Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Sziasztok!
Hp41C furatszerelt PK2 klónjával szemezek néhány napja, gyűjtöm ki az alkatrészeket, stb. Ez lenne az első panelem., és valamit nem igazán értek, hogy a nyákterven 2*8-as tüskesor (hajlított) van, de amiket ti elkészítettetek, azokon jobbára 1*6-osakat látok. Ez számomra egy kis zavart okoz. Ha 1*6-os kell, akkor azt a panel beljebb lévő sorába kell forrasztani, ugye? És még szintén egy valami, amit nem értek, az a 30 jumpertüske az alkatrészlistában. Ennyit én nem látok, vagy nem tudom milyen alkatrészre vonatkozik ez. Köszönöm, ha valaki felvilágosít. Péter
Szia!
Az a csatlakozó régi game port kábelhez van tervezve, ahol 2x8 láb van, de természetesen berakható 1x6-os csatlakozó is, amit akkor belülre kell rakni, az 1-es jelöléstől kezdve, ami a Vpp lesz. Szerintem azok a kivezetések, pl. az smd fet bekötéséhez, és bővítésekhez (pl. memória bővítő kártya).
Szia!
- 2x8 tüskesor: A régi PC -s Game port kivezetéséhez készült a panalterv. Az egyis sarokban nincs tüske, azzal van pozícionálva a game port. A külső 8 csatlakozópont földre meg, a belső 6 van kihasználva. A belső 6 pont kiosztása megegyezik az eredeti PICkit2 6 p. csatlakozójának kiosztásával. Ha megnézed az így bekötött szalaglábelt, akkor a kábel minden második vezetéke földre meg, ez nagyban javítja a zavarvédettséget. - 30 tüske: J1 (6) + J3 (15) + J4 (3) + J6 (2) + J7 (6) + J71 (1) + J72 (1) Ez összesen 34 db. Lehet, hogy valamit elszámoltam a cikk írásakor... Ha a 18F2550 foglalatban van, J1 elhagyható.
Azt hittem, hogy megvan a hiba: összecseréltem az R4-et az R6-al. Kijavítottam a hibát, azonban az alacsony szint még mindig 3,5 volt :no: A feteket lemértem, nem zárlatos egyik sem.
Mérd meg a következőket:
- Q6 source csatlakozik -e a földre, - Q6 drain és az R4, R4 és az ICSP VPP, a Q6 gate és a RA5 össze van-e kötve, - Mekkora ellenállású az R4.
Viszont az égetés és a futtatás gond nélkül működik.
Igen, ezeket mind ellenőriztem és minden stimmel, az alacsony szint valamiért mégis 3,5 volt, ennek ellenére működik az égetés.
Akkor nem lehet, hogy csak rosszul mérsz?
Testhez képest mértem, mit lehet ezen elrontani?
esetleg ha tudsz adj hozzá egy nagyobb földrehuzó ellenállást
bár lehet az lehúzza a programozó feszültséget is ....
égetéshez VPP(12-13V) feszültség kell ha az rendben van akkor általában működik a programozás...
alacsony MCLR, a microvezérlő resetelésére kell probáld meg valamilyen egyszerű ledvillogtatós progit megállítani restettel ....
0.2Vdd van pl. a 887-re megadva az MCLR-nél, mint VIL. Szóval 1V-ig minimum le kéne mennie...
hát ha ellenállások jók szakadás nincs az áramkörben esetleg lehet gyanakodni a tranzisztorra
(típus jó-e, kinyit-e(Q6) illetve zár-e (Q5) ) mivel Hp41C hozzászólása alapján Q6 körbejártad így probálkozz Q5 környékét körbejárni ha csak Q6 nem nyit ki hogy elvezesse a töltést (esetleg a szivárgó áramot) akkor egy ellenállás(4,7k) beköttésel szépen csökkennie kell a feszültségnek ha viszont q5 nem zár egyáltalán ez nem segít
Ha jól veszem ki a problémát akkor a PK2 szoftver troubleshoot menüjéről van szó. Abban is az MCLR tesztről.
Nem egészen értem a problémát mert nem tudom, hogy mit értesz az MCLR alacsony illetve magas szintje alatt. Nos amit a program kiír az az, hogy: MCLR On: Pulled low, azaz testre húzva. Itt fix GND-nek kell lennie. Nem lehetséges (pl 10K-val) "elmozdítani". MCLR Off: ilyenkor pedig lebegnie kell a lábnak, tehát könnyen el lehet "mozdítani" mind Vdd, mind GND fele. Ilyenkor a feszültség bizonytalan. Ha az MCLR On-t érted alacsony szint alatt akkor a PIC RA5 (10-es) lába vezérli. Szépen menj végig a vonalon a PIC lábától kezdve és nézd meg hogy hol veszik el a jel. Egyáltalán a PIC kiadja-e. Ha az MCLR Off-ot érted, akkor pedig az RB2 (23-as) láb.
Az az igazság, hogy nem hihető a jól beforrasztott és hibátlan Q6 esetén a 3.5V-os szint. Szinte lehetetlen ezt elérni...
Szóval ha meg akarod keresni a problémát, akkor mérjél alacsony MCLR mellett G-S és D-S feszültséget a Q6-on, ill. feszültséget az R4-en.
Üdv! 10-es lábon az oszcillátor van van, gondolom a 7-esre gondoltál.
Bővebben: Link. Innen lestem és valóban igazad van. Lejjebb csúszott a szemem.
G - S: 5v
D - S: 0v R4: 3,7v és kissé melegszik is.
23-as lábon mindkét állapotban 0 volt van :no:
Persze, hogy melegszik, hiszen majd 0.2W fűti...
Az lehet a baj, hogy a Q5 nyitva van. Ami - ezt meg kéne mérni - azért lehet, mert a Q4 is nyitva van (D-S = ~0V). Raktál-e ellenállásokat a FET-ekre a G-S közé? (Q1 Q4 Q6)
A Q4 D-S feszültsége 4.5 volt MCLR On esetén, Off-on pedig 4.7 volt kb.
Nem raktam ellenállásokat a FET-ekre, mivel a rajzon sincs.
R5 megvan 12k?
nincs elnézve mondjuk 1.2k-ra?
Igen, én is gyanakodtam rá, de sajnos nem ő a bűnös :no:
egy biztos müködési magyarazát szerint nézzük akkor
csak 2 tranzisztor maradt esetleg vezérlőjel nem jut el hozzájuk ..... Idézet: „Q4 és Q5 feladata R5-tel együtt az előállított Vpp-nek az MCLR/Vpp kimenetre történő kapcsolása. Q6 az R4-gyel egy aktív lehúzást ad az MCLR vonalra,” esetleg ha kezdő pálkás vagy nem melegítetted túl az egyiket és elhalálozott?
Igen, mindkét típus stimmel, azonban a BS250 ilyen furcsa trapéz alakú tokozásban van, ami eltér az adatlapjától, lehet, hogy emiatt fordítva ültettem be
A Q4 G-S feszültsége 0 volt mindkét állapotban.
Nem hiszem, ilyesmi még sosem fordult elő velem, óvatosan forrasztgattam, másrészt meg lemértem őket és egészségeseknek tűnnek.
Szerintem az lehet a probléma, hogy a számomra furcsa tokozás miatt fordítva forrasztottam be a Q5-öt. Sajnos a pákám meg otthon maradt, úgy hogy egyenlőre meg sem tudom fordítani, de nagyon valószínű, hogy ez lehet a hiba. Mondjuk számomra az is gyanús, hogy a 23-as lábon egyik állapotban sem jelenik meg feszültség. Idézet: „A Q4 D-S feszültsége 4.5 volt MCLR On esetén, Off-on pedig 4.7 volt kb.” Ez még akár jó is lehetne, ezek szerint a Q5 nem halálozott el. Meg kéne azt is mérni, hogy a Q5 G-S feszültsége mennyi (azaz az R5-ön mekkora feszültség esik) a két állapotban. Idézet: „Szerintem az lehet a probléma, hogy a számomra furcsa tokozás miatt fordítva forrasztottam be a Q5-öt.” Ez nagyon könnyen lehet. Meg az is, hogy az nem BS250. Vagy már nem funkcionál... Ezt a furcsa trapéz alakú tokozást mérsékelten bírom elképzelni, felrakhatnál róla egy képet. Egyébként a hestore-os data sheet szerint a BS250 TO-18 tokos fémházas cucc, nem pedig TO-92. És a kettőnek pont fordítva vannak a D-S lábai, amit felcserélve egy mindig nyitott diódát kapsz... |
Bejelentkezés
Hirdetés |