Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   281 / 563
(#) Phile80 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Ventillátor nélkül a nyári melegben kiváncsi lennék hány pálcát tudnál lolvasztani
A komolyabb képeket légcsatornával csinálják, ami úgy néz ki hogy két hűtőborda van összefordítva. Az alján a szekunder diódák a tetjén pegig az igbt-k vannak. Ez le van zárva és a levegő a csak a hűtők zászlója között áramlik, por nem jut az elektronikára.
(#) Temela válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Csak annyit vitatnék az elzárt elektronika iránt, hogy nem csak a levegő "szállítja" a fémport, hanem az elektrosztatikus feltőltődés és a nagy áramok segítségével gerjesztődött elektromágneses hullámok is. Jól illusztrálja hegesztés közben a földön lévő kábelek körüli szemcsék rendeződése.

-nem "tisztázattlan", hanem tisztátalan/piszkos körülményekre gondoltam - senki nem laborkörülmények között hegeszt közülünk (aszt hiszem), a hűtés pedig azért a többi alkatrésznek sem árt... gondolom sokszor más eszközökben is ezért lakkoznak vastagon a cégek, hogy a por által okozott káros elektromos vezetést kizárják vagy csökkentsék. :hide:

- igen, a tűző napon akár 50-60 fok is lehet valami + az üzemközbeni melegedés...
(tipikus példa: videoton autohangszóró a lada kalaptartón - öregebbek emlékzetek rá?)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Attól függ, mekkora hűtőbordákat használsz. Ha kicsit, akkor nyilván nem megy a dolog. De azért lehet ezt méretezni és akkor egy teljesen zárt doboz lesz a végeredmény.

( Pár éve csináltunk néhány berendezést ( 25 db-ot ) ami 31 V 120A-t tudott. Teljesen zárt dobozban van, nincs benne ventillátor és bő 60 fokos környezetben is működik. Alig nagyobb, mint itt egy Maci. Lehet ilyet csinálni, csak nagyon át kell gondolni. )

Nyilván lehet olyat is csinálni, szembefordított hűtőkkel, ventillátorral. Csak ott a baj, hogy az átlagfelhasználónak esetleg nem tűnik fel, hogy nem megy a ventillátor... akkor megsül, vagy jobb esetben lekapcsol a hővédelem. És mi az eredménye? A dolgozó azt mondja, hogy nem tud dolgozni, mert rossz a szerszáma... mert ugye a karbantartás mint olyan, nagyon kevés helyen létező dolog. Inkább megvárják, míg a hűtőborda is tele lesz szeméttel, aztán mindjárt lehet mondani, hogy rossz a szerszám...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Temela hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
A Videoton hangdobozokkal csak annyi volt a baj, hogy rosszul választották meg a műanyagot. Egyébként a méretéhez és árához képest egy jó választás volt.
(#) Phile80 válasza Temela hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Ahogy mondod, lakbevonatot kap a nyák és kész, az IGBT-k lábközeit meg kinyomják szilikonnal. Rengeteg, több mint 10 éves invertert láttam ami működik dupla ventillátorral. Volt olyan aminek a belsejében 2mm! vastagon volt az alumínium por és működött hiba nélkül. Nem kell ezt túlbonyolítani.
Hát ha az alaphőmérséklet 50-60 fok és 80 fokos a hőkapcsoló akkor egy pálcát sem bír ki lekapcsolás nélkül ha nincs ventillátor.
(#) Phile80 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Javítottam már olyan invertert, amiben 2db 3 kilós hűtőborda volt légcsatornás megoldással és azért hozták be, mert nem ment a ventillátor és 2 pálca után lekapcsolt. Ezzel szemben ventillátorral egész nap folyamatosan tudtak vele dolgozni. Ventillátor nélkül drasztikusan lecsökken a bekapcsolási idő, brutálisan túl kéne méretezni a készülék hűtését hogy passzív hűtéssel ipari felhasználású legyen. Ilyet még nem láttam eddig.
(#) kala1982a hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Tűző napon kékre festett gépnél nem fordult elő lekapcsolás, hővédelem nem reagált(csak nem beteg) Nagy ventilátor a hátoldalon, elöl meg egy kicsi, keresztül szív a nagy, befúj a kicsi, nincs vele gond, a hűtőbordák azok egy gyári 160A-as gép hűtőbordái voltak.A diódáké nagyobb, a főtrafó közbeesik, szóval megy a levegő rendesen. Ventilátor kell. Passzív hűtés manapság? Teljesítményért fizeted ezt is.Inverteres gépek mindig a "minél kisebb, meg vállra akasztott megoldással születtek". Biztosan lehet full hűtőbordás gépet is építeni, de akkor már az egész a lényegét fogja veszíteni.

A betáp mérést és az utánna lévő szabályozást meg PIC vagy AVR. De ezzel bonyolítva lenne az egész sok mindenkinek, elveszítené a gép az "egyszerűségét". (nem értem egyes részeit, de utánépítettem és működik, ha majd lesz időm egyszer akkor belevetem magam ebbe a témába is mélyen)
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Gondolom nem véletlenül nem láttál még ilyet. A hatalmas borda az árát és a súlyát is növelné rendesen a készüléknek. Pont ezért szeretjük a ventillátort, mert így mindkettő csökkenthető, a hőelvezetés pedig jobb mint egy nagy borda esetén.

Nyákot pedig sokkal sokkal jobb és egyszerűbb alkatrészoldalról tervezni, nekem meg sem fordult a fejemben az ellenkezője. Miért? Azért mert így egy az egyben a rajz alapján lehet tervezni (akár magát a kapcsolási rajzot a nyákra lehet vinni pillanatok alatt), anélkül hogy bármit a feje tetejére kellene állítani, vagy "tükörben" kellene gondolkodni. Leteszem az alkatrészeket és összekötöm. Ezzel kész az ültetés és a fóliarajz is egyben és rögtön átlátható. Ezt már anno a suliban is így csináltuk, csak akkor még forgatni kellet hozzá a papírt mert még számítógép sem volt.
(#) hammer14 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Szia

Két lehetőség van vagy megy a szemétbe a cucc vagy haver rászán 5 ezret és esély lesz arra hogy működni fog.

Smd részbe nem gondoltam belenyúlni pont ezért írtam, hogy ha azt megtudnom nézni és az okés akkor meg lesz rendelve a hiányzó igb-és opto csatoló. Sőt ismerős is van aki ugyan a javítását nem válalja de szkópja van.

Mondok egy példát automata-mosógép vezérlő. új ára 14500-let volna. mielőtt szüleim megrendelték volna elkértem hagy nézzem már meg. 2db teljesítmény ellenállás szakadásba volt ami a motor vezérlő relét húzza be,ezért a mosás sem indult el....

Ha nem nyúlók a kütyühöz 100% hogy nem is lesz jó ennyi a lényeg.
(#) Temela válasza hammer14 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Helló!
-bocsánat, hog közbe szólók, de pl a mosógép vezérlő javítással szerintem szerencséd volt, mert hogy azis mikrokontrolleres és sokszor az vagy a program a bűnös- véleményem szerint.
(#) ati790731 hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Üdv mindenkinek! Remélem nem haragszik meg rám senki, hogy itt kérek segítséget és nem az AWI-s fórumban, de úgy látom itt nagyobb a mozgás! Neki láttam egy a neten " tig welder project 180A home built" néven megtalálható gép építésének! Még az elején vagyok, a táp és a frekvencia mérőjét a kapcs rajzok alapján már meg terveztem, alkatrész lista stb is meg van. a probléma akkor jelentkezett mikor a vezérlést akartam meg tervezni: a "TIG WELDER CONTROLLER" nevű rajz közepén ami eddig elkerülte a figyelmemet U18A-as számmal található egy 74hct14-es IC aminek csak az 1-2-es lába van használva viszont a tápegység rajzon nincs feltüntetve a többivel együtt, a kérdés az, hogy elég neki a 7-14-es lábra tápot adni szerintetek, vagy hiányzik még valami??? A másik gond a két CD4017. ezek két db hét szegmenses kijelzőt hajtanak, meg köszönném ha valaki csinálna egy kézzel rajzolt skiccet , hogy kell bekötni őket! segítségeteket előre is köszönöm!!
(#) Temela válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Szia!
Na végre valaki ráharapott!

A cd4017 nem kijelzőt hajt, hanem az számláló ic és két forgótárcsás kapcsolóhoz van kötve (freki állítás címén)
, mert az u18-ból csak egy kaput használt fel, szerintem a táp értelemszerűen az ic bekötése szerint(amúgy ebből az ic-ből több is van)

- érdekel majd, hogy haladsz vele...
- én is erőssen gondolkodtam, gondolkodom a megépítésén némi módosítással ( pl. buzz box /hegesztőtrafó/ és az egyenirányítást MACI-val kiváltva, a gyújtásra is van ötletem.
Itt a fórumon firtattam már, de nem mozdult rá szinte senki (soknak találták az alkatrészeket, de szerintem csak nem megfelelő/áttekinthető formában van rajzolva) a neten több helyen dicsérték. A szerző is válaszolt nekem, de szegénykém nem ér rá és szerinte többen sikerrel építeték meg. A pCB beültetési rajz miatt kerestem meg, de arról hallgatott, - így hát érdeklődéssel figyelném munkásságodat, ha nem zavar.

Igaz nem inverteres hegesztő trafó ( a MACI-val keresztezve azzá válna!), de csak a vezérlésben tér el meg nem önálló gép(BUZZ BOX), a végfok az inverteres gépekben is előfordul e formában, teljes hidas.
(#) ati790731 válasza Temela hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Szia! köszi a választ! A helyzet az, hogy bele került pár hónapba amíg el hitettem magammal, hogy képes vagyok megépíteni, pontosan azért mert a kapcsolási rajz eléggé fel van robbantva! Én csak annyi infóval rendelkezem róla amit a szerző 2011 szept 25 -én tett fel a netre. Mivel a pcb-s tervnek nincs meg a beültetési oldala úgy gondoltam tervezek egy másik nyákot hozzá. A 40-50 kilós trafó helyett én is mindenképpen a macit gondoltam megházasítani vele. Ha neked sikerült valami plusz infóra szert tenni azt meg köszönném! Current sensor-t kerestem hozzá a neten, úgy néz ki itthon is be szerezhető a Honeywellnél hasonló kb 5000-ért. Ezen a kütyün át kell vezetni a hegesztő kábelt ha jól tudom, de a képeken jól látható, hogy piros színű kb 1mm-es vezetékből van pár menet rá tekerve, azt viszont nem tudom hova kell kötni. Érdeklődésed megtisztelő számomra mert a hozzászólásaidból az tűnik ki nekem, hogy kettőnk közül te rendelkezel a nagyobb tudással.
(#) Temela válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Az áram érzékelőt anno én is vizslattam. Jó lenne a belső rajza, mert az a sanda gyanúm, hogy semmi speckó nincs benne és a MACI rajzában szereplő módón előállítható, de bizotosan valami jelszint illesztő (dióda+ tranyó) lehet benne, más különben nem kéne neki tápfesz.
Én sem rendelkezem valami nagy tudással, de az érdeklődés...
Az árakról annyit, hogy ezen a fórumon nagy törekvés a házikivitel és az olcsóság iránt. Érdemes átbogarásznod a fórumot, sok érdekességgel találkozhatsz. -,ha nem nulláról indulsz, akkor jó esélyed van a megépítésre és a sikerre! Segítőkészséget tapasztaltam a fórumon.
A szezor bekötés weldertop balalsó sarok..., ha tudok szívesen segítek!
(#) ati790731 válasza Temela hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
A segítségre biztosan szükség lesz, és azt előre is köszönöm! A szenzor bekötését, én is megtaláltam, csak nem értem miért kell rá a pár menet "piros" vezeték ami a fényképen látható a teljes cikk elején. Ha készen lesznek a nyákrajzok, majd felrakom őket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
A 74hct14-ben 6 db schmitt trigger van. A nem használt bemeneteket kösd vagy a 7-es, vagy a 14-es lábra, különben gerjedhet at ic.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Temela hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Van benne speckó, ez egy HALL elemes érzékelő. Nem igazán lenne érdemes barkácsolni ilyet. A LEM is gyártja, talán olcsóbb.
(#) ati790731 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Köszi meg fogadom a tanácsot, jó ezt tudni!!!
(#) ati790731 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Szia! Utána néztem a LEM-nél: kb 22,0 dollar, és nem találtam hozzá magyar kontaktot, bár ettől függetlenül lehet, hogy van, kb egy az ára a másikkal. Annyi a honeywelles cucc mellet szól, hogy az van az eredetiben, és van hozzá egy pesti számom, bár még nem érdeklődtem, hogy tényleg van -e nekik.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Itt is van biztosan, de mi a Konteltől szoktunk nagyjából mindent vásárolni. Ajánlatot kell kérni tőlük. Ami nincs raktáron, azt beszerzik másik cégtől.

http://www.orszaczky.hu/indel.html
(#) ati790731 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Köszi! Felveszem velük a kapcsolatot, ha eljutok odáig!
(#) zbartalos hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Sziasztok. Sajna időhiány miatt lassan készülget a maci-m, de alakul. Az a kérdésem lenne, hogy PS2502-1 helyett használhatok benne PC817-est? Segítséget előre is köszönöm.
Üdv.: Zoli
(#) erdgab válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Idézet:
„PS2502-1 helyett használhatok benne PC817-est?”

Igen,semmi akadálya,de a bekötést ellenőrizzed.
(#) zbartalos válasza erdgab hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ. Igen ellenőriztem ugyanaz a kettő csak a 2502 CE-max feszültsége 18V-al nagyobb mint a PC817-é. Még1x Köszi.
Üdv.: Zoli
(#) McGyver hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Sziasztok !
Probléma adódott az Electrosta-inverteremmel ( WeldArc 1100 ). IGBT-k és a BYT08 elégett +a vezérlő IC is és kifújta az ív mindkét ELKO-t is, a többi látszólag nem kapott. IGBT-t a RET-nél kaptam, de BYT08 nincs sehol, az mással lehet helyettesíteni, vagy esetleg betehetek BYT10-12-t is ?
Amúgy kíváncsi lennék mi okozhatta ( talán hűtési hiba ? ) mert üresjárásban égett le...
(#) mpisti válasza McGyver hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Az inverteres hegesztők legnagyobb részének (a PWM szabályozásúaknak)üresjárásban a legnagyobb a kitöltési tényezője,tehát egyáltalán nem ritka a meghibásodás üresjárásban, ha valamiért elmászik a kitöltés. Mindkét dióda adatlapját töltsd le, és annak alapján el tudod dönteni hogy helyettesíthető e az adott típussal. Nem csak az áram és a feszültség, hanem a veszteség és a gyorsaság is számít. Az minden esetre érdekes momentum, hogy a kondik elszálltak.
(#) McGyver válasza mpisti hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Szia mpisti !
Az elko-k igazándiból az IGBT-k ből "kinéző" ív által lukadtak ki... én is csak néztem, amikor a károkat felmértem
A RET-nél találtam helyettesítőt a BYT08-ra, elvileg csak a fesz-tűrése nagyobb, a többi ( gyorsaság ) ugyanaz.
A típusa: STTH 812D 1200 V 8 A TO-220AC Tr=50ns
(#) Ge Lee válasza McGyver hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Az STTH-t csak ajánlani tudom, nagyon jók.
(#) depi52 hozzászólása Máj 26, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy hegesztőt házilag csak tanácstalan vagyok milyet építsek mert gondolkodtam "hagyományos" trafós stílusban csak nincs akkora trafóm sem réz drótom ezért nem hiszem hogy olcsón megtudom valósítani, vagy gondolkodok még egy tirisztoros hegesztőn de azzal kapcsolatban nem tudok sok mindent.
Szerintetek melyik egyszerűbb, olcsóbb,jobb, tirisztorosnál mekkora hűtés kell ?
Előre köszönöm válaszotok.
(#) erdgab válasza depi52 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Milyen tirisztoros hegesztőre gondolsz?
Következő: »»   281 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem