Fórum témák
» Több friss téma |
Az nem baj ha kezdő vagy, senki sem született elektronikai zseninek.
A lényeg hogy mielőtt nekiállsz valamit megépiteni, meglegyen a megfelelő szaktudásod, és eszközeid a megépitendő dologhoz. A szkóp óra látványos project, de vannak buktatói. Mikrovezérlős az összes, ami a neten fellelhető, vagy PIC, vagy Atmel mikrokontroller a lelkük. Természetesen kell hozzájuk programozó, anélkül nem megy. A ma beszerezhető CRT-k nagy része alkalmas a célra, de azt tanácsolom, használj alacsony anódfeszültségű tipust. Állj neki bátran, ha kitartó vagy és türelmes,jó lesz a végeredmény.
Akkor aszt javaslod burkoltan hogy építsek egy PIC égetőt?
Nagyon szívesen amúgyis érdekel a dolog! Meiket ajánlanád? De ha kész leszek akkorsem tudok tovább haladni mert kell az első beüzemeléshez egy égetett PIC.Vagy rosszul gondolom? Jah csak laptopom van amin nincs csak usb port!
Melegen ajánlom a Szilva féle PICKIT2 klónt. Később is nagyon jól jön majd!
A vicsys által javasolt programozó megfelel a céljaidra, de
ha nincs kedved ezzel pepecselni, egy gyári pickit-2-est is beszerezhetsz, ez nem drága, és előbb-utóbb fogod még használni mikrovezérlős dolgokhoz.(ez,és az utánépitett is USB-portos) A pic-be a progi betöltése nem nagy dolog, ha gondolod, Neked is elküldöm a szkóp óra hex. file-ját. Bátran állj neki a dolognak, csak a kezdet nehéz, utána minden adja magát. Egyedül a nagyfeszültségű táppal legyél óvatos, az érintésvédelmi, és biztonságtechnikai dolgokra ügyelj. Ha teheted, használj plexi, vagy műanyag dobozt hozzá.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy szóp órát és lenne pár kérdésem. Érdemes-e 256x256-osra tervezni a felbontást(nem csak óra lenne, hanem játszani is lehetne rajt), egy szkóp meg tudja-e jeleníteni ilyen pontossággal? Egy képpontot mennyi ideig kell megjeleníteni, hogy "beégjen", de nem legyen nagyon erős?(~kell-e 1MHz-nél gyrosabb DAC?) A segítséget előre is köszönöm!
Először juss el addig hogy összehozod magát az órát.
Az sem egyszerű, de kis kitartással megoldható. Utána ha még van energiád ,jöhet a fantasztikus ötleted
Akkor picit másképp kérdezem: szerinted melyik DAC a megfelelő?
MAX5102B, ez szerintem jó.
Köszi!
Meg tudod mondani, hogy mi a különbség az INL+-LSB 1 ill 2 között?
Ymeecsi vagyok és láttam valahol a neten egy oszcilloszkóp katódsugárcsőből működő órát. Ha valakinek van rajza megköszönném. Egyébként a csövem
DG7-126 a bekötését ismerem, csak az X Y eltérítőkre hogy lehetne vezérelni egy órát azt nem. Minden segítséget ötletet ki értékelek. És meg köszönöm.
Ha ezt a fórumtémát végigolvastad volna, megtalálod ezt a linket, de megadom mégegyszer:
http://webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm Ezekivül a neten rengeteg hasonló project fut, a keresőbe a "Scope clock"beirása után tudsz válogatni.
Volt pár üres órám, összedobtam az eltérítést próbapanelen.Nem lett jó, még ki kell kísérletezni pár
alkatrészértéket. A mellékelt kis video mutatja hol tartok eddig. A minősége nem túl kiváló, de a lényeg látszik. A cső Valvo DH7-78, az eltérítést BUX87-tel építettem meg.
Hello!
Tudna valaki segíteni abban hogy ezt a kapcsolást hogy lehet megvalósítani ezzel a csővel? Mert a kapcsolási rajzon, nem igazán van rajta a lábak jelölése, valaki tudna valami magyarázatot adni abban hogy a csövemet hova kössem a rajzon? Előre is köszi! A feszültségek tudom nem mind egyezik azt majd módosítom.
Ez alapján menni fog?
Szia!
Néztem az előző hozzászólásodban a videót, jól néz ki! Sikerült azóta tökéletesíteni az eltérítést?
Sajnos nincs sok időm elektronikázni, de ha van pár percem, erre mindig szánok időt.
Itt megnézhető meddig jutottam: https://picasaweb.google.com/102787959191787346400/ScopeClock#
A PIC-ben saját progi ketyeg?
Nem. Egy rádióamatőr srác,OZ2CPU (Thomas Scherrer)
irta a sw-t.
Nembaj, így is szép kis projekt!
Ömm igen de az én csövemnek, két A2 es lába van, A2a és A2b azokat kössem össze? Akkor a rajzon jobbról balra haladva igy jönnek hogy Fűtés -fűtés, Aztán Katód, grid1(rács), az én csövemen az az A2?
A1 ,aztán megint az A2? csak nekem külön ki van vezetve és akkor össze kellene kötnöm? Aztán a horizontális, és a függőleges eltérítés, és aztán mi az utolsó a rajzomon??
Sziasztok!
Találtam egy érdekes design-t a neten, ezt szeretném megépiteni. Viszont ha jól tévedek hibás a rajz a DAC kimeneti oldalán: Az OUT A és OUT B fel van cserélve a REF A és REF B lábakkal. Mit szóltok hozzá?
Nagyjából összeraktam az előző hozzászólásomban szereplő áramkört, de a digitális rész nem akar működni.
A "Luki" által emlitett OZ2CPU design működik, de Én is az eltéritésen hasaltam el. Valószinűleg a két design-ból lesz összegyúrva valami hibrid megoldás.
Egy kis debug után működik a digitális áramkör is, szkópon már látható az eredmény.
Hétvégén összeépités a táp,és eltéritőpanellel, utána beszámolok az eredményekről. Kár hogy kevés embert érdekel a dolog, itt az oldalon.
A rajzon a DAC jól van bekötve, tud működni ebben az ún. voltage ref. üzemmódban (is).
A hiba a hiányzó kondik a 20 Mhz-es kvarcról.(2x22..33pF mindkét lábról a föld felé.) Ha ezek nincsenek beépitve, nem rezonál a kvarc, a pic nem tud elindulni.
Szia !
Konkrétan ebben az áramkörben egyáltalán nem indul el. Persze ezek a dolgok csak megépités után derülnek ki. Mindegy,lényeg hogy most működik, lehet továbblépni az építéssel.
Szert tettem egy HP1332A Display-re, úgy döntöttem ez lesz a végleges megjelenítő egység.
Szépen megy rajt az óra, jó fényerő, jó fókusz...
Gratulálok! Nagyon tettszik! Sajnos az enyém nem készült el, de ami késik az nem múlik!
[off]Biztos van több ember, akiket érdekel a téma és figyeli a topikot (köztük én is). Én is szeretnék építeni egy ilyen órát (ami még esetleg más információkat is megjelenít), csak az egyéb futó projektek és a kevés szabadidő miatt várat magára. Programozgatok PIC-et, szereztem be egy szkópcsövet (van két oszcilloszkópom is), nagyfesz tápom is van, csak soksok szabadidőre lenne szükség...[off]
|
Bejelentkezés
Hirdetés |