Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 129
(#) Mate78 válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 / 1

szia

a programot amit ajánlottam próbáltad már?

üdv
(#) Hsanyi79 válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Szia.

Sajnos még nem volt se idöm, se lehetöségem kiprobálni ezt a programot, meg sajna elég uj vagyok a cégnél... és ez néha azzal jár, hogy lehurrogják az embert..

De ha valamikor felteszem és kiprobálom, mindenképp megirom a tapasztalataimat.
(#) Hsanyi79 hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Hali szirty, a jcp jcb jca ugrások mit jelentenek?

köszi.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Hali!

Nem biztos hogy pontosan értem a kérdést.

Először is tudni kellene melyik programozási nyelven (STL, SCL, LAD/FBD).
Aztán tudni kéne melyik nemzetiségi nyelven, mert az utasítások mnemonikjai eltérnek német és angol beállítás esetén.

Konkrétan angol mnemonikokkal STL-ben az ugró (nem az összes vezérlés átadó, csak az ugró) utasítások teljes listája az alábbi:

JU, JL, JC, JCN, JCB, JNB, JBI, JNBI, JO, JOS, JZ, JN, JP, JM, JPZ, JMZ, JUO, LOOP.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

értelek, köszi, ennek holnap utána nézek, és pontosan kimásolom, amiket nem találtam meg a leirásokban.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Hali Szirty, ma nem volt idöm megnézni..

De volna 1 olyan kérdésem hogy amit a weboldaladon irtál az ob86 ba irt programot.. azt ha megcsinálom, mind a 17 dp-re az ominozus hálozatvesztös gépen, az lehet nekem segitség?

meg még azt meg tudnád mondani, hogy az ob86_z23 az mit takar?

elöre is köszi..
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 / 1

Szia Hsanyi79!

Idézet:
„De volna 1 olyan kérdésem hogy amit a weboldaladon irtál az ob86 ba irt programot.. azt ha megcsinálom, mind a 17 dp-re az ominozus hálozatvesztös gépen, az lehet nekem segitség?”

Csak remélni tudom hogy igen.
De így nem tudom melyikre gondolsz hivatkozás nélkül.
Az OB86-ban kiszűrni nem olyan egyszerű dolog.
Talán megfelel az SFC51 is, ami lekérdezi az összes DP eszközt és mindegyikhez rendel egy bitet, hogy jelen van-e (melléklet).

Idézet:
„azt meg tudnád mondani, hogy az ob86_z23 az mit takar?”

Jelentése a hibakódtól függ.
"Expansion rack failure" esetén pl. megmondja hanyadik rack. de pl. "Distributed I/O devices: failure of a DP master system" hiba esetén már a DP master ID van benne. "Failure of a DP station" hibánál, meg a DP slave címe.

SFC51.png

(#) Szebence hozzászólása Ápr 25, 2012 / 1

Sziasztok!

Lehet hülyeségnek tűnik az egész kérdésem, de úgy gondoltam egy próbát megér... Létezik olyan program PLC-hez mint pl egy nyáktervező? Beteszem az "elemeket" pl szenzorok, motor, stb és utána a megírt programmal "működésbe lehetne hozni" Ilyen valószínűleg nincs, de hátha...

A másik kérdésem, hogy Siemens S7 pl 200-hoz van-e működő szimulátor? Valami van, de az nálam nem akar működni. Elvileg ledekkel animálná az aktuálisan működő ki-be meneteket. Tehát ha megcsinálom a programot pl Step7 MicroWin-ben, akkor le tudjam szimulálni a működését.
Érdekel a téma, csak nincs min gyakorolni, ezért könnytené meg mondjuk egy ilyen program a tanulást.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Hali Szirty.

köszi a tippet, akkor nekem jo lenne az sfc51.

ha jol értlemezem az irottakat, mivel nekem csak 17 vagy 19? dp van a gépen, akkor az szl_id nek W#3#612-t kell irnom, a DR-hez pedig pl P#db120.dbx1.0 byte3?

köszi.
(#) Szirty válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Hali Szebence!

Idézet:
„Létezik olyan program PLC-hez mint pl egy nyáktervező? Beteszem az "elemeket" pl szenzorok, motor, stb és utána a megírt programmal "működésbe lehetne hozni"”

Vannak ilyen kezdeményezések. Itt van néhány:
PLC process simulation
Machines Simulator

Én is csináltam hasonló primitív szimulációkat a web lapomon megtalálod (van több is).

A lényeg, hogy a PLC program a szimulátort vezérli, amin látjuk a gépet és azt hogy mit művel.
Nem egyszerű dolog, a szimuláció létrehozás sokkal több annál, mint hogy belehúzgálunk motorokat szenzorokat és működik.
Sajnos a szimulátornak "végletes pontossággal meg kell magyarázni" mit tegyen, amikor a PLC bekapcsol egy kimenetet. Tulajdonképpen a szimulált gép minden lényeges fizikai tulajdonságával fel kell ruházni. Ez minél pontosabban történik, annál közelebb lesz a szimulált gép egy valóshoz.
Ezért a szimulációs környezet létrehozása rendszerint jóval nagyobb munka mint annak a programnak a megírása, amit a szimulációval tesztelni szeretnénk.

Ebből következően az ilyen szimulációk nem elterjedtek, mert csak akkor érdemes a létrehozásával bíbelődni, ha ezzel pl. olyan mértékben tudjuk hibamentessé tenni a programot, hogy az a végleges berendezésben már garantáltan ne tudjon problémákat okozni (pl. amikor a legkisebb probléma is súlyos következményekkel járhat, vagyis gondos tesztelést igényel).

Oktatási célja sokkal számottevőbb. Létrehoznak egy környezetet a szimulációban és arra kell programot írni.
(#) Szebence válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Ennek a válasznak nagyon örülök, megnézem amiket linkeltél. Majd olyan program szimulálásával próbálom ki, amit már megcsináltam és élőben ki is próbáltam, láttam, minek, hogy kell mozognia, stb. Kíváncsi vagyok ezekre a programokra... Na majd kiderül, mennyire nyeri el tetszésemet
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 / 1

Hali Hsanyi79!

Nemnem!
Az SZL_ID-vel (ha jól emlékszem, mert most nem néztem meg) azt mondod meg a blokknak mit szeretnél.
Mivel te is azt szeretnéd, amit a példában én, ugyanaz a W#16#692 kell neked is
A W#3#612-t amúgy sem fogadná el, mert itt a W azt jelenti hogy word (16 bit) a 16 pedig azt hogy hexadecimális a # utáni érték. A 3-as számrendszert meg nem ismeri.

A DR paraméterben mondod meg az SFC51-nek, hogy melyik DB melyik címétől kezdődően hány byte-ot rakjon le.
A hívás alapvetően az összes lehetséges DP slave-et (128-at) lekérdezi a megadott master system-en, vagyis 128 bit kell neki.
Attól függetlenül, hogy hány DP slave van ott valójában.
Tehát egy az egyben ugyanígy kell paraméterezned neked is. Persze a DB száma eltérhet, de biztosítanod kell benne 16 byte helyet, amiben 128 bit van, és minden bit meg fog felelni egy-egy DP címnek, amiben megmondja hogy az adott DP slave elérhető-e vagy sem. Csak a HW configban szereplő DP eszközökkel foglalkozik.
Neked a programban azokat a biteket kell figyelned, amelyekhez tartozik DP slave. A többivel nem kell törődni, de azoknak is ott kell lennie.

Nagyon tetszik, ahogy leírtad az egész feladatot, midnent pont úgy jelöltél, ahogy én is tanultam azalatt a pár óra alatt, amikor ilyet tanultunk. Jól megfoglmazod a dolgokat, minden egyértelmű. Meg látom, tele van csomó jó dologgal a weboldalad Ezzel elleszek egy darabig.
Ami számomra hátrány az a következő:
Idézet:
„Figyelem! A Siemens S7-200 PLC rendszertulajdonságai és programozása jelentősen eltér a 300/400-as sorozatétól.”
De hát nah... be kell látni, nagyobb tudású a 3/400-as széria. Mindent megl ehet tanulni.

A weboldalad egy igazi műszaki kánaán számomra!! Azt sem tudom mivel kezdjem... :Ö Csak midnent szépen sorba... Hogy én erre nem találtam már rá korábban...
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Hali Szirty, ma megirtam a programrészt, mindennel együtt, már csak rá kell fésülnöm a gép programjára és lehet tesztelni...

Bár gondolkoztam, hogy abbol vajon mire következtethetek, hogy tudom, hogy mikor , melyik dp válik le..

mert ugy lesz megcsinálva, hogy kiiratom az op panel alarmlistájába, és csak akkor tünik el, ha resetelek egy saját nyomogombbal.

Hali Szirty.

Azt szeretném kérdezni, hol találok leirást erröl az sfc51-röl?

Elöre is köszi.

Hali Szirty.

Közben ezt is megfejtettem, az adott programot, különbözö szintaktikai nyelven irták, ahogy néztem, 4-5 author. Igy van benne német is meg angol is...

Üdv.
(#) SZOTIGY hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Unitronics JZ10-11-R16 PLC - programozásához magyar nyelvű leírást keresek
(#) Szirty válasza SZOTIGY hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Hali SZOTIGY!

Idézet:
„Unitronics JZ10-11-R16 PLC - programozásához magyar nyelvű leírást keresek”

Van olyan?
Ha esetleg nincs, van sok angol nyelvű.
Esetleg érdeklődni kell a Kvalix kft-nél, ők indítottak már tanfolyamot.
(#) kendre256 válasza SZOTIGY hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

A Jazz PLC-ket az U90 programmal lehet programozni, annak van magyar nyelvű leírása. Azt hiszem, hogy a beállításaiban át is lehet állítani magyar nyelvűre a programot.
U90 oktató
(#) dcsabi válasza SZOTIGY hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Támogatni tudom az előttem lévő hozzászólást. Az utóbbi pár évben elhasználtam ezekből a JAZZ tipusokból jónéhányat. A legújabban letölthető (ingyenes!) programozó szofver már szinte teljesen magyar nyelven is ("beszél"). Ha van egy Ilyen PLC-d a gyakorlati próbálkozás a legjobb recept. Az egybeépített kijelző és billentyű (HMI) is sok segítséget ad. Akár a "külvilág" nélkül is a billentyűzetet használva tudsz gyakorló (teszt) programokat (asztalon) használni, kipróbálni...
(#) SZOTIGY válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Köszönöm az infókat.Az U90 oktató prg- t és a Kvalix Kft doksijait én is megtaláltam.
Az Unitronics JZ10-11-R16 PLC-hez a leírásod alapján nem nagyon érdemes szimulátor programot keresni?
Ha igen ,akkor melyiket ajánlanád.

Üdv.
(#) kendre256 válasza SZOTIGY hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Az U90 programnak, ha jól emlékszem (vagy 3-4 éve használtam utoljára) van olyan része, amivel monitorozhatod a PLC-t. Ilyenkor láthatod a létradiagramon az aktív áramutakat, a géped monitorán a PLC kijelzőjét, beállíthatsz értékeket stb. Ezt nyilván csak akkor tudja, ha a programozó össze van kötve a PLC-vel.
(#) tari-yoda- hozzászólása Máj 6, 2012 /

Hello mindenkinek!!!! Fontos dologban kérem a segítségeteket!!! Pénz szükébe kerültem ezért el akarom adni a talált Mitshubisi FX2n-64-mr tipusú PLC-met,mivel elötte le akarom tesztelni h müködik-e,programozo kábelem,és a program is meg van hozzá,de arra lettem figyelmes hogy hiányzik belöle a Ram/eeprom!! Az lenne a kérdésem hogy ez nélkül le tudom-e tesztelni hogy müködik,hogy ez mennyire kell bele???? Mert ha a le teszteléshez is kell akkor veszek hozzá,a tesztelést ugy oldanám meg hogy bemenetre kapcsolot teszek,a kimenetre pedig led-et,és ha a bemenetre jel érkezik akkor a programban leirt led gyuladjon fel,és igy végig az összes kimenetet és bemenetet letesztelném,csak a kérdés ehez kell-e a hiányzo alkatrész,programozni tudok,mert iskolában tanultam,csak ott nem ilyen PLC volt,meg sokat felejtettem és nemtom kell-e bele az alkatrész!!! ELÖRE IS KÖSZI A SEGÍTSÉGETEKET!!!
(#) qfrenk hozzászólása Máj 8, 2012 /

Sziasztok!
Van egy IMO PLC-m, egy PC-PLC RS232 kábelt kellene csinálnom, nem ismerem PLC csatlakozóját. Tudna valaki segíteni?
(#) GPeti1977 válasza atiotezer hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Köszi meg is van. Már csak rendelnem kell az ebay-ről egy programozó kábelt, azután még kérdezni fogok mert az alapokról kell kezdenem.
(#) qfrenk hozzászólása Máj 12, 2012 /

Sziasztok!

Van egy IMO iSmart SMT-ED-T12 PLC-m, kapuvezérlést szeretnék vele csinálni. Meg is írtam a progit SMT klient-el FBD módban, működik a szimulátoron. Az a gondom, hogy nincs hozzá programkábelem, szerettem volna csinálni egy RS232-est, de nem tudom megszerezni a relé portjának lábkiosztását. Nem tudna valaki segíteni?
(#) Szirty válasza qfrenk hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Hali!

Lehet hamarabb beírod a saját billentyűzetén, mint hogy kábelt szerez vagy készíts...
(#) BGyurci hozzászólása Máj 13, 2012 /

Kaptam valami régi PLC-t, vagy vezérlést. Illetve egy kártyát. A kártya szabvány Europa 100x160mm, de semmi név. Egyszerű vezérlésre otthon elég is lenne. Ha tudna valaki csak gyártót, tipust mondani megköszönném. Esetleg ha valami program is van hozzá azt külön, de elég lenne csak a progi neve is. Szabvány RS232c-nek néz ki, ICL232... IC, +4 kondi az illesztése. Innentől max. baudrate változhat. EPROM-on Ver3.0 verziószám, a többi olvashatatlanul elmosódott Van rajta egy analóg be/ki kártyácska is, annak felirata D/A A/D HULP UNIT PSCC3
Kártya lelke 80c196/16MHz proci, kártya gyártási év 1994
(#) qfrenk válasza Szirty hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Próbáltam, de létrában nem tudok progizni, FBD-vel a saját bill.-ről meg nincs info a neten.
Következő: »»   45 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem