Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   282 / 563
(#) Tubi56 válasza depi52 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
A tirisztoroshoz ugyan úgy kell a böhöm nagy trafó!
Itt inverteres hegesztő gépeket építünk. Gondolkodj ebben, ha van némi tapasztalatod az elektronkában.
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Nem kell a nagy trafó,építhet tirisztorokkal is inverteres hegesztőt hasonló elven mint amiket itt építünk,és olyat is amire Te gondoltál,ezért kérdeztem milyet szeretne.itt található,vannak képek is,sajna,nem magyar az oldal.
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Jól van, de én tegnap fröccsöztem!
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Helló Mindenkinek
Még mindíg a segédtápon vacillálok a macival kapcsolatban.A venti nem 12 voltról megy mivel egy mikró ventit építettem be.Szóval csak a vezérlésnek kéne a 12 volt.Van egy trafóm ami üresjáratban 15 volt váltót ad le.Ez kb 30-40 va-es,szóval enyhén túlméretezett.Meg most sikerült szert tennem egy dvd tápra amiről viszont semmi infóm nincs.A 12 volt feszt le tudom venni róla,mert feliratozva van a csatija.Viszont nem tudom mennyire tűri a bemeneti fesz változását.A kimenetet ki tudom mérni.Ha jól sejtem nekem legalább 13 volt kell a fesz stab ic miatt ami a vezérlésen van.A kimenő áramot is letesztelném.A 12 voltos részre rákötök egy 12 volt 10 wattos izzót.Ez szűk 1 amper.Ha ezt bírja különösebb melegedés nélkül akkor evvel a résszel nem lesz gond szerintem.A bemeneti fesz változással vagyok bajban.A 220-ból ellenálással tudok mondjuk 180 voltot csinálni?Ezen a tápon nics feltüntetve,hogy menne lényegesen alacsonyabb feszről is.Ezt a részt viszont nem bíznám a véletlenre.Amúgy se egy mai darab ez a táp.Felirata szerint 2005-ben gyártották.Szóval összegezve arra lennék kíváncsi ki melyik tápot részesíti előnyben és miért,valamint arra hogyan tudnám az én rezgőmet letesztelni.
(#) depi52 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Hát őszintén meg mondva nekem mindegy is lenne milyen lesz végül csak jó legyen és működjön na meg ne legyen drága, mert vizsga munkára kellesz majd nekem, valami egyszerű de nagyszerű darab kellene nekem.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Az a 30-40W trafó 3x-4x túl méretes.A 7812-nek legalább +3 volt kell ahhoz,hogy stabilan tartsa a 12V a kimenetén.Most,hogy a ventilátor nem a segédtápról megy,elég lenne oda egy 5-600mA táp is.
(#) erdgab válasza depi52 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Hát,nem tudom ezek a feltételek hogyan fognak teljesülni,bár minden relatív,csak kérdés,mihez hasonlítjuk.Sajnos egyszerű,olcsó és jól működő hegesztő nincs,de utalnék az előző mondatom végére.
(#) depi52 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Hmm. Na akkor ajánlj Te valamit
(#) erdgab válasza depi52 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Nem teszem,nem ismerem a képességeidet,mondom ezt anélkül,hogy bármit is feltételeznék.Magadnak kell eldönteni,hogy mire szánod el magad,egy ilyen gép megépítése nagy odaadást követel.
(#) granpa válasza depi52 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Ez most nagyon leegyszerűsödött hirtelen. Mik a követelmények (vizsga-munkánál szoktak lenni)? Ha nincs tényleg semmi extra, akkor szerezz két mikro-trafót (hulladék-telep), és alakítsd hegesztővé. Ez is néhány ezer Ft-ba fog kerülni (ha jó is a rajt levő huzal, nem elegendő a hegesztőhöz). Mennyi időd van rá (mikorra kell)?
(#) depi52 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Elszánt vagyok mert mégis vizsga munkára kell addig van még egy évem szóval időm van de szeretném a nyáron el kezdeni már építeni múltéven már összedobtam egy 2x100 W- os TDA7294-es erősítőt, nem tudom hogy egy hegesztő megépítése mennyivel lenne nehezebb.
Pár kérdésem még lenne meg saccolva mennyibe fáj egy ilyen megépítése, és mennyire strapa bíró, mennyi idő alatt lehet összehozni ha már alkatrészek megvannak stb. ??
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Tudom hogy hatalmas,De ez volt itthon.Most ahogy számolgattam ha a hálózati fesz leesik 200 voltra akkor van 17.5 volt kb a stabon.Ez számomra kielégítőnek tűnik.Azért még kerülök egyet a rezgővel is.Ezeknél lehet variálni a feszt,vagy csak a gnd-hez lehet kötni.Arra gondolok hogy van a gnd + - 12 volt +5volt.Ha a -12 és a +5 közé kötök valamit akkor ott 17 volt lesz,vagy semmi vagy füst?Én eszem szerint semmi de azért kérdezek.Mondjuk evvel a bekötéssel érdekes lenne testelni a gnd-t is.Mert ugye jól tudom,hogy a segédtáp negatívját rá kell kötni a gép házára a földeléssel?
(#) depi52 válasza granpa hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Hát valami jobb kéne nem ilyen "egyszerű" mert abba szeretnek kötektedni de az a túl extrázott sem kell és 1 évem még van rá kb de szeretném már a nyáron el kezdeni.
(#) berobbantam válasza depi52 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Helló
Én épp most vagyok a maci projektben.Anyagot kb 30000-re saccolom,de lehet kevesebb lesz.Nekem ez a plafon,de sokmindent hozott a húsvéti nyuszi,meg sokmindent bontottam is.Nekem eddig kb 2 hetem van rajta összesen de ez köszönhető annak is,hogy a hozzáértést lelkesedéssel pótoltam.Nyákot kézzel rajzolom ez pl 1 nap.A főtrafót 4 szer tekertem újra mire elégedett lettem a végeredménnyel.Szóval egy hét alatt én kényelmesen összeraknám ha most fognék neki.
üdv
(#) depi52 válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Köszi az információt hát nekem idővel nincs most gondom de a pénzel annál inkább és pontosan mi kell hozzá pár nyák meg egy böhöm trafó?
(#) granpa válasza depi52 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Szervusz!
Először is végig olvasni ezt, és a "kapcsoló üzemű tápegységek 230V-ra" topicokat (ha lehet kétszer). Szorgalmasan járni a lomtalanításokat a megfelelő alkatrészekért (elektronikus hulladék gyűjtő helyeket). A legkritikusabb alkatrészek (FET, IGBT, gyors diódák, vezérlő IC-k /bár ezek kapcs.ü.tápokban fellelhetők/) némi tájékozódás után (gyártók honlapjai!), "sample" megrendelhetők. Korlátozott anyagiak estében járható út. Olyan információ halmaz van már fenn, hogy ezek után sitty-sutty összedobod (pláne, ha szkópod is van, vagy hozzá tudsz férni, mérni). Ahogy Lenin mondta: tanulni, tanulni, tanulni! Azért, ha nagyon elakadsz; segítünk!
Üdvözlettel: Kálmán
(#) Ge Lee válasza depi52 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ha jól emlékszem a hidamnak az alkatrészköltsége 18-20000 körül volt, ebben persze nincs benne a doboz, a kábel, a fogó és a csipesz (ezek nekem ingyen voltak). Utóbbiakat lehet kukázni, az alkatrészáron pedig lehet faragni pl. régi sorkimenő vasakkal, illetve olcsóbb (bontott) IGBT-kkel vagy fetekkel. Egy normális, ide való IGBT 1000-1200Ft/db körül van, de lehet találni hasonló tudású bontott feteket fele ennyiért.

A kérdést illik alaposan körbejárni, én hónapokig nézegettem a rajzokat mire nekiálltam az építésnek. És ha vártam volna még néhány hónapot, akkor kisebb is és olcsóbb is lett volna a végeredmény...
(#) depi52 hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Rendben van időm van mint a tenger ha nyáron nem is látok hozzá csak információt adatot gyűjtök inkább csak, ha valamin el akadnék tudni fogtok róla , de addig is köszönöm az eddigi tanácsokat adatokat és mindent!!
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Helló
Egyenlőre a túlméretes vas maradt .Persze mire beépítettem a dobozba jött még két kapcsitáp.Majd letesztelem őket alaposan.tegnap durkáltam a netet és elég kiábrándító dolgokat írtak a dvd tápokról.Főleg az olcsóbb kategóriában.Amúgy is pihenőpájára kelett tennem a projektet anyag(i) hiány miatt.De hogy ne a cipősdobozban töltse a mackómagzatom a következő pár hetet bedobozoltamNem a legkisebb a fórumon,megreckírozom nem is a legszebb de az én kezem munkája és ha működik rettentő büszke leszek magamraAnnyira tetszik a művem,hogy valószínű plexiből lesz a doboz oldala.Amúgy is valami műanyag lapban gondolkoztam,mert nagyon kihegyeztem a helyet.Szükségem lenne még pár megerősításre.A nagyáramú diódáknak én 10négyzetmiliméteres rézhuzalból csináltam sínt ami duplán van.Szintén ebből van megoldva a pozitív kivezetés a hűtőbordátol a csatlakozóig.Ezt zsugorcsővel szigeteltem mint ahogy a kimenő folytó tekercsét is.A bordánál a rézhuzalt befutattam cinnel úgy csavaroztam fel.A segédtáp negatívját a stab ic melett kötöttem a dobozra ami földelve lesz.Ez a rész különösen fontos számomra mivel eddig nem találtam egyértelmű igent vagy nemet a fórumon a témával kapcsolatban.Ha ezek közül valami nem megfelelő kérem jelezzétek,van időm ujragyártani.A képek nem a legjobbak,ennyit tud a telefon
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ehhez nincs mit hozzáfűzni.Szépen alakul.Nem cél a miniatürizálás a cél a működés.Ha neked tetszik és működik majd akkor az első mondatomra hivatkoznék.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ezt a két sort szinte már dicséretnek veszemKözben olvasom szorgosan a fórumot már nem tudom hanyadjára.De még mindíg találok új dolgokat.Meg eszembe jutott megint egy kérdés.Ha kész lesz a két panel teljesen akkor a fóliaoldalt lekenhetem nitró lakkal?Szigetelés szempontjából jónak tartanám,meg védené a vezetősávokat a fémpor okozta zárlattól.Csak nem tudom nem-e megoldja a nyákot.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ha már készen van a géped és működik hibátlanul,utána nyugodtan lakkozhatod,nem fog neki ártani.Mindent kérdezz meg amit nem értesz vagy valami kételyed van,ha tudok,tudunk,biztosan válaszolunk érdemben.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Kérdés az mindíg van.A gyantamaradékot mivel lehet lemosni?Vagy egyáltalán le kell?
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ha jól tudom, akkor denaturált szesszel. Nem kell lemosni, ha nem zavar, hogy nem annyira szép. De ha le akarod lakkozni, akkor le kell szedni, különben elég ronda lesz.
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Hello
Igazából nem zavar,hogy szép-e.Lakkozni csak azért akarom,hogy védjem a panelt az esetleg bekerülő fémportól.Meghát van is lakk még bőven.Eddig kb 1.5 deci ment el a trafókra,És 7 deciset vettem
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Hello Fórumtársak.
Az ismételt olvasás megint meghozta eredményétTaláltam a fórumon a lenti kiegészítő kapcsolást ami a macihoz is alkalmazható.Lenne evvel kapcsolatban pár kérdésem.Először is a vt8 as tranzisztor milyen tipusú?Ha jól bogarásztam a kapcsolási rajzot akkor bc847c,de inkább kérdezek.A másik,hogy milyen ic van abban a kapcsolásban ami a nyákterven van.Az orosz rajzon egy uc3845 van de az csak 8 lábú.segítséget előre is köszönöm
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Nem látom a linket vagy csatolmányt.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Kicsit szétszórt vagyok.Egyébként mint szinte mindenben ebben is benne van a kezed jócskán
(#) Ricsi89 válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Pár lappal ezelőtt Tubi tett fel egy nyákot, komplett vezérlés, amin rajta van már ez a kiegészítés is. Szerintem érdemesebb azt megcsinálni, mint az eredeti vezérlés, plusz ezt hozzá mókolni.
(#) berobbantam válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Ebben teljesen igazad van.De a vezérlőpanelom már kész,vagyis az ellenállások és kondenzátorok kivételével.A többi alkatrész már be van forrasztva,sőt be is van dobozolva,Így nekem egyszerűbb lenne az uc ic 3 lábának vezetősávjára fúrni még 1-1 lukat mint ujracsinálni az egész panelt.Még azon is gondolkodom megcsináljam-e egyáltalán a kiegészítést.A leragadás védelem rajta van a vezérlőpanelomon de egy jumper segítségével lekapcsolható.Nem tudom hogy a hot start meg az arcforce ér-e annyit nekem.Eddig egy 100-as hetrám volt,szóval a maci mindenféleképp hatalmas előre lépés lesz.Más részről viszont úgy vagyok vele,hogy ha van rá lehetőség mért ne tegyem még profibbá a gépet.
Következő: »»   282 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem