Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Két észrevételem lenne. 1. A 24 tekercshez a 2x18 mágnes sehogy sem passzol. 2x8 mágnes vagy ezek többszörösei kellenének. 2. A fotón látható módon a vasmagra feltekert tekercsekben mi módon fog feszültség indukálódni? Trnaszformátorként inkább működik majd mint generátorként.
A 24-nek és a 18-nak 6 a legnagyobb közös osztója.
Ha egyszerre 6 mágnes dolgozik ami pont a tekercsek felett van a következő pillanatban újabb hat. Így sz.tem hat tekercs mindig pihenőn van de ez nem biztos hogy baj.
Így viszont nem lehet három fázisba kötni őket. Három fázis esetén így alakulnának a tekercsek:
1-4-7-10-13-16-19-22 -ezek sorba kötve 2-5-8-11-14-17-20-23 -ezek is sorba kötve 3-6-9-12-15-18-21-24 -ezek is sorba kötve. Így megvolna a három fázis tekercs.
Hali!
valóban 8 fázistekercs, viszont csak 2x16 mágnes van, rosszul írtam a multkor. 8db egy fázison, 8 a másik kettő között
valóban transzformátorként, de a változó mágnesteret nem a primer tekercs gerjeszti....
Szia.
A mágnesek száma így már rendben van. A vasmagra tekert tekercsekben keletkező feszültséget viszont továbbra sem értem. Nem okoskodni akarok, de tényleg érdekel.
Toroidmagos generátornál nem értem ezt a 2*16 mágnest.
Lerajzolnád, hogyan helyezkednek el?
Szia.
A 1233538 hozzászólásodban becsatoltál egy linket. Hát én ezt elolvastam. Az ott leírtak rendben vannak. Ti -a fotótok alapján látva- sajnos nem úgy tekertétek a tekercseiteket. Ők 54 tekercset terveztek és a vasmag felületére tekerték fel, ráadásul mindkét oldalára. Pozdorjából kivágott "fogak" köré tekerték a tekercseket. 6 2/3° egy tekercs hely igénye. Három tekercset kihagytak itt rögzítik mechanikusan a tekercset. Ehhez az 54 tekercshez valóban 2x18 mágnes kell. Az általatok a fotón szereplő tekercsekben ugyan indukálódik majd feszültség, de a két oldalon ellentétes irányú és a kettő kioltja egymást. A tekercsek rendesen fognak fűteni, de használható feszültség nem adódik.
... Sőt nem csak nyugalmi, mint az 1fázisú toroid trafóknál, hanem mozgási indukció is fellép. A két együtt forgó mágnestárcsa egymás hatását erősítve egy forgó, ráadásul nem homogén mágnesteret hoz létre a toroid magban annak sok száz szoros indukciós tényezője szerinti nagyságút. Ez a minden egész-menetre merőleges fluxus fog dominálni, és nem a légrésben levő, erre merőleges és nagyságrendekkel kisebb fluxus. - az én korábban már fel is vetett elképzelésem szerint, ami kipróbálva részemről se lett kicsiben sem. A fluxusmetszés sebessége ráadásul duplázódik az ellentétes forgatás miatt. Változatlanul szurkolok és kíváncsi vagyok, mert szerintem is életképes elképzelés, bár nem ártott volna kicsiben tesztelni (vagy megtörtént?).
Hasonló okból várom én is a mágneselhelyezési tervet. A véleményt majd akkor. Ugyanis jól is el lehet helyezni.
Kíváncsian figyelem ennek a generátornak a sorsát.
A saját hozzáértésemmel próbálom elképzelni a működését. Olyankor mindig arra gondolok, hogy én hogyan is csinálnám. Ha már a tekercsek azon a lemezgyűrűn vannak, akkor a két mágnestárcsára egymással szemben azonos sarkú mágnest tennék.
Azt úgy is kell.
Igen, a konkrét elképzelés, egy skicc kellene. Addig csak kerülgetjük, mint macska a forró kását.
Mindent leírt a 1233538-as hozzászólásában. Még linket is magadott, generátor néven. Utána a 1233559-ben fotót is mellékelt. Milyen skiccet vártok még tőle?
Hali!
Valóban É-pólus alatt É pólus van, de még nincs kész...
Biztos vagy benne? Elég sovány az a hozzászólás, a linken meg csak címet látok.
"Download..." Regisztráljak? Miért kellene mindenhova regisztrálnom? Mutasson olyan linkre, ami bárki számára elérhető vagy írja le világosan, mit akar!
Biztos vagyok benne.
Egyébként nem kell regisztrálnod. És nem kell letöltened sem. Sem neked sem másnak. Görgess lejebb, ott van az ablak középen. Kattints rá a "Full Sreen"-re és olvashatod amire hivatkozik.
Nekem se jelent meg a full screen kapcsoló, de sziriusz segített. Íme a Link
Szia! Bár Te kérdőjelezted meg, hogy nem pontosan a link szerinti készül. Ebben mi sem vagyunk biztosak. A mágnesek elhelyezése, méretarányai tudtommal nem ismertek, így nem akarunk vakon találgatni.
A részemről régen ismert linken leírtakból nem derült ki, hogy toroid tekercselésről van-e szó, vagy közös külső toroid magos két oldalára helyezett légmagos tekercs kialakításról. Mindkettő a "kedvencem", de jó lenne tudni, hogy melyikért szurkoljak. Ez egyenlőre előttem titok.
Idézet a pdf file-ból:
"A toroidal, axially-magnetized permanent generator concept was chosen." Ez alapján és az erővonal kép alapján én úgy gondolom, hogy a toroidra kétoldalt ráfektetett tekercsek vannak a rajzon.
Igen én is így gondolom, egyértelműen tengelyirányú mágnesezésről ír. Viszont foxi63 által feltett fotón nem úgy vannak a tekercsek elhelyezve. Ezért kérdőjeleztem meg a működését.
Talán ezt támasztja alá (a ráfektetett, az általam külső vasmagosnak nevezett) az "Using
the inner and outer radius from table I the calculated magnet area becomes 7.7*10^(-4) m2..." is. Bár nem tudom, hogy számolták ezt a mágneses felületet, de a belső és külső sugár a ráfektetettet erősíti, mert a toroid felületéhez annak vastagsága is kellene. Egy perfekt angol tudású számára lehet, hogy egyértelműen benne van a leírásban, csak én, vagy a mi gyengécske angolunk nem elég ehhez. Márpedig, ha így van, akkor foxi63-k nem ezt csinálják, hanem egy határozottan toroid-tekercselésűt (gondolom ezt ők is tudják). A foxi63-éké azért különösen izgalmas számomra, mert részemről régebben félretett, nem kielemezett típus - amit végre valaki ténylegesen épít. Változatlanul azt tartom, hogy a toroid-tekercselésű egy nagyon jó elképzelés, de ezt sem elvben, sem gyakorlatban senki, én se igazolta, vagy cáfolta, legalábbis nem tudok róla. A mágnesek elhelyezése (légrés, pólustávolság, pólusfelület, kilépő térerősség, stb...) szerintem kritikusan befolyásolja a majdani toroid-tekercselésű generátor jóságát (is). Én magam még nem találkoztam toroid-tekercselésű leírással, de ettől még lehet, hogy az egyik egyszerű, forgácsoló gépek nélküli barkácskörülmények közt is megépíthető remek generátor típus körül kapisgálunk.
Nekem nincs gond az angollal. Azt írja, hogy a táblázat alapján a tekercs külső és belső átmérőjéből számolva a mágnes mérete hogy alakul.
A mágnes felületét a 3-as képlet alapján számolja és ahhoz a táblázatból veszi az adatokat. A toroid felületéről itt szó sincs. Meg a vastagságáról sem.
Örülök (viszont a magyarban: gondOM)! Így kimondhatnád a végszót - külső toroid-magos, vagy toroid-tekercselésű?
A (2)-s képletben a fluxus számításhoz is ezt az axiális mágnes (mágneses) felületet, a (3)-t használja és nem a toroid keresztmetszetét.
Köszönöm a nyelvtani helyesbítést. Ígérem megjegyzem. Viszont ajánlom figyelmedbe a fórumszabályzat XXVII-es pontját.
Már máshol működött. Egy lepukkant 5kW 48V-os képe:
Szerintem a tietek is fog, csakhogy minél jobban működjön, hogy mások is bátorságot merítsenek próbálom kicsikarni a részletes elképzelést. Építés közben ígéreted szerint biztosan tájékoztatsz erről minket. Sok sikert!
Amit a toroid vasmag és a mágnes kapcsolatából keletkező fluxusról leírtál, az szerintem teljesen hibás.
(az egy mágnestárcsa plusz toroid vasmag figurát pont a kialakuló fluxus két problémája miatt is vetettem el, és nagyon remélem, hogy jól gondom a fluxus dolgait).
Ha behatóan foglalkoztál vele, kifejthetnéd bővebben. (Komolyan, fátylat a múltra!)
Csak azért néztem meg jó egy éve a toroidos figurát, hogy mennyire lehet vele mágnest megtakarítani. Excelben próbáltam összehasonlítani a légmagossal. Azóta tudom, hogy néhány meggondolásom nem volt jó, de erre a témára nem tértem vissza, mert a rendelkezésemre álló anyagokból olcsóbban összejön az autó generátor.
Az egy mágnestárcsa és a toroid mag fluxus problémái: Ha a légmagoshoz nézem, akkor a toroidos összeállítás kb. fele akkora légrésnél ad azonos fluxust. Ez a fluxus a mágnes alatt kétfele oszlik, és csak fele megy át a tekercseken. Ha az U=B*l*v figurát nézem, akkor csak a tekercsek fél oldala vesz részt az erővonalak metszésében. (a két számítási módnak azonos eredményt kell adni). Hogy ez a két dolog pontosan mit jelent, azt tényleg csak egy pontos, elkészíthető szintű légmagos és toroid magos generátor méretezése mutatná meg. Ez Excelben nekem egy óra. Ha valaki tényleg a toroidos figurát csinálni akarja, és nem csak kíváncsi az eredményre (esetleg csak fárasztani akar), akkor szívesen elvégzem az összehasonlítást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |