Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemekből hálózati feszültség előállítása
Lapozás: OK   4 / 8
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Ez bizony így van. Az a fránya energia megmaradás törvénye már megint igaznak bizonyult.
(#) FREDDI válasza bersgabor hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Hát ez az olcsó hely nagyon drága ! ! ! Mielőtt valaki bedől neki ! Ez amorf cella ! (DS20), használt !, és ráadásul az új ára volt annak idején 20,000. A Dunasolar gyártotta, most kerestem rá. Még annyit fűznék hozzá, hogy van, aki a szemetet is drágábban árulja, mint amennyiért újonnan vette ! :eek2:

(#) frissadam válasza bersgabor hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
De ups-t akartam írni az előző oldalon! Az ok hogy mi nem jó megoldás.De olyat ötlet nincs ami az általam leírtakat valósítaná meg?
(#) bersgabor válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Jó hogy szóltál,majdnem vettem!
Nem is tudtam,hogy ennél olcsóbb is van!
(#) dangermind1 hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
ups ből csak a smart-ot szabad venni annak valódi szinusz jele van. van egy ismim akinek egy ups a invertere és a lakásba a hütő kivételével minden megy róla.
8 napelem egy ups smart 2 szolár aku és egy töltés vezérlője van.
(#) Ideiglenes hozzászólása Okt 23, 2010 /
 
Véletlenül ránéztem a Microchip oldalán az újdonságok fülre és egy ilyet találtam:
Grid Connected Solar Micro Inverter 220V System Design Package
Egész jó dolgok vannak benne leírva - igaz, angolul - de a benne levő rajzok azért magukért beszélnek.
(#) levaitamas válasza dangermind1 hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Irnal rola bovebben?
(#) kukuri hozzászólása Júl 9, 2012 /
 
Ide is beteszem hátha valaki tud rá válaszolni. Annyiban van köze a témához hogy a motor egy villanyautóba építhető kis motorocska

Üdözletem!

A kérdésem egy 96V-120V vagy akár 144V egyenáram kinyerésére vonatkozik.
A töltésvezérlők 12-24V osak. Viszont a felhasználáshoz ha én a 12V többszörösét szeretném felhasználni akkor mi a teendő? Van erre megoldás? Nyilván nem azt szeretném hogy egyszer feltöltöm az aksikat és utána átkötöm a kábeleket hogy legyen akár 144V feszültségem. Szeretném ha a kettő egyszerre működne.
A motor amit megszeretnék halytani vele Ez lenne.
Persze egyenlőre csak elméleti szinten. Csak szeretném tudni hogy miből lehetne a rendszert megépíteni.[u]
(#) cimopata válasza kukuri hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Azt javaslom, hogy alapban kösd sorba az akkukat és mindegyik akkunak csinálj külön töltőt.

Lehetne 12V-ból átalakítani, de nem éri meg mert batár nagy áramok lesznek és nem fogod tudni lekezelni őket.
(#) kukuri válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Tehát vegyünk a példa kedvéért 8 12V aksit. Minden aksira teszek külön egy töltésvezérlőt. Az aksikat sorba összekötöm de úgy hogy minden aksi között egy jó méretes zéner diódát bekötök. Mivel a számolás szerint a legkisebb áramerősség 177A így a töltésvezérlőket el tudja választani egymástól. (A legnagyobb amit a motor bír az 520A. Igaz 12V-on)Amikor meg kell az erő akkor az is tud áramolni. Ha jól értettem.
Bár itt még kell a töltésvezérlőket is védenem külön ha jól gondolom. Párszáz amper biztosan nem tesz jót neki.
(#) cimopata válasza kukuri hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Most ebből konkrétan egy deka szót nem értettem, hogy mire gondolsz. Nem tudlak követni.

12V-os motorról beszélsz és 520A-ről.
Zener dióda??? nem értem, de biztos vagyok benne hogy nincsen szükség ilyesmire. A töltésvezérlőknek miért kellene tudni pár 100 ampert?
(#) kukuri válasza cimopata hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Semmi gond. Nem írtam le a teljes feladatot aminek utána akarok járni. De akkor leírom hogy mit szeretnék kiszámolni.

Adott a fenti linken egy motor amit gépjárművekbe építenek be. A legnagyobb belőlük a FB1-4001 típusú méregzsák. Ennek a csúcsteljesítménye 144V mellett 75.000W
Nyilván ezt nem tudja órákon keresztül de a rendszert szerintem erre kellene méretezni és nem a folyamatosan terhelhető 21.500W-ra.
Az 520A a maximumra vonatkozik. Persze csak akkor ha lehet így számolni. A motor felvett áramát nem találtam még meg. (a 12V-ot is rosszul írtam mert itt már 144V van)
Tehát ezt a motort szeretném egy napelemes rendszerrel megtáplálni. Az egész egy fixen telepített rendszer lenne nem pedig gépjármű.
Tudom hogy brutális értékek jönnek ki. De egyenlőre a kíváncsiság hajt.
Így lenne egy ~30 lóerős motor ami a rendszer kiépítése után nem kérne üzemanyagot. És szinte bármit meglehetne vele halytani. Kérdés mennyibe kerülhet ennek a motornak az üzembe helyezése?

Így gondolom már tisztább a kérdésem
(#) zolika60 válasza kukuri hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Itt vannak a nem talált áramfelvételi adatok. Bővebben: Link Egy hektárnyi napelem tán gyűjt annyi energiát, hogy elinduljon.
(#) cimopata válasza kukuri hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Annyi napelemre lesz szükség, hogy termeljen annyi kWh-t egy átlagos nap alatt mint amennyit a motorod elfogyaszt egy nap.
Azt csak te tudod hogy mennyit fog menni a motorod és ha megy is mekkora teljesítménnyel lesz terhelve.
(#) sanyo77 válasza kukuri hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Érdekes témafelvetés, de ez már az elektromos autó kategóriájába tartozik, oda kell ilyen teljesítmény (mellesleg egy ilyen motor 550-600 eFt! - árfolyamtól függően).

Az ilyen akkupakkokat amelyek ezt a motort el tudják látni energiával 220(v.380V)-ról töltik (általában éjszaka 8-10 órán keresztül), ergo van rá már megépített áramkör.
pl. itt: http://webaruhaz.permanent.hu/termekek/_zold__auto-1-akku_toltok-138 -> a legnagyobb (144V-os/10A-es) 95eFt, ők egyébként át is alakítanak autókat elektromosra...

Ezzel egy icaka 8-10 x 1,44 kW-ot tudnak betölteni az aksikba, amivel aztán a lábunktól és a terep viszonyktól függően kb. 70-150 km-t lehet autózni. Ehhez azonban legalább 144V/100Ah-ás akkupakkra van szükség (ami 180-250kg! és 500-2000eFt is lehet a típustól, minőségtől és kapacitástól függően).

Mire szeretnéd használni a motort?
(#) bergli hozzászólása Szept 16, 2012 /
 
Üdv.Segitséget kérnék a hozáértőktől.Énis régóta szemezek a napenergiával de nemigen értek az elektronikához.Az elképzelés azlenne hogy 2db akku,24v és kb 250Ah ,a világitást,a tv-ket meg a beltériket kéne elleátni.Én kb 10órán át 500w-ot számoltam napi szinten(óránkénti 500w).A kérdésem az hogy ez az akkupakk elbirja e és hogy mijen napelemmel kellene ezt tölteni?Azt gondoltam hogy a napelemet magam raknám ösze.Ojan celákat találtam a neten például hogy:
p max:2-3.8w
U max:0.5V
I max:4-7A
Ebből menyit kellene sorba kötni egy napelem táblához és hány tábla kéne?Mikor nincs nap töltöm fagázos generátorral,de van agymotorom is(biciklié)ezt szélkerékhez szánom egyszer majd.És azis érdekelne hogy a trapézjeles inverter a tv(LCD) kárositja e?A szinuszos nagyon drága.És mégegy fontos kérdés az akku amortizáció nekem ez a legriasztóbb,azt gondoltam inkább tulkellene méretezni ezt a részét.Hát enyi.Elnézést a rosz megfogalmazásért de kicsit félve kérdezek már fórumon.Köszönöm a választ.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
Nem fog menni napenergiával mert iszonyat drágák lesznek a szükséges teljesítményű napelemek. Amit meg tudnál oldani, az a beltéri világítás, ha LED-s fényforrásokat használsz. De semmi olyan más nem fér be ami 300Wattál többet vesz fel, hacsak nem akarsz 2millió + forintért napelemet venni.
A szélkerék szerintem sokkal jobb megoldás mert azt magad is meg tudnád építeni.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
Napelemekből nincs hiány, simán találhatsz 8wattos 12voltos kivitelűeket is de nagyon sok ilyen darabra lesz szükséged.
(#) bergli hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
Üdv.Na igen sejtettem hogy nemegyszerü ez.A szélkerék önmagában kevés sajna.Amugy sajna nemértem mi a hiba mert nemigazán tudom a hatásfok meg áram számitásokat.Roszak az adatai a kis panelnek??Az 500w bőven számolva értendő kb a fele fogy egyébként.A napelemen kivüli része amugyis érdekell mert legfeljebb mással töltöm.Deazért megkérném szépen hogy irja meg kb ra menyi kispanelt kéne vegyek ennek az akku pakknak.Másik fórumon olvastam hogy az ember öszerakott egy napelemet negyedéből ijen kis panelekből.Tudom hogy sok kell csak azt nem h menyi,gyakorlat hijján vagyok.Köszönet a válaszér!!
(#) _vl_ válasza bergli hozzászólására (») Szept 17, 2012 / 1
 
Ha van áramszolgáltató felétek, akkor nem fogja megérni akksit töltögetni, majd onnan az áramot kinyerni. Kivéve, ha "leesett a teherautóról" módon szerzed az akksikat....

Ugyanis olyan drága az akkumulátor, és olyan rövid az élettartama, hogy "alig" tudsz bennük áramot tárolni, ehhez viszonyítva nem kerül sokkal többe megvenni az áramot a szolgáltatótól. És az akkumulátor csak egy része a kiadásoknak, valamivel elő is kéne állítani azt az áramot, ez a valami is pénzbe kerül. Az akksival együtt ez drágább lesz, mint a szolgáltató, sose fog megtérülni, mivel az akksikat rendszeresen cserélni kell majd.

Ami megérheti, ha olyan rendszert építesz, ami a termelt áramból a fölösleget visszatáplálja a szolgáltatóhoz, majd amikor többet fogyasztanál, akkor meg "visszaveszed" a szolgáltatótól. Így a tárolást a szolgáltató oldja meg. Ehhez nem kellenek akksik, viszont kell oda-vissza mérős óra (ezt a szolgáltató adja), ill. csak a szolgáltató által elfogadott, jó minőségű invertert engedik rákötni, ami így valamivel drágább beruházást jelent (de még mindig olcsóbb lesz, mint állandóan az akksikat cserélgetni).
(#) bergli hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
Igen az akkutól féltem leginkább mert nemtom menyi időt birna ki.Merugye 250Ah 80000 pézbe fáj.De tölthetem fagázzal fillérekből.De amig nemtom az akku élettartamát adig bizonytalan leszek.A napelem esetében a soros kötésnél a watt is nől vagy csak párhuzamba az amperral??
(#) levaitamas hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Ohm törvénye sorosan és párhuzamosan is működik.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Ha mondjuk 600Wattos teljesítményt akarnak fogyasztani 4 órán keresztül mindennap(ebbe beleférne este 4 órás TV-zés LCD-s TV-vel) LED izzós világítás plussz az inverter és az akkumulátorok veszteségei akkor a napelemek teljesítménye 3 kiloWatt körül kell legyen. Természetesen ezt a becslést még lehet finomítani, mert számít az, hogy a napelem rögzített vagy a Nap irányát képes-e követni (a kettő között 10szeres különbség van megtermelt energiában) de egy délre néző, 35 fokban döntött, rögzített napelemnél az 5szörös beépített teljesítmény reális becslés.
Találtam egy árat: 277 Eurós 235 wattos napelemre itt:
http://www.napelem-szereles.hu/webaruhaz/product.php?id_product=86
Ebből 12 darab kellene. Ez 3312 Euró, 280 forint/Euró árfolyamnál ez 927360 forint.

Itt egy másik linken:
http://www.fonetsolar.hu/arak/napelem-ar-jellemzok
Ez is 230 Wattos bruttó 68000 forintért. 12 darab pedig 816000 forint.

Ezenfelül kell töltésvezérlő, egy darab 250 Ah-s akkumulátor bőven elegendő és inverter.

Az akkumulátorok élettartamával nem hiszem hogy problémák lennének.
(#) bergli hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Na ez igy már érthetőbb,köszönöm szépen.A TV meg beltéri 100w ezt már lemértem.Amugy savas traktor aksit gondoltam mert a soláros drága móka,ezért nemtom az élettartamot.Ma elmegyek egykét hejre ahol használnak ijen rendszereket de az a baj h hiába kérdezgetek mert nemértenek hozzá csak hasznáják ahogy sikerül.Amit fentebb leirtam napcella adatokat abból ugye 36db kell egy panelba sorbakötve hogy a feszültség meglegyen,de a soroskötésnél mi a hejzet a wattal meg az Amperrel,met nemértek az Ohm törvényéhez.Köszönöm a segitséget.
(#) bergli válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
ÖÖÖ,nos igen biztosan igazadvan de nekem ez magas még igy elsőre,egyépként enyi erővel a választ is leirhattad volna.Azért köszönöm.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Ha a cellák feszültségadása 0,5 Volt akkor kb 40...60 db-ot kellene sorbakötni, hogy meglegyen 20...30Volt. tehát nem pontosan 12Volt előállítására kell hajtani mert az legfeljebb szikrázó napsütésben nyáron, délben lesz 30 percig.
Ilyen sorosan összekapcsolt cellatelepeket kell aztán párhuzamosan összekötni.
Ha csak 100watt fogyasztást kell pár órára kielégíteni akkor 500 watt napelemteljesítmény elegendő, bár inkább legyen 600Watt a veszteségek miatt.

4 telep párhuzamosan elegendő. Összesen tehát 160...240 darab cella.
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Nagyon köszönöm,ez igy már érthető aránylag!!Még azt szeretném megkérdezni hogy ezt az aksit(250Ah) egy 55A-es autógenerátorral vagy esetleg többel,menyi idő feltölteni??Nagyon köszönöm a válaszát..
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Ha az 55 Amperes generátor képes lenne folyamatosan 55Ampert szolgáltatni akkor kb 2 óra, mert a savas akksik csak névleges kapacitásuk 40 százalékát lehet használni, tehát 250 Ah-s akksinál csak 100 Ah-val lehet számolni mind a lemerítésnél mind a feltöltésnél.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Ha nincsenek közelben szomszédok jobban jár egy baromi nagy szélgenerátorral. 10...12méter magas tornyot kellene összeállítani négy hosszanti szögacélból keresztmerevítőkkel. Az alapnál 2 méter oldalélű kocka fent a csúcson 20...30 cm oldalélű kocka. 70x70x8-as szögacél a négy hosszanti tartónak, 20x20x3as szögacél keresztmerevítőknek. Régi villanypóznák készültek ilyen méretű elemekből. Gyakorlatilag ahol meghagyták őket ma sincs baj velük. A szélgenerátor lapátját így 8 méteresre lehet készíteni. este és reggel mindig van egy -egy óra szél a hőmérskletkülönbségek miatt és egy ekkora kerék forgása önmagában 700 watt fölött van.
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Hát a ráirt adat az 55A hogy ezt fojamatosan tudja e azt nemtudom de a fojamatos állandó fordulata megoldott.Vagy nemtom mire gondolt a fojamatossággal??De lehet kettő vagy három generátor is csak nemtom az akku menyire veszi a töltést vagy szereti e az ijesmit.?
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem