Fórum témák
» Több friss téma |
Pont erre lennék kíváncsi. Mert a "baba cucc", meg a TOP kategória, és a "jobb minőség" nem műszaki kategória, ráadásul egy adó vagy megfelel a műszaki előírásoknak, vagy nem.
Csak arra lennék kíváncsi, hogy mit alkottál A többi a te dolgod. Csak a süket dumát kéretik mellőzni.
Hello!
Idézet: És CD minőségben?„Jobban adok minőségben,modulációban mint akár melyik magyar adó!!!” Hidd el, akármelyik magyar adó tudna "CD" minőségben adni, csak ők betartják a szabványt, és 16kHz-felett vágják a modulációt. (ha kisebb a teljesítményük, akkor feljebb) Te hogyan is szabályozod a spektrumot? Hogy alakul a szomszédos csatorna zavarása? Erre a "CD" minőségű adóra építettél egy "CD" minőségű vevőt?
Urak! A hatóságok foglalkozzanak ilyen részlet kérdésekkel. Én csináltam egy 8 Wattos adót, nem zavartam vele senkit, mégis tanultam belőle. Többek között össze tudom hasonlítani a Victoriával, ami már előny. Egyébként a hatóságoktól való félelem az idősebb korosztályban jogos ösztön, de én ezt az az adót Afrikába szánom közösségi adóként. (Manapság EU szerint földszintes házba beton pillér kell,földrengés ellen , meg öntött kémény, 1000 évig jó volt a tégla, mostantól nem az) Igenis 1 wattal bele a sprektumba, főleg ha a frekvencia kiosztás olyan legális módszerekkel megy a ferki leosztása, ahogy kiváló "sláger" rádiónknál történt. Azért mondom kompromisszumnak, hogy ne egy kW-al terítsem le a sávot mert mégis, de egy 20 mW-os PLL-en nem esek kétségbe az egyszer biztos.
Nézzétek meg mások mivel foglalkoznak ez időben:Bővebben: Link
Azt hiszem mutatja a felkészültség hiányát szerény hazánkban.
http://www.sparkfun.com/products/8482
Itt egy adó modul. Sajnos ehhez is kell egy mikrokontroller ami beállítja de van hozzá példaprogram is.
Kinek milyen tapasztalata van ,rádiózás terén.Osszátok meg a közösséggel. - Egy néhány kép egy igazi antennáról.Az EXTERMINATOR ,6.3 db s nyereséggel és a tökéletesen ki hangolható 1:1 SWR. Azt hiszem ha valaki ért valami hozzá,az tudja mit jelent .
Így lesz! Ha ez is gondot jelent,akkor mellőzöm az ilyen irányú megjegyzést.Bocs de csak példálóztam.
Ezt a modult csak szán belül ajánlom használni,arra is készült,hogy vezeték nélkül tud át vini az MP3 jelét egy rádióra.Másra nem használható.
Bemutatom az én adóm képeit. Nem szoktam adni vele csak néha ha rámjön és fejlesztés szempontjábol. Sok értelmét nem látom időm sincs rá hogy zenét adjak az éterbe. Kábeltvs multamból szereztem ezeket. Az adó jelenleg fix 97Mhz re egy külön távval lehet csak állítani, kimentén 107dB-t mértem kábeltvs müszerrel. A végfok egy utcai erősítő mely 30dB-t erősít fixen. Táblázatokat nézegetve, olyan 3/4W-1W körüli értéknek felel meg az így és 75Ohmos a rendszer. Kimenetén 137dB-t mértem így, kezdtek megjelenni a felhírmónikusok is, ezért kapott egy LPF 139-es csomag szűrőt , mely a mindennapui életbe a csak 139 MHZ alatti frekvenciát engedi át a nagyobbakat csillapítja. Ja és sztereo az adó, a maximum távolság légvonalban 1,5-2Km volt olyan 800méter után egyre susogósabb már a vétel, de a 2Km környékén egyik havernál sikerült bent szobában egy kisrádióval befogni sztereoba tisztán, miközben az udvar közepén egy darab 70cm-es drót volt az antenna.
Tegnapi nap bekötöttam, van egy gyári kör dipol vevő antennám, adó antennaként, és felcipeltem a szobámba emeleti, de a havernál már egyáltalán nem jött be a jel fura, készítettem egy botantennát is, aminek lefele 70cm körüli(kiszámolva 97Mhz re pontosan de a méretet nem tudom már, és felfelel is ugyan annyi melegérre kötve, a lefele függő meg az árnyékolásra de ezzel sem lett nagyobb a hatótáv.
Ez nagyon komoly !!! Gratulálok! - Egyébként én is így vagyok véle ,mert nem nagyon van időm mostanság,tehát én is csak segíteni,motiválni akarom a fiatal generációt.No persze itt nincs vége a dolognak, mert akit a" mozdony füstje meg csapott......" .
A proceszálást mivel csinálod és a max deviation ? - Nekem van egy deviation limiterem ez végzi a 75 khz és a proceszáláshoz van egy Aphex Big butom, és egy kompresszor / limiter
Régebben az egyetemi rádiónál volt egy modulátor ami a koaxra "adott". A szomszédos boltban szóltak a stúdiósnak, ha nem működött mert, ők nem hallották az "adást" FM vevőn. Most ilyen nincs, web alapon megy, sajnos nem is hallgatja senki. Eltelt 15 év. Mi is féltünk szól e valaki, és ez a véletlen zavar elmélet lett az elfogadott eljárás. Azért azt tudni kell, hogy aki ebben az országban mérni képes, az hasonló helyen tanult szóval annyira nem kell félni tőlük, inkább az ismétlődő szándékos zavarás amire vadásznak.
A másik tapasztalatom a TSA5511 PLL alapra épített adó, de soha nem hangoltam ki a végfokot két ok miatt: Más tranyóm van csak, illetve idő hiány. Ettől függetlenül talán elkészül mostanában, és a beüzemeléséről beszámolok Januárban. lefényképezem és becsatolom az állapotot.
Úgy van ,ahogy mondod.Sokan azt hiszik,hogy rosszat akarok de nem ! Ha egy kicsit is gondolkodnának néhányan ,ezzel csak a jóra intek mindenkit,hogy ne gagyizanak.Ezzel csökken a zavarás veszélye. - A hobby t is lehet profi mődon művelni,nem csak ekecselve és azt valahogy meg kell tanulni innen ,onnan,fórumok stb.Mi ebben a rossz?! - Igen a hatóság ,csak ara megy,ha zavaró dolgokat művelsz.A másik fele meg hogy ne politizálj ellenségesen,mert véleményed az van lenie is kell mindenkinek.Hogy mi,azt ki ki maga dönti el. Tehát én rádiózom és meg osztom a tapasztalataimat másokkal szivesen.
Nem értem ezt mire mondtad,...talán az egyet értésre... ? ? ?
Jaaa ,már értem. Nálam ez alap,mindenkinek ezen nyavajgok.Mert ezzel lehet elkerülni az összes gondokat ,problémákat nem beszélve a siker élmény nem marad el semmilyen téren. - Milyen antennával próbáltad a rendszert?
Na elöbbi hozzászólásom szépen elszált.Helyben fel lett szerelve egy adó mely a Kecskeméti hálózathoz kapcsolódik. Ott voltam minden pontjánál, Bővebben: Link
(elvetemült emberek, többsége adót ők építik s karbantartják az országban)ők szerelték fel, az adó 500W és irányított antenna van fenn a víztornyon, az lcd kijelzőn megjelenik folyamatosan az SVR érték. Vissaztérve a comp/lim re szép a hangjuk természetesen a NAGY rádióknak de sokzsor túl vannak állítva, az én adom természetesen halkabb, és azért is rektem bele 5 ledes kivezérlés jelzőt hogy lássam, ha nem is hallom mennyire van tulvezérelve (füllel beállított érték alapján). Állítólag Kisőrösön mikor még volt a Fresh rádio az mpx jelet vonalas telefonon továbbították az adóhoz béreltek 2 szál drótot, és utánna ott a jelet 2db EQ-val hozták vissza egyenesbe. Antannám mint leírtam most utoljára egy gyári kör dipolt kötöttam be, de nem tetszett. Régebben építettem én is a Pira.cz oldalrol adót, elég stabil volt.
Ezt építettem meg elsőre ment is:Bővebben: Link
Meg ezt a limittert, elég lassan szabályoz, meg az a baj, ez tol is rá nem csak vissza vesz fura volt a zene, jelenleg kikötött egy fényorgona meghajtásában. Bővebben: Link Ez meg az antenna, mely eredetileg vevő de pont adónak is jó: Bővebben: Link
Nos, már látszanak a hiányosságaid. Kértem, adatokat, hogy lássuk, mit és milyet alkottál. Eddíg csak mellébeszéltél. Látszik a "CD minőség" kifejezésből, de nem részletezted, hogy mit is jelent, valamint a csodanevű antenna 1:1 SWR -jéről, ami nem létezik, ha ilyet mértél volna, akkor hibás a műszered. Egy adónál fontos paraméter a löket, a löketkorlátozás, az elfoglalt sávszélesség, a jel/zaj viszony, a torzítás, stb, Szóval jó sok paraméter van, ami egy adó minőségét jellemzi. Ha nincs az adódban példának okáért löket korlátozó elem (limiter) akkor már nem állíthatod, hogy senkit nem zavar. De mondhatnám a sávkorlátozást is, aminek a hiánya interferenciás zavarok tömkelegét termeli. De a képeiden semmi tisztességes fokozatonkénti árnyékolást sem láttam.
A képeden nem teljes terjedelmében látható antennának a nyeresége úgy 1,5 - 3,5 dB körül lehet ránézésre, de azt sem mérted, csak betoltad, hogy 6,3 dB a nyeresége, ami biztosan nem annyi, sőt mintha hangoló elemet is látnék, ami plusz veszteséget hoz. Az ilyen tapasztalatokat minek megosztani, hogy másokat is bevigyél az erdőbe, hangzatos elnevezésekkel, meg számokkal dobálózva. Ha már mindenáron adó építésével szeretnél foglalkozni, tessék megtanulni a hozzá tartozó elméleti részt is, és az fejlesztés alatt álló adót műterhelésre járatva addíg alakítgatni, míg alkalmas nem lesz az antennára kapcsolásra.
Ezt nem gondolod komolyan. Alapszabály: egy jó adóantenna egyben jó vevőantenna is, de egy vevőantenna egyáltalán nem biztos, hogy jó adóantenna is.
A linkeden látható antenna egy járműre (lakókocsira, buszra, lakóbuszra, hajóra) szerelhető vevőantenna, ami erre a célra éppen megfelel, de adóantennának biztosan nem. Az adóantennával szemben két fontos követelmény támasztódik, egyrészt a talpponti impedanciája a lehető legjobban illeszkedjen a tápvonal impedanciájához, másrészt a mechanikai méretei illeszkedjenek a lesugározni kívánt frekvencia hullámhosszához. Ha minkét feltétel teljesül, akkor a legoptimálisabb egy antenna adás céljára. A linken szerepló antenna egyik feltételt sem teljesíti, mert a hajlított dipól talpponti impedanciáját hangolni nem lehet (ezért csak vevőantennának alkalmas), másrészt a körkörösre hajlítás a kialakuló hullámfrontot az egymásra hatások miatt kezelhetetlenné teszi.
Értem.Még tanulnom kell,hisz nem a szak irányu kepésítésem. Nos a löket hossz ,arra minden fórumon vérre menő harcot folytatok 75 Khz löket ,elő kiemelés ,processzálás ,antenna,LPF ,kimeneti szűrő ,koax .Biztos érted miről beszélek.Nekem van egy gyári löket hsosz limiterem pic limiterrel egybe,kapcsolható és ezen felül van a kompresso/limiter +hogy a hang is jobb legyen egy Aphex Big Butom . Hogy a mikrofon is jól szóljon Csöves előfok kompreszorral + pic limiterrel és condi mic Audio technika.De van egy american display is,hogy a kivezérlést tudjam figyelemmel kisérni optimálisan( Kb 100 leed). - A szak tudásom hiányos de ez nekem a hobbym ,Ja .és ne a szavak hátamögött keresgélj,hanem a jó szándék mögött.Kösz.
Az antennát láttad e a fotón? Az van,de csináltam is sokat nagyon jó eredményekkel.Az SWR mérőm egy REVEX,elég jó ,50 ohm be/ki.Az antenna 50 ohm,Koax RG 238 Belden.
Jó,hogy 1:1 s SWR t gyakorlatban nem lehet ,de rezonanciára optimálisan lehet. -felteszem még egyszer.Amit irnak rólla én csak arra tudok alapban hivatkozni,de le is ellenőriztem,és tényleg tökre ki lehet hangolni.
Az elfoglalt sávszélesség függ a maximális (csúcs) lökettől, és a maximális átvitt frekvenciától. Ezért van szükség a moduláló frekvencia korlátozására szűrővel, (tekintettel a preemfázis magas kiemelésére), valamint a csúcslöket korlátozására (nagy amplitúdójú mély hangok). Ezek alapvetően zavarokat okoznak (túlmodulálás) amelyek felborítják a hálózat tervezés egyensúlyát, és végül is nemzetközi zavarbejelentéshez, tiltakozáshoz vezettek.
(azt is tudni illik, hogy egy adó az ellátott területénél kb. négyszer akkora területen mint zavar szerepel) És ez csak egy egyébként jól beállított, a műszaki előírásoknak megfelelő adóberendezés helytelen használatából eredő probléma. Az FM adó rádiófrekvenciás fokozatai C osztályban (távíró üzemben) működnek, ezért a belső és külső interferenciák sokaságával kell számolni, és ez ellen megfelelő árnyékolással, szűrőzéssel kell védekezni.
Ennek az antennának ahhoz hogy 6 dB körüli nyeresége legyen, kollineáris antennának kellene lennie. Ez pedig láthatóan nem az. A méretének, és kivitelének megfelelően egy 5/8 lambdás antenna lehet, melynek nyeresége kb. 3,5 dBi körül van. A prospektusban írtak ellenére, igaz nem írták mihez képest.
Az állóhullám arányt is elnézted, mert a prospektusban VSWR -nek 1,1:1 van írva, ami nem egyenlő 1:1 -el, és a 6,35 MHz -es sávszélesség sávközepére nézve, a sávszéleken 2:1 állóhullámaránnyal. Ez azt jelenti, hogy az antenna elég keskeny sávú, és a tényleges adófrekvenciára le kell hangolni.
Ez kollienár és nem 5/8 os hanem 7/8 os.Én kértem,hogy 96.4 re hangolják.Igen ez elég keskeny sávú,ép ezért jó + - 2 Mhz és a nyeresége is ezért is nagy.Gamma illesztésű.
Igen ez igy igaz. Nekem minden modulban ott van egy 15 Khz low pass filter ,ami 15 khz nál (nagy meredekséggel levágja a jeleket).Ezt mindig is szajkózom a fórumokon mert ez nagyon lényeges.Az 50/75 (országtól fűggően) mikro sec es elő kiemelésnek is nagy jelentősége van. - Én mindig is hangsúlyozom,hogy egy adó rendszert a legjobb az antenna felől kezdeni fel épiteni.Mert amilyen az antenna rendszered jósága(ide tartozik a magassága is) olyan .és anyira lesz hatásos a rendszered. - A másik a modulációs mélység . Erről egy külön áramkörnek kell gondoskodnia (deviation limiter).Ekkor itt jönnek a -proceszállási dolgok,hogy optimálisra hozd a hanfrekis tartományt,egyforma erősnek hald az adást.Nekem van gyári ORBAN OPTIMOD 820 is.Ez egy öreg cucc csak nincs nálam jelenleg. Azért olvasgattam ám utána sokat és meg szenvedtem a tudásért mert mind ezt nem anyanyelven tanultam,hanem angolul .Ez sokkal nehezebb volt mert soha nem hallott szavakat ,kifejezéseket kellett magamévá tennem és ez nagyon nehéz volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |