Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
De ha megnézed, hogy egy jármű hátsó lámpája hova és kinek világít, akkor nem igazán kell annak oldalra világítania. Ha megy mögötted valaki 30m-el, akkor az milyen szögből látja a lámpádat? ha 25fokos a led, akkor az már teljesen jó síkba szerelve. Oldalról senki sem jön mögötted, de ha az összes ledet leülteted a panelra, akkor sokkal nagyobb fényed lesz a potenciális zónában.
Nekem nem a te, vagy az én elképzelésem szerint kell lámpát építenem, hanem a megrendelés szerint... 170 fokos LED-ek vannak benne és még így sem az igazi. Egyébként, olyan fénye van, hogy még sok is.
(#1206748) zolee1209, (#1206827) audiofeeel, (#1206828) StefuPeti, (#1206875) thomas3: Köszönöm szépen
(#1206895) katt: Köszönöm, az ic nem is annyira kicsi, hegyes pákával simán forrasztható, a nyolc láb nem is sok egy 128 lábú tqfp tokos szörnyeteghez képest Bari
Igen, tudom - neked. De ez nekem már nem nagyon megy.
Ezért inkább mindent áttervezek diszkrét tranyósra, azoknak csak 3 lábuk van...
Üdv!
Le tudnád írni ,hogy ebbe a Home made ónozásba mi kell?
Szia
A menetéről itt írtam. Kell hozzá 94°C-on olvadó fém ötvözet (ón ólom, bizmut ötvözete), citromsav mint antioxidáns, víz, egy fém edény aminek az alját be tudja futni, az OP94-es anyag (zománcozott, festett edény nem jó) és melegítő alkalmatosság: gáztűzhely, rezsó bármi, amivel fel tudjuk forralni a vizet. Szükséges még legalább két fa pálca, ezekkel tudjuk a vízben mozgatni a nyákot, az egyiknek a végére kell egy erősebb szövetből egy csíkot rátekerni, ezzel lehet a felesleget letörölni, majd csinálok képet róla. Bari
Szia!
Engem az a birka érdekelne, nincs meg véletlenül sprint layoutban? Esetleg lementve kompatibilis alkatrésznek?
Szia
A birkát bmp-ből importáltam eagle-be, saját rajzolású, és ha kérhetem nem lemásolni, mivel ez az avatarom szinte mindenhol ahol lehet saját képet beállítani, minden általam tervezett nyákra ráteszem Bari
Tegnap délután megérkeztek a relék, így ma az esti műszak után muszáj voltam befejezni. Nem felejtettem el betervezni a hetedik relét is... A kattogás jócskán csökkent , de a csattogás megmaradt, mikor a hatodik- hetedik relék működnek. Ez csak műsor alatt jelentkezik, majd valamit kitalálok rá, mert nem hiszem, hogy ilyet, így alkalmaznának, vagyis biztos van ellenszer a csattogásra. Sajnos akadtak hibák a panel elkészítése során, mint pontatlan fúrás, belecsiszolás, na meg a derékszögek sem lettek az igaziak.
Videót talán ébredés után készítek, a relék hangja miatt.
Úgy érzem az én munkáimnak itt nincs helye,mert tőlem nem fog itt senki látni dizájnos erősítőt és látványos nixicsöves órát, sajnos azok számomra nem jelentenek kihívást.
Ez a verzió sokkal jobban tetszik. Nagyon szép a kivitelezés, igényes munka.
Köszönöm szépen, ez jól esik egy Kritikustól!
Szeretném megnézni a rajzot, esetleg leírást, illetve bármit ami hasznosan kapcsolódik a témához. Tudnál linkekkel segíteni ebben?
Tessék: Bővebben: Link Ezen az oldalon találtam a KAPCSOLÁS-t...
Továbbá reagálnék erre a hozzászólásra is, yagi írta: HSZ A reléket hangerőváltás előtt kikapcsolva, kicsi késleltetés után bekapcsolva nem reccsen nekem egyáltalán. A hiba abból eredt, hogy a relék lassabban engedtek el, mint ahogy behúztak. Ez a 6-ik, 7-ik fokozat kapcsolgatásakor már hallható volt. Ha decimálisan nézem az értékeket, akkor olyan, mintha 31- 32 váltás helyett egy pillanatra 31-63 lett volna.
Az a baj, hogy a kikapcsolás után a relé tekercs árama csak lassan csökken, mert mindössze egy darab diódán eső feszültség építi le a tekercs mágneses energiáját. Tehát, sokáig behúzva marad. Ennek meggyorsítására kössél sorba egy ZPD24-et a diódákkal, ami most párhuzamosan van a relétekerccsel. Ezzel nagyjából ugyanolyan gyors lesz az elengedés, mint a meghúzás, de azt tudni kell, hogy így a relát meghajtó áramkör kimenetén nem 24, hanem 48 V lesz! Tehát, ha valami ic-s, vagy tranyós áramkör vezérli, akkor ez ott problémát jelenthet.
Ezen még rágódok, hogy hogyan is működik...
A relé tekercsével párhuzamosan kötött,- jól méretezett kisütő ellenállás is orvosolhatja ezt a gondot szerintem.
Amúgy szép munka lett, Gratulálok hozzá!
Hát úgy működik, hogy amikor elveszed a relétől a feszt ( mondjuk kikapcsol a tranyó, aminek a kollektorában van a relé ), akkor a relé tekercsének árama nem tud hova folyni. Ezért van a tekerccsel párhuzamosan a dióda, az ilyenkor kinyit és meleg formájában eldisszipálódik rajta a tekercsben tárol mágneses energia. A baj ott van, hogy a tekercs áramát csak az 1 V-os dióda nyitóirányú feszültség építi le, tehát az áramcsökkenés meredeksége kicsi, vagyis a mágneses tér csökkenésének a sebessége is kicsi, tehát, még egy darabig behúzva marad a relé. ( gondolom, azért fordul elő, hogy egyszerre két relé van meghúzva, aztán ezt már lehet hallani... ) Ezen lehet úgy változtatni, hogy a diódával még sorbakötsz egy zenert, ezzel már a diódafeszültség, plusz a zener feszültség építi le az áramot, vagyis sokkal gyorsabb lesz a mágneses tér csökkenése, vagyis hamarabb elenged a relé. Arra figyelni kell, hogy ekkor nyitva van a dióda és a zener is, tehát, a tápfeszültséghez hozzáadódik ennek a két fesznek az összege. Ezt látja az a tranyó, vagy ic, ami a relétekercsre adja a feszt. tehát, a relé 24 V-os, ha odateszel a diódával sorba még egy ZPD24-et, akkor összesen 24+24+1=49 V lesz a vezérlő tranyón. Ha ezt kibírja, akkor jó, ha nem, akkor ne tegyél csak akkora zenert, amivel még nem lesz a tranyónak túl nagy a fresz. igénybevétele. Persze, akkor lassab lesz a kikapcsolás is, de lehet, hogy még elég lesz. Nyilván, ha nagyobb feszültségű zenert teszel bele, akkor még gyorsabb lesz, de néhány ms ideig akkor is eltart, mert ugye a mechanikai kiviteltől is függ az elejtési idő.
Igen, de ha nincs ott dióda, akkor ez az ellenállás akkor is fog fogyasztani, amikor a relé meg van húzva. Ez felesleges, ezért kell vele sorba egy dióda. A másik dolog, hogy a feszültség a relétekercsen exponenciálisan fog csökkenni, amivel mindenképpen lassabban fog megszűnni a mágneses tér, vagy pedig túl nagy értékű ellenállást kell használni. Ez sem lenne baj, de a feszültség a relé tekercsen a relé árama, szorozva ezzel az ellenállással. És ha azt akarod, hogy elég gyors legyen, akkor nagyobb fesz fog ébredni a meghajtótranyón, mintha zener van benne.
Jaaaj, most már értem. Valamiért úgy gondoltam, hogy akkor távozik hamarabb a tekercsben tárolt energia, ha minél kisebb ellenállást lát a tekercs kikapcsolás után. De akkor ugye, a "tekercsben kering" a tárolt energia, nincsen hová távoznia... Köszönöm a tanácsod, kerítek is néhány idiódát!
Köhömm!! Hol az aktivitási ötös? Én már megint működtem a napokban.. :- )
Pontosan nem árulom el mi ez. Igaz néhányan tudják, de lesz cikk is, és akkor mindenki mindent meg fog tudni. Annyit róla, hogy a kijelző és a mikrovezérlő hiányzik már csak, a doboz is megvan, csak bele kell pakolni. Köbzen a Weller cuccal ma se jutottam semmire, majd holnap, meg az erősítő is dobozolásra vár. Üdv!
A képek nevéből kiindulva talán egy multiméter? Amúgy szép lett.
Hát nem egy teljesítménycucc a kapcsolásból ítélve Azok a kis SMD rezisztorok nem sok áramot bírnak .)
Klassz lett. Lássuk, ha működik akkor is.
Akkor lehet hogy csak feszültséget mér. Esetleg ellenállást.
Oké, oké. Akkor mehetnétek ma lottózni. Multi.. 30V-ig, fél Amperig.
Úgy voltam vele, hogy mielőtt kiküszködöm a diódákat a kétoldalról beforrasztott panelből, előbb letesztelem amit mondtál. Összedobtam egy egyszerű programot, ami annyit tesz, hogy bekapcsolja a relét, megméri mennyi idő múlva lesz kontakt, majd kikapcsolja a relét, és megméri mennyi idő múlva szűnik meg a kontakt. Vannak apróbb részek, amik finomításra szorulnának, de a lényeg jól látható. Négy relével teszteltem a kapcsolást, ebből látható az időértékek szórása.
Első körben csak az egy darab antiparallel dióda van bent. Látható, hogy a kikapcsolási idő hosszabb a bekapcsolásinál. Második esetben az általad javasolt soros zener is bekerül a körbe. Nem részletezem túlzottan, az történt, amire számítottam! Illetve amit mondtál... :yes: VIDEO Jani@: Jól néz ki a panel, de a banánhüvelyeket és a kijelzőt nem tudom elképzelni egy panelon... Szendvics jellegű lesz, vagy be lesz vezetékelve? |
Bejelentkezés
Hirdetés |