Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözletem! Azért nyitottam ezt a témát, mert egy kis segítségre lenne szükségem. Egy egyszerű kapcsolást szeretnék megépíteni, csakhát nem sok ismeretem van ebben a témában. Egy napelemes önjárót, amolyan dekor, vagy szórakoztató kis "robotot" szeretnék építeni, és ehez kellene valami egyszerű kapcsolás. Kettő motort szeretném hogy hajtson. Az egyik egy
Ilyet szeretnék, Köszönöm a segítséget. Viszont egy kicsit bonyolítanám az egészet. A jármű elejére valamiféle egyszerű érzékelőt (mondjuk kapcsolót) tennék. Ha menet közben valaminek nekiütközik akkor a kapcsoló érzékeli, és a hajtó motort hátramenetbe kapcsolja. És még bonyolultabb hogy úgy kellene kialakítani hogy legyen benne egy-két (amennyi szükséges) tölthető elem. Ezeket nap közben tölti a napelem, és ha árnyékos részre érne, akkor ott ne ragadjon le. Ehez kellene valami kapcsolás.
Ja és ilyen motort kellene hajtson:
http://www.hestore.hu/prod_10022527.html és a másik: (ez csak látványelem miatt szükséges) http://www.hestore.hu/prod_10031632.html Gondolom ezekhez nagyobb napelem is kell.?
Köszönöm a segítséget!!!
A kapcsoló elég fapadosnak hangzik. Azonban vannak optikai szenzorok ( Bővebben: Link ), viszont ezeket állandóan kell táplálni, és a kis napelemed nem biztos, hogy megbírja.
Igen erre én is gondoltam, de ugyan ez ok miatt is vetettem el. Viszont lenne még egy kérdésem.
Ha a kocsi elejére, és hátuljára is rakok egy kapcsolót, akkor hogy tudom azt megvalósítani hogy ha a kocsi előre megy, és nekiütközik valaminek, akkor a kapcsoló zár egy áramkört és ezt egy elektronika észleli. Majd a motort hátramenetbe kapcsolja. És hátul ugyan ez. Ezt egyáltalán lehetséges megoldani?
Először valósítsd meg akksikról a logikai működést,teszteld ki a hibákat, majd ha minden jó akkor válts napelemre.
Ha az alapvető funkciókkal se vagy tisztába akkor felesleges még napelemben gondolkodni , ez jellenleg sokad rangú probléma. Lessé bele a robotos topikokba. Ott biztos sok hasznosat találsz rész problémák megoldására. Fejlesztés során pershe törekedj a minimalista energia fogyasztásra. Ütköző érzékelök hatására legyen inditva 1 idözítő. Ami az ellenkező irányba mozdítja a robotot. Adott ideig. Esetleg lehet mindig adott irányba fordulni. Tehát ütközés jel érkezett 1. 2. Motorok állj 3. Gondolkodás 4. Ellenkező irányba kapcsolás kis idöre hogy eltávolodjon a kanyarodási sugárnyira az akadálytól. 5. Egyik vagy másik irányba fordulás ... Kb ennyi a akadály kerülés algoritmusa Most már csak vezérlés megvalósítása kérdéses. Mivel programozod le ., milyen eszközt választasz erre.
Üdv!
Nagyon tetszik ez a beetlebot. Lehet, hogy megépítem.
Nagyon ötletes kis szerkezet. Már majdnem kész, bár még van mit tökéletesíteni rajta. Mivel nincs itthon olyan kapcsoló, amin van kar, ezért magam fabrikáltam rá. A hátránya, hogy nagyon könnyen nyomódik le ezért néha a saját tengelye körül kezd forogni egy-egy nagyobb ütközés után. Majd rugóval javítok rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |