Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Vannak még rendes emberek. "Lebegő" megoldásra is kerestem de úgy látszik nem túl hatékonyan. Fáradt voltam, kimerült és mivel új dolog ez nekem izgatott voltam és mivel nem ment eléggé ideges.(Általában hibakeresésben jó vagyok)
Köszönöm és remélem működni fog. Itt ezen az oldalon mindenki segítőkész, sok helyen csak lebaltázzák és hülyézik az embert.
Nagyon szívesen! Egyébként én is felhívnám a figyelmedet arra, amit dc001 kolléga tanácsolt:
a programozólábakat, különösen a MOSI és SCK-t nem illik (nagyon) terhelni programozás közben. Egy LED a legtöbb programozó esetében akkora terhelést jelent hogy az ellenállásokon túl nagy feszültség esik, ami elronthatja a programozást. Ez persze programozótól is függ. Inkább kösd ki a LED-eket.
Sziasztok!
Még mindig a stopperrel küzdök ennek az oldalnak a leírása alapján, de még mindig nem sikerül rendesen programoznom. Egyszer már sikerült de nem működött rendesen. A frekvenciával lehetett probléma mert csak lassan villogtak a számok egymás után. Elvileg mindent a leírás alapján állítottam be de valami nem jó. Kérem aki tud segítsen.
Sziasztok!
Egy AVR-es SD kártyás gonddal fordulok hozzátok. Egy ATXMEGA192-es procival kezelek egy SD kártyát. A kártyán 576 kilobájtos txt fájlok vannak(12 db). A gondom az, hogy egyes TXT fájlokat gyorsan tudok írni, egyeseket pedig egy nagyságrenddel lassabban. Azt vettem észre, hogy a 2 gigás kártyán a fizikailag a 2 mega után elhelyezkedő fájlokat, azaz amik a fájlrendszerben "messzebb vannak" azokat lassabban írja. Kicseréltem egy 1 gigás kártyára, azzal meg ez nem jött elő, hiába formáztam több lemezegység foglalási méretűre... Ezen kívül olyant is csinál, hogy kb 900 sor (30 karakter fixen egy sorban) után egy pillanatra megtorpan, de ezt is csak egyes fix helyeken... Valakinek ötlet? Márió
Építettem párhuzamos portra programozót még régebben, nem működött külső stabil tápról, egy véletlen folytán jöttem rá, hogy az adott gép belső 5 voltjával meg kitűnően megy. Próbáltam laptopról, van egy 2000-es gyártmányú Toshiba, 1 usb-vel, ennek a ps/2-es portjáról veszem az 5 voltot (USB-n egér van vagy wifi stick vagy pendrive). Ps/2 250mA-el terhelhető. Ezzel is meg az asztali gépemmel is ír/olvas ... Lancos féle paralell programer... Remélem tudtam valakinek segíteni...
Nem lehet, hogy azért nem ment külső tápról, mert nem közösítetted a GND-t?
Érdemes adalapot nézegetni. Első oldal:
8-channel ADC in TQFP and QFN/MLF package Eight Channels 10-bit Accuracy ? 6-channel ADC in PDIP package Six Channels 10-bit Accuracy Vagyis SMD-ben 8 csatornás, Normál tokozásban csak 6 csatornás van.
Köszönöm, így már világos!
Volt közösítve, esélyem nem lett volna külön venni ennél a kapcsolásnál. Negatívot nem tudtam volna máshová kötni.Bővebben: Kép
Jobb fent a VDD -hez a dióda mögé, kell a +5voltot. Kötöttem nem volt jó, stab ic, szűrve. Próbálkoztam szintillesztős tranzisztoros soros porttal, az nem jött be, vissza az eredeti kapcsoláshoz, tettem az új panelre egy tüskét +- -nak, AT-s tápomon meg volt is egy +5volt kivezetve azzal a jumperes méretű csatlakozóval, na nekem innentől működött. Azóta megy az attiny2313 meg az atmeg8 is... szal szerintem az összes isp-s. Nem tudom az okát, egyenáram... az egyik nagyfrekvenciásból egyen a másik 50hz-ből, vagy itt Hangonyon van gond az árammal Nekem működik, ha valakinek a harmadjára felépített programozója nem megy, és mindegyiknél 6x átnézte a kapcsolást , akkor érdemes kipróbálnia "belső" tápról. Lehet egyedi eset, nekem így stabil, eddig hiba még nem volt.
Sziasztok!
Sikerült "elrontanom" egy atmega8-at, sajnos nincs itthon másik... Valszleg sikerült véletlenül külső oscillátorra állítanom a belső helyett ,talán ez a gond... Valahogyan vissza lehet állítani belső oscillátorra? A hiba:sajnos nem engedi programozni"Entering programming mode.. FAIL!" hibaüzenetet ad az avr studio 4(más vezérlővel működik, tehát az égető jó.) De ha más a gond, hogyan deríthetem ki, hogy működik e a vezérlő? Egy programozásnál egyszer csak megszűnt világítani az ellenállással lábra kötött led, azóta semmi életjel... Valaki tudna segíteni? Zoltán
1-10 MHz órajelforrás a XTAL1 lábra (0.5...20 MHz bármi).
555 chip, 74xx , 40xx kapukból össterakva, de oszcillátoirkocka is jó. Sőt, ha van egy másik AVR, akkor annak CKOUT lába, de beégetett H/L kapcsolgatós programja is jó. Ha van egy FT232 chip, akkor annak 6 v. 12 MHz-s CLK kimenete... szóval lehet órajelforrást választani
Ez esetben nem szóltam, csak gondoltam, hátha. Jó programozást!
Szép estét!
Köszönöm a tanácsokat, ma volt egy kis szabadidőm ezért megcsináltam a nyomtatóportos égetőt, a ledet kikötöttem, programozás beállít, indít és 10 másodperc alatt meg is csinálta. A kapcsolást kipróbáltam és működött addig amíg nem kezdtem tesztelni a beszerelés előtt. Elkezdtem a leírás szerint programozni, és működött, a piros led visszajelzett. Ekkor kiváncsi voltam, hogy a relé tényleg behúz-e ha eléri a 30 C°-ot amit beállítottam. A DS18b20-at kinyírtam( sok volt neki a hajszárító), ezt a kapcsolás jelezte is tehát a mikrokontroller hibajelzó opciója működött. Ezek után már nem tudtam programozni se a relé néha behúz néha nem a led néha felvillan néha nem és a programozó gombokra se reagál. Az lenne a kérdésem kinyírtam az AVR-t (amikor a hőérzékelőt kínyírtam az melegedett és mivel pont a kezemben volt a sörkollektorvezérlő az AVR is kb 40-50 fokos lehetett de nem tüzesedett be) vagy csak a program sérülhetett?
Ha mindent lekötsz az AVR-ről(a tápon kívül) és nem tudod programozni akkor valami történhetett.
Egy AVR-t elég nehéz kinyírni. Ha FUSE biteknél vagy a programban véletlenül valami elállítódik attól is lehet hogy nem lehet programozni. Egy nagyfeszes égető vagy Fuse bit doctor ezeket maradék nélkül helyrerakja. Nekem van egy olyan ATMega16-osom aminek az ISP része leégett, de JTAG-on keresztül lehet programozni...
Még nem mértem sosem, de egy hajszárítóval?! Nem olyan meleg az...
Félreérthetően írtam a programozást iletően.
Az áramkörben a nyomógombokra nem reagál, az égetővel még nem próbáltam. (smd alig van hely és eléggé macerás a programozó lábakat kivezetni) szóval kivezetem megint az égetőhöz a lábakat, erase oszt újraprogram. Most már minden félsz és ideg nélkül csinálom mert egyszer már sikerült ilyenkor megjön az önbizalom.
A relén ott volt a paralell védődióda?
Relén mekkora áram folyt át amikor meghúzott állapotban volt? 5V vagy 12V volt a relén? Tipp: induktív tüske, mely a 5V rendszeren végigrongyolt....
Igen ott van a védődióda, 5V volt a relén áramot nem mértem még.
Sajnos a műhelyem és a számítógépem között 25m táv van és egy párszor végigfutottam a kört. Az elő reset és törlés, újraprogramozás után a szenzor nélkül a led villog ilyenkor ez is a dolga, a relé kattog ha ráteszem a szenzort a led folyamatosan világít ami azt jelenti, hogy a beállított értéknél magasabb a hőmérséklet amit nem értek mert kb 15 fok van a műhelyben. A relé kattog persze csak akkor ha mozgatom a csatlakozóját amit megint nem értek (parajelenség), mert a forrasztást nagyító alatt is megnéztem és a panel kivezetéseire eléggé passzosan meg rá tehát kontakthiba ( elvileg) nincs. Most ott tartok, hogy a reset és törlés valamint újraprogramozás után az áramkör az elindítást jelző led felvillanás nincs, ha lehúzom a szenzor csatlakozót elvileg villognia kéne de ez nincs meg, a relé kattog. Nekem a tranzisztor gyanús ami a relét vezérli. Egyelőre hagyom estére a dolgot mert megyek melózni majd közben filózok rajta. Hát az induktív tüske ami végigment a rendszeren az lehet, nekem is eszembe ötlött.
Üdv!
A következőben kérnék segítséget: "A batch-t egészítsd ki a ATMEL/AVRTools/JTAGICE/jtag.exe felparaméterezésével... Így, mint külső programozó működhet..." Még meglehetősen láma vagyok, ha nem gond, leírnád nekem részletesebben hogyan kell a fenti műveletet elvégezni? AVRStudió 4 feltelepítve de a ha rádugom a T-Bird2 JTAG csatlakozójára az usb kábelt, nem tudom letölteni a programot a chip-be, felugrik egy ablak JTAG programer nem található! Driver-ek elvileg rendben, mert van egy TavIr-MK2 programozóm, mely működik, Arduinót gond nélkül programozom vele ISP felületen, de a T-Bird-ön nincs csak JTAG csatlakozó. El vagyok keseredve, hogy nem boldogulok ezzel a demo panellel, sajnos későn vettem észre, hogy a TavIr-on is van hasonló eszköz arduinóra, ráadásul fele annyiért! Viszont ez már meg van, jó lenne lenne lelket lehelni belé! Előre is köszönettel: Endre
AVR kuka lett ezek szerint, és a tranzisztor is és az előtte levő elenállás is kiment.
Szerencsére ha olcsóbb az akatrész ha többet veszek akkor ezt nem hagyom ki, tehát volt még egy Tiny25 AVR-em, tranzisztorom, ellenállásom. Beforrasztottam őket, AVR-t előre felprogramoztam. Ha bekapcsolom a piros led egyszer felvillan.(+) Majd a piros led folyamatosan világít a relé behúz.(+) Mivel elég meleg van nem csoda hisz az alapérték 21C°, most meg a levegő olyan 22 23c°. Viszont a programozásba valahogy nem tudok belépni.(folyamatosan világít a led és egyet villannia kéne ha beléptem a menübe)(-) Majd reggel amikor lehűl ránézek a cuccosra. Szóval AVR esetén is gyűjöttem tapasztalatot, egy viszonylag egyszerű kapcsolással. Remélem beszerelés után is fog rendesen működni és sokáig.
JTAGICE kiegészítés M32/M128 chipre:
AVR-Studio 4 telepítés után / Win7: Kód:
Bővebben: Link
Szép estét Róbert!
Mindenek előtt, köszönöm a gyors segítséget! Igazából mobilon szerettem volna kérdezni, de hét közben jómagam is el voltam havazva, hétvégén pedig nem akartalak zavarni. Ezért írtam inkább a fórumra, gondolva ha ráérsz, úgy is benézel... (ez bejött!) Nos, ha ismét erre tévednél, akkor még az lenne a kérdésem, hova ill. hogyan kell a kódot beilleszteni? Elolvastam a kapott linken található információt, de nem lettem okosabb! Bocs ha sokat kérdezek, de mint látod, még elég láma vagyok ezen a területen. Jó lenne ha indulna tanfolyam ezen a területen, szívesen részt vennék, bár nem tudom, hozzám hasonló kezdő amatőröknek van e olyan tanfolyam ahol az alapoktól kezdődik a tananyag? Üdv: Endre
Tanfolyam van. Nálam -> lsd az oldalon
A set... sor a felső részbe a többi közé. Az if a többi is-es sor közé... És kész is Bascomban a chipnév: 128jtag a többi értelemszerű...
Nagyszerű! -reméltem, hogy nálad van lehetőség tanulni! Átnézem az oldalon és jelentkezem! Ami a választ illeti, bocs, ha bután kérdeztem, de nem tudom hova kell írni a kódokat. Tehát konyhanyelven: a set.. sort minek a felső részébe kell írni? -hogyan jutok el arra helyre ahol a bejegyzéseket be kell vésni? Üdv Endre
ui.: ahogy egyre mélyebbre ásom magam a mikrovezérlők világában, egyre jobban az az érzésem támad, mintha a sötét középkorból csöppentem volna a jövőbe...! ))
Elnézést kérek! Előző kérdésem tárgytalan, időközben rájöttem! Köszönöm a segítséget!
Üdv: Endre
hi!
Atmega48(vagy atmega8)-al szeretnék áramerősséget mérni. Régen olvastam eg cikket, amikor egy nagy teljesítményű, kis ellenállású ellenállással csináltak valamit, és az azon eső feszültséget mérték... Valaki fel tudna világosítani, hogy ez hogyan is történhet? max 1,5A-t 5V on szeretnék mérni. Előre is köszönet! Zoltán
Szia
Én ugy csináltam,hogy 2db 0.22 ohm 5w ellenálást párhuzamosan kötöttem.Így kaptam 0.1 ohmot amit a negatív ágba kötöttem bele.Erre kötöttem egy lm358-t erősítésre,és ezt mértem A/D konverterrel.
Üdv mindenkinek!
Bróbálkoztam AVR égetéssel, de amire jutottam az kb egyenlő a nullával. Segítséget kérnék, konkrétan egy 8 lábú AVR-be kellene egy már megírt programot beégetni. Ezt személyesen, vagy akár postai úton megtenné valaki? |
Bejelentkezés
Hirdetés |