Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1714 / 3965
(#) havranarpi hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Ha 2 db 9V200mA-os trafót párhuzamosan kötök akkor 9V 400mA-t kapok?
(#) mate_x válasza Bergi hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!

Itt van egy fázishasításos megoldás: Bővebben: Link

Üdv, mate_x
(#) mate_x válasza havranarpi hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Igen. De arra vigyázz, hogy úgy kösd össze őket, hogy fázisban legyenek a feszültségek, mert ha nem, akkor olyan mintha sorosan kötnéd őket és azt zárnád rövidre.
(#) szucsip válasza mate_x hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ejjnye-bejnye!

Ha a rizsfőző gép transzformátoros, akkor nem fogja szeretni a fázishasítást, és még a villamosenergia-szolgáltató sem fog örülni neki! Ha pedig kapcsolóüzemű, akkor... Hmm akkor kíváncsi vagyok, hogy mi fog belőle kisülni

Fázishasításos megoldás szerintem NEM alkalmazható!

Ha a rizsfőző gép belseje "hagyományos" transzformátoros, akkor azt át lehet tekerni. Elvileg kb 20%-kal csökken a kivehető teljesítménye a trafónak, de át lehet tekerni. Csak le kell számolni a mostani menetszámokat, és ki lehet számítani az újakat.
(#) mate_x válasza szucsip hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Nem tudom milyen a rizsfőző gép, azt hittem egy sima fűtőszál
(#) szucsip válasza mate_x hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Hát igen, akkor viszont jó az ötleted. De mi ezt még nem tudhatjuk, hogy simán fűtőszálas-e vagy van-e benne valami ketyere... Feltételeznünk kell a legkedvezőtlenebbeket.
(#) dizi válasza (») Júl 3, 2012 /
 
Az addig ok, de ha szétnézünk egyre több az ingyenes olnline aukciós oldal, ezért is mondom teljesen felesleges aktivitáshoz kötni az eladást konkrétan amit itt elad abból 100%,hogy nem fog senki meggazdagodni.
A kölcsönös segítség nyújtás az mit jelent az oldalon?
Mert ha azt, hogy hozzászólásainkkal segítjük egymást, akkor szóljatok köbnagyúrnak is hogy a segítő szándékkal kapcsolatos hozzászólásaimat ne törölje ki.
(#) Bergi válasza szucsip hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Legegyszerűbb, ha szétszedem és megnézem, mit rejt a gép! Szerintem is egy fűtőszál van benne, de hamarosan meglátjuk!
Viszont kérdés, hogy a fázishasításos megoldás működik 500 W esetén is bírni fogják az alkatrészek?
(#) Bergi válasza mate_x hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Bocsánat, de ezt nem értem! Picit kibontanád a "fázisban legyenek" szakaszt?
(#) mate_x válasza Bergi hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ezt nem neked mondtam, hanem havranarpinak Szerintem is szedd szét és nézd meg mit rejt a gép
(#) mate_x válasza Bergi hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ez bírja az 500 W-ot.
(#) Bergi válasza mate_x hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Bocsánat, benéztem!
Köszönöm a segítséget!
(#) szucsip hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Hogyan lehet levenni a potenciométer gombját?
Az alábbi képek mutatják a potmétert, amit ki kéne cserélni (hangerőszabályzó, és nagyon recseg meg bizonyos tartományon teljesen elhalkítja az egyik oldalt).

A probléma az, hogy még ilyennel nem volt dolgom. Nem is hallottam róla: nem tudtam egyszerűen lehúzni elöl a forgatógombot. Nem mertem nagyon feszegetni, mert úgy sejtem hogy nem az erőszak lesz a megoldás. A további gond, hogy ez a kétpályás potméter (illetve elölről ennek köszönhetően a gombja) tartja a panelt.

Az egész komplexum egy 2.1 -es Mercury számítógép hangszórórendszer. Esetleg le kéne tekerni valahogyan? Én próbáltam, de a végállásoknál is hiába próbáltam tovább forgatni a gombot, nem tekeredett semerre. Amúgy a belseje (az a szögletes lyuk) is forog, ha elöl tekerem a gombot.

Látott már valaki ilyesmit?
(#) pontaz hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Helló! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy áramkörnek mi a GND-je? ( bocs a hülye kérdésért )
(#) pjg válasza pontaz hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ground -> föld
(#) szucsip válasza pontaz hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
A GND az legszűkebb értelmezés szerint nem csak a konkrét áramkörre vonatkozik, hanem itt a földön mindenre. Tehát ez a FÖLDPONT. Ha egy áramkör nem földfüggetlen, akkor egy bármilyen -nem nulla!- feszültségű pontját ha összekötöd a földdel (leversz egy vasrudat a földbe , és rákötöd), akkor ott áram fog folyni.

Amire viszont gyakran mondjuk hogy GND, de a legszorosabb értelmében még sem az: Egy áramkör feszültségei közül egy kitüntetett pont, amiHEZ képest mérünk minden mást. Nyilván ez nem zárja ki (sőt..!) hogy ez egyben az abszolut (tehát vasrudas) GND is legyen. De sok esetben nincs köze a GND -hez, úgymond földfüggetlen áramköröknél.

Elmondható univerzálisan, hogy a GND az egy vonatkoztatási pont, egy kitüntetett "0" értékű pont.

Egyszerű példa: Ha 9V-os elemnek 0 pontja van. Ha egy áramkört csatlakoztatunk rá, akkor az áramkörön belül hívhatjuk ezt GND-nek. De valódi GND (angol ground szóból) csak akkor lesz (tehát ez felé áram csak akkor tud majd folyni az áramkörből), ha az elem negatív felét leföldeljük.

Ha a pozitív sarkát földeljük le, akkor bizony az lesz a GND, és az elem negatív sarka egy -most már a GND vonatkozásában- negatív feszültség lesz.
(#) zoltan0801 hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Heló!
Hogyha egy elemre rá van írva, hogy 10 órát kell tölteni 50 mA-el, akkor ha én 5 mA-el töltöm, tízszer annyit kell töltenem?? vagy úgy nem tölt fel? Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) szucsip válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!

Igen, jól gondolod: Ha a töltőáram tized akkora, akkor 10-szer annyi ideig kell tölteni.
(#) pontaz válasza szucsip hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
nos, az a helyzet, hogy az oldal egyik leírása alapján egy ledes hőmérőt készítek, és már teljesen készen van, csak be kellene állítani, viszont ehhez össze kell kötni az áramkör GND-jét az IC-k egyik lábával. És itt akadtam el... nemtudok rájönni mi lehet az áramkör GND-je. Van a kapcsoláson egy GND jelölés, viszont az szerintem az LM35-ös GND-je. Gondolkoztam rajta, hogy ezzel a ponttal kössem e össze, de ezt azért vetettem el, mert a beállításnál az LM35-ös hőérzékelőt még nem lehet bekötni, így azon a ponton lényegében nincs semmi... szerinted hol lehet? itt a link, és rajta a kapcsolás>>>Bővebben: Link köszi
(#) szucsip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Nem volt szó felezésről. 50-->5 (mA)
(#) mate_x válasza pontaz hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Az a gnd, amit a fordított T betűk jelölnek. Tehát például a 9V-os tápfeszültség negatív pólusa.
(#) szucsip válasza mate_x hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Ó igen, így van. Egyébként a leírásban a második oldalon fent lehet látni egy beültetési rajzot (nagy zöld). Azon is szerepel egyértelműen -két helyen- a GND felirat. Lehet is látni, hogy a két GND felirat (gondolom NYÁK csokik lehetnek azok) össze van huzalozva.
(#) pontaz válasza szucsip hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
oh.. tényleg oda van írva :S én nem néztem a nyákot, mert én kézifúróval szoktam kialakítani a vezetősávokat, úgyhogy én mindíg magamnak lerajzolom közvetlenül a nyákra a nyáktervet... akkor lényegében csak a negatív kivezetéseket össze kell kötni, és ezzel mérni. Köszi a segítséget!
(#) DJanosi hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Üdv! Találtam egy ilyen sziréna kapcsolást vagyis az kellene hogy legyen viszont nem működik!
Alapból mikor megbíztak ennek a kivitelezésével láttam hogy kicsit fura pl a PNP tranyot fordítva kötném be! Viszont az sem segített! A kérésem az lenne hogy a hibát ebben a rajzban a lehető legegyszerűbben ki kellene javítani. Vagyis ez a kapcsolás kell nekem mert tudom hogy más sziréna kapcsolás millio egy van.

szirena.JPG
    
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia!
A bal oldali tranzisztor bázisának adni kellene egy kis bázisáramot egy ellenálláson keresztül. Másképp fogalmazva: rossz a rajz.
(#) DJanosi válasza kadarist hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Igen ezzel maximálisan tisztában vagyok mikor először megláttam mar csűrtém az orromat! Viszont egyéb okok miatt ragaszkodok ehhez a kapcsoláshoz vagyis ami hasonlít ehhez. Kicsit nem tudnád működőképesre alakítgatni?
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Csináld meg így. A "touch plate" helyére építs egy nyomógombot, de akár rövidre is zárhatod.
(#) zoltan0801 válasza szucsip hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Köszönöm a válaszod.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogyha 10 ilyen elemet sorba kötök, és egy diódán, meg egy ellenálláson keresztül töltöm, és lekapcsolom a töltést, mikor eléri a megfelelő feszültséget, akkor az működhet??
(#) szucsip válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Igen, elviekben igen. Természetesen minél több cellát kötsz sorba, annál nagyobb töltőfeszültség kell.
Nekem is volt egy kérdésem, és már nagyon izgat a válasz...
(#) zoltan0801 hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Köszi, akkor jól gondoltam, a te kérdésedre sajnos nem tudok érdemi hozzászólás írni, mert ha bontásról van szó, /ráadásul olyanról amiről tudom, hogy nem jó/ elég barbár vagyok. Mivel még nem szedtem szét potmétert, ezért én megpróbálnám azt a három fémet kihajtani, és úgy hátha többet látok, de ez szerintem nem a legjobb megoldás...
Vagy középen rögzíteni valahogy azt a fémet, és erősen tekerni a gombot... Szerintem azért várd meg hátha valaki hozzáértő ír
Következő: »»   1714 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem