Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   412 / 507
(#) joco21 válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Sziasztok.
Két észrevételem lenne.
1. A 24 tekercshez a 2x18 mágnes sehogy sem passzol. 2x8 mágnes vagy ezek többszörösei kellenének.
2. A fotón látható módon a vasmagra feltekert tekercsekben mi módon fog feszültség indukálódni? Trnaszformátorként inkább működik majd mint generátorként.
(#) athor77 válasza joco21 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

A 24-nek és a 18-nak 6 a legnagyobb közös osztója.
Ha egyszerre 6 mágnes dolgozik ami pont a tekercsek felett van a következő pillanatban újabb hat.
Így sz.tem hat tekercs mindig pihenőn van de ez nem biztos hogy baj.
(#) joco21 válasza athor77 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Így viszont nem lehet három fázisba kötni őket. Három fázis esetén így alakulnának a tekercsek:
1-4-7-10-13-16-19-22 -ezek sorba kötve
2-5-8-11-14-17-20-23 -ezek is sorba kötve
3-6-9-12-15-18-21-24 -ezek is sorba kötve.
Így megvolna a három fázis tekercs.
(#) foxi63 válasza joco21 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Hali!
valóban 8 fázistekercs, viszont csak 2x16 mágnes van, rosszul írtam a multkor. 8db egy fázison, 8 a másik kettő között
(#) foxi63 válasza joco21 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

valóban transzformátorként, de a változó mágnesteret nem a primer tekercs gerjeszti....
(#) joco21 válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szia.
A mágnesek száma így már rendben van. A vasmagra tekert tekercsekben keletkező feszültséget viszont továbbra sem értem. Nem okoskodni akarok, de tényleg érdekel.
(#) erbe válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Toroidmagos generátornál nem értem ezt a 2*16 mágnest.
Lerajzolnád, hogyan helyezkednek el?
(#) joco21 válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Szia.
A 1233538 hozzászólásodban becsatoltál egy linket. Hát én ezt elolvastam. Az ott leírtak rendben vannak. Ti -a fotótok alapján látva- sajnos nem úgy tekertétek a tekercseiteket. Ők 54 tekercset terveztek és a vasmag felületére tekerték fel, ráadásul mindkét oldalára. Pozdorjából kivágott "fogak" köré tekerték a tekercseket. 6 2/3° egy tekercs hely igénye. Három tekercset kihagytak itt rögzítik mechanikusan a tekercset. Ehhez az 54 tekercshez valóban 2x18 mágnes kell.
Az általatok a fotón szereplő tekercsekben ugyan indukálódik majd feszültség, de a két oldalon ellentétes irányú és a kettő kioltja egymást. A tekercsek rendesen fognak fűteni, de használható feszültség nem adódik.
(#) btoti válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

... Sőt nem csak nyugalmi, mint az 1fázisú toroid trafóknál, hanem mozgási indukció is fellép. A két együtt forgó mágnestárcsa egymás hatását erősítve egy forgó, ráadásul nem homogén mágnesteret hoz létre a toroid magban annak sok száz szoros indukciós tényezője szerinti nagyságút. Ez a minden egész-menetre merőleges fluxus fog dominálni, és nem a légrésben levő, erre merőleges és nagyságrendekkel kisebb fluxus. - az én korábban már fel is vetett elképzelésem szerint, ami kipróbálva részemről se lett kicsiben sem. A fluxusmetszés sebessége ráadásul duplázódik az ellentétes forgatás miatt. Változatlanul szurkolok és kíváncsi vagyok, mert szerintem is életképes elképzelés, bár nem ártott volna kicsiben tesztelni (vagy megtörtént?).
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Hasonló okból várom én is a mágneselhelyezési tervet. A véleményt majd akkor. Ugyanis jól is el lehet helyezni.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Kíváncsian figyelem ennek a generátornak a sorsát.
A saját hozzáértésemmel próbálom elképzelni a működését. Olyankor mindig arra gondolok, hogy én hogyan is csinálnám. Ha már a tekercsek azon a lemezgyűrűn vannak, akkor a két mágnestárcsára egymással szemben azonos sarkú mágnest tennék.
(#) athor77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Azt úgy is kell.
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Igen, a konkrét elképzelés, egy skicc kellene. Addig csak kerülgetjük, mint macska a forró kását.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Mindent leírt a 1233538-as hozzászólásában. Még linket is magadott, generátor néven. Utána a 1233559-ben fotót is mellékelt. Milyen skiccet vártok még tőle?
(#) foxi63 válasza athor77 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Hali!
Valóban É-pólus alatt É pólus van, de még nincs kész...
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Biztos vagy benne? Elég sovány az a hozzászólás, a linken meg csak címet látok.
"Download..." Regisztráljak? Miért kellene mindenhova regisztrálnom? Mutasson olyan linkre, ami bárki számára elérhető vagy írja le világosan, mit akar!
(#) joco21 válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Biztos vagyok benne.
Egyébként nem kell regisztrálnod. És nem kell letöltened sem. Sem neked sem másnak. Görgess lejebb, ott van az ablak középen. Kattints rá a "Full Sreen"-re és olvashatod amire hivatkozik.
(#) Iszkakof István válasza joco21 hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Nekem se jelent meg a full screen kapcsoló, de sziriusz segített. Íme a Link
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Szia! Bár Te kérdőjelezted meg, hogy nem pontosan a link szerinti készül. Ebben mi sem vagyunk biztosak. A mágnesek elhelyezése, méretarányai tudtommal nem ismertek, így nem akarunk vakon találgatni.
A részemről régen ismert linken leírtakból nem derült ki, hogy toroid tekercselésről van-e szó, vagy közös külső toroid magos két oldalára helyezett légmagos tekercs kialakításról. Mindkettő a "kedvencem", de jó lenne tudni, hogy melyikért szurkoljak. Ez egyenlőre előttem titok.
(#) ih.he válasza btoti hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Idézet a pdf file-ból:
"A toroidal, axially-magnetized
permanent generator concept was chosen."
Ez alapján és az erővonal kép alapján én úgy gondolom, hogy a toroidra kétoldalt ráfektetett tekercsek vannak a rajzon.
(#) joco21 válasza ih.he hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Igen én is így gondolom, egyértelműen tengelyirányú mágnesezésről ír. Viszont foxi63 által feltett fotón nem úgy vannak a tekercsek elhelyezve. Ezért kérdőjeleztem meg a működését.
(#) btoti válasza ih.he hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Talán ezt támasztja alá (a ráfektetett, az általam külső vasmagosnak nevezett) az "Using
the inner and outer radius from table I the calculated magnet area becomes 7.7*10^(-4) m2..." is. Bár nem tudom, hogy számolták ezt a mágneses felületet, de a belső és külső sugár a ráfektetettet erősíti, mert a toroid felületéhez annak vastagsága is kellene. Egy perfekt angol tudású számára lehet, hogy egyértelműen benne van a leírásban, csak én, vagy a mi gyengécske angolunk nem elég ehhez.

Márpedig, ha így van, akkor foxi63-k nem ezt csinálják, hanem egy határozottan toroid-tekercselésűt (gondolom ezt ők is tudják). A foxi63-éké azért különösen izgalmas számomra, mert részemről régebben félretett, nem kielemezett típus - amit végre valaki ténylegesen épít. Változatlanul azt tartom, hogy a toroid-tekercselésű egy nagyon jó elképzelés, de ezt sem elvben, sem gyakorlatban senki, én se igazolta, vagy cáfolta, legalábbis nem tudok róla. A mágnesek elhelyezése (légrés, pólustávolság, pólusfelület, kilépő térerősség, stb...) szerintem kritikusan befolyásolja a majdani toroid-tekercselésű generátor jóságát (is). Én magam még nem találkoztam toroid-tekercselésű leírással, de ettől még lehet, hogy az egyik egyszerű, forgácsoló gépek nélküli barkácskörülmények közt is megépíthető remek generátor típus körül kapisgálunk.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Nekem nincs gond az angollal. Azt írja, hogy a táblázat alapján a tekercs külső és belső átmérőjéből számolva a mágnes mérete hogy alakul.
A mágnes felületét a 3-as képlet alapján számolja és ahhoz a táblázatból veszi az adatokat. A toroid felületéről itt szó sincs. Meg a vastagságáról sem.
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Örülök (viszont a magyarban: gondOM)! Így kimondhatnád a végszót - külső toroid-magos, vagy toroid-tekercselésű?

A (2)-s képletben a fluxus számításhoz is ezt az axiális mágnes (mágneses) felületet, a (3)-t használja és nem a toroid keresztmetszetét.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Köszönöm a nyelvtani helyesbítést. Ígérem megjegyzem. Viszont ajánlom figyelmedbe a fórumszabályzat XXVII-es pontját.
(#) foxi63 hozzászólása Máj 30, 2012 /

Már máshol működött. Egy lepukkant 5kW 48V-os képe:

48V_5kW.JPG

(#) btoti válasza foxi63 hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Szerintem a tietek is fog, csakhogy minél jobban működjön, hogy mások is bátorságot merítsenek próbálom kicsikarni a részletes elképzelést. Építés közben ígéreted szerint biztosan tájékoztatsz erről minket. Sok sikert!
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Amit a toroid vasmag és a mágnes kapcsolatából keletkező fluxusról leírtál, az szerintem teljesen hibás.
(az egy mágnestárcsa plusz toroid vasmag figurát pont a kialakuló fluxus két problémája miatt is vetettem el, és nagyon remélem, hogy jól gondom a fluxus dolgait).
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Ha behatóan foglalkoztál vele, kifejthetnéd bővebben. (Komolyan, fátylat a múltra!)
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Csak azért néztem meg jó egy éve a toroidos figurát, hogy mennyire lehet vele mágnest megtakarítani. Excelben próbáltam összehasonlítani a légmagossal. Azóta tudom, hogy néhány meggondolásom nem volt jó, de erre a témára nem tértem vissza, mert a rendelkezésemre álló anyagokból olcsóbban összejön az autó generátor.
Az egy mágnestárcsa és a toroid mag fluxus problémái:
Ha a légmagoshoz nézem, akkor a toroidos összeállítás kb. fele akkora légrésnél ad azonos fluxust.
Ez a fluxus a mágnes alatt kétfele oszlik, és csak fele megy át a tekercseken. Ha az U=B*l*v figurát nézem, akkor csak a tekercsek fél oldala vesz részt az erővonalak metszésében. (a két számítási módnak azonos eredményt kell adni).
Hogy ez a két dolog pontosan mit jelent, azt tényleg csak egy pontos, elkészíthető szintű légmagos és toroid magos generátor méretezése mutatná meg. Ez Excelben nekem egy óra. Ha valaki tényleg a toroidos figurát csinálni akarja, és nem csak kíváncsi az eredményre (esetleg csak fárasztani akar), akkor szívesen elvégzem az összehasonlítást.
Következő: »»   412 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem