Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Varázsszemes kivezérlésjelző
Ha nem sikerül összehozni 6.3V-ot hanem csak pl egy 7805-ös 5V-os stabbal 5V-ot az nagyon nagy gond?
Az bizony, nem szeretik a csövek ha "alá vannak fűtve". Miért nem jó a nyers váltófeszültség egy soros ellenállással beállítva a 6,3V? Szerintem ennél egyszerűbb megoldás nincs!
Esetleg két diódával "emeld meg" a stab Ic testpontját, akkor közel 6,3V ot ad le.
250-300 v között ,hogyan tudnék egyszerűen ekkora feszt előállítani?
Mert 319-et tudok előállítani 230V-ból
Közvetlenül a 230V-ot ne egyenirányítsd, mert az áramütésveszélyes!!! Érdemes 555-ös IC-vel felépített DC-DC konvertert használni. Ha elkerülhetettlen, hogy a 230V-ot kell egyenirányítani, akkor leválasztótranszformátorral csináld meg, hogy ne rázzon. Egyébként én előtét-ellenállást javaslok. Ha 250V-ot akarsz előállítani, akkor az egyszerű Ohm-törvénnyel ki lehet számolni az Utáp (319V)- Ukimeneti (250V) és az egész osztva Ianód. Hogy mekkora is kell. Hogy tudjuk hány W-os ellenállás kell akkor az (Utáp - Ukimeneti)*Ianód szorozni kell az anódárammal, hogy hány wattos kell. Ha jól tudom valahogy így kell számolni.
Ez az ellenállásos osztó nem jó ötlet, mert nagyon nagy teljesítményű ellenállás kell hozzá.
Ha maradunk a váltóáramú fűtésnél, akkor soros kondenzátorral, mint kapacitív osztóval célszerű operálni. 230V, 50Hz esetén 1µF-os kondenzátorral 72mA-t lehet előállítani (I = Utáp / (1 / (2*Pi*f*C)). Azaz az EM87 300mA-es fűtőáramához 4,2 µF kell. Ez akár egy 2µF-os és egy 2,2µF-os párhuzamos kapcsolásából előállítható. A fűtőszálon, mint valós ellenálláson megjelenik a 6,3V körüli feszültség, 300mA áram mellett. De! Ide csak legalább 500V-os kondenzátor kell (nagyobb lehet)! A kondenzátor jóminőségű, kisveszteségű legyen. Ez így sem lesz nagyon picike, de az ellenállásnál jóval kisebb méretű és nem melegszik - már ha kicsi a vesztesége. És ami még fontos: ez érintésvédelmileg kritikus! Attól, hogy a csövön csak 6,3V van, halálos áramütés tud okozni! Azért legjobb egy dugasztáppal, ami legalább 500mA-t tud, kísérletezni. 9-12V-ot könnyebb leosztani és pici (kisebb teljesítményű) ellenállás elég hozzá.
A topicban megosztottam régebben egy konvertert, amit megépítettem (EM84 megy róla), meg kiegészítő adatokat is hozzá, keress rá a nickemre így: * topic:3698 user:_BiG_ (Andrasirex-nek írogattam)
Szerintem ez esetben a legcélszerűbb, ha az anódfeszültség előállítására kapcsolóüzemű tápot használunk, a fűtőfeszültség kinyeréséhez, pedig a dugasztáp is elég lesz hozzá.
Ma beszereztem az alkatrészeket.
Vettem kondit . Hát 4.2 µF-et nem sikerült összehozni csak 4.1-et. A 27V-os zénerek nem 5W-osak hanem csak 1.5 W-osak. A 220Kohm-os ellenállások 3W helyett csak 2W-osak. Ezekkel az értékekkel még üzemképes?
Hát az egészben csak a zénerrel lehet baj, mert az nagy eltérés! Igaz ha az eredeti kapcsolásban nem került rá akkora teljesítmény akkor még jó is lehet! Mindenesetre az elején a próbák során a zéner hőmérsékletrét sűrűn ellenőrizd! Ha forrósodik akkor nem fogja bírni!
okés.
Ha a nemrég említett kondisort megépítem akkor kipróbálhatom csak azzal?
Azaz ,hogy fűt-e?
Legrosszabb esetben mit csinál a zéner?
Max füstöl?
Igen, max tönkremegy, de a gond igazából akkor van, ha úgy megy tönkre, hogy megszakad! Akkor ott akármekkora feszültség is kialakulhat, és ez az eszköz pont azért szokott bent lenni az áramkörben, hogy a feszültséget egy általa behatárolt ponton tartsa. Szóval azért oda kell figyelni. Nem riogatásnak szánom, katasztrófa biztos nem lesz belőle!
szerintem találtam megoldást. Bővebben: Link Szerintetek így megoldható a teljesítmény kérdése?
Valóban jó megoldás ez, de előtte próbáld ki simán, nagy esély van rá, hogy simán működni fog ezzel a zénerrel is!
Na, kellett nekem ide benézni...Kell(ene) nekem ilyen!
![]() Retro erősítőt faragnék egy JLH-ból... [OFF]Nincs valakinek 2 db új (szembe kerek kijelzés ![]() ![]()
Például itt akad, de nem olcsó.Bővebben: Link
Van itt minden...
Most kaptam 3 db használtat - EM84 - de majd a megépített kapcsolásban derül ki, fénylenek-e még. Még utóbb a csöves erősítőkbe is belevágok - kicsit. ![]()
Hát ez nem lenne meglepő. A csöves erősítőépítők zöme így kezdi! megtetszik a csöves technika, és mire észbe kap már a harmadik erősítőjét tervezi.
[OFF]Igen, úgy érzem, megeredt az oltás...
![]()
Sziasztok! Egy rövid kérdéssel zavarok csak. Itt találtam egy nagyon ígéretes EM84-es kivezérlésjelzőt, amit majd az ECL86-ossal épített erősítőben szeretnék használni. Kérdésem mindössze annyi, hogy C1 és C3 kondenzátor mekkora feszültség tűrésű legyen? Előre is köszönöm a segítséget!
Most jött meg a donor R4900 amiből termelem ki az erősítőm nagy részét. Ebben EM87 varázsszem van, míg a már meglévő csövem egy EM84. A korábban bemutatott kapcsolásban csak a 470K (R2) ellenállást kell cserélnem 100K-ra és kicsit visszáb tekerni a 100K potmétert az EM84-hez képest!? Csak hangosan gondolkodom és jól esne ha valaki megerősítene.
![]()
Ha már másnak nem sikerült akkor majd én válaszolok magamnak.
![]() ![]()
Sziasztok
Az lenne a kérdésem ,hogy egy Em87-es cső alkalmazható-e egyszerre erősítő és kivezérlésjelzőként egyszerre? Vagy választanom kell ,hogy mi legyen?
Érdekes felvetés. Szerintem hamarabb kapsz választ ha a "csöves erősítő készítése" topicban próbálkozol.
Egészen nyugodtan maradj csak a kivezérlés jelzőnél de ezt is csak jó szándékkal fogjuk rá .
Anno az egyik ismerősöm azt mondta minden csőből lehet erősítőt fabrikálni a nagy kérdés hogy mi is lesz belőle ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |