalon szinte azonos.
Tehát a háromszálas összesodort vastag a 12V lesz.
üdv! proli007
(#) BiGDavid hozzászólása Márc 28, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ. Remélem akkor nem robbantok fel semmit/senkit.
(#) SzervízMacska válasza BiGDavid hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia. Ha 12V-os a szekunder, lehet, hogy szögbe rúgtál. Nem minden autós végfok viseli el a pufferelés után kialakuló, közel 17V egyen feszültséget...
(#) gberes hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy egyszerű kapcsolásom, amihez szimmetrikus táp kell, ehhez 2 db sorba kötött 9v-os elemmel oldom meg, két elem között van a gnd, két szélén a +/-. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt 1 db kapcsolóval hogy lehetne ki-be kapcsolósra csinálni? Ha a +ra vagy -ra teszem a kapcsolót, akkor a másik elem még mindig be lesz kötve a föld miatt. Ha középre teszek kapcsolót, akkor is csak az egyik ágat tudom megszakítani, az egyik elem még mindig merül. Ha az elemek földbe menő végeit a kapcsolóra kötöm, akkor az áramforrás mindig megy, max a földet tudom megszakítani. Ha az egyik elem bekötve marad akkor ha jól gondolom merül, a kapcsolásban van pár műveleti erősítő. Mindenképp kettő kapcsoló kell, vagy én próbálok valamit rosszul?
(#) reloop válasza gberes hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia! Használj két érintkezős kapcsolót: Bővebben: Link
Következő: »»   1631 / 3974
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem