Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Véletlenül nem kondikat és ellenállásokat láttál összekapcsolva?
Hát de ott még vannak mos-fetek meg tekercsek meg diódák is .Nekem meg ilyen minimális alkatrészmennyiségből kéne megoldani a dolgot.A szekunder tekercsem legalább már megvan.150 menet 0.3-as cuz-ből.
Szekundernek 150 menet (szerintem) bőven kevés
Hát még réz meg pvc-cső is akad itthon bőven azzal legalább bajom nem lessz csak még a kapcsolást kéne kitalálni.
A 12V-os rendszerű -Mini Teslához-
Max 0.20-as huzalt raknak. És 750-1000-ig szokott a menetszám menni.
Akkor ezt a kapcsolást egyszerűbben nem lehet megoldani mert amit én mondtam azzal már kísérletezem itthon és egy fénycsövet beizzított(persze egy trafón keresztül)és ezért gondoltam arra hogy ez a kapcsolás megfelelő lehet erre a célra is.
Esetleg valami olyan kapcsolást nem tudsz ajánlani ami egyszerű és elmegy az én általam megadott felszültségparaméterekkel?
Hát én csak ezt a mini teslát tudom ami ehhez hasonló.
Semmi mást.
Mot megfelel a GU50 hajtásához?
A MOT sok neki! Hacsak variac-kal nem csökkented a 220V-ot, mert a GU50 max 1000V-ot szeret.
Keress rá az adatlapjára!!!
Az még elmegy, ha van két egyforma MOT-od, amiknek a primereit sorba kötöd és úgy kapják meg a 230V-ot.
Így a szekunder feszültség feleződik. A szekundereket is sorba kötheted és így akár kétutasan is egyenirányíthatod. A közös pont a vasmag legyen. A primerek bekötési irányától függően lehet kétutas, illetve egyutas, de dupla áramú a táp, a szekunder feszültségek fázisaitól függően.
Ha beteszek a MOT elé egy 220/110V-os trafót akkor megfelelő lesz?
Mekkora a teljesítménye a 220/110V-os trafónak?
Nem tudom jelenleg nincsen csak ötlet szinten van.
Szerintem felejtős.Drága lenne akkorát venni,amekkora bírná a MOT áramfelvételét.
Hány A vesz fel a MOT?
És akkor mekkora a feszültsége ? Mert már Mondtak nekem 1kV-ot is de volt aki 5kV-ot is mondott. Akkor pontosan mekkora a fesz a szekunderen? Jah és nincs variac-om és nem tudok másik MOT-ot szerezni soros kötéshez. Mi lehet még?
Miért nem veszel egy ilyet?
Ez nem egyenlő a fénycső fojtóval ugye?
Szereztem egyet a héten érkezik.
Egyenirányítva még az 1kV-os neontrafó is sok. Miért nem választod a legegyszerűbb utat, és teszel egy szimpla sokszorozót a hálózatra? 320x4, azaz 2 lépcső kell, és esetleg egy nagy pufferkondi, rá egy komparátor, ami 1kV-nál kikapcsolja a tápot. Így gyakorlatilag 0-tól 1200V-ig tudod állítani a kimeneti feszt ,ha van terhelés rajta. Egy jól árnyékolt és szűrt triak is jó lehet, csak pontatlanabb lesz egy kicsit a beállítás, a triak még a lekapcsolás utáni egyik félperiódust átengedi.
Egy MOT közel 1 kW-ot tud csúcsban. Azaz 4-5 A beleszaladhat.
A MOT szekunder feszültsége 2 kV körüli, bár nekem van egy Moulinex márkájú, arra 2850 V-ot írtak...
Nem értem ötleted .
Elmondanád részletesebben?
Szabályozott kimeneti feszültségű négyszerező.
A bemeneti oldala meg triac-kal kapcsolva, a kimeneti feszültség szerint. Mondjuk ennek kivitelezése már felkészültséget, elméleti tudást igényel. De az ötlet alapján már guglizni is lehet, ha saját főből nem megy a tervezés. A net elég nagy. Én próbálkoztam a MOT triac-os dimmelésével, hááát... eddig elég sovány eredménnyel. Találtam vezérlő IC-t, amit ilyenhez terveztek, de valahogy nem hozza azt, amit szeretnék: van hiszterézis (visszaszabályozás nem akar menni rendesen), meg furán viselkedik a MOT. Mintha rezonanciába jönne. Snubbert tettem bele. Van egy másik megoldás, tirisztoros szabályzás, mint a fúrógépeknél, hátha... Ha sikerül, természetesen megosztom itt. Bár nekem nem sürgettyűs, mert van egy szép nagy variac-om... ![]()
Nem lehet részletesebben elmondani. Keress rá egyenként ezekre, neked csak illeszteni kell őket egymáshoz:
Feszültségsokszorozó, hiszterézis komparátor, triak. Ebben az a jó, hogy potival tudod állítani a kimeneti feszültséget, azonban a kisfeszültségű oldalt még érdemes leválasztani optocsatolóval.
Köszönöm az ötleteket.
Leggyorsabbnak most azt találom ha keresek még 1 MOT- ot és sorosan kötöm őket.
De az is sok lesz!! 2,1kVAC /2 az még mindig 1kV, és egyenirányítva továbbra is 1,4kVDC-t kapsz, és a teljesítmény fele elszáll a levegőbe.
Az pedig elvileg megfelelne.Bővebben: Link
Hát akkor pofonegyszerű a helyzet, kösd rá akkor az 1,5kV-ot, ha neked az elvileg megfelel, és nincs semmi kérdés, vagy probléma.
Elnézést kérek! Bocs igazad van!
És köszönöm az eddigi segítséget.
Azon a weblapon durván bánnak a csővel! Nem szabad izzásig kihajtani az anódot, begázosodik a cső és dobhatod a kukába!
A GU50-et nem világításra tervezték... |
Bejelentkezés
Hirdetés |