Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1051 / 2542
(#) Alkotó válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Ezt is érdemes lehet megfontolni. Bővebben: Link
(#) nasgoon válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Szia!
Köszi!
Nekem valami egyszerűbb "bizbasz" kellene.
Simán azt kellene tudnia, hogy van a hűtőbordán az érzékelő, és ha elér egy bizonyos hőfokot, pl; 85 fokot, akkor bekapcsolja a ventillátorokat.
(#) Beringer 600 válasza Tommy89 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Az nagyon nem jó,mérd meg a tápkondi lábánál a feszültséget,és ha ott nincs érdemleges fesz,akkor az egyenirányitónál lessz a probléna.Az IC-nél sokkal többet kellene hogy mérj nincs tápfesz az IC nél.Nézd meg hogy nem-e meleg az egyenirányitó dióda sor,aztán irj ha van valami.
(#) pinyó39 válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Régen a Konthánál vettem olyan "hőpatront" aminek három érintkezője volt mint egy morze relének kb 80-120 fokig voltak kaphatók.
(#) Alkotó válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Az elején én is azt hittem, minél egyszerűbb annál jobb, de Proli007-nek messzemenőkig igaza volt abban, hogy bizonyos minimális elvárást meg kell kötni, ahhoz viszont kell némi elektronika.
Ha túl egyszerűt találsz, akkor azzal vélhetőleg túl sok kompromisszum társul.
Amit linkeltem, az egy nagyon szellemes és sokoldalú megoldást kínál, nálam több példányban is hibátlanul bevált.
A 85°C túlzó adat. Sokkal lentebb célszerű elindítani szép lassan a vetillátort, mert nem visszahűteni akarjuk a bordát, hanem elébe menni a felmelegedésnek.
(#) nasgoon válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Köszönöm!
Akkor valami tranzisztorost nézek.... IC-s, az nekem "túl" bonyolult.
- Kikaptam egy olyan "kütyüt" a Pc-tápból ami gondolom valami hőérzékelő lehet, mert a hűtőbordán volt, hővezető zsírral kapszulában, csavarral rögzítve.
Azzal lehet kezdeni valamit?
(#) Orbán József válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Bár némi megvetésre vagyok jogosult, nekem a JLH-ban egy szép mosolygós vasaló hőfokkapcsoló kapcsolásával szabaddá válik egy kék led és ebből tudom, hogy elég meleg van már odabent, ezen nem múlik a torzítás.
Előnye: ingyen volt. Helyem van, senki nem látja, aki véletlenül mégis megtudja, azt az embereim lenyilazzák...Hol is laktok...?
Mondjuk az esetedben előnyös egy arányos fordulatszámot biztosító szabályzás, de ha véletlenül egy hasonló barbár bimetallos is megteszi, egyszerűbb az élet. Ki kell próbálni egy előtétellenállással, amikor még nem süvít a lapát, hogy a ki-belkapcsolás mennyire orvosság.
Ja, és ez a prehisztorikus kapcsoló a kézmelegtől a vászonig mindenféle hőfokra beállítható...
No igen a furfangosok már rájöhettek, invertálni kell a kapcsólónak az állapotát, pont fordítva megy itt.
(#) reloop válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Szia! A párhuzamosítást meg lehet próbálni a Quad 405 mintájára. Mivel a kimenet híd, a párhuzamosítás csak akkor lesz jó, ha az invertáló és a neminvertáló ágak erősítése egyforma, vagy legalábbis a párjukkal összehozható. A kimenetek hídban 4ohm-osak, párhuzamosítva 2-ohm-ot lehetne rákötni. Van erre a célra 2ohm-os hangszóród?
A kimenetek közötti testpont - az adatlap tanulsága szerint - az egy hídhoz tartozó kvázi-komplementer tranzisztorok "alsó" emittereinek közös kivezetése. Ezt a földhurok elkerülése érdekében vezethették ki.
(#) nasgoon hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Szép Napot!

Kérdés:
Nincs szimmetrikus tápom az erősítő tépjához. Olvasgattam itt, ott, hogy megoldható "álszimetrikussal" is. Több kapcsolást találtam.
Szerintetek melyik "jó"?
(#) emersys válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Előfok hajtására talán jó lehet (bár az is kétséges), de végfoknak abszolút nem ajánlom. Én legalább is személy szerint..
(#) nasgoon válasza emersys hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Aztat mondták, hozzáértő emberek, a TDA7294-es fórumban is olvastam, hogy megoldható így is, csak a kapacitás szab határt, én úgy 100 000 µF pakolnék a végfokba.
(#) reloop válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Helló! Az erősítők nem feltétlen igénylik a szimmetrikus tápot. Személy szerint ahol csak lehet kerülöm. Bővebben: Link . Bővebben: Link
Híd kapcsolású erősítőnél pedig mindössze egyetlen puffer kondenzátorra van szükség. Ezen megoldások lényege a tápfeszültség felénél létrehozott mesterséges hideg-pont, melyhez viszonyít a bemenet és a visszacsatolás.
Többszáz wattos erősítőkben is alkalmazzák ezt a topológiát.
Óriási előnye, hogy kiküszöböli a földhurok kialakulásának lehetőségét.
(#) nasgoon válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Szép Estét!
Köszönöm!
Sajnos nekem megvan már a nyákom szimetrikus TDA2050-re. Tehát marad a "barkács" megoldás.
(#) nasgoon válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

DE ha jól értelmezem, amiket belinkeltél, ott a kapcsoláson a két kondi közötti kivezetés a GRND.
- Akkor megoldott a problémám -
(#) Elektro Boy válasza reloop hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Értem, köszönöm!
Szóval, akkor rakhatok az A2000V helyére TDA 2005-öt?
(#) forma3 hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy olyan erősítőt, amit a régi orosz 12V-os akkutöltőről (is) hajthatok! Fontos hogy 4ohm-os hangfalalkat is rálehessen kötni, min. 2*10-15W-os legyen, és a leglényegesebb nagyon nagyon egyszerű legyen, első erősítőm lenne. Milyen kapcsolást ajánltok?

Köszi!
(#) peter1995 válasza forma3 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

(#) pucuka válasza forma3 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Egy akkutöltö nem a legalkalmasabb tápegység gyanánt. Annak a kimenő feszültsége meglehetősen áram függő, (áramgenerátor) ami jó akkutöltésre, de tápegységnek nem.
(#) tiggersoft válasza forma3 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Erre a fesz.-re a TDA1518-at ajánlom. Teljesítményben és "bonyolultságban" is megfelel a kritériumoknak. Alig néhány külső alkatrészt igényel.
Az akkutöltő nem túl jó ötlet, de némi átalakítás után alkalmas lehet rá, hogy egy ilyen végfok tápja legyen.
(#) emersys hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sőt az impulzus töltők (regeneráló típusosok) meg aztán abszolút alkalmatlanok erre a feladatra.
(#) operable válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Haverom ki akarta mérni, de csak szikrázott neki, mikor rádugta az akksira a csatlakozókat... D
(#) reloop válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

A tápkondik közös pontját a fél tápfeszültségen kell tartani, erre szolgálnak a zener diódák és az ellenállások.
(#) nasgoon válasza reloop hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Kezdem elveszteni a vezetéket....
Szóval, van a nyákon +17VDC -17VDC GRND.
Mit hol táplálok be?
(#) levaitamas hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy JBL házimozi mélynyomó erősítőjével kapcsolatban. Működik az erősítője csak a zene alatt halk recsegő-sercegő hang hallatszik, de csak ha kap jelet. A kimenetén nem mérek DC-t. Mi okozhat ilyen jelenséget?

Ebbe rajzold bele az ismert adatokat, az ismeretlenek segítek kiszámolni.

Istenkirály VAGY!
Köszönöm!!
(#) reloop válasza nasgoon hozzászólására (») Ápr 26, 2012 / 1

Z -> ZPD 8,2
R -> 1k5
C -> 2200µF/25V (nagyobb lehet)

Igen hálás vagyok !!!! Köszönöm!
5 - 5 db 10 000 µF 35V jó lesz?

Szóra sem érdemes
Szerk.: feleslegesen sok annyi kondi.

De 4 X 35 W + 1 X 40 W -al lesz terhelve...
Következő: »»   1051 / 2542
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem