Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
a 100mV ref feszultseg merheto?
Illetve a batap megfelelo terhelhetosegu-e? En is jartam ugy hogy 1V hianyzott es a kijelzes fuggvenyeben hullamzott a kijelzes. A 7805-nek nem volt eleg tartaleka.
Utóbbi volt a nyerő. Kevés volt a betáp. Mostmár működik a dolog köszönöm a segítséget.
Idézet: „Ezen kívül megpróbáltuk az Rx-en folyó "alapáramot" csökkenteni, hogy az ezen való árammérés hibája lényegesen kisebb legyen.” Erről lehetne bővebb információt kapni? Vagy majd csak akkor, ha már végleges lesz?
Elvileg lehetséges egy "eltolt nullpontos" árammérőt kialakítani? (hogy "üresjáratban (pl.) 0.000 mutasson)
Ez a jelenség nálam is fenn áll (0.008A ról indul), és már én is gondolkoztam ennek a kiküszöböléséről, de sajna ez már meghaladja az én tudásomat. Ez a megoldás azért is lehetne jó megoldás, mert így utólag bármilyen kialakítású tápegységhez lehetne illeszteni. Nem mindenkinek mutat egyforma induló értéket az árammérője, főleg alacsony range osztásnál.
Sziasztok!
5 db. MJ15003G-t raktam 250x111x33 hűtőbordára (50V 6A a cél), hány fokra célszerű a hővédelmet állítani? Milyen kábeleket használtok a bekötéséhez, ami bírja a hőt? 0,75mm2 -es hangszóró kábelt használtam (ez volt kéznél), de attól félek, hogy átveszi a hőt a ráforrasztott MJ15003 tól és megolvad. Nem találtam infót, hogy hány fokig bírja a szigetelés.
6A DC-hez szerintem karcsú lesz az a 0.75mm2...
10A AC-hez kell minimum 1.5mm2, és DC-hez vastagabb kell.
Nem írtam teljesen pontosan.
Az 5db MJ15003G külön külön vannak összekötve a panellel 0,75-ös kábel felhasználásával. Tehát a 6A 5x0,75mm2-en oszlik meg. Ez szerintem elbírja a terhelést, csak nem tudom, hogy azt a hőt ami a tranzisztortól kap elbírja -e a szigetelése.
Ha értelmes szintre korlátozod a tranzisztorok hőmérsékletét, akkor elbírja azt is. Ezt már csak azért is érdemes, mert a hőmérséklet emelkedésével általában a teljesítőképességük csökkenni szokott.
Természetesen be lehet menni a kábelboltba, és venni szilikongumival szigetelt vezetéket, annak a 150 fok sem kottyan meg.
Nagyjából kész az anyag, de feltételezve, hogy lesz aki el is olvassa, ezért kértem proli007-től véleményezést.
Semmi bonyolult nincs a dologban, éppen ezért szép. Az ötlet Pioneer érdeme. A minket zavaró áram túlnyomó része a zéner árama és a LED-en folyó áram. Ezeket áttesszük a sönt elé (megtehetjük, mert nem befolyásolják a stabilitást), így nagyjából a hiba 95% át megoldottuk, és kb. 1mA-re csökken az "alapáram". Szerintem ez rendkívül jó érték.
Minek. Már ott van a pdf-ben. Csak vasalni kell.
Valószínűleg max. 1-2 nap. Készen van, de megkértem Proli007-et, nézze meg sikerült-e a javaslatait hitelesen beépítenem.
Pioneer által tervezett, sokszor módosított, v2.7.2 verziószámmal elhíresült kapcsoláshoz, írtam egy kis segédletet.
Ebben a kimeneti határértékek beállításához szükséges számítások mellett, a söntön folyó parazita áram csökkentésére is van egy javaslat (ennek adtam egy v2.7.3-as verziót). Javaslom átolvasni (nem hosszú), mert választ találhatunk a beállítással kapcsolatos kérdéseink nagy részére. Köszönnünk kell Pioneer tervező munkáját, és külön tisztelet illeti Proli007 szakértői tevékenységét. Köszönjük.
Mi pedig (gondolom, a többiek nevében is írhatom) a hasznos segédletet köszönjük.
Egy nagyobb panelen szeretném megépíteni, amin más is helyet kapna... Vicces lenne ezt rávasalni, a többit meg mellé fotózni
Akkor megosztanád velünk, ha szépen megkérlek?
[OFF] Erre én is gondoltam, de eredeti terveket nem fogunk sosem kapni. Részben megértem, részben nem.
A P3-as trimmer poti biztos, hogy 50k-s?
Alkotó leírásában megtalálhatod, hogy miért annyi
Sziasztok
Látom több fajta labortáp verzió pörög a fórumban, de Freddy tápján kívül egyiknél sem látom a 4 vezetékes mérési módot. ~4éve ezt a kapcsolást építettem és rögtön feltünt ennek hiánya. Másnál nem merül fel ennek igénye? Miért is érdekes? Az áramkörök jobb esetben a nyákon lévő kimeneti forrpontokról veszik le feszültséget, rosszabb esetben valahol az áramkörön belül. Utána viszont van még néhány alkatrész, pl. nyáklapon ellenállás, dobozban vezeték, stb amin feszültség esik a nagy kimenő áram miatt. Ha ugyanerről a potenciálról vesszük le a feszültséget, csalhat a szabályzás. Beállítunk 12V-t, megterheljük 3A-rel, a kijelző talán marad 12V-on, de a dobozunk kimeneti kapcsain bizony több száz mV-tal is kevesebb lehet. Régen nagyon zavart, így 4 vezetékesre lett alakítva. Kiváncsi volnék, hogy másnál is megvannak ezek a jelenségek?
Utánépítettem egy labortápot és nem sikerül felélesztenem, tudnátok e segíteni ebben nekem Zsoltmaster
Biztosan kapsz segítséget ha mondasz róla valamit. Egyáltalán melyik kapcsolást építetted meg?
Azért van egy kivétel, mert ez a táp tudja a 4 vezetékes táplálási módot. Nálam ez ki is van vezetve, de valójában a kipróbálást kivéve még sosem volt rá szükség.
Sokféle amatőr igény lehet, de ezek közül nagyon kevés az, aminél számít néhány 10mV-os feszültségesés. A tápoknál azért illik úgy megoldani a szabályozást, hogy a kimeneti csatlakozón még meg legyen a stabilitás. Ezután a csatlakozó vezeték marad csak kockázati tényezőnek. Igazából akkor lenne ennek jelentősége, ha a táptól sok méter távolságban kellene biztosítani a tényleges stabilitást, de újra mondom, ez ritkaság.
Van még több kivétel is mert mindegyik táp amely " lebegős " azok mind tudják ezt a funkciót még az is amit leközöltem csak egy kicsit oda kell figyelni hogy hova is van bekötve a figyelés. Ha nem elég figyelni az aljzatokon a feszt akkor jön az a megoldás amit Alkotó szépen be is rajzolt.
Köszönöm a reakciót.A PA elektronika oldalon található 0-40v ill 0-10a 4digites tápról van szó.Kérlek valaki segítsen,hogy kiderüljön hol hibáztam és tanulhassak belőle köszi.
Ugyanez van nekem is, én is megcsináltam 4 vezetékesre.
Több mint 3éve hibátlanul üzemel. (ha jól emlékszem tőled is kaptam pár infót ezzel kapcsolatban) |
Bejelentkezés
Hirdetés |