Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
[OFF]De legalább tudsz róla, hogy ilyen is van......
Valaki meg tudná nekem mondani melyik a 2n3055 tranzisztornak a bázis és a emitter lába?
Mivel csak a tetejére van írva a márka meg a megnevezés de az, hogy melyik láb melyik azt nem. Valahogy gondolom le lehet mérni, tudni kéne, hogy hogyan.
Az egyik lehetőség, hogy megnézed az adatlapját.
A másik: a bázisból az emitter és a kollektor felé is egy-egy dióda mérhető. Hasznos olvasnivaló.
Nagyon szépen köszönöm, holnap mérni fogok azt hiszem .
Az az olvasni való amit küldtél tényleg nagyon hasznos csak olyan rossz olvasni, a háttér és a betűk furcsa keveréke húzza a szemem.
Aki az utólag a szerző által módosított változatot építette attól kérdezném hogy a kimeneten a kicsatoló kondi előtt lévő zobel tagban a 10Ohm-os ellenállás mekkora teljesítményűnek kellene hogy legyen? Nekem valami miatt ez a gerjedésfogó tag kimaradt az építésből. Viszont utólag csak hozzáérintve kipróbáltam, és a 10Ohm-om füstölt. Ekkor el is vetettem a próbálkozás folytatását. Lehet hogy a hosszú tápvezeték, a hidegítés és a bemenet árnyékolásának hiánya miatt szedett össze valamit ami miatt nagy frekvencián gerjedt ezt már nem tudom megmondani mert ez még a próbaverzióval történt, két sorba kötött labortápról való élesztéskor kilométeres huzalokkal, és két sorba kötött 4ohm-os hangszóróval. Lényeg hogy nem tudom hogy a sima 0.6 wattos ellenállásnak kellene-e füstölnie... Ha nincs gerjedés akkor nem kéne neki nem? :S
Javítsatok ki ha tévedek!
A méréshez csak egy multiméterre lesz szükségem és annak is a diódás részére ami rövidzárlatkor sípol. Ha jól értettem a szöveget akkor a bázison kell lennie a fekete vezetéknek amit a műszeren a com-ba szúrok a pirosnak meg hozzá kell érinteni a másik lábhoz, majd a testez és ha egyik se mutat számot a műszeren akkor megtaláltam a bázist! Ha tévedek akkor javítsatok ki
Olyan gerjedés van ilyenkor egy bármilyen erősítőn, hogy csak na. Nem nagyon nézegettem ezt a kapcsolást, de ez az ellenállás sorosan szokott lenni egy kondival.
Így csak a magasabb frekin arról lehet tudni a gerjedésről, hogy elégeti a környezetét, meg a hangfalakban a magasakat - rosszabb esetben. Nekem ilyen rosszabb eseteim is voltak.
Pofonegyszerűen: Ha a tranzisztort alulról nézed, a két kivezetés a vízszintes középvonaltól nem szimmetrikusan helyezkedik el. Ha úgy fordítod hogy az a csúcs nézzen fölfele amelyikhez KÖZELEBB vannak a lábak, még egyszer hangsúlyozom hogy ALULRÓL nézed, akkol balról jobbra: BÁZIS - EMITTER
A kiforrasztott p-s tranyón így fogsz járni. N-esnél fordítva lesz a színekkel. De az is lehet, hogy az egész fordítva...
Nagyjából egyforma értékeket kell mérni tudni a bázistól a másik két pólus felé. Kivéve a diódát tartalmazó teljesítmény eszközök, FET-ek, tirisztorok, triakok, induktív közelítéskapcsolók és a 3 lábú fejőszékek.
Én úgy tudom, hogy a 2n3055 az PNP.
Ezért majd úgy fogom mérni ahogy írtam, köszönet a megerősítésért!
Az összes 2n3055 NPN- ezt írásba adom neked. Ahogy leírtam és belinkeltem, megtalálod a lábakat. hagyd a francba a multimétert
Sikerült megcsinálni!
2 mérés és a többi meg csak simán megnéztem, a képek alapján. Méréssel a 9 tranzisztort szerintem 20-25 perc de ezzel a módszerrel pár perc alatt végeztem!
Na örülök! A tranzisztorok lábkiosztása katalógusadat ami azt jelenti hogy legfeljebb típusonként egyforma kell hogy legyen de néha még tokozásonként is egyformák. Azért nem árt velük vigyázni. Ha legközelebb eltévednél a lábak közt... csak írd be googliba a tranyód típusát és azt hogy datasheet és megtalálod az adatlapját. Az megmondja neked azonnal a lábkiosztást, azt hogy a tranyó NPN vagy PNP és mindent amit az adott eszközről tudni kell. Érdekes lenne ha minden vadidegen tranyót méricskélni kellene...
Helló!
ismét én . most az lenne a kérdésem, hogy: Vannak otthon hűtőbordáim amik szerintem elég nagyok, de kitudja, hogy erre elég e lesz. (remélem elég, mert nagyobbat nem veszek ) ha nem elég akkor szerelek rá 2 12 cm-s ventit amik le lesznek lassítva/hangtalanítva. pár kép a mellékletben az utolsó képhez nem tettem oda a mérőszalagot de így utólag lemértem kicsit kevesebb mint 4 cm.
Ha van ilyen bordád több is... és egységes méretűek, szerintem jó lesz Az enyémben két darab körülbelül 25cm hosszú, 15cm magas és 3cm mélységű, és aranyra eloxált, ami egy kicsit javítja a hőleadást. Így is van hogy 60-70 fok környékén jár már egy egész napos túra után a hőmérséklet. Ez valaki szerint sok, valaki kifejezetten nem bánja ha fűt. Ahogy én se. Ez ezzel jár. Mindenesetre ha hosszútávon meg szeretnéd őrizni épségét, javaslom hogy tranzisztoronként használj egy bordát, így négyre lesz szükséged összesen ami sok helyet fog foglalni és hosszú vezetékezést kíván majd. Ha ezek híján vagy... használd az aktív hűtést, persze akkor bele kell tervezni a tápját, és nem utolsó sorban egy venti kellemetlen dolgokat tud okozni egy erősítőn belül. Félreértés ne essék, nem elvetendő gondolat, csak a dobozolásnál ügyelni kell. Amúgy szerintem elég lesz. Csak nehogy leszóljanak engem itt a rossz tanácsért mert én 70 fokon járatom
Van még 4 darab bordám!
Úgy gondoltam, hogy majd fogom és a tápnak a tranyója közösködni fog egy bordán az erősítő egyik tarnyójával, ezek főlé egy másik borda kerül szorosan rá lesz erősítve a 2 tranyós bordára, ami gondolom így át ad valami kis hőt az 1 tranyós bordának. Megpróbálom paint ban lerajzolni.
A táp tranzisztornak nem kell akkora borda mint az erősítőnek , ne legyen az én DoZ -om ebből kiindulópont mert nálam is csak a kényszer szüleménye lett az hogy a táp tranzisztor maga a végfok bordáján kapott helyt.
CIROKL! Te beleépítetted a végfokokba a kicsatoló kondi előtti zobel-tagot és a 220 pF-os kondit az első fokozat bázis-kollektora közé? Érdekelne hogy tapasztaltad-e szükségüket, vagy hogy várhatok-e bármiféle javulást ha utólag kiegészíteném velük a végfokokat.
Ezektől nem kell semmi változást remélni , egyéb iránt nem kell be épiteni mert az erősítő nem gerjed , legalább is nekem nem sikerült ezt produkálnom .
Viszont én ettől függetlenül a zobel tagot azt betettem , biztos ami biztos alapon ...
Én pedig építésnek a tiédet veszem alapul
Csak az enyémen nem lesz akkora borda mint a tieden.
Azt nem mondom hogy pont akkora legyen a borda mint amit felhasználtam ,de ez sem marad hidegen annyi biztos egy órai üzem után már 55-60 fok .
Túlzásokba sem kell esni a bordát illetően meg kéne találni azt a tökéletes méretet ami ide még jó de nem sok? Szerintem amit én fölépítettem az talán egy kicsit sok a maga közel 8000cm2 felület méretével ennek a mennyiségnek olyan 3/4 része is elég és az sem fog ettől jobban izzadni .
Nem mondom hogy az én választásom tökéletes, de tekintve hogy (nem reklám) ezek a bordák fleta-tól vásárolhatók 1500 forintért és 70 foknál följebb nem engedik menni... szerintem ideális. A hőegyensúly kb 1 óra után teljesen beáll, nem mászkál a nyugalmi... nekem tökéletes ár érték arány Helyet szinte semmit nem foglal
Csak azért kérdezem mert van egy kis nagyfrekis gerjedésem szerintem... illetve mikor labortápról élesztettem akkor volt. Szeretném megszüntetni. Bár lehet csak azért gerjedt mert két labortápot kötöttem sorba a 40 volthoz, kilométer vezetékkel, utólagos pufferelés nélkül, árnyékolás nem volt a bemeneten, táphidegítés nem volt, és a terhelésem is két 4 ohmos hangszóró volt sorba kötve, hangdobozolatlanul. Na mind1 a 220 pF-et ma betettem végül is. A zobelt majd meglátjuk. Olvastam a szerző honlapján hogy bizonyos félvezetőkombinációk esetén felléphet egy kis inkompatibilitás a különböző tranzitfrekik miatt. Talán ez okozhatja, de mindenesetre a 220 pF megszabadít ettől.
Nekem kb 2500cm2 lesz a hűtőfelület,(ha jól számoltam) remélem elég lesz.
(ezen lenne a 6 tranzisztor)
Hát próba cseresznye. Nem is gondolná az ember hogy mennyire fűt amíg meg nem építi és nem szembesül vele. Aztán amikor nem bírsz már hozzáérni se a tranzisztorokhoz, ráaggatsz egy hőmérőt és kiderül hogy "csak" 60-70 fok. Becsapós. Ki kell tapasztalni Mindenesetre a dobozolást hagyd a végére, mert ha nem elég a borda új kell, és az valószínűleg a dobozt is átszabja. Építsd meg egy próbaverzión. Ha nagyon fűt az árammal is mehetsz lejjebb. Csak persze kisebb lesz a teljesítményed. Én már bánom hogy 20W-os verziót csináltam. 15 bőven elég lett volna, és sokkal kevesebbet fűtene.
Ha nem bírok majd vele akkor veszek másik bordát valmi sokkal nagyobbat!
Csak az itt a bökkenő, hogy szerintem már így is sokat költök rá és még meg sem hallgattam. Már csak az kell, hogy összeszerelem és rájövök, hogy ez nekem nagyon nem tetszik. Még nincs meg a transzformátor ami 26? és ha még kéne nagyobb borda az megint csak egy 10-15-20? eddig 40? ment el alkatrészekre, a trafó meg a borda még belefér! Csak működjön nekem rendesen!
Ijesztőek ezek a számok nekem A trafóm 9 ezer volt, a bordáim 3 ezer (együtt a kettő) 4 végfokot építettem, ebből két próba és két végleges. Sajnos van olyan hogy megépítesz egy végfokot és nem tetszik a hangja... Az A osztállyal pedig pláne sokan vannak így. Ez az erősítő pedig egy kuriózum ilyen szempontból mert valaki nagyon dicséri de olvastam olyat is aki kifejezetten az A osztály szégyenének tartja Nekem tetszik Milyen hangsugárzóval hallgatnád?
Használtan vettem hangsugárzókat.
8 ohm 25w a márkája sharp (made in germany ha ez számít valamit) Szerintem elég nagy mármint hogy méretben magasság 35cm széllesség 20 mélység 18. Még nem szedtem szét... nem néztem meg h milyen hangszórók vannak benne de a 10w os tda-2009 es erősítő elég jól meghajtsa.
Egyébként mire is van az a 4700 uf es kondi az áramkorlátnál?
Azt gondolom nem baj, ha úgy csinálom az egészet, hogy ráraktam egy panelre 3darab 4700 uf es kondit és ebbe már benne van a áramkorlátos kondi is. Ebből a panelből megy az áramkorlátos áramkörbe.
Egész biztos vagyok abban hogy egy kondenzátornak semmi köze az áramkorláthoz úgyhogy sokat segítene ha bekarikáznád az alkatrészt a kapcsoláson és csatolnád. Aztán kivesézzük.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |