Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
[OFF]De legalább tudsz róla, hogy ilyen is van......
![]()
Valaki meg tudná nekem mondani melyik a 2n3055 tranzisztornak a bázis és a emitter lába?
Mivel csak a tetejére van írva a márka meg a megnevezés de az, hogy melyik láb melyik azt nem. ![]() Valahogy gondolom le lehet mérni, tudni kéne, hogy hogyan.
Az egyik lehetőség, hogy megnézed az adatlapját.
A másik: a bázisból az emitter és a kollektor felé is egy-egy dióda mérhető. Hasznos olvasnivaló.
Nagyon szépen köszönöm, holnap mérni fogok azt hiszem
![]() Az az olvasni való amit küldtél tényleg nagyon hasznos csak olyan rossz olvasni, a háttér és a betűk furcsa keveréke húzza a szemem.
Aki az utólag a szerző által módosított változatot építette attól kérdezném hogy a kimeneten a kicsatoló kondi előtt lévő zobel tagban a 10Ohm-os ellenállás mekkora teljesítményűnek kellene hogy legyen? Nekem valami miatt ez a gerjedésfogó tag kimaradt az építésből. Viszont utólag csak hozzáérintve kipróbáltam, és a 10Ohm-om füstölt. Ekkor el is vetettem a próbálkozás folytatását. Lehet hogy a hosszú tápvezeték, a hidegítés és a bemenet árnyékolásának hiánya miatt szedett össze valamit ami miatt nagy frekvencián gerjedt ezt már nem tudom megmondani mert ez még a próbaverzióval történt, két sorba kötött labortápról való élesztéskor kilométeres huzalokkal, és két sorba kötött 4ohm-os hangszóróval. Lényeg hogy nem tudom hogy a sima 0.6 wattos ellenállásnak kellene-e füstölnie... Ha nincs gerjedés akkor nem kéne neki nem? :S
Javítsatok ki ha tévedek!
A méréshez csak egy multiméterre lesz szükségem és annak is a diódás részére ami rövidzárlatkor sípol. Ha jól értettem a szöveget akkor a bázison kell lennie a fekete vezetéknek amit a műszeren a com-ba szúrok a pirosnak meg hozzá kell érinteni a másik lábhoz, majd a testez és ha egyik se mutat számot a műszeren akkor megtaláltam a bázist! Ha tévedek akkor javítsatok ki ![]()
Olyan gerjedés van ilyenkor egy bármilyen erősítőn, hogy csak na. Nem nagyon nézegettem ezt a kapcsolást, de ez az ellenállás sorosan szokott lenni egy kondival.
Így csak a magasabb frekin arról lehet tudni a gerjedésről, hogy elégeti a környezetét, meg a hangfalakban a magasakat - rosszabb esetben. Nekem ilyen rosszabb eseteim is voltak.
Pofonegyszerűen: Ha a tranzisztort alulról nézed, a két kivezetés a vízszintes középvonaltól nem szimmetrikusan helyezkedik el. Ha úgy fordítod hogy az a csúcs nézzen fölfele amelyikhez KÖZELEBB vannak a lábak, még egyszer hangsúlyozom hogy ALULRÓL nézed, akkol balról jobbra: BÁZIS - EMITTER
A kiforrasztott p-s tranyón így fogsz járni. N-esnél fordítva lesz a színekkel. De az is lehet, hogy az egész fordítva...
![]() Nagyjából egyforma értékeket kell mérni tudni a bázistól a másik két pólus felé. Kivéve a diódát tartalmazó teljesítmény eszközök, FET-ek, tirisztorok, triakok, induktív közelítéskapcsolók és a 3 lábú fejőszékek.
Én úgy tudom, hogy a 2n3055 az PNP.
Ezért majd úgy fogom mérni ahogy írtam, köszönet a megerősítésért! ![]()
Az összes 2n3055 NPN- ezt írásba adom neked. Ahogy leírtam és belinkeltem, megtalálod a lábakat. hagyd a francba a multimétert
![]()
Sikerült megcsinálni!
2 mérés és a többi meg csak simán megnéztem, a képek alapján. ![]() Méréssel a 9 tranzisztort szerintem 20-25 perc de ezzel a módszerrel pár perc alatt végeztem!
Na örülök!
![]() ![]() ![]()
Helló!
ismét én ![]() most az lenne a kérdésem, hogy: Vannak otthon hűtőbordáim amik szerintem elég nagyok, de kitudja, hogy erre elég e lesz. (remélem elég, mert nagyobbat nem veszek ![]() pár kép a mellékletben az utolsó képhez nem tettem oda a mérőszalagot de így utólag lemértem kicsit kevesebb mint 4 cm.
Ha van ilyen bordád több is... és egységes méretűek, szerintem jó lesz
![]() ![]() ![]()
Van még 4 darab bordám!
Úgy gondoltam, hogy majd fogom és a tápnak a tranyója közösködni fog egy bordán az erősítő egyik tarnyójával, ezek főlé egy másik borda kerül szorosan rá lesz erősítve a 2 tranyós bordára, ami gondolom így át ad valami kis hőt az 1 tranyós bordának. Megpróbálom paint ban lerajzolni.
A táp tranzisztornak nem kell akkora borda mint az erősítőnek , ne legyen az én DoZ -om ebből kiindulópont mert nálam is csak a kényszer szüleménye lett az hogy a táp tranzisztor maga a végfok bordáján kapott helyt.
CIROKL! Te beleépítetted a végfokokba a kicsatoló kondi előtti zobel-tagot és a 220 pF-os kondit az első fokozat bázis-kollektora közé? Érdekelne hogy tapasztaltad-e szükségüket, vagy hogy várhatok-e bármiféle javulást ha utólag kiegészíteném velük a végfokokat.
Ezektől nem kell semmi változást remélni , egyéb iránt nem kell be épiteni mert az erősítő nem gerjed , legalább is nekem nem sikerült ezt produkálnom .
Viszont én ettől függetlenül a zobel tagot azt betettem , biztos ami biztos alapon ...
Én pedig építésnek a tiédet veszem alapul
![]() Csak az enyémen nem lesz akkora borda mint a tieden.
Azt nem mondom hogy pont akkora legyen a borda mint amit felhasználtam ,de ez sem marad hidegen annyi biztos egy órai üzem után már 55-60 fok .
Túlzásokba sem kell esni a bordát illetően meg kéne találni azt a tökéletes méretet ami ide még jó de nem sok? Szerintem amit én fölépítettem az talán egy kicsit sok a maga közel 8000cm2 felület méretével ennek a mennyiségnek olyan 3/4 része is elég és az sem fog ettől jobban izzadni .
Nem mondom hogy az én választásom tökéletes, de tekintve hogy (nem reklám) ezek a bordák fleta-tól vásárolhatók 1500 forintért és 70 foknál följebb nem engedik menni... szerintem ideális. A hőegyensúly kb 1 óra után teljesen beáll, nem mászkál a nyugalmi... nekem tökéletes ár érték arány
![]() ![]()
Csak azért kérdezem mert van egy kis nagyfrekis gerjedésem szerintem... illetve mikor labortápról élesztettem akkor volt. Szeretném megszüntetni. Bár lehet csak azért gerjedt mert két labortápot kötöttem sorba a 40 volthoz, kilométer vezetékkel, utólagos pufferelés nélkül, árnyékolás nem volt a bemeneten, táphidegítés nem volt, és a terhelésem is két 4 ohmos hangszóró volt sorba kötve, hangdobozolatlanul.
![]()
Nekem kb 2500cm2 lesz a hűtőfelület,(ha jól számoltam) remélem elég lesz.
(ezen lenne a 6 tranzisztor)
Hát próba cseresznye. Nem is gondolná az ember hogy mennyire fűt amíg meg nem építi és nem szembesül vele. Aztán amikor nem bírsz már hozzáérni se a tranzisztorokhoz, ráaggatsz egy hőmérőt és kiderül hogy "csak" 60-70 fok. Becsapós. Ki kell tapasztalni
![]() ![]() ![]()
Ha nem bírok majd vele akkor veszek másik bordát valmi sokkal nagyobbat!
Csak az itt a bökkenő, hogy szerintem már így is sokat költök rá és még meg sem hallgattam. ![]() Már csak az kell, hogy összeszerelem és rájövök, hogy ez nekem nagyon nem tetszik. Még nincs meg a transzformátor ami 26? és ha még kéne nagyobb borda az megint csak egy 10-15-20? eddig 40? ment el alkatrészekre, a trafó meg a borda még belefér! ![]() Csak működjön nekem rendesen!
Ijesztőek ezek a számok nekem
![]() ![]() ![]()
Használtan vettem hangsugárzókat.
8 ohm 25w a márkája sharp (made in germany ha ez számít valamit) Szerintem elég nagy mármint hogy méretben magasság 35cm széllesség 20 mélység 18. Még nem szedtem szét... nem néztem meg h milyen hangszórók vannak benne de a 10w os tda-2009 es erősítő elég jól meghajtsa.
Egyébként mire is van az a 4700 uf es kondi az áramkorlátnál?
Azt gondolom nem baj, ha úgy csinálom az egészet, hogy ráraktam egy panelre 3darab 4700 uf es kondit és ebbe már benne van a áramkorlátos kondi is. Ebből a panelből megy az áramkorlátos áramkörbe.
Egész biztos vagyok abban hogy egy kondenzátornak semmi köze az áramkorláthoz úgyhogy sokat segítene ha bekarikáznád az alkatrészt a kapcsoláson és csatolnád. Aztán kivesézzük.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |