Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1715 / 3960
(#) rhinoeli válasza szucsip hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Szerintem a szögletes lyukba bedugsz egy imbuszkulcsot, és úgy próbálod meg letekerni a gombot.
(#) szucsip válasza rhinoeli hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Köszönöm!

Ezen gondolkodtam én is. Ki fogom próbálni. Sima csavarhúzóval próbálkoztam -nem volt kéznél más- de nem ment; körbefordult.
(#) rarobika hozzászólása Júl 4, 2012 /
 
Sziasztok,

Nekem olyan kerdesem lenne, h nyakot marattam es szinte mindenhol csikosak lettek a vezeto vonalak retegek, mint mikor festesz es nincs rajta eleg festek vagy nem nyomod ra kelloen, vagy csak egyszer huzod el az ecsetet ilyan csikos lett tehat ott alol azt akartam, h legyen vezeto reteg ott is kis savokban kimard belole, pedig alkoholos filccel tobbszor is athuztam es a filccsikokban nem latszodott kihagyas, folt. A folyadekban bo 30percet volt h lemarja a nem kivanatos reszeket.
Lehet nem volt eleg tomeny az oldat es tul sokaig volt benne, h a filcet is kikezdte? Ugye ezt a vasklorid oldatot amit az elektronikai boltokban lehet kapni csak siman osszekeverem kis hideg vizzel es kes?
Elore is koszonom a segitseget.
(#) zolika60 válasza rarobika hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Valószínűleg túl soká marattad mert a nem fedett részek nem voltak elég tiszták és lassan maródtak. Van ilyen topic is:Bővebben: Link
(#) vicsys válasza rarobika hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Az a gond, ha többször áthúzol egy vonalat, feloldja az előzőleg rajzoltat. Válassz retusáló vagy lakkfilcet. Ha megszagolod, hígítós festék szaga van. Lehet kapni olyan változatot is aminek fém hegye van.
(#) Vacok hozzászólása Júl 4, 2012 /
 
Sziasztok!
A PC tápegységek szekunder oldalán lévő nagy áramú schottky diódákat lehet használni 50Hz-es váltakozóáram egyenirányítására? Mondjuk graetzbe kötve őket.
(#) szucsip válasza Vacok hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Igen, lehet.
Természetesen a határértékeiken belül kell maradni (feszültség-áram)
(#) Vacok válasza szucsip hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
A dióda 40V 30A, amire nekem szükségem lenne max. 15V és max 6-7A
(#) Tomi44 hozzászólása Júl 4, 2012 /
 
Sziasztok

Szétszedtem ma egy meleg ragasztó pisztolyt adtam neki 230V ot és 150 fokra felmelegedett. Hogyan tudnám ezt 200 fokig felvinni? Na most a fűtő 2 alu lemez között van valami fém aminek 2.2kOhm os az ellenállása. Szerintetek hogy tudnám növelni a hőt úgy hogy a méret ne változzon. Meg egyáltalán mi az a fém? előre is köszönöm.
(#) Zsolt32 válasza Lac364 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Egyszer leszedtem egy verziót, de csak nagy szenvedés árán sikerült feltennem. A telepítéssel még nem is volt nagy gond, de a crack-et sehogy nem akarta elfogadni, de végül megoldottam. De ez lehet, hogy csak az általam letöltött típus hibája volt.
(#) Zsolt76 hozzászólása Júl 4, 2012 1 /
 
sziasztok,

remélem nem járok rossz helyen...

emailben (is) keresnék olyan "szakit" aki tudna segíteni nekem, elektronika elkészítésében * egy ilyen szerkezethez


zsolt76zsolt@gmail.com címre is kérnék választ

köszönöm szépen
(#) Doncso válasza Zsolt76 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Ez mi?
(#) Lac364 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
***

A warez tevékenységet a HE portál semmilyen formában nem támogatja és nem tűri meg!
(#) koboraram1221 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Ha jól sejtem valamiféle spec. lámpa kocsira, de a funkciója még ismeretlen.Google véleménye a képről
(#) WaRL0 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 4, 2012 / 1
 
Hogy ez mi? Szerintem egy jó nagy OFF
(#) Zsolt76 válasza koboraram1221 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
terelőfény

nem láttatok még útseprő v autópályán sárgavillogós karbantartó autót ?
(#) Chello.1 hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
En anno elgondolkodtam egy kettostap epitesen.
Mivel anno quad szeru dolgokat nyuztunk es ugy jol esik ha egy tap 15A-t elbir ugy nezegettem, hogy 15A*30V*2=1-1.5KW koruli torkat kellett volna tekertetnem egy csomo leagazassal es vegul hamarabb abbahagytam a muszereszseget a sok onos goz miatt mint ezt megtettem volna.

En nem akartam komoly cuccot csak vmi hobbytapot uh. anno ugy kepzeltem szetszedek 2 kobbfajta multimetert, beepitem oket az elolapba, kivezetem a kapcspolokat es ugy ne kell szenvednem a meres reszevel.
(Pont eleg munka ott a nagyon stabil fesz megtartasa is)



Pl. nemsokara veszem a faradtsagot es beletanulok a radioteknikai elektromos eroterekbe amik a vezetekek korul kepzodnek.

Megprobalom megtanulni, hogyan kell vezetn egymashoz es a kornyezetukhoz kepest a kabeleket es honnan lehet tudni hol kb. mekkora es milyen tipusu szorasuk van.

Lefedem a torkat, es valoszinuleg az egyes tipusu kabelkoteget is arnyekolo csatornakban fognak menni bekotestol bekotesig.

Utanna akarok olvasni, hogyan kell meretezni femhalos radiofrekis arnyekolasokat.

Hogyan kell elhelyezni a nyakon az alkatreszeket, milyen galvanikus kapacitiv, szorasos es egyeb jellemzoik vanak es ezekkel, hogyan kell banni.

Valamire emlekszem ezekbol soot arra is, hogy a folis merete sem mindegy es halvanyan remlik mintha azt tanultuk volna, hogy elmeleti szinten az sem mindegy, hogy a folia keresztezodesekben van e forrszem es hasonlok.

Ezt gondolom most.

Es mert gyanitom, hogy kozeleben sem jarnak a gyakorlati keszulekek ezeknek a tervezesi szempontoknak ezert is elhataroztam a tanultakkal majd megprobalok epiteni egy jo bonyolult erzekeny es gerjedekeny erositot.

Addig olvasok, kerdezek.

Vicces mert elvileg tanultunk ezekbol eleg sokat viszont sohasem fejtettek ki mindezeknek a gyakorlati hasznalatat alkalmazasi es bonyolultabb meretezesi peldakkal.
Az anyagismeret ora, a meres ora, es az elektrotechnikai ora felvezeto es altalanos elektromos fizikajat valoszinuleg at kell neznem es ujraertelmeznem a mostani tudasom szerint.
(#) olala hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
Heló Mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni a legújabb gondom megoldásában.
A kapcsolás, amin jelenleg dolgozok PIC alapú, 5V feszültség szinten dolgozik, és a táp stabilizálását 7805 IC-vel gondoltam megoldani. A probléma az, hogy utólag (a bevásárlásom után) gondoltam bele, hogy olyan nagy lesz 6db 5V-os relének az együttes áramfelvétele (kb. 70mA/db), hogy iszonyatosan fűti a stab. IC-t (már 2 is pillanatok alatt felfűti a hangulatot). A kapcsolás tulajdonképpen hasonló Topi Időzítős elosztójához, azonban ez egy falba építhető rendszer lenne 6db konnektorhoz és infra távirányítóval vezérelhető. És itt a bajom, hogy hiába belül maradok az 1A áram limiten, amit a 7805 tudna, de mivel be akarom rakni a falba, és a szellőztetése nem megoldható, ezért félek egy esetleges tűzveszélytől. (Az egész kapcsolásnak az lenne a létjogosultsága, hogy energiát takarítsak meg az időzített ki-be kapcsolásokkal, és nem lenne vicces ha közben leégne a ház.)
Most már tudom, hogy jobb lett volna 12V-os reléket használni, és azokat a 7805 5V-os körétől függetleníteni, de már megvannak a relék, amik ugyan olcsó darabok voltak, de fáj a szívem értük.
Szerintetek át lehetne valahogy vinni a 12V szintre ezeket a reléket?
Próbálkoztam már sorba kötött ellenállásokkal, (a tekercs teljesítménye 0,36-0,45W, ez alapján számítható a szükséges áram nagysága), de nem igazán vált be, mert ahogy egyre több relé kapcsol be, csökken az áramerősség és leáll a buli. Aztán voltam olyan barbár, hogy gondoltam feláldozok egyet a tudomány oltárán, és megnézem mit kezd 12V-al, de ekkor meg 150mA volt az áramfelvétele, ami a számítható 30-40mA-hez képest pazarlás. Amúgy túlélte a vizsgálatot!
A legfrissebb gondolatom valami olyasmi, hogy esetleg egy párhuzamosan kötött Zener-diódával meg lehetne oldani azt, hogy a 12V-ról 5V-ra illesszem a reléket, kihagyva a buliból a 7805-öt, vagy ez a megoldás is fűtene mint az előző?
Bocsi, hogy ilyen hosszan írtam a szenvedéseimet, de úgy gondoltam, hogy jobb ha belemegyek a részletekbe.
Ha valakinek akad egy jó ötlete, akkor az kérem ossza meg velem!
Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza olala hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
A relék meghúzás után nem igénylik a teljes meghúzó áramot, a tartáshoz elég ennek egy töredéke. Az adatlapból ki lehet nézni a minimális tartóáramot.
Nem világos, miért emlegetsz 12V feszültséget. Akkumulátoros táplálásról van szó? A legegyszerűbb megoldás egy DCDC konverter, például MC34063 alkalmazásával 12V-ból 5V egyszerűen előállítható.
(#) Doncso válasza koboraram1221 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Nem értettem mit kell nézni, meg mi ez. De még mindig nem teljes a kívánalom, mi a kérés? Komplett ilyen, vagy egy ledes futófény, amit majd a megrendelő beépít egy nyíl alakú lámpába? Tehát ez így rossz meghatározás, rossz helyen.
(#) ekkold válasza (») Júl 5, 2012 1 /
 
Látom több napra visszamenőleg is megy a törlés - eddig tartott a "csak azért is bent hagyom"....
(#) olala válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Köszi a választ nedudgi!

A relének kimértem az áramfelvételét, és olyan 65-70mA körül mozog 5V feszültségről táplálva. Ez az adatlapja szerint is így van.
Azért emlegetem a 12V-ot, mert egy 220VAC/12VAC transzformátorral akarom táplálni a hálózatról a kapcsolást, és az egyenirányítás és pufferelés után rendelkezésre áll a feszültség, amivel 12V-os reléket tudnék működtetni.
Ez a DCDC konverteres dolog tetszik, de mivel még sosem dolgoztam ilyennel, ezért nem igazán tudom hogyan is működik, de azt az adatlapjából biztosan ki tudom olvasni. Ami inkább érdekel, az az, hogy ez az IC nem hevül fel úgy mint a 7805? Mert csak ennyi lenne a cél.

Még egyszer köszi.
(#) rarobika válasza vicsys hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Szia, koszonom az infot megprobaltam retusalo filcel franko lett, de zoli60 nak is igaza volt mert megtisztitott nyaknak sokkal kevesebb ido is eleg volt.
Koszonom nektek.
(#) zoltan0801 hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
Helo
Olyan kérdésem lenne, hogy mi kell egy piezó elektromos hangszóró megszólaltatásához?
Arra gondoltam, hogy csinálok egy elektromos kapásjelzőt, ahogy a kapásjelző megy feljebb, touch plate-es érintkezőket zár össze, három állásban három tranzisztort kapcsolna be, amik meg a hangszórót kapcsolnák. És mindegyiknél más ellenállás lenne a hangszóró elé kötve.
(#) szucsip válasza olala hozzászólására (») Júl 5, 2012 / 1
 
Üdv!

Én ajánlanám, hogy PWM-mel állítsd elő a stabil 5V-ot. Ha megfelelően nagy értékű tekercset használsz, és van benne pár száz µF pufferkondenzátor, akkor biztos nem zavarja be a PIC-et. A 12Vac az 17V körüli csúcsot ad. Gyakorlatilag még külső tranzisztor sem kéne a vezérlő IC-hez, 5V/1A terhelésig biztosan nem.
Hőtermelés minimális, alkatrész-költség minimális (ha meg tudod tekerni a tekercset), és a TL494 IC-ből van SMD változat is.
(#) szucsip válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Ezt az ötletet át kell még gondolni, legalábbis ott a hangerő mizériánál. A piezzo hangkeltőnek is váltakozó feszültségre van szüksége. Így a kérdésedre a válasz: Astabil multivibrátor.
(#) szucsip válasza zoltan0801 hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Közben lett egy ötletem neked! Megcsinálod a multivibrátort (NE555 -tel, vagy 2 tranzisztorral), és a kimenetét egy földelt emitteres alapkapcsolásba küldöd be. A hangerőt pedig tudnád szabályozni úgy, hogy az emitterellenállás hidegítőkondenzátorának értékét variálod.
Ezt konkrétan úgy gondoltam, hogy veszel 2-3db N-csatornás MOSFET-et, és az emitterről viszel le három párhuzamos kondit. Mindegyik kondi a FET D-S átmenetén keresztül megy földre. Aztán minél több fet-et kapcsolsz be, annál nagyobb lesz a hidegítő kondik repluszos értéke--> nő a hangerő. (A piezzo pedig a kollektoron lévő kimeneti csatolókondenzátor és a föld közé legyen kötve.)
(#) olala válasza szucsip hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Heló!

Köszönöm a választ, de nem értem teljesen ezt a megoldást. (Ez valószínűleg az én hibám.) PWM-et eddig csak PIC-kel csináltam, de ha jól értem, akkor itt most egy külön IC generálná a PWM jelet.
Továbbá nem értem hogy miért nem kell külső tranzisztor a PIC-hez? Az általam használt PIC minden lábának max. 25mA a terhelhetősége.
Egyébként a PWM-et használva tudnám növelni a tápegység hatásfokát? (mint pl. kapcsolóüzemű táp, vagy teljesen el vagyok tévedve?)
(#) szucsip válasza olala hozzászólására (») Júl 5, 2012 / 1
 
Nem vagy teljesen eltévedve, csak kicsit. Egy jó PWM táp hatásfoka 90% körül van. Ha 75%-ot el tudsz érni (és ugyan miért is ne tudnál?!), akkor jó vagy. Számolj egy kicsit: Ha 16V a feszültség, amiből 5V-ot kell csinálni, és 1A -t szedsz ki belőle:

75%-os hatásfok mellett ez 1,7W disszipációt jelent (PWM, un.: buck-konverter)

Átersztő tranzisztoros lineáris stabilizálásnál pedig : 11W disszipáció.

A TL494 IC állítja elő a PWM jelent, a terheléshez igazítja a kitöltési tényezőt (hogy stabil maradjon az 5V, vagy amennyit akarsz). A vezérlő IC -nek két kimenete van, hogy push-pull üzemben is meg tudjon valamit (mondjuk transzformátort) hajtani. De választható olyan opció, hogy csak 1 kimenet lesz, valójában a két kimenete egyszerre mozog. Kimenetenként 250mA-t tud. Az összesen már 500mA

Én nem mondtam azt, hogy a PIC edhez nem kell tranzisztor. Fogalmam sincs a kapcsoláshoz. Azt akartam kifejezni, hogy a PWM-es vezérlő IC-hez -ilyen kis teljesítmény mellett- nem kell tranzisztor.
(#) zoltan0801 válasza szucsip hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Helo
Először is köszi a választ
Másodszor :eek2:
Közben kisilabizáltam, hogy 555-el csinálom meg, csak a szabályzást nem tudtam, hogy kéne megoldani, nem rossz ötlet, de az még mindig egy kicsit bonyolult, mind1 megpróbálom hátha... Még egyszer köszi.
Következő: »»   1715 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem