Fórum témák
» Több friss téma |
Na majd hétfőn a barátom méregdrága gépével csinálunk pár szép képet róla. Kicsi fókuszálási problémák is vannak még, de majd alakul.
Jol gondolod, szinte mindegyik gepbe be van epitve az IR filter. Az enyem se olcso, de az is tartalmaz ilyent (Canon EOS-20d), de letezik kimondottan olyan kivitelu ebben is amibol kihagytak a csillagaszok szamara.
Mar lekaptam egy lezeres forum segitsegevel az adatlapot.
Ezek szerint ez leginkabb impulzusuzemre keszult, de ettol fuggetlenul folyamatos terhelesre 120mW@250mA. Viszont ez a dioda egy kicsit sotetebb fenyu piros, vagyis inkabb bordo lesz, mivel a maga 660nm-evel a lathatosagi tartomany szelehez kozelit (700nm). A nalunk megszokott atlag pirosak 630-asak, persze vannak elteresek a megrendelo kivansaganak megfeleloen. Ekkora teljesitmenyhez, kulonosen folyamatosnal, tetemes meretu hutes kell, amit nem is olyan konnyu megoldani a kis meretek miatt.
Gondolom nem csak az IR filter miatt van ez, mert a sima tv távirányítók infra led fénye viszont tökéletes digit kamerán keresztül. Pont itt a topikban is írták, hogy a digit gépek simán "látnak" 1000nm-ig. Gondolom az is szerepet játszik, hogy lézer fényről van szó és ott van még a vörös hatás csökkentés. (ami a szemeknél tipikusan nem működik, de a lézeremet nem tudom lefotózni)
Ennek a 660nm-es diódának az előnye,hogy nagyon olcsó és könnyű beszerezni.
Világos vagy fénylő piros szinű diódákat otthonra,szórakozásból az ember nem vesz,mert 8-10ezer,illetve 35ezer forint is lehet darabja(642nm-es pontsugárzó dióda) Nekem személy szerint látványtechnika miatt kell a vörös lézerforrás.Ideálisabb lenne a világos vörös,de meggondolandó,hogy be-e ruházzak egy ilyenre? 660-as diódák viszont 'szinte' ingyen vannak,több az utólagos pepecselés a konstrukcióval,mint amennyibe kerül. 4-5 dióda egyesitve már elegendő fényerőt ad(watt-teljesitményt)nincs szükség a drágábbik diódákra.
Volt bátorságom Collector nyáktervét kis módosítással elkészíteni.
Tettem bele elko kondit(100µF/16V), növeltem a területet 4×5mc-e, és készítettem keretet pontos illesztéshez. A tervet bármilyen technikával el lehet készíteni. A tervet Ealge 6.1.0.-at készítettem, bárki felrakhatja a weboldalára, csak legyen szíves szóljon nekem(privben) Remélem nem fog Collector haragudni érte. :hide:
Ma délután, össze is raktam az áram generátort. Szerintem nagyon jól néz ki.
Már csak a dióda van hátra.
Arra figyelj, hogy a dióda és generátor közötti kapcsolat fix legyen és még véletlen sem bontható, mert ha véletlen megszakad kikerül a generátor üres járási feszültsége, és ha véletlen újból kapcsolat lép fel ez a feszültség halálos is lehet a diódára, ( persze ez fesz idővel lecsökken beállított áram és terhelő ellenállás szorzatára, ez idő alatt meg is ölheti a diódát) Remélem érthető volt.
Ennek megelőzésére lehetne beépiteni egy külön kimeneti terhelésfigyelőt,ami ha nyitott a kör,megszünteti a kapocsfeszültséget a táp (+) és a kollektor között,akár úgy,hogy leosztja a bázisfeszültséget.
Először próbáltam egy fix értékű állandó terhelést betenni(számitott ohmokus ellenállás terhelés 50mA-re)ami fixen oda van forrasztva,igy ha a véletlen "lecsúszik a vezeték",a terhelés attól még megmarad a generátoron.Nem volt túl biztos,de esetleg alkalmazható. A plusz terhelés áramfelvétele állandó,ezért ezzel kell számolni a dióda áramát is.
Ok, erre oda fogok figyelni mindenképp.
Amúgy kipróbáltam, a régi 120mW-s diódával, de azt valamiét kinyírta.(De lehet hogy már haldoklott)
Mértem gate feszt, stabil 10,5V. Szkópal is megmértem eleinte össze-vissza négyszögjel, majd megállt 10.5V-n. Ez most valami probléma? Kell valami modulációt látnom?
Moduláció nélkül sima DC jelnek kell lennie a gate-en.
Szerintem csak a kezdeti (tápegység /generátor) bekapcsolási tranzienesket láttad a szkópon. Erre a célra én néhány másodperces időzitővel láttam el a kimenetet,hogy ne okozzon gondot. A képen a bipolár tranyók ezt a célt szolgálják,bár a véglees nyákon nekem már a gate-et tiltja.
Jól néz ki, csak az a "borda" nem nagyon ér semmit. Normális hűtést adj a FET-nek.
Köszi, de úgy nem vagy mérged, mert módosítottam a terved.
Igen, az csak átmeneti. De ép keresem a hozzá valót
Van most jó kis Mitsubishi 638nm-es 300mW-os diódám, brutál fényerővel. Aki több infót szeretnem megtudni róla írjon pm-et.
Brutál a fénye,az egyszer tuti!
Nekem kettő is van,kombinálni akarom PBS és 1/2 hullámszűrővel. De,sajnos hiába van jó fénye,megfelelő optika nélkül csak "pointer"nek használható. A szükséges optikák a 3 tagú ,de legalább üveglencse vörös AR bevonattal és speciális cilinder lencsék! Ezek beszerezhetősége elég nehézkes és viszonylag drága. Létezik pontsugárzó is 635/642nm-ben,de az csak CW 180mW és majdnem 3x drágább....
Sziasztok!
Nagy nehezen sikerült végre összeraknom a DVD lézeremet. több hónapja terveztem már de mindig közbejött valami...1 diódát sikeresen sikerült kinyírnom...de 2. próbálkozásra összejött a dolog Talán még kinézetre is elmegy...Lézer show-ba tervezem de most még abba nem kezdek bele..inkább kiélvezem hogy ez végre összejött Ő lenne az : https://www.youtube.com/watch?v=R1SqeVlvAMI
Csak egy jó tanács, ha így a bordák közé fúrod be modult a hűtés nem lesz a legjobb, érdemes egy nagyobb tömbe fúrni, bár egy dvd diódának elegendő ez is.
Köszönöm szépen a tanácsot de sajnos nincs alu tömböm csak ez a borda volt ,de nem használom folyamatosan csak megszakításokkal és így tényleg elég neki ez is.
Nem tudom melyik pancser írogat a videó alá de csak megjegyzem , hogy a gyufák begyújtásával az erejét próbáltam demonstrálni és nem játékra használni.
Miért fáj az valakinek,hogy bemutatom mit sikerült összeraknom? Na de mindegy,biztos nincs jobb dolga.
Mint laserdiodakkal is profi szinten dolgozo, ajanlom figyelmedbe a Laser biztonsagi eloirasokat Bővebben: Link(felteve ha nem szeretnel szemkarosodott lenni rovid idon belul), vagyis ettol kisebb teljesitmenyu lezerek alkalmazasa eseten is megfelelo vedoszemuveg viselete szukseges! Te jateknak fogod fel, de veresen komoly! Elegendo egyszer egy visszaverodo sugar es eleted hatralevo reszere karosodik a szemed (nem gyogyithato)
Nekem írásvetítő fólia vágásához kellene lézer. 0,15mm vastag a fólia, de jó volna 0,3mm vastagságig tudni vágni. Több nem kell. A gond az, hogy ez ugyebár teljesen átlátszó?
Sebesség nem érdekes, de a vágás minőségének tökéletesnek kell lenni. Ha valaki tud segíteni, esetleg egy tesztet csinálni, az nagyon jó volna.
A 0.15-t 1-2mm/mp -vel tudná vági ha fekete lenne. De ha van fekete csík a vágás mentén akkor átlátszó is menni fog.
Néhány száz mW-s elég lesz neki.
Sziasztok! Lenne egy kis lézerem, ami egy SONY CD Olvasóból lett kiszedve (a modult benn hagytam az olvasófejben, nehogy eltépjek vagy tönkretegyek valamit
Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: - Hogyan kell bekötni ezt a 3 lábat, hány voltra, polaritás stb. - Kell-e elé valami lencse, hogy egy pontra világítson,(és ha igen, akkor milyen) ; milyen teljesítményt várjak tőle ( milliwatt) A képek róla: Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu Kép: Hivatkozás A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu A segítségeket előre is köszönöm!
CD --infra 780nm-es lézerdióda,láthatlan fény
[b]Olvasó-max 5mW[/b] Lencsének megteszi a közvetlen a lemez alatti fókuszlencse is. Remélem használható dolgokat mondtam.
Hali.
Ennek fénye nem látható, csak a DVD olvasóé ami pár mW.
Valaki megtudná csinálni nekem az áramgenerátort (kép). Az egész panel kéne.
Debreceni vagyok és mindent kifizetnék!!! Egyenlőre is köszi!!!
Hello!
Szétszedtem egy LG gsa-h58n dvd írót. Nem tudom megállapítani, hogy melyik a piros lézer? S milyen feszültségen és áramerősségen üzemel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |