Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   279 / 563
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
A magok 5 milis textilbakelittel vannak összefogatva.15 évig ez volt a cirkulám munkalapjaMost kapott végre egy darab kazánlemezt.A kereteket meg 1-es alulemezzel fogattam meg.A végfokra jó a 47 ohmos ellenállatból 20 wattos?Kicsit méretes de vagy 4 éve rakosgatom őket.Már azt sem tudom hajdan miért vettem egyáltalán?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A végfokba jó a 47 ohm/20W ellenállás,mert miért ne lenne jó.Valóban méretesek,de ha neked nem zavaró akkor nincs akadálya. A mikro ventilátort is berakhatod,nincs azzal semmi gond,kicsit nagyobb lesz majd a dobozod,de akkor sem lesz 50kg mint a régi trafók.
(#) BarnaPili válasza erdgab hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Nekem is egy mikróventi van benn,teljesen jól kotorja a levegőt.
(#) Freedomocska válasza szell69 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Kb. ehhez hasonló megoldást ajánlottam anno "berobbantam"-nak is vagy van olyan is amikor "enyhén" sodorják össze a szálakat és úgy talán könnyebb tekercselni (lásd a mellékelt kép).

Kép 194.jpg
    
(#) berobbantam válasza Freedomocska hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Igen nekem is valami hasonló a tapasztalatom.Ha túl szorosra csináltam a sodratot akkor tekercselés közben mindíg fellazult 1-2 szál.Én ugye toroid formában tekercseltem,dugdostam a sodratot a magon keresztül.Nekem a legtutibb úgy lett,hogy kb fél métert sodortam csak össze a szálakból.Evvel a véggel megkezdtem a tekercselést.Amikor kezdett fogyni az összetekert szakasz akkor megint összesodortam 20-30 centit.Így minden szál szép feszesen áll a magon.Lenne mégegy kérdésem.Ma nekiáltam a főpanel elkészítésének.A kapcs rajzon az IGBT-ken van 1-1 0.5 ohmos ellenállás ez megy egy 4.7 ohmosra .A kettő közt van a 13 voltos zéner.A nyákterven amit használtam a 0.5 ohmosak helyén is 4.7 ohm van és megvan az eredeti 4.7 ohmos is.A fórumban viszont azt olvastam,hogy csak az igbtk-re kell a 3 db 4.7 ohmos és az eredetit ki lehet dobni és átkötni a helyét.Most melyik a legjobb megoldás?Az eredeti gondolom kilőve.Azt olvastam így túl szoros az igbt-k illesztése ami a halálukhoz vezethet.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Helló
A mikró venti lett a befutóTényleg jól nyomja a levegőt.A tengelyét levágtam a lehető leg rövidebbre.Ráadásul így egy dvd táp elég lesz a 12 voltnak ami a vezérléshez kell.Szóval a helyfoglalás sem vészes összességében,csak kicsit másképp kell elrendeznem a dolgokat.A dobozmérettel is elégedett vagyok.Nemrég csináltam egy aksitöltőt egy jó agyas trafóbol.Vagyis kettőt egy dobozba.No a lényeg a hegesztőm kisebb lesz
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Nem nekem címezted,de megmutatom az én főpanelomat,nem kell neked ezt követned,ha nem akarod,csak az ellenállásokat nézd,amikre rákérdeztél.
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Az IGBT-kel sorban legyen egy-egy 4,7 ohm, ahogy erdgab paneljén van. Az első 4,7 ohm viszont nem kell, oda mehet rövidzár. Zenerekből 3 db kellene, mindegyik gate-emmitter közé egy, a lehető legközelebb ültetve a tranyókhoz. A zenerek lehetnek nyugodtan 15 V-osak, csak annyi a feladatuk, hogyha túlfesz akarna lenni a gate-eken, akkor azt levágja. Normál üzemben a gatemeghajtó trafóról nem jöhet akkora fesz, hogy nyissanak a zenerek, tehát maguktól nem fognak melegedni.
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Helló
A lenti panel felső részét átrajzoltam.A zénereket meg ráforrasztom az igbt 2 lábára.Ez így megfelelő lesz?Az alsó részt nem rajzoltam át hogy legyen összehasonlítási alap
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Kicsit kesze kusza!
Itt is egy IGBT modul + vezérlés
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Mentettem kösziViszont ezen a végfokon is elég messze van a zéner az igbt-től.Ettől függetlenül lehet új panelt csinálok.
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Csak az IGBT-kre kell zener, máshova nem kell. Ezzel a rajzzal az a baj, hogy a gatemeghajtás emmitterekre menő fóliája nagyon hosszú! A gatemeghajtást úgy kell megtervezni, hogy a gatemeghajtó trafótól a gate-emmitterekig a lehető legrövidebb fóliák legyenek. ( És akkor jön még az, hogy az erősáramú fóliáknak is nagyon rövideknek kell lenniük. Ilyenkor szoktam azt csinálni, hogy a gatemeghajtást inkább egy kis panelra építem fel és azt állítva teszem be a nagypanelba. )
(#) cimopata válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Sosem szoktam érteni, hogy sokan terveznek teljesítmény elektronikai paneleket, de nagyon kevesen használják pl a sprint layout-ban a "Zone" funkciót.
Pedig itt is milyen hasznos lenne, sok helyen kibővíteni a vezetősávokat szélesre. Megjegyzem nem ónnal kell befuttatni a sávokat, hanem első körben kiszélesíteni amennyire lehet, majd jöhet rá a 1,5-2,5mm-es tömör rézhuzal.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Helló
Nem is tudtam,hogy ez is a Te munkád.Ezt a panelt készítettem el.Mikor a bordára furkáltam az igbtk felfogatóját csodálkoztam is,hogy szinte milire stimmelnek a rajta lévő pontozások.Akkor azért már kicsit gyanakodtamSzóval Te bent hagytad az eredeti 4.7 ohmot is és csak egy zéner van.Ha ez nálad így működik akkor lehet én sem háborgatom.Még azon meditálok,hogy az eredeti zénert lehagyom és az igbt-k lábára forrasztok egyet egyet.Ugye ennek a panelnak a beültetési oldala van a borda felől?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Hát,igen,az is az én szüleményem s a furatok is azért stimmeltek mert gondolkodtam egy újabb gép építésén azokkal a bordákkal melyeket végül is Néked adtam. Ahogy mondod,én bent hagytam az ellenállást és oldalanként csak egy zéner van,de tehetsz minden IGBT lábára,semmi akadálya.A panel beültetési oldala van a borda felé,de a 47 ohm/10W a 4,7nF kondik a fólia oldalon vannak,lábuk átdugva a furaton,majd visszahajtva a panel síkjára s utána beforrasztva.A képen nem látszik,de a 47 ohm ellenállás lábain porcelán távtartók vannak,hogy hogyan lehetett megforrasztani (?),mutatom azt is egy skicc rajzon.A panelom ronda,de működik.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Helló
Nekem a panelom épp fejjel lefelé van a Te elrendezésedhez képest,mert így estek jó helyre a főtrefó kivezetései.A 47 ohmosom nekem a régi fajta.agy porcelán csőre van feltekerve az ellenálláshuzal,a lábai pedig laposak egy furattal.Ezen átdugtam egy kettes rézdrótot megforrasztottam és ez van a panelba forrasztva.Így az ellenállás a borda fölé fog esni és át tudja fújni a venti is.A kondit én a fólia oldalra tettem és meghalytottam annak a lábát is.Egy szűk centi helyet terveztem a panel és a borda közé mivel az irfd-nek is tettem foglalatot.Így minden fér kényelmesen
(#) kala1982a válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Nekem innentől működik.Ha nem akarod az egész fórumot végigolvasni innentől szerintem Te is kapsz infót bőven, csak pár oldalt

katt fórumtárs nekem fogalmazott szólásából:

"Igen, ezt már néhány hónapja javasoltam, de nem lett kijavítva a rajz... szerintem most sem lesz. És aki elkezd egy Macit építeni, az a töredékét sem olvassa el ennek a topicnak..."
(#) kala1982a hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
A link maradt le csak , mi más.

Bővebben: Link

Köszönet a működő gépemért az egész fórumnak! >1év
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Idézet:
„Nekem a panelom épp fejjel lefelé van a Te elrendezésedhez képest,mert így estek jó helyre a főtrefó kivezetései.”

Igen,ez azért van mert én pont fordítva terveztem a bordákat beépíteni,mint ahogy Te tetted,de nincs ezzel semmi gond.
(#) Prince86 hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Sziasztok! A Maci kapcsolást szeretném megépíteni, és az lenne a kérdésem, hogy a GT60J323 IGBT jó e az IRG4PC50U helyett? Nem írtak frekit az adatlapjára, a többi adata alapján jónak tűnik helyette.
(#) berobbantam válasza kala1982a hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Én olvasom.Épp tegnap hagytam el ismét a linkelt oldaltCsak most már kicsit több fény van az alagútbanMár vannak dolgok amiken megakad a szemem és elgondolkodok a dolgon.Végül is az ellenállások és zénerekt terén azt hiszem úgy lesz,hogy marad az a felállás ami erdgab kolléga nyáktervén van.
üdv
(#) Dozis hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Volna egy gyári Hegesztőm CEVIK SKI 114 kicsit szétéget van benne egy két alkatrész amit nem tudok beazonosítani így kellene egy kapcsolás hozzá nincs valakinek ehez a típushoz?
(#) Phile80 válasza Dozis hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Képet tegyél fel a belsejéről, akkor talán tudunk segíteni.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Tiszteletem Mindenkinek.
A nagy csöndben végeztem némi szellemi munkát.Erdgab kolléga nyákterveit átalakítottam a dobozolásomnak és az alkatrészeimnek megfelelően.Aki ért hozzá vessen már rá egy pillantást nem e valamit nagyon benéztem.A 300 voltos és nagyáramú csíkokat kiszélesítem még annyira,hogy 3 mili rés legyen melette csak.A nagyáramúak kapnak még egy rézhuzalt is pluszba.A graetz helyét pedig kivágom a panelból és vezetékkel meg sarukkal csatlakoztatom a nyákhoz.Így függőlegesen nyerek 3-4 centi helyet .A ráfordított időt előre is köszönöm
(#) korozsi válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Úgy látom, hogy az eredeti témától nagyon eltávolodtunk.
(#) mpisti válasza korozsi hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Melyik hozzászólás alapján tételezed fel???
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Csak egy apró észrevétel,a felső oldalon a HFA diódáknál nekem nem tetszik az az átkötés,ahogy odarajzoltad,túl kicsi lesz a távolság a fólia sávok között a diódák lábánál.Attól most eltekintek,hogy oda a diódák helyett triakot rajzoltál,ami kissé zavaró.
(#) erdgab válasza korozsi hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Nem tudom mire gondolsz,de ha a topik címére,hát azt jó lenne megváltoztatni inverteres hegesztő készítésre.Mert olyan,hogy inverteres hegesztőtrafó kissé érdekes kifejezés,bár nekem semmi gondom vele.
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Kedves Gábor Barátom!
Semmi gond azzal a trafó kifejezéssel,hiszen a hegesztőinverter ugyanúgy tartalmaz teljesítmény átvitelére alkalmas trafót, még ha nem is 40 kilósat. Pont emiatt lett létjogosultsága,no meg a kiváló szabályozhatósága és technológiai sokoldalúsága miatt.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Köszönöm,hogy ismét időt szántál rám.A három láb engem is zavart kissé,de így volt a rajzon amit találtam.A miliméterpapíron viszont már csak két láb van.A vezetősávok távolságára figyelni fogok,köszönöm az észrevételt.A nyákon egyenlőre csak a furatok helye van jelölve.Először ezeket rajzolom ki és utána a vezetősávokat ezek közé szoktam berajzolni.Közben rájöttem,hogy a vezérlőpanelról lemaradt a két ellenállás a kondenzátor bank mellől.Lenne evvel kapcsolatban is egy kérdésem.Nekem most úgy van rajzolva,hogy a bank egyik végére jön a graetz a másikra pedig a 300 volt csatlakozik.Viszont olvastam a fórumon,hogy jobb átlósan kötni.Vagyis a bank egyik végére a graetz+ és 300v-,a másikra a 300+ és graetz -.Szerinted melyik a jobb megoldás?
Következő: »»   279 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem