Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   210 / 966
(#) karaszbandi válasza dobo hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
MegfelelHET, ha egyenként indítja. De inkább a 25kVA felé kéne kacsingatni! Ez már szerintem bőven meghaladja a HOBBY szintet!
Keressen egy szakembert, az elintézi. Külömben azt se tudjuk, milyen üzemi körülmények közt üzemelnek ezek a motorok!
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Sziasztok! Lehet hogy nem teljesen idevág a kérdésem, de nem találok rá más oldalt. Valaki tudna nekem véleményt mondani ERRŐL a szerszámkészletről? Mennyire lehet ez jó minőségű? Vagy ha tudtok valami jobbat ennél maximum olyan 25ezer ft magasságban akkor azt megköszönném.
(#) karaszbandi válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szép, a többit meg a használat során. Ha görcsöt lehet kötni a csavarnyúzókra akkor semmit sem ér. Ha törik akkor se. Így képről nem rossz.
(#) zolika60 válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Nem rosszak az unimaxos szerszámok. Mit csinál a villanyszerelő a vízpumpa fogóval?
(#) hüblerattila válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Néztem többet is , de azokhoz képest ez az ár semmi, gondolom ez látszódhat a minőségén. Van valami olyan márka ami olcsóbb de azért minőségi?
(#) hüblerattila válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Hát ezen én is gondolkodtam, nem valami ésszerű de valahol biztos jól jön
(#) fúró hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
sziasztok
azt szeretném csinálni egy adott helyre szerelnek fel egy mozgás érzetkelőt ugye ha benne vagyok a ható sugarába akkor világit ha nem vagyok ottan akkor nem, na már most olyat lehetne csinálni közvetlenül a megadott lámpát egy kapcsolóval folyamatosan tudjon világítatlan én egy egysarkú kapcsolóra gondoltam de viszont nem áll fel az a veszélye hogy amikor a kapcsolóval kapcsolom a feszültséget a lámpára akkor a foglalatot visszamenő fázis vezeték a mozgásérzékelő elektronikájába kárt tehet e ? de lehet hogy nem mert az elektronikába relé is van köszönöm ellőre a válaszokat
(#) SzAndras00 válasza hüblerattila hozzászólására (») Ápr 18, 2012 / 1
 
Szia!
Ha nem gond, hogy a csavarhúzók törnek, a fogók nem zárnak rendesen, a kábelbontó kések szimplán konstrukciós hibásak, a blankolófogó szintén nem működik, akkor is a maradék szerszámért, és a táskáért szerintem sok ez a pénz. Sajnos kollégákkal 3 db-ot vettünk. :no: András
(#) karaszbandi válasza fúró hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Hű, de egy levegővel leírtad!

Elvileg , ha egy pillanatra elveszed a mozgásérzékelőtől a villanyt és azonnal visszaadod, akkor folyamatosan fog világítani. Ebből visszalépni újybb villanyszünettel lehet.
(#) proba válasza fúró hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Ha jól értelmezem ,a mozgásérzékelővel akarsz egy párhuzamos kapcsolót.Ez néhány fajtával működik ,valószínű a többivel is de nem próbáltam.
(#) Kastler válasza fúró hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia. Minden további nélkül köthetsz a mozgásérzékelővel párhuzamosan egy sarkú kapcsolót, nem fog kárt tenni benne. De ebben az esetben ugye ha a kapcsolót felkapcsolva felejted akkor a mozgás érzékelő nem tudja a lámpát lekapcsolni.
(#) Inhouse válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Nem mindegyik mozgásérzékelő tudja ezt a folyamatos módot.

Üdv
Inhouse
(#) karaszbandi válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
De ha nem próbálja meg akkor sose fogja megtudni!
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Bocsi jól hallottam róla csak elěrtam a pwm-et.
Utánajârtam a dolognak. És találtam egy érdekes dolgot az inditási áramrňl. Akár a 7X is lehet a ténylegesnek. Ez igaz?
Ha igen akkor tényleg kell egy akkupak ami ezt kiszolgálja mert nincs olyan generátor elfogadható árban ami ezt kibírja.
Sajnos nem megoldható az egyenkénti indítás. Legalább 4 darab kell üzemben lenni. A maradék 2 meg ráér kb 30 sec múlva.
Tehát akkor 1 darab 1000W os motor akár 7kw os felvesz?
Akkor a 6 darab meg 42 kw ot. Az bizony nem kevés. Bizony ide kell a szaki mert ha nem vigyázok picit odapörköl a cuc.
Ha jól gondolom akkor elégnek kell lenni 1 pár kamion aksi.
Sorba kötve?. Vagy ha esetleg tévednék kęrem szóljatok.
(#) karaszbandi válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Még akár tízszerest is! De ahogy pörög fel a motor, úgy csökken az áramfelvétel.
(#) (Felhasználó 46585) válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ha van akkumulátor, akkor legfeljebb betörik a fesz, mint az autók önindítójánál. Ez akkor probléma, ha a korábban indított motoroknál ez nagyon belelátszik. Tehát, lehet, hogy jó nagy akksi kell, de ez függ a technológiától, hogy mit hajtanak a motorok.
(#) ötfelezős válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Írhattál volna már egy csomó információt az elmúlt hetekben, akkor nem kéne félóránként változtatni az álláspontokon.
Muszáj pofonnal indítani a 4 motort egyszerre? Azért odalökve a mechanikailag terhelt 4 motornak 48 V-ot, az említett hétszeres szorzóval az félezer amper... Meggörbülnek az akkukban a lemezek, kihasadnak a cellák, összeroskadnak a sínek.
(#) karaszbandi válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Meg a tápvezetékek sem örülnek ekkora áramoknak. ott már komoly mágneses hatásokkal kell számolni. Az biztos, hogy összeugranak a párhuzamos drótok. meg kapcsoló is kell neki, nem kicsi. Főleg egyenre.

De szerintem ez már rég nem villanyszerelésről szól!
(#) tibistor hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Valamikor, jó pár hónappal ezelőtt olvastam egy fórumtárs elítélő megjegyzését a villanyszereléskor használt forrasztással kapcsolatban.
Azt kérdezném, miért nem jó használni (esetleg előírás tiltja-e?), és mikor elfogadott a használata?
Csak villanyszerelési probléma ez, vagy esetleg műszertechnikában is vannak forrasztással nem javasolt megoldások, helyek, helyzetek?
Előre is kösz a válaszokat.
(#) dolargaan válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Szia!

Hogy az előírás mit mond, abban nem vagyok biztos. Szerintem nem tiltott, de a hozzáértők majd kijavítanak. Én viszont több doboznyi wago kötőelem birtokában (pár kötést előzetesen azzal megcsinálva) mindent forrasztottam. Rendben, hogy szigetelni kell, meg macerásabb hozzányúlni, meg merev, meg a jó ég tudja mit ki nem találnak, hogy jól fogyjon az alternatív megoldás.
Alu vezetékek helyett teljesen rézzel húztam át a házat. Még nem égett le, a forrasztások sem.

Persze ez csak szvsz.
(#) kameleon2 válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Szia! Bár írtunk jócskán korábban erről: de a lényeg: a forrasztás az anyagban (réz) és a szigetelőanyagban is anyagszerkezeti változásokat okoz, ami kérosan befolyásolja mind a szigetelési, mind a vezetőképességi paramétereket. Ráadásul nagy terhelés esetén, ha csak forrasztás van - a rézszálak közötti forraszanyag megolvadhat és lazává teheti a kötést. Ezeket nem én találtam ki - csak leírom. Én 15-20 éve így forrasztottam a kötéseket - de - KF1-es rugós kötésszorítókat is csavartam rájuk. Soha nem volt vele gond .. Tény, hogy vannak nagyon jó rugós, fémfüggetlen (alu, réz) kötések, amik folyamatos rugónyomás alatt tartják a kötést. Céget nem írok, de van aki gyárt 70A terhelhetőségűt is csak rugósból! AMit napi szinten szeretek használni, mert könnyű vele dolgozni: sodrott erű kábel+ érvéghüvely rugós szorítóval, vagy csavaros kötéssel. Ezzel sem volt gondom soha. Igaz alaposan meg kell nézni, hogy kötés után rendbe van-e minden, mert sok sorkapocsnál nem egyértelműen érezhető, hogy csak a szigeteletlen részt fogatta-e oda az ember, vagy becsúszott a szigetelés is. Tehát az ellenőrzést és a mérést érdemes mindegyiknél megcsinálni.
(#) karaszbandi válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A terhelés hatására le tud melegedni, mert egy alacsony olvadáspontú fémet viszel a réz felületére. Akár mennyire is össze van tekerve a réz, az ón befutja a teljes felületét és közte lesz a két réznek. terhelés hatására az ón sokkal hamarabb fog melegedni és adott esetben megolvadni, mert nagyobb a fajlagos ellenállása is mint a ríííznek. Ezért nem ajánlott. Új szerelésnél az EBF felülvizsgálaton megbukik.
(#) dolargaan válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
2,5-ös vezeték melegszik a háztatásban szokásos terhelésre?
Akkor mi a manapság elfogadott megoldás?
(#) karaszbandi válasza dolargaan hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Nem a 2,5-ös vezeték fog melegedni, hanem a közte lévő ón! Olyan, mintha egy ellenállást tennél közé. Az elfogadott az állandó rugóerővel történő szorítás és a csavaros szorítás.
(#) mugab válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Kicsit vitatkoznék.
A forrasztott kötés soha nem a kötésnél fog melegedni, mégpedig azért, mert egyrészt ott legalább kétszeres keresztmetszet van, másrészt a kötés felülete mindig sokszorosa a vezeték keresztmetszetének.
(Olyat még nem láttam, hogy két vezetéket szemben összeforrasztanának, lapolás vagy sodrás nélkül.)

Amúgy ha jól tudom a forrasztott kötés csak önállóan (lapolással) nem használható, mechanikai rögzítéssel (sodrással) már igen.

Egyedüli veszélye akkor van a forrasztásnak, ha sodrott vezetékre forrasztással szemet készítünk és csavaros szorítással rögzítjük.
(#) tibistor válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Én a magam logikája szerint arra gondoltam, hogy talán a forrasztáskor alkalmazott folyasztószer okoz a későbbiekben problémát, pl. a bekötési hely, vagy a vezeték korróziója. Találkoztam már a sodrat közé befolyt folyasztószer miatti vezetékvékonyodással.
Még egy esetleges hibaforrás, ha a bekötési hely mozgásnak, rázkódásnak van kitéve és a vezeték viszonylag merev, ilyenkor a forraszanyag a lágysága miatt könnyen deformálódik, kinyomódik a szorítás alól, és a meglazult kötés melegszik, ennek folytatásáról nem is beszélve.
A VAGO, KF1 magán célra elég drága, az érvéghüvely, csúszósarú, gyűrűs kábelsarú szintén nem olcsó, ráadásul a jó rögzítéséhez speciális szerszám, krimpelőfogó kell. De a felrakandó kábelvégtől függően, sőt attól függően, hogy szigetelt, vagy szigeteletlen a felrakandó elem, is különböző fogó szükséges. És ezek a fogók nagyon drágák (még a cserélhető betétesek is).
Tehát ezek a szakszerű, bár kétségkívül megbízható megoldások magán vonatkozásban nagyon költségesek.
(#) proba válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
A magam részéről eléggé ellentmondásos ez a dolog.A főmérnökünk a gyengeáramú vezetékek toldására nem engedte a forrasztást,de mellette a panelen ugyanazon áramra simám forrasztott kötésekkel felépült elektronika került.Én maximum a rosszul kivitelezésben látom a hátrányát (azért jól forrasztani nem könnyű) esetleg az ón öregedése sem elhanyagolható szempont.
(#) fulcsii válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Had kérdezzem már meg. Ezek a motorok eredetileg miről működnek? Trafó, diódás híd, azt megy szabadon még le nem ég, vagy hajtásról megy és talán van áram és feszszabályzó is?
(#) ötfelezős válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
ott már komoly mágneses hatásokkal kell számolni. Az biztos, hogy összeugranak a párhuzamos drótok.

Hát nem ezt írtam én is? Összeroskadnak a sínek kifejezéssel?
(#) ötfelezős válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Hát, van a vélemény, meg vannak a tények.
Egyébként ez a téma kéthavonta előkerül, változatlan formában.
Mik is a tények? Van egy érvényes szabvány, a 2364-520:1997. Legalábbis 5 perce, mikor írni kezdtem, az MSZT szerint még érvényes volt. Ez meg azt mondja, hogy:
Megjegyzés: Az erősáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt (lásd a 522.6., az 522.7. és az 522.8. szakaszokat) és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén.

Tehát eleve megjegyzés, és satöbbi.
Ha ezt felülvizsgáló a forrasztott kötés tiltásának értelmezi, akkor mást olvas ki belőle, mint én.
Következő: »»   210 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem