Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   31 / 126
(#) megaohm válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Az mm1-3 szerintem villanyszerelőknek való műszer.
Az mm7-1 Inkább való az elektronikához, úgy látom az analóg bargraph és a True RMS funkció és a kondi mérés 10.000 mikroFaradig amivel többet tud, illetve az mm7-1 CAT IV, ami magasabb védettség. Ha ezekre a szolgáltatásokra szükséged van, akkor inkább mm7-1 (de hülye egy típusjelük van ). Itthoni árat nem találtam, de az Amazonon 218 Euro az MM7-1, ennyi pénzért már TRMS asztali multimétert is kapsz. Pláne ha egy asztalnál fogod használni. Sőt, olcsóbban megkapod.
http://www.hestore.hu/prod_10027892.html
(#) vzoole válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Természetesen az MM7-1 típust választanám.
De kérdés, hogy mennyiért tudod beszerezni? Esetleg van-e használt belőle?

Funkcióját tekintve felér egy Fluke 179-el és szerintem első multiméternél az a lényeg, hogy minél sokoldalúbb legyen.

Esetleg nézhetsz használt Fluke multikat is, lehet jobb vétel lenne.
Kérdés még, hogy mennyit szánsz egy műszerre?
(#) xtal válasza megaohm hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Tehat javasolsz neki a hordozhato Benning helyett (ami a maga kategoriajaban kifejezetten jo) egy asztali kinai Uni-T cuccot, ami a maga kategoriajaban szar?
Mi ebben a racio?
(#) vzoole válasza xtal hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Semmi.

Ráadásul az asztali Uni-T is csak egy hordozható multiméter nagy dobozban. Azaz lényegében az egész doboz üres, csak az előlapra van ráépítve minden.
(#) gordonfreemN válasza vzoole hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Atyaég, én meg még el is gondolkodtam a dolgon.
(#) vzoole válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Megvan a kép...
(#) megaohm válasza xtal hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
1/ Nem írta, hogy milyen körülmények között/célra akarja használni.
2/ Aki csak asztalnál ülve méreget, annak sokkal jobb kezelni egy asztali multimétert, ráadásul elemet sem kell állandóan cserélni.
3/ A UNI-T multiméterekre nem nagyon panaszkodnak, középkategóriás, megfizethető műszernek számít. Tesztekben sem szerepelt különösen rosszul. Hobbi célra, sőt, szakmai célra tökéletesen megfelel. Neked mi a konkrét panaszod rá? Nem teljesíti a katalógusban leírt szolgáltatásokat? (Engem érdekel. Írd meg kérlek, azért van ez a fórum)
4/ Szerinted a Benning hol gyártat? (Kínában gyártat a FLUKE is. A Benning sem önálló gyártó, más néven, színben is kapható ez a műszer. A "kínai" önmagában nem érv, ott is készülhet jó minőség, nem csak gyenge)
5/ Mi a ráció abban, hogy megvetetsz vele egy 65.000 forintos műszert, ami pusztán alapszolgáltatásokat nyújt? Amikor ez teljesíthető kompromisszumok nélkül kb 20.000 forintból is?

Szerintem, egy bizonyos minimális színvonal megütése után nincsenek orbitális különbségek multiméterek között (ahogyan más elektronikai cikkek között sem) éppen ezért -szerintem-felesleges 3x 4x 5x annyit költeni rá. Persze ez csak az én nézőpontom, elvégre véleményt kért a kérdező.
(#) blackdog válasza vzoole hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Nekem UNI-T 803 asztalim van. Valóban szinte üres belül, de nekem tökéletesen megfelel. Bár a háttérvilágítása hamar elhalt.
Aki leszólja az nem ismeri. Ennyi pénzért nem kapni megbízható asztali multit. Én 28e forint vettem.
(#) vzoole válasza blackdog hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Leszólni nem akartam...

Viszont a UNI-T 803-as műszer kb. egy 10.000 Ft-os kézi UNI-T multiméterrel ér fel.
A 803-as árából már vehettél volna pl. egy Fluke 87 típusú multimétert (használtan), ami nem asztali, de az egyik legjobb. De Fluke 8842 asztali műszert is gyakran találni 200$(postával) alatt, ami valamivel több mint az UNI-T 803 új ára, de az a műszer már más kategória.
(#) blackdog válasza vzoole hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Vannak mellette kézi multimétereim is. Konkétan 3db. LCR, Mezei muli és lakatfogó. 20-23-40e forint volt. Tény, hogy tudásban ezekhez képest szegény, de asztali!
Nehéz leírnom, hogy miért fontos, hogy asztali. Ennél nincs a késztetés, hogy felkapom és viszem magammal. Ez mindig ott van ahova tettem.
Kerestem a készi műszereim tudásának megfelelő asztali multitmétert is. 100e fölött volt az áruk.
Szükség törvényt bont. Szerintem ezt használják ki a gyártó is.
Mennyibe is kerülne egy asztali multiméter ami NEM csak: TrueRMS, dióda, ellenállás, kapacitás, frekvencia, mA és AC/DC mérésre képes, számítógépre köthető, egyedi "mérőszoftver" készíthető hozzá HANEM tud induktivitást is mérni, szoftver nélkül adatokat rögzíteni, 4-20 mA vezérlőjelet mérni, korlátok között teljesítményt számolni/mérni stb...
A lényeg: az asztali multik csillagászati árban vannak kézi társaikhoz képest. Pedig csak a kaszni más.

Én mivel már jópárszor póruljártam a használt műszerekkel fontos, hogy érvényesíthető garanciája is legyen![off] Legutóbbi példa 50e forintért vettem egy használt szkópot ami állítólag kifogástalan állapotú. Az is csak az ernyő fénye szinte a nullával egyenlő. Itt hiába reklamáltam az eladónak. Pereskedjek És még csak nem is külföldről vettem.
(#) blackdog válasza xtal hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Azért a UNI-T műszer messze van a trabanttól. De, ha ez trabant kategórai akkor a Mastech, Maxwell, Axiomet és egyéb barkácsáruházas multiméterek amiknek az átlag pontossága 5-10% azokat hova sorolod?
És is szívesen vennék Új multimétert 50e felett, ha tehetném. Sokan még a 20-50 forintit sem vállalják be.
(#) putr4 hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretnék venni egy multimétert, de az az igazság a topik kommentjei eléggé elbizonytalanítottak (igen egy maxwellt néztem ki). Tudnátok valamit ajánlani hobbi célra? Elvárás a pontos feszültség mérése illetve nem lenne hátrány, ha a henrytől és a hertztől sem riadna vissza. Olyan 10-15ezer magyar forintot szánok rá.
Az előzővel az volt a baj (leszámítva, hogy csak feszültséges áramot és ellenállást tudtam vele mérni), hogy néha furcsa dolgokat mért és kontakthibás is lett. Összemérve a kábelét volt, hogy 1 ohm felett mértem.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) abcdabcd válasza putr4 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
A meglévőhöz vegyél egy új mérőzsinórt, és lehet az ellenállás-problémád meg is oldódik... Nekem pl ilyen: Bővebben: Link van, vagy ehhez nagyon hasonló, a lényeg, hogy a vastag vezeték miatt kicsi az ellenállása, sőt ennek a mérőcsúcsát banán aljzatba is be lehet dugni, tehát banán dugó átmérőjű, viszont hegyes a vége, így hagyományos mérőcsúcsként is használható...

Amúgy Induktivitásmérésre, pl építhetsz egy LCM3 műszert, de pl induktivitás-mérésnél, általában gond lehet egyébként, ha a csévetest miatt az induktivitás frekvenciafüggő, így nem mindegy milyen frekvencián méred... ha légmagos tekercseket akarsz mérni, pl hangváltóhoz készítenél tekercseket, akkor ez a jelenség nincs jelen...
(#) putr4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Eléggé korlátozottak a méréshatáraim, ezért is fontolgatom a vásárlást. Gondolkodtam ilyen 934762372 in 1 műszerekben, de nem tudom ezektől mit várhatok pontosság terén. Lehet most nincs szükségem induktivitás mérésére, de mikor kelleni fog nem kell építésen/vásárláson törni a fejem (gondolom ezzel más is így van). Most úgy vagyok hogy inkább beruháznék egyre, amivel sokáig elvagyok, de ha ilyen 2-3 év alatt tönkremegy egy maxwell az nem hogy 10+ezret, negyed annyit se ér meg.
(#) abcdabcd válasza putr4 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
A korlátozott méréshatár alatt mit értessz? Egyébként sokszor nem kell, hogy nagyon nagyon pontos legyen a mérés...
A furcsa mérés az milyen áramkörben történt? Nekem pl gerjedő erősítőn kimeneti DC szint mérésnél az uni-t műszerem egészen megőrült, egy csomó helyen mutatott tizedespontot azt hittem a műszernek van baja... akkor gondoltam, hogy rákötök egy analóg multimétert, ott kisebb méréshatárban mutatott, nagyobb méréshatárban (ahol nagyobb a belső ellenállás, és valószínű nem terhelte le megfelelően az adott pontot), ott meg végkitérésig ment a mutató Szkópon meg látszott, hogy gerjed az egész... amikor nem gerjedt akkor meg már bármelyik multival lehetett rendesen mérni...

Ha értesz angolul javaslom nézd végig ezeket: Bővebben: Link

Itt jópár multiméter van összehasonlítva, szétszedve mindet és igazából látható, hogy a drágább multimétereknél pl ami lényeges különbség az olcsókhoz képest, hogy vannak benne védelmek, hogyha valami nem-megfelelő méréshatárban mérnél, akkor se menjen tönkre...

Meg érdemes eldönteni, hogy milyen műszert szeretnél ha általános dolgokra kell, akkor nem feltétlenül van szükséged drága műszerre, ami 6 digitig mutatja az értéket... ahogy én nézegettem a drágábbakban van TrueRMS mérés, azaz a váltakozó áram/fesz valós effektív értékét tudja mérni... ez az egyik amit el tudsz dönteni, hogy vajon szükséged van-e rá, meg az is egy alapvető tulajdonság, hogy melyik multiméter, váltakozó jel esetén hány kHz-ig mér megfelelően...


Ja még valami próbálj meg biztosítékot cserélni a mostani multidban, lehet csak az ment ki, kitudja miért... én már jártam így... Mérni mért, csak nem rendesen, csere után jó lett... meg cserélj elemet is esetleg... és aztán nézd meg...
(#) putr4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
250V a legnagyobb méréshatár, ami most persze nincs kihasználva, de ha belekezdek csöves dolgokba félek kevés lesz. A furcsa mérés tápegységben történt, de a kábel a hibás. Ha elfordul a dugó van hol mér hol nem, de elegem van, hogy az az első, hogy mindig betekerem ellenállásmérésbe, kisakkozva hülyeséget mér-e most feszültségnél vagy sem. Elvárásom, hogy inkább pontos legyen a műszer mint precíz (erre amúgy is ott van a méréshatár váltás, tehát nem érdekem a sok digit). A truerms nem lehet rossz dolog.
A linket majd átolvasom, köszönöm.
(#) abcdabcd válasza putr4 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Amúgy a mérőzsinór amit linkeltem, valószínű jobb, mint amit a max 20e-be kerülő multiméterhez adnak gyárilag... A mostani zsinóroddal nyilván valami baj van, lehet félig meddig szakadt (az én uni-t multimhoz a gyárilag adott zsinór ilyen volt) szóval lehet érdemes venned egyet(akár másfajta olcsóbbat de nem-szakadt, jót) és akkor lehet a multid, ami megvan is kiszolgál egy ideig... 2 multi mindig jobb, mint egy ha mondjuk egyszerre akarsz áramot és feszültséget is mérni... és mondjuk az sok esetben nem számít, hogy 5,01V van valahol vagy 5,10...
Amúgy szinuszos jelre a normál multi is az effektív értéket mutatja, más alakú jel esetén van különbség... de pl ha mindenfélét akarsz méricskélni, lehet egy elfogadható multi + 20MHz-es szkóp kombinációjával jobban jársz, mint akár egy 50eFt-os multival, ami lehet hogy tényleg pontosan, 5 digitig mutatja az értéket... persze egy megfelelő multi az mindig jó, de remélem érted azért amire próbáltam célozgatni az előzőekben
(még egy példa, mondjuk szeretnél pontosan 10k-s ellenállásokat találni, mert egy pontos feszültségosztót szeretnél, egy pontos multival lehet hogy tényleg találsz is 2-t, ami mindkettő 10000Ohm, viszont ha van egy megfelelően jó multid, az lehet hogy a 10k-ra 10021Ohm-ot mutat, viszont a másik pontosan ugyanekkora értékűre is ugyanennyit... szóval a felhasználás szempontjából ezzel is sikerülhet akkor találni megfelelő alkatrészt, anélkül, hogy esetleg pontosan akkora értékű lenne, mert mondjuk az adott kapcsolásban nem az a cél)
(#) putr4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Értelek a pontosságot illetően. Mi a véleményed az 5:1 multiméterekről (hangnyomás, fényerősség stb)? Komolyan lehet ezeket venni?
(#) abcdabcd válasza putr4 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Ezt nem tudom, meg kell nézni mit tud, ha tetszik neked valamelyik, akkor esetleg próbáld meg... Elvben akár mért ne lehetne jól megcsinálni egy ilyet? Viszont lehet hogy ha olcsón adják, akkor a többi funkció "látja kárát" annak hogy több más dolog van beleépítve... szóval kitudja... De akár a normál multimétereddel elkészítendő egyik első projekt lehet pl egy fénymérő pic-kel vagy avr-rel
(#) speed008 hozzászólása Jún 11, 2012 /
 
Üdvözletem!
Nézegettem ezt a műszert.
Eddig egy kicsi, hordozható Düwi műszerem van, amivel viszonylag meg vagyok elégedve, csak a méréshatára nem felel meg a csöves cuccokénak.

A műszerről van valakinek valami tapasztalata illetve tanácsa? Akinek ilyen van az mit tapasztalt róla?
(#) putr4 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Igazad van az építés örömét, a kihívást nem adja vissza. Azthiszem maradok a régi műszernél és egy új zsinórnál.
Köszönöm a segítséget.
(#) blackdog válasza speed008 hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Azt gondolt át, hogy mennyire legyen pontos és strapabíró.
Az MX műszer elemzabáló és AC mérésben csak 400 Hz-ig úgy-ahogy pontos.
Én nem építek csöves dolgokat, de ha jól tudom ott nem árt, ha nem csak pár száz Hz-ig lehet pontosan mérni.
(#) speed008 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Már hirtelen felindulásból elhoztam egyet a boltból
Összehasonlítva a többi multimmal azonos értékeket ír ki. Az adatlapja szerint a pontossága az általános hobbi műszerekéhez hasonló.
A mérési sebessége szerintem elég gyors és stabil.
A műszerész ismerősöm ilyet használ a maszek műhelyébe. Mesélte, hogy ohm mérőbe rárakta 220v ra, de a műszerben egy karcolás se esett.
A gyári elem nem ajánlott felhasználásra szerintem, mert nagyon gagyi minőségű.
Az AC feszültség pontos méréséhez True RMS műszer kellene, ami elég drága és nem térül meg nekem.
A strapabíróságával szerintem nem lehet gond, mert kívülről is elég rusztikus megjelenésű.

Aki használt ilyet annak nincsen tapasztalata benne?
(#) Thom_88 hozzászólása Jún 15, 2012 /
 
Uraim, tiszteletem!

Átláthatatlan, hogy most valójában melyik műszer lenne az igazi, ha olvasgatom. Felvetem én is a kérdésemet, kérlek segítsetek tanácsaitokkal.

Amatőr vagyok. Kezdő. DE, pontos méréseket szeretnék, mert precíz vagyok, és nagyigényű.

10 000 és 20 000 HUF között szeretnék egy multimétert.

Jelige: Megbízhatóság, Pontosság, Minőség.

Milyen készülékeket ajánlotok?

Köszönöm!
(#) Jáger László válasza Thom_88 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Helló! Ez például nem rossz. Nekem bevált.Bővebben: Link
Nincs háttérvilágítása, más hátrányát nem találtam
(#) kontakthiba hozzászólása Jún 21, 2012 /
 
Most próbálok valami olyan multimétert beszerezni, ami kicsit okosabb a múlt évezredbeli kis Sinometer m-830B -mnél, amit kb. Big mac menü mell adtak valami TESCO -ban.

A fő, hogy minél finomabb (0.1 uA alatti) áramokat is lehessen vele mérni, tudjon sípolósan szakadást tesztelni, meg hőmérni, frekvenciát, kitöltési tényezőt, meg mindent, mi szem szájnak ingere, de emellett 15-20e Ft -ból ki is jöjjön.

Ezeknek a követelményeknek leginkább a Maxwell 25328 felelt meg, ezen gondolkodom. Sajnos mindenhol vagy épp készlethiányban szenvednek, vagy 2-3e -rel drágábban adják, mint a készlethiányban szenvedők. Kerestem ebay -en is, és meglepetésemre egyetlen darab sincs ott, de még más fajta multiméterek et se leltem ott a Maxwelltől. Ez hogy lehet? Kitiltották a céget onnan? Nem hinném, hogy amikor még Vaterán, teszveszen is látni egyet-egyet, pont az ebay -nek ne lenne egy sem az eddigi történelmében. Vagy én kerestem rosszul?

Amúgy tudtok róla valamit, milyen ez a gép? Pontos?

Az is tetszik még benne, hogy tud USB -n adatot sugározni, amit a szoftvere szépen kitesz, logol, stb. Azt kb. hány sample / sec sebességgel teszi?
(#) abcdabcd válasza kontakthiba hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
Kis áramok pontos méréshez: Ucurrent

A maxwell valószínű magyar cég "terméke" azaz az innen onnan "összevásárol" termékekre ilyen nevezetű címkét ragasztanak... pl lakatfogóadapter ami nekem van Maxwell felirattal, CEM gyártmány, illetve csak keress rá a cég honlapjára, meglepő módon a műszerekhez magyar nyelvű használati útmutatót lehet többnél is találni, valamelyiknél csak az van szóval szerintem ez a helyzet, de hivatalosan ezt még nem láttam leírva sehol...
(#) Hutty válasza kontakthiba hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
3/sec mintavételezés szokott lenni a műszeré, gondolom ennél több nem lesz az adattárolás sem.
Kistesójával dolgoztam ( MX - 25323 ) nem olyan rossz, amit leírnak azt tudja.
Találkoztam AXIOMET AX-18B néven is vele.
(#) wakond hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
sziasztok.

egy nagyon gáz kérdésem lenne:
vettem egy ilyet: dt-830L
de nem tudom, hogyan kell az ampert mérni vele.
átdugdostam már a vezetékeket is, de semmi.
egy robogó akkuját szeretném megmérni, hogy
mennyi az áramerőssége.
leírás szerint át kell tennem valamelyik vezetéket
a 10A-s dugaljba, mindkettővel próbáltam,
vagy nem mutat semmit, vagy felforrósodik a vezeték.
voltot rendesen méri.
és átkapcsoltam a forgó kapcsolót is ahova kell.
(#) Gabi válasza wakond hozzászólására (») Jún 22, 2012 /
 
Az akku áramerősségét így nem lehet megmérni
A mérővezetékeket az akku két sarujára tetted rá?
Következő: »»   31 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem