Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   888 / 1679
(#) karaszbandi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
De ha megnézed, hogy egy jármű hátsó lámpája hova és kinek világít, akkor nem igazán kell annak oldalra világítania. Ha megy mögötted valaki 30m-el, akkor az milyen szögből látja a lámpádat? ha 25fokos a led, akkor az már teljesen jó síkba szerelve. Oldalról senki sem jön mögötted, de ha az összes ledet leülteted a panelra, akkor sokkal nagyobb fényed lesz a potenciális zónában.
(#) (Felhasználó 46585) válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Nekem nem a te, vagy az én elképzelésem szerint kell lámpát építenem, hanem a megrendelés szerint... 170 fokos LED-ek vannak benne és még így sem az igazi. Egyébként, olyan fénye van, hogy még sok is.
(#) Bari- válasza StefuPeti hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
(#1206748) zolee1209, (#1206827) audiofeeel, (#1206828) StefuPeti, (#1206875) thomas3: Köszönöm szépen

(#1206895) katt: Köszönöm, az ic nem is annyira kicsi, hegyes pákával simán forrasztható, a nyolc láb nem is sok egy 128 lábú tqfp tokos szörnyeteghez képest

Bari
(#) emersys válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
"Tökmind1" . -Frankó lett
(#) (Felhasználó 46585) válasza Bari- hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Igen, tudom - neked. De ez nekem már nem nagyon megy.
Ezért inkább mindent áttervezek diszkrét tranyósra, azoknak csak 3 lábuk van...
(#) havranarpi válasza Bari- hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Üdv!
Le tudnád írni ,hogy ebbe a Home made ónozásba mi kell?
(#) Bari- válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 / 1
 
Szia

A menetéről itt írtam. Kell hozzá 94°C-on olvadó fém ötvözet (ón ólom, bizmut ötvözete), citromsav mint antioxidáns, víz, egy fém edény aminek az alját be tudja futni, az OP94-es anyag (zománcozott, festett edény nem jó) és melegítő alkalmatosság: gáztűzhely, rezsó bármi, amivel fel tudjuk forralni a vizet. Szükséges még legalább két fa pálca, ezekkel tudjuk a vízben mozgatni a nyákot, az egyiknek a végére kell egy erősebb szövetből egy csíkot rátekerni, ezzel lehet a felesleget letörölni, majd csinálok képet róla.

Bari
(#) Gránátalma válasza Bari- hozzászólására (») Ápr 10, 2012 / 1
 
Szia!
Engem az a birka érdekelne, nincs meg véletlenül sprint layoutban?
Esetleg lementve kompatibilis alkatrésznek?
(#) Bari- válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 10, 2012 / 1
 
Szia

A birkát bmp-ből importáltam eagle-be, saját rajzolású, és ha kérhetem nem lemásolni, mivel ez az avatarom szinte mindenhol ahol lehet saját képet beállítani, minden általam tervezett nyákra ráteszem

Bari
(#) zolee1209 hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Tegnap délután megérkeztek a relék, így ma az esti műszak után muszáj voltam befejezni. Nem felejtettem el betervezni a hetedik relét is... A kattogás jócskán csökkent , de a csattogás megmaradt, mikor a hatodik- hetedik relék működnek. Ez csak műsor alatt jelentkezik, majd valamit kitalálok rá, mert nem hiszem, hogy ilyet, így alkalmaznának, vagyis biztos van ellenszer a csattogásra. Sajnos akadtak hibák a panel elkészítése során, mint pontatlan fúrás, belecsiszolás, na meg a derékszögek sem lettek az igaziak.
Videót talán ébredés után készítek, a relék hangja miatt.
(#) dizi válasza (») Ápr 11, 2012 /
 
Úgy érzem az én munkáimnak itt nincs helye,mert tőlem nem fog itt senki látni dizájnos erősítőt és látványos nixicsöves órát, sajnos azok számomra nem jelentenek kihívást.
(#) Zoli_bácsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ez a verzió sokkal jobban tetszik. Nagyon szép a kivitelezés, igényes munka.
(#) zolee1209 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Köszönöm szépen, ez jól esik egy Kritikustól!
(#) Alkotó válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Szeretném megnézni a rajzot, esetleg leírást, illetve bármit ami hasznosan kapcsolódik a témához. Tudnál linkekkel segíteni ebben?
(#) zolee1209 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Tessék: Bővebben: Link Ezen az oldalon találtam a KAPCSOLÁS-t...

Továbbá reagálnék erre a hozzászólásra is, yagi írta: HSZ

A reléket hangerőváltás előtt kikapcsolva, kicsi késleltetés után bekapcsolva nem reccsen nekem egyáltalán. A hiba abból eredt, hogy a relék lassabban engedtek el, mint ahogy behúztak. Ez a 6-ik, 7-ik fokozat kapcsolgatásakor már hallható volt. Ha decimálisan nézem az értékeket, akkor olyan, mintha 31- 32 váltás helyett egy pillanatra 31-63 lett volna.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Az a baj, hogy a kikapcsolás után a relé tekercs árama csak lassan csökken, mert mindössze egy darab diódán eső feszültség építi le a tekercs mágneses energiáját. Tehát, sokáig behúzva marad. Ennek meggyorsítására kössél sorba egy ZPD24-et a diódákkal, ami most párhuzamosan van a relétekerccsel. Ezzel nagyjából ugyanolyan gyors lesz az elengedés, mint a meghúzás, de azt tudni kell, hogy így a relát meghajtó áramkör kimenetén nem 24, hanem 48 V lesz! Tehát, ha valami ic-s, vagy tranyós áramkör vezérli, akkor ez ott problémát jelenthet.
(#) Alkotó válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
köszönöm, megnézem.
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Ezen még rágódok, hogy hogyan is működik...
(#) emersys válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
A relé tekercsével párhuzamosan kötött,- jól méretezett kisütő ellenállás is orvosolhatja ezt a gondot szerintem.
Amúgy szép munka lett, Gratulálok hozzá!
(#) (Felhasználó 46585) válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 / 1
 
Hát úgy működik, hogy amikor elveszed a relétől a feszt ( mondjuk kikapcsol a tranyó, aminek a kollektorában van a relé ), akkor a relé tekercsének árama nem tud hova folyni. Ezért van a tekerccsel párhuzamosan a dióda, az ilyenkor kinyit és meleg formájában eldisszipálódik rajta a tekercsben tárol mágneses energia. A baj ott van, hogy a tekercs áramát csak az 1 V-os dióda nyitóirányú feszültség építi le, tehát az áramcsökkenés meredeksége kicsi, vagyis a mágneses tér csökkenésének a sebessége is kicsi, tehát, még egy darabig behúzva marad a relé. ( gondolom, azért fordul elő, hogy egyszerre két relé van meghúzva, aztán ezt már lehet hallani... ) Ezen lehet úgy változtatni, hogy a diódával még sorbakötsz egy zenert, ezzel már a diódafeszültség, plusz a zener feszültség építi le az áramot, vagyis sokkal gyorsabb lesz a mágneses tér csökkenése, vagyis hamarabb elenged a relé. Arra figyelni kell, hogy ekkor nyitva van a dióda és a zener is, tehát, a tápfeszültséghez hozzáadódik ennek a két fesznek az összege. Ezt látja az a tranyó, vagy ic, ami a relétekercsre adja a feszt. tehát, a relé 24 V-os, ha odateszel a diódával sorba még egy ZPD24-et, akkor összesen 24+24+1=49 V lesz a vezérlő tranyón. Ha ezt kibírja, akkor jó, ha nem, akkor ne tegyél csak akkora zenert, amivel még nem lesz a tranyónak túl nagy a fresz. igénybevétele. Persze, akkor lassab lesz a kikapcsolás is, de lehet, hogy még elég lesz. Nyilván, ha nagyobb feszültségű zenert teszel bele, akkor még gyorsabb lesz, de néhány ms ideig akkor is eltart, mert ugye a mechanikai kiviteltől is függ az elejtési idő.
(#) (Felhasználó 46585) válasza emersys hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Igen, de ha nincs ott dióda, akkor ez az ellenállás akkor is fog fogyasztani, amikor a relé meg van húzva. Ez felesleges, ezért kell vele sorba egy dióda. A másik dolog, hogy a feszültség a relétekercsen exponenciálisan fog csökkenni, amivel mindenképpen lassabban fog megszűnni a mágneses tér, vagy pedig túl nagy értékű ellenállást kell használni. Ez sem lenne baj, de a feszültség a relé tekercsen a relé árama, szorozva ezzel az ellenállással. És ha azt akarod, hogy elég gyors legyen, akkor nagyobb fesz fog ébredni a meghajtótranyón, mintha zener van benne.
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Jaaaj, most már értem. Valamiért úgy gondoltam, hogy akkor távozik hamarabb a tekercsben tárolt energia, ha minél kisebb ellenállást lát a tekercs kikapcsolás után. De akkor ugye, a "tekercsben kering" a tárolt energia, nincsen hová távoznia... Köszönöm a tanácsod, kerítek is néhány idiódát!
(#) (Felhasználó 46585) válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Igen, "kering".
(#) janikukac hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Köhömm!! Hol az aktivitási ötös? Én már megint működtem a napokban.. :- )
Pontosan nem árulom el mi ez. Igaz néhányan tudják, de lesz cikk is, és akkor mindenki mindent meg fog tudni.
Annyit róla, hogy a kijelző és a mikrovezérlő hiányzik már csak, a doboz is megvan, csak bele kell pakolni.

Köbzen a Weller cuccal ma se jutottam semmire, majd holnap, meg az erősítő is dobozolásra vár.

Üdv!
(#) mrobi válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
A képek nevéből kiindulva talán egy multiméter? Amúgy szép lett.
(#) patexati válasza mrobi hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Hát nem egy teljesítménycucc a kapcsolásból ítélve Azok a kis SMD rezisztorok nem sok áramot bírnak .)
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Klassz lett. Lássuk, ha működik akkor is.
(#) mrobi válasza patexati hozzászólására (») Ápr 12, 2012 1 /
 
Akkor lehet hogy csak feszültséget mér. Esetleg ellenállást.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Oké, oké. Akkor mehetnétek ma lottózni. Multi.. 30V-ig, fél Amperig.
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Úgy voltam vele, hogy mielőtt kiküszködöm a diódákat a kétoldalról beforrasztott panelből, előbb letesztelem amit mondtál. Összedobtam egy egyszerű programot, ami annyit tesz, hogy bekapcsolja a relét, megméri mennyi idő múlva lesz kontakt, majd kikapcsolja a relét, és megméri mennyi idő múlva szűnik meg a kontakt. Vannak apróbb részek, amik finomításra szorulnának, de a lényeg jól látható. Négy relével teszteltem a kapcsolást, ebből látható az időértékek szórása.

Első körben csak az egy darab antiparallel dióda van bent. Látható, hogy a kikapcsolási idő hosszabb a bekapcsolásinál. Második esetben az általad javasolt soros zener is bekerül a körbe. Nem részletezem túlzottan, az történt, amire számítottam! Illetve amit mondtál... :yes:

VIDEO


Jani@: Jól néz ki a panel, de a banánhüvelyeket és a kijelzőt nem tudom elképzelni egy panelon...
Szendvics jellegű lesz, vagy be lesz vezetékelve?
Következő: »»   888 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem