Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   275 / 563
(#) HTomika válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 

Ezek az IGBT-k egy 3000W-os szünetmentes tápban vannak.
(#) zoly15 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
erdgab, mpisti:
Köszönöm a választ!
A soros kondenzátor 207nF, mértem induktivitást is, de a trafót és a fojtót nem kötöttem szét, a kettő együttes induktivitása ~218uH.
A furatgalvánokra figyeltem, ami kijött, azt úgy pótoltam hogy mind a két oldalt meg van forrasztva az alkatrészláb.
A meghajtási dologra nem vennék mérget, lehet hogy úgy van ahogy mondjátok, most így hirtelen nem emlékszem pontosan, hogy melyik Gate trafóról melyik kettő FET "csoport" kap vezérlő jelet.
A trafó utáni tranzisztorok újak, azokkal nem lehet baj, a fólia kondenzátorokat cseréltem, ellenállások, diódák jók.
Ha csupaszon mérem a jelalakok jók, valamint ha teszek rájuk kondenzátort mint "FET szimuláció" akkor is jók a jelalakok. Viszont ha a teljesítmény fokozatra teszem, a jelalakok nem igazán jók. Miért lehet ez?
(#) zoly15 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
A vasmagot honlap megmérem!
De így elöljáróban, a mag valamivel nagyobb mint a sorkimenő mag, kb 3mm légréssel van szerelve, 3mm-es Cuz huzallal tekerve 8 menet. Egyik oszlopon egyik irányba, majd a másik oszlopon ellenkező irányban van tekerve a huzal.
(#) mpisti válasza HTomika hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Értem én. De amikor keresgéltem akkor bukkantam egy olyan oldalra,amelyik helyettesítőként ugyan azzal a betűjellel kezdődő, de 75D-09-el végződőt ajánlotta fel. A kiváltó típus felhasználási területeként. mikrohullámú sütőt jelöltek meg. Erre írtam azt,hogy szerintem indukciós sütő lehet .
(#) erdgab válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
A teljesítmény panelon is vannak bigyók minden fetné,valami dióda (zéner ?) és ellenállás,azokat vizslattad már?
A fojtónál oszloponként van 8 menet? A tekercselését értem és köszönöm.l
(#) zoly15 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
A FET-ek melett a Gate 56Ohmok vannak és 1N4148 diódák, ezek jók mind, de megnézem menet közben nem-e történt valami velük...
Nem, a menetszám összesen 8 menet, tehát oszloponként 4-4 menet.
Én úgy gondolom, a kondis "FET szimulálásból" kiindulva, hogy a vezérlő panel jól működik, tehát a hiba valahol a teljesítmény hídon lehet, vagy a trafóval vagy stb.. Jól gondolom ezt?
(#) mpisti válasza HTomika hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Ezeket találtam. Talán segít valamit. De valószínűleg hegesztőbe nem jó. Ha jó lenne szerepelne az alkalmazási felsorolásban.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Nem vagyok benne teljesen biztos, de ez a főkör egy rezonáns főkör. A trafó benne áramváltóként működik. Ha a szekunder oldal teljesen rövidre van zárva, akkor a rezgőköri áramnál nem tud nagyobb folyni, tehát így rögtön áramkorlátos. A működési frekvenciát a terhelés ( vagyis a hegesztőáram, az ív tulajdonságai ) a trafó szórási induktivitása, a soros fojtó, ( amit nem kötöttél szét a trafótól ), meg a 207nF-os kondenzáror határozza meg. Valószínű, az áram nullátmenetét figyeli valami elektronika és ennek megfelelően kapcsolgatja a tranyókat. Ha így működik, akkor nagyon kicsinek találom a 218uH-is együttes induktivitást, hiszen a trafó áramváltó, tehát nincs benne légrés, jó nagynak kellene lennie az induktivitásának. Ha nem akarod szétbontani a kötést, akkor mérj mégegyszer, de a trafó szekunderét zárd rövidre. ( Nem nagyon figyeltem, van a trafóban légrés? vagy nem lehet látni? ) Ha nagyjából ugyanezt az értéket méred a szekundert rövidrezárva, akkor lehet, hogy rossz a trafó. Mondjuk menetzárlatos. De az az igazság, hogy ilyen rezonáns főkörök elég sokféleképpen működhetnek, egy rajzból nehéz megítélni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Az 1-es és 2-es jelalakok valószínű, hogy jók. A tetején, meg az alján az a sok egymásra rajzolt vizszintes vonal azért van, mert a meghajtótrafók primer oldalán rossz a tápfeszültség! Az benne a rossz, hogy nagyon nagy a 100 Hz-es összetevő, ez pedig valószínű azért van, mert valami nagyon terheli a segédtápot. Valószínű, az a meghajtótrafó terheli, ami a 3-as 4-es tranyónak adna meghajtójelet. Vagy az ezekhez tartozó meghajtó trafó rossz ( pl: menetzárlatos ) vagy ezt a kis trafót meghajtó tranyók rosszak. Tehát próbálj ennek a meghajtótrafónak a primer oldalán keresgélni valami rossz alaktrészt. Ha rámérsz szkóppal a segédtápra, akkor kell látnod, hogy az nagyon hullámos. Szerintem, még melegednie is kell valamine. ( Segédtáp stabilizátor? Kis graetz? Fólia? )
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
A trafó és a fojtó induktivitását úgy mértem hogy a szekunder kört nem bántottam, tehát nincs rövidzár, és a diódák rajta vannak.
A trafó elég jól szigeteltnek tűnik, lakkal be van itatva, kemény mint a beton De ettől lehet hibás...
Most hogy így mondod, tanakodtam azon, hogy az egyik Gate trafót hajtó tranyók melegebbek mint a másik oldali, valamint a táp stabilizátora is elég meleg. Valószínű hogy itt van a kutya elásva? Megpróbálom azt, hogy azt a Gate trafót kiveszem, és megszűnik-e a stabilizátor melegedése (7815). De ha zárlatos a trafó, akkor üresen és "kondenzátoros FET szimulálással" miért mutatja magát jónak? A teljesítmény fokozattal pedig rossznak mutatja magát? Később írok fejleményeket...
Áramváltó alatt mit értesz? Lehet másra gondolunk, de a primer körben van egy áramváltó tekercs, amin keresztül megy a trafó kábele.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Most akkor mérd meg újra a trafó- és sorbakötve a fojtó induktivitását, de úgy, hogy rövidrezárod a trafó szekunderét.
Azt a gate trafót vedd ki, amelyiknek a szekunderén, illetve a gatemeghajtó jelei nem jók! Ez csinál valószínű túl nagy terhelést. A másikon jók a gatemeghajtójelek, azt nem kell bántani.
Vagy akkor az összes gatemeghajtó jel jó kondenzátoros szimulálással? Ha igen és rátszed a tranyókat, és rossz lesz kettő, akkor az a két tranyó nem jó.
Egy transzformátor általában feszültségváltóként működik, de lehet áramváltó is, átfolyik a primeren egy áram, ez az áttételnek megfelelően áttranszformálódik a szekunder oldalra és ott folyik tovább. Persze, csak akkor, ha a szekunder oldali lezárás van annyira kicsi ( ohmikusan ), hogy egyáltalán ki tud alakulni ez az áram. Ha nagyobb, akkor annyi áram folyik, amekkorára tud emelkedni a szekunderen a feszültség, osztva a szekunder oldali ellenállással.
Az a primerköri kis áramváltó adja a vezérlésbe az áramjelet, ez alapján megy a híd vezérlése. ( valahogy )
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Nos kivettem azt a a Gate trafót amelyik előtt melegedtek a tranzisztorok, a hatás az, hogy a segédtáp stabilizátora nem forró (nem lehetett megfogni) hanem kellemesen langyos. Tehát itt volt némi plussz áramfelvétel. Csak azt nem tudom, hogy az ami most nem folyik, az normális áramfelvétel volt, vagy túl volt terhelve-e...
Aztán a fordulat a dologban, hogy az a trafó amit kivettem, az a meghajtást a(z) "2" és a "4"-es FET csoportnak adta. Az "1"-es FEt-Gate-jén ilyen jel mérhető a kivett trafónál Bővebben: Link.
Ez mit sugall? Valamint az mond-e valamit, hogy a "jó" trafó induktivitása 180uH, míg a kivett trafóé "csak" 145uH, ezeket úgy mértem, hogy egyik tekercs sem volt rövidre zárva. Ez már számottevő különbség, és elképzelhető hogy hibás az a trafó amit kivettem?
Visszatérve a dologra, a kondenzátoros terheléssel, az összes jelalak jó. A hiba a(z) 3 és a 4-es FET-en jelentkezett, de a kivett trafó a 2 és a 4-es jelet adta.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Ez a jel még mindíg nem jó. Továbbra is hullámos a segédtápfeszültség, vagy valami más baj van. Nézd meg szkóppal a segédtápfeszt, nagyon kicsi hullámosságnak szabad csak lennie rajta.
Az, hogy eltérőek a trafók induktivitása, még nem sokat jelent, szerintem, azok jók.
Most ezt nem értem: azt írod, hogy az összes jelalak jó. Trafó nélkül?
Szerintem, mind a trafó szekunderén, mind a primer oldalán levő összes tranyót vedd ki, nézd meg, hogy jók e. Ha igen, akkor valószínű rossz a CD4093, meg kell nézni, hogy a kimenetei helyes amplitudójuak e.
Ha belinkelsz egy szkópábrát, akkor írd oda a kapcsolók állását, mert így csak találgatni lehet.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Bocsánatot kérek, ez az ábra nem hiteles, ugyanis rossz potenciálon volt a szkóp testpontja (fárasztó nap után...)
A jó potenciálra téve, majdhogynem hibátlan négyszögjelet mérek az1-es Gate-n.
Már csak egyet nem értek, mégpedig hogyan lehetséges az, hogy a 2-es Gate-n is ugyan azt a jelalakot mérem, holott az a trafó bent sincs az áramkörben. Ez számomra megmagyarázhatatlan. Mindjárt készítek képet...
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Készítettem képeket, a méréseket az 1 és a 3-as Gate-ken mértem. Bővebben: Link
Valami gond lehet a 3-as meghajtással, valószínű ez lehet a 4-essel is....
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Próbáld meg a 3-as 4-es tranyóit kicserélni.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Honlap vagy leg később csütörtökön utána járok a dolognak... Amit mutattam 1-es láb szkópkép, az helytálló? Oylat kellene produkálnia az összesnek?
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Pontosan!
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Rendben, köszönöm! Ráállok a dologra A szkóp ábrából ki lehet valahogyan számítani, hogy mekkora frekin megy a gép?
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Nos kivettem a másik Gate trafót is, majd a primerjére jutó jelet vizsgáltam trafó nélkül!
Íme a szkópkép. Ez a jel jó, vagy itt is van valami zavar?
(#) HTomika válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Köszönöm az infót! Az igazat megvalva igen csak kezdő vagyok! Ezt a tápot bontásra vettem, hátha jó lesz valamire. Most találkoztam IGBT tranzisztorral először, rákerestem, hogy miben alkalmazzák és mivel hegesztő a szakmám így gondoltam készítek belőle egy hegesztő invertert. De mivel nem jó hozzá így nem Majd csak jó lesz valamire.
(#) berobbantam hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Helló Mindenkinek.
Nos megint itt vagyokA multkor írtam,hogy van egy rezgőtápom ami talán jó lenne a macihoz.Nos ez egy canon pixma ip 2000-es nyomtatóban volt.A tipusa k30229,viszont kapcsolási rajzot nem találok hozzá.A bemenet 220-240v 50-60hz.A kimenet 24 volt 1.1 A.Van benne egy trimmer.Ha azt eltekerem elképzelhető,hogy lejebb tudom vinni a kimenő feszt?Az 1.1 amper elméletileg elég a macihoz.Ha sikerülne levinnem a kimenő feszt 14 volt körülre akkor tennék rá 2 db 12 voltos fesz stab ic-t.Az egyikről menne a maci vezérlése a másikról a két venti.De ha nagyon bele kéne nyúlnom akkor inkább hagyom a mostani állapotában és beépítem az enyhén túlméretes 15 voltos trafó.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Nézegettem a Gate trafókat, valakinek lenne valami ötlete arra, hogy hogyan tudnám kimérni hogy nem-e hibás? Az LC3-al szerettem volna az ellenállását mérni, de a műszer kérdőjelet ír ki a rákapcsolt tekercsre, még kalibrálás után is.... 200 Ohm os méréshatárban meg szinte semmit nem látni, mert 0,01-et ír ki a műszer...
(#) mpisti válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Ellenállás méréssel csak akkor lehet trafóhibát kimérni ha totál le van égve. Egy menetzárlatot a legritkább esetben(esetleg ha össze van égve)mivel itt nem folyik akkora áram,ami az összeégéshez kellhet. A megoldás inkább induktivitásmérés,vagy teszt. Induktivitásmérésnél arra figyelni kell,hogy még 1:1 áttételű trafóknál is lehet eltérés a két tekercs induktivitása között. A megoldás: induktivitást mérni
-mint ahogy Katt is ajánlotta- mindkét tekercsen nyitott és rövidrezárt "szekunder tekerccsel". Azért írtam idézőjelbe téve mert a szekunder tekercs kifejezés nem biztos hogy ugyan azt a tekercset jeleni mérés közben mint az eredeti alkalmazásban.A lényeg: a nyitott és rövidrezárt mérésnél is a mért értékek arányainak azonosnak kell lenni. Ha ez nem így van, akkor valamelyik tekercs zárlatos. A teszt mód esetén pedig egy megfelelően méretezett meghajtóról üzemelteted a trafót. Hibátlan trafónál a szkópjeleknek hűen kell tükrözni a trafó áttételét mint feszültség ,mint jelalak tekintetében. Ha a jelalak torzulást mutat, az vagy törött ferritre,vagy menetzárlatra utal.
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Elvileg, alakra jó a jel, bár nem értem, hogy miért csak 3 V az amplitudó?

A frekvencia 200 kHz felett van. Azért ez már nagyon gyanús... kicsit soknak tűnik.

Azt sem értem, hogyha kivetted a gate-meghajtó trafókat, akkor hogy vizsgálhattál jelet a primereken? Honnan lesz ott feszültség? Ha meg a primer helyén mérsz, akkor azt sem értem, hogy miért csak 3 V van ott... Az a baj, hogy a rajz, amit lerajzoltál egyrészt áttekinthetetlen, másrészt biztos, hogy rossz. Ez alapján én nem tudok okosat mondani. Vedd ki az összes tranyó, diódát, nézd meg, hogy jók e, ami rossz, azt cseréld.
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
A mérés idején nem volt benn a Gate trafó, hanem csak azokon a kivezetéseken mértem, ami menne a primerre...
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Nos méregettem, keresgettem, de sok eredménye nincs, a trafót visszatettem és mértem a primeren, a jelalak valami förtelmes...
Már elég komolyan elkezdtem gondolkodni azon, hogy hogy hagyom az egészet a fenébe, és építek "rá" egy új vezérlő panelt, mert ugye a FET ek fók, a főtrafó is úgy tűnik hogy jó, egyenirányítás is jó. Csak itt vetődik fel a kérdés, ha találok az Orosz weboldalon teljes hidas gép rajzot, honnan tudom(lyuk) hogy a trafónak megfelelő-e a kapcsoló frekvencia? Mert a gépről egy kumma infó nincs a neten..
Vagy azt is el lehet valahogyan találni? Elkezdek keresgetni rajzokat, de ha valaki tud linkelne be nekem? Majd el felejtettem, 130A-t tud a trafója....
(#) mpisti válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Nem lehet,hogy a mérési módszerben van a hiba?
(#) zoly15 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Nem hiszem, hogy rosszul mérek, Mértem a primer tekerccsel párhuzamosan is, és a primer tekercs végeit a GND-hez képest is. Ugyan azt a jel alakot látom. Valamint azért hajlok az új építésére, mert ez a panel már 14 éves és eléggé meglátszik rajta az idő vasfoga, van ahol magától jön le a fólia, lehet hogy valamelyik IC alatt valami ilyesmi szivat már jópár hete...
Szóval, ha valaki tud valami jól bevált Teljes hidas hegesztő kapcsolást ami tud 130A-t ne kíméljen, köszönöm!
(#) mpisti válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
A 130A melletti teljes híd meglehetősen ritka, inkább nagyobb teljesítménytartományban szokás alkalmazni. A 14 éves panel régi?!
Most élesztek 2 db Transarc 500-as Froniust, az egyik 1984-ben ,a másik 1985-ben készült. 500A 60% Bi és nyitóüzem!!! Nem teljeshíd! Igaz,hogy a főtrafó van vagy 20kg, 12 pár UU96-os ferrit. 20kHz kapcsolási frekvencia.
Mindezt csak azért írtam neked,hogy ne essél kétségbe a 14 éves nyáktól. Ha nem látszik szabad szemmel a fizikai bomlás jele, a fóliázatot nem verte ki a kék oxid, akkor annak semmi baja, nyugodtan javíthatod. A saját magától lebomló fólia nem melegedés eredménye? A hordozó üvegszálas vagy pabit? Az orosz oldalakon sok kapcsolás van, teljeshidas is,de én mindenképpen az eredeti verzió javítását/másolását választanám.
Következő: »»   275 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem