Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sörkollektor és elektronika
Lapozás: OK   11 / 24
(#) zolika60 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Csak az jutott eszembe, hogy mi volna, ha csövenként lenne ventilátor? Szerintem egy PC bontóból nem lenne nagy ügy beszerezni egy talicskára valót. Mondjuk minden csőre kéne hőérzékelő is, de nagyban csökkenhetne a veszteség. A másik ötletem az, hogy mi lenne, ha a sörcsövek belsejébe elhelyeznénk mondjuk egy energiaital dobozokból készült csövet? Az csökkentené a belső térfogatot és ezzel jobb hőátadás volna a kisebb mennyiségű de gyorsabb levegő miatt.
(#) zolika60 válasza manumanu hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Az apróban hirdesd meg, mert itt nem szabad. Nekem is van már néhány tucat.
(#) manumanu válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Ok! legközelebb nincs enter, csak hozzá vagyok szokva.

A ventit tényleg ingyen adom, és egy kolira akár 3-4 kell!

de ha valakit egyben szeretné olcsón megkaphatja! (ez már üzlet és nem az oldalhoz tartozik!

szétszedtem vagy 200 db pc tápot kellettek az induktivitások, a tekercsek a trafók, de főleg a tranyók fetek, és shoccky diódák!
egy komoly 6 k wattnyi teljesítményű dologra kellenek mely ingyen adja a villamos energiát!
A maradék hulladékot leadtam a nyersanyag hasznosító telepre, de a müanyag ventiket már nem vették vissza, mondva környezetszennyező és megsemmisítésük drága!
Szóval van 200 db ingyen venti, ez elég 50 kolira biztosan!
Pár darab nekem is kell hűtésre (fetek tranyók) de a nagyrészt ajándékozhatom a szent cél érdekében!
Persze költségkímélő módon! legalább hasznos lesz itt a fórumban a szerepem!
Egyébként nem hirdetem, mert nekem nincs ebből szükségem pénzre! Soha nem tudni mikor mire lesz felhasználható!

Úgyis ha kell valakinek az az egy két darab megoldja hogy elvigye! Nekem csak be van tárolva!
(#) INOX 4 EVER válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Ez a dolog nekem is eszembe jutott már,de szerintem sok tényező van amiért ez nem működhet.
-Ez a sok apró venti nem biztos hogy meg bírna nyitni 2db gravitációs vagy rugós visszacsapó szelepet,esetleg üzemindításra lehet kapcsolni elektromos szelepeket,amiket kiberhelt központizármotorból meg lehet csinálni (láttam már ilyet)de ez további automatikát igényel és drágítja a mutatványt.
-A csövenkénti vezérlő szintén drágítja és bonyolítja a mutatványt.
-A csövenkénti vezérlés még nem oldja meg a visszasugárzás okozta veszteségeket,mert még így is sok hő kiszökik a fedésen át.

Azért találtam ezt így ki,mert a két rendszer gyakorlatilag teljesen kiegészíti egymást.
A keverőszelep vagy másnéven a terelőlapát arról gondoskodik,hogy a kollektorházban (vagyis a sörcsöveken kívül) és a sörcsövekben a hőmérséklet mindig megegyezik,és az automata ventivezérlő (lásd visszább)megteremti a közös hőfokhoz tartozó légsebességet.
Ez csak az én ötletem nem kötelező így építeni,de egy biztos a következő kollektorom így fog működni.
Láttam már youtube-on olyan videót ahol ilyen kis PC ventik hajtották a kollektort,de ezek inkább fali kollektorhoz jók szerintem,mert azzal még elbírnak az axiál ventik.Tetőkollektornál már több méternyi kanyarulatos csőhálózat van,és oda bizony radiál venti kell.Azért lett ez a végső döntésem,mert nincs két egyformán megépített kollektor (felhasznált anyagoktól kezdve a méretekig stb)nincs két egyforma tájolás,nincs két egyforma visszacsapó,se szűrő,se venti stb.
Egy ilyen rendszer szerintem mindegyik fajta felhasználásra egyszerűen és automatikusan beáll.
Remélem érthetően fogalmaztam
(#) INOX 4 EVER válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Azt még elfelejtettem hozzátenni,hogy bizony a kollektorház szellőztetős rendszer további nyereség ugyanis jobban csökkenti a légellenállást.
(#) zsoltee0001 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A PC ventis módszer már évekkel ezelőtt megbukott.
(bár kétségtelenül ez garantálná a sörcsövek egyforma légáramlását... de, hogy meddig?)
(#) llaci56 hozzászólása Márc 23, 2012 /

Csak egy ötlet... (Bár, csak gibic vagyok.)
A szoba levegőjét a szoba alsó részéből kell kivezetni, (hiszen itt a legalacsonyabb a hőmérséklet,) és a felmelegített levegőt ugyanebből az okból ugyanide kell visszavezetni, de legalább egy sörkollektor hossznyi távolságra.
(Eddig - gondolom - nem újdonság.)
A kollektornak van egy hideg és egy meleg vége. Ha a meleg végét valamennyire megemelnénk, (mondjuk egy doboz átmérőnyit,) akkor elég lenne egy miniatűr ventillátor a névleges feszültségének töredék részével meghajtva, (így örök életű,) és a levegő a termodinamika törvényei szerint elkezdene áramlani, méghozzá annak függvényében, hogy mennyire meleg.
A ventillátor csak azért kell, hogy valami mozogjon, és biztosan ne alakuljon ki álló levegő.
(A vitorlázórrepülésből ismert, hogy meg tud rekedni a meleg levegó a hidegebb alatt, de elég neki egy elszálló badár, vagy a visszaeső leoldott kötél, és máris ott a termik.)
(#) zsoltee0001 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A termodinamika elven működő sörkoli csekély hatásfokú.
Itt a cél a meleg minél hamarabbi kinyerése.
80-90 fokos lehelettel nem lehet szobát fűteni.
Nyilván nem akar senki széllel szembe brunyálni, ezért lentről fölfelé hajtjuk a kolit, így ez a hatás hozzáadódik, de azért teljesítmény az kell.
(#) gaben62 válasza george47 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Az a 50m3/óra nagyon kevés, ráadásul a Pc.ventillátorok elég zajosak.
Van ettől jobb is, pl.15cm. lapát átmérőjű szellőztető venti, 230v-os 1200ford/min. 140-150m3/óra, sokkal jobb hatásfokkal nyomja be a meleget.
Ez sem fogyaszt 15W-nál többet óránként.
(#) INOX 4 EVER válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A "termodinamika törvényei szerint" nem működhet kollektor,mert visszacsapószelepekre szükség van.Ha nem lennének akkor egyrészt éjjel amikor a kollektor lehűl akkor hűtené a szobát is,másrészt a szoba levegőjéből pára csapódna le az abszorberben és ha ki is szivárog fa alkatrészekre akkor penészgomba jelenik meg,és aztán azt fújtatod a szobába...Nem egészséges.Szűrőre is szükség van,mert ha a sörcsövekre belülről por rakódik le a hónapok-évek során akkor az rontja a hőátadást,és szintén egészségtelen.
A technikai okokat amik a hatásfokot rontják azt megy Zsoltee0001 már leírta
(#) Szebence válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Sziasztok!

Csak olvasgatom a témát, én vagy 4 éve kezdtem el sörkollektort csinálni, ha jól emlékszem készen van a ház, amibe belekerülnek a dobozok. "Csak a sörösdobozokat kellene összeszedni" viszont jelenleg jegelve van a téma, mert panelban lakom albérletben.
Ilyen ventilátorra gondoltál? Én ilyeneket vettem 4 éve, viszont már bánom, jobb lenne szerintem autóból mókuskerekes venti.
Ez 180 köbmétert tud óránként.

Üdv!
(#) zolika60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

PC-ben sok évig megy. Itt miért volna másképp?
(#) manumanu válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Idézet:
„PC-ben sok évig megy. Itt miért volna másképp?”

Azért mert valamire való légcsatorna nem használ axiális ventillátort! Majd egyszer talán megérted.
(#) nagy hoho válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A kollektorom 16 csöves és 13 doboz van egy oszlopban. A levegő lakásba juttatásához 2 db 45°-os könyököt használok és kb 5 méter 125-ös csövet. Ezenkívül a szűrő ami még légellenállást fejt ki. A ventilátor méretező program szerint 250 m3/ó 195 Pa teljesítményű ventilátor kell. Ezt már csak a radiális tudja. A számítógép venti kevés ide, olyan kell ami nyomást is tud produkálni.
(#) vilmosd válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Kamion futo venti lehet hogy jo lenne. Ezek kozott van radialis venti.
(#) nagy hoho válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A elektromos hőtárolós kályha ventije is jó. De az sincs. Kamioné valószínű 24 voltos és nagy áramot vesz fel, viszont könnyű szabályozni a fordulatot.
(#) nagy hoho válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Az off topikban teszek fel kérdést, gyere oda.
(#) vilmosd válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Varlak
(#) zsoltee0001 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

1. kicsi a teljesítmény
2. axiális, tehát lég mennyiség szállításon van a hangsúly, nekünk pedig nyomás is kell.
3.Egy sörkoli 10 évre készül, és a kutya nem akar addig belenyúlni (legalábbis én nem ), mi a garancia arra, hogy az összes venti megy-e?
Jól beépített visszacsapók esetén is képződik kondenzvíz, ergo párás a közeg, azok a ventik meg ezt nem bírják.
A legideálisabb a bontóba pár ezerért kapható gk. fűtőventi.
Szerintem megéri nem a leggagyibbat venni.
(#) INOX 4 EVER válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Bocsi hogy belekotyogok,és isten látja lelkem nem belekötni akarok,de ha egy 24V-os kamion fűtőventit figyelünk akkor nem vesz fel feltétlenül nagyobb áramot.
Egy autóventi 12V és 120W az 10A.Ugyan ez 24V akkor csak 5A.
Ha az van neki otthon amiért nem kell fizetni ,és ha netán akad a kamrában egy 24V-os trafó, akkor miért ne használhatná fel?
(#) nagy hoho válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Nem mondtam,hogy nem jó. Csak arra gondoltam,hogy a kamionba valószínűleg nagyobb teljesítményű ventilátor van mint egy személykocsiban így a fogyasztása is nagyobb. A 120 Watt is sok szerintem. Vilmosd akinek ezt írtam Guatemalában lakik ott jó idő van nem kell légkollektor.
Egy hsz-ben írtad, hogy a szélvédő ragasztó a jó. Arra gondoltam, hogy a sörcsöveket azzal ragasztanám be a o-gy-be. Hol lehet 1200.- Ft-ért venni? Légy szíves egy címet mondani. Erre felénk nem találok sehol. Köszönöm.
(#) zolika60 válasza manumanu hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Nem mert egy ventilátor van. De ha 16 mint mondjuk a nagy hoho félében lenne? Szerintem az nem volna kevés légszállítású. PC venti meg olyan mint a sörös doboz ingyen beszerezhető. Bár nekem autóba való is van néhány. :yes:
(#) INOX 4 EVER válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Hát én Miskolcon lakom,és itt több helyen is lehet kapni.Többek között a Cromax Kft,valamint a legtöbb suzuki márkaszervizben.Vannak helyek ahol csak a komplett ragasztószettet tartják ami tartalmaz egy ragasztót,egy kivágózsinórt,egy aktív lemosót és egy primer tapadásnövelő festéket.Ez így kb 5000Ft.Viszont lehet kapni külön a ragasztót is.Ha nem is tartanak polcon belőle attól még létező dolog és rendelhető.Meg kell próbálni megbeszélni az eladóval,hogy rendeljen.Ha így sem találsz a környékeden akkor nagyon sok autósboltban lehet kapni autó karosszéria tömítő masszákat.Mindegy milyet veszel csak PUR-bázisú legyen,és kaszni tömítők ilyenek,és festhetőek.Az autó acél elemeit elrozsdásítaná az ecetsavas tömítő ezért oda ilyeneket árulnak.
Ha van a környékeden például Würth termékeket forgalmazó bolt akkor nézz szét ott.A Würth gyártja a K+D nevű tömítőmasszát ami van olyan jó mint a szélvédőragasztó.
Te merre laksz?Csak azért kérdezem mert mostanában alkatrész kiszállítással foglalkozom,és meg tudom talán mondani hogy ott melyik cég az amivel esetleg kapcsolatban állunk.
(#) nagy hoho válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Köszönöm az információt. Poroszlón lakom, itt nincs semmi.Legközelebb Tiszafüred van, oda- vissza 100 km Eger. Viszont Füreden nincs szélvédős,csak drága festék bolt.
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 28, 2012 /

Elkészült a osztó- gyűjtő a lemez munkája, kiszúrtam a söroszlopok helyét, holnap rakom össze az o-gy-t.
Néhány kép a kiszúró szerszámról. Ha most valaki beszól, hogy köröm reszelővel is kivághattam volna, menten bele dőlök a kardomba.
A vizes kollektorból már csak a keret van, egyesek nagy bánatára.
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 28, 2012 /

Már alig férek a sok anyagtól.
(#) satlokk válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Azt már azért még se tedd!!!
(#) satlokk válasza satlokk hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Meg kell nagyobbítani a műhelyed! Üdv!De sok jó cucc kis helyen is elfér,írigykedem egy kicsit.No meg gyűjtök még hozzá tartalék dobozokat.
(#) nagy hoho válasza satlokk hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Elég nagy,Te is befértél.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Jó az ötlet, kár, hogy készen vagyok vele. De Te még kipróbálhatod. Ma a kezembe akadt a cső amiből levágtam és Rád gondoltam.[OFF]
Következő: »»   11 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem