Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napkollektor házilag
T:zsoltee0001
Eredetileg hólyagos hátú hőtükör fóliát tettem a sörcsövek mögé,ami egy jól szigetelt dobozban a hő hatására meg olvadt.Nem hiszem,hogy szükséges lenne mind két oldalról melegíteni a rendszert,mert ha egyik fele meleg akkor a másik is.Saját magadnak meg adtad a választ a nevében is benne van HŐTÜKÖR.Már meg is van oldva a dobozok hátuljának a fűtése. Üdv:Feri.
Szó se volt róla hogy én tükröst akarnék építeni,én a opticai kábelről beszélek,így egy deka hely nem kellene a hátuljának,nem tom milyen méterekről beszélsz,de vannak jó gondolataid,Ferkóbácsinak meg igaza van,erre nem is gondoltam,igaza van hogy felesleges mindkét oldalát fűteni
Tiszta igazad van kedves horgász bácsi. A sörkollektor egy kiforrott dolog. Amit leírtál és Vujity Tvrtko riportja segítségével biztos a siker. Ennyi információ birtokában én is nekikezdtem építeni. Természetesen, nálam is előálltak a kezdeti nehézségek, egy-egy sörös doboz oldala alul behasad. Légy szíves, nézz be a riportba 2 perc 19 másodpercnél, a lelkes építő sorjázza a friss vágást, vagy a dörzsöléssel úgy felmelegszik és annyira kitágul, hogy össze dugható? A csapat a dobozokat nem ragasztotta össze. Vagy csak kihagyták a riportból?
Egyforma márkájú sörös dobozoknak az alja10-15 századdal nagyobb átmérőjű mint az eleje,nyugodtan össze lehet tolni hidegen is.Nagy jó passzolnak egymásba.tehát: 1 sor dab,---a másik borsodi a harmadik iszok akarom mondani ászok és így tovább.Az alját pedig 1mm-es flex koronggal vágd le,nem fog beszakadni.A sorjázásra pedig egy 3-szög reszelő végét köszörüld le jó élesre és egy körkörös jó mozdulattal ki is sorjáztad(sáber-nek is nevezik)
Üdv.:Ferkóbá.
Sziasztok!
Ez valóban jó ötlet, hogy a hőelnyelő felületet valami tükörrel növeljük es az összegyűjtött fényt koncentráljuk. ezen az oldalon elég jól be van mutatva egy ilyen megoldás, olcsó és hatékonynak tűnik. A kollektor csöveket, amiket medence vízének a keringetésére és fűtésére alkalmaznak, kis aluminium tükrökkel támogatják és a hőveszteséget ráadásul még pet palackokkal is igyekeznek csökkenteni. Azt irják, hogy 83 fokot is elérnek az induló kifolyó víz esetén, de folyamatosan egy fordulatra 3-4 fok plusszot szed le a rendszer és 1000l/ órás a szivattyú teljesítménye. Szerintem ez is érdekes megoldás. Itt az oldal címe: Napkollektor fólia tükrökkel (házilag készített)
Szerintem ebbe a hőségbe nem medence fűtő, hanem hűtő kellene
Ez csak attól függ, mikor jár a szivattyú. Ha éjszaka, akkor máris hűt a szerkezet.
Megjegyzem, az említett megoldás nem éppen költséghatékony. A KPE cső fala vastag, a fittingek drágák, a szakaszos üzemeltetéssel pedig gyenge hatásfokot eredményez. Bővebben: Medencefűtés topik.
Az oldalon szereplő költségvetési táblzat szerint az eszköz elkészítése 15000.- Ft A szakaszos üzemeltetéssel 20 fok körüli hőmérsékleten elérhető a 35 fokos medencehőmérséklet, és még akkor nem is ment a szivattyú a teljes napsütéses periódus alatt. Ezzel az egy napi ráfordítás 35 Ft/nap. Ezt tartod soknak?
Forrás: A medence fűtésének költsége
T.nedudgi!
Nem akarok alkalmatlankodni,de a kpe csövek nem bírjáják a magas hőmérsékletet.Egy vízvezeték szerelő ismerősöm mesélte,hogy egy lakásban egy másik szerelő kpe csövekkel vitelezte ki a fürdőszobát,ami egy darabig bírta,de egy idő után a meleg víz oldalon egyszerűen kidurrant.A többit a fantáziátokra bízom,mekkora lehetett a kár....... Üdv:Feri
Igen.
Ne felejtsd el, a megadott teljesítményt négy egység adja. Körülbelül 25.000 Ft egy, az ismertetett rendszerhez hasonló teljesítményű, LPE csőből készített kollektor elkészítése. 10 óra működtetés akár felébe is kerülhet, a folyamatos üzemeltetéshez elég egy 50W teljesítményű keringetőszivattyú.
Igazad van, ez a rendszer nem helyezhető nyomás alá csak nyitott, átfolyós rendszerben működik, így bírja, de nézd meg a jelentkező hibákat az oldalon:
Házi készítésű napkollektor hibái
Egyetértek Veled, bár a kritika megírásakor erre nem is gondoltam. :hide: Véleményem szerint a hatásfok akkor a legjobb, ha minél hidegebb vizet vezetünk a csövekbe, és az folyamatosan áramoltatjuk. Ugyanis nem meleg vizet akarunk előállítani, hanem a medencét melegíteni.
Én két hete csináltam egy medencefűtést. 200Méter 25 ös KPE cső spirálba tekerve és fel a garázs tetőre.
költség 28000.- volt , szivattyúm volt otthon. Azóta a 17m3 medencém 35 fokos . Folyamatos üzemben 3-4 fokot emel a bemenő víz hőfokán a kimeneten. Nem mértem mennyi vizet ad de érzésre jó sokat(21mm es vízsugáral kb 1m re ellövi a vizet) Fogyaszt 200Ft forintot naponta. A visszatérő vizet nem a medencébe vezetem hanem egy 2m magas csobogóra ami zuhanva éri el a vizet.(király masszírozó lett belől) Mindenkinek ajánlom ezt a medencefűtést, kiválóan működik. Mostanában már nem is megy egész nap mert túl meleg lenne a víz.
csinálhatnál pár képet
Csinálhatnál egy jó pár képet.
Ivóleves üveg palackok felhasználása.
Nagy bevetéssel fogyasztom az ivóleveket(gyűjtöm az üvegeket)ugyanis arra gondoltam,ha az üvegek alját le vágnám és egyberaknám,persze valamilyen csővel kibélelve.Tovább tartana mint a pet palack,,örökös'' lenne,majdnem olyan mint a vákumcsöves kollektor.Fűtéshez simán fel lehetne használni.(fagyállós rendszerre gondoltam) Mi a véleményetek,és tippeket várok az üveg aljának a levágásához. Üdv:Feri
Üveg levágására nekem a viz + autogén hegesztő megoldást javasolták. Addig töltöd vízzel a palackot, ameddig a vízvonal meg nem mutatja a vágás helyét. Vasat kelll izzítani fehér izzásig majd beledugni a vízbe. De ez sem rossz : Sörösüvegből tolltartó illetve az oldalon található tipp: "Ennél még egyszerűbben is meg lehet oldani a dolgot.Nem kell hozzá se cipőfűző, se mosdókagylóba mártogatás.Feltöltöd az üveget hideg vízzel addig a szintig, ahol el szeretnéd vágni. A víz tetejére öntesz pár milliliter benzint, azután beledobsz egy égő gyufát. Ennyi.A víz szintjénél az üveg abban a pillanatban elpattan, a hőtágulás miatt.Ezt akárhányszor meg is lehet ismételni, így akár szépen karikákra is lehet vágni egy üvegpalackot. "
T:kameleon2
Köszönöm a megoldásokat,és ki fogom próbálni. T:Feri.
Egy fűtőszállal körbetekered (1 menet) az üveget a vágandó helyen, felizzítod a szálat (fűtőszáltól függően néhány voltos feszültséggel). Ha ettől önmagában nem pattanna el, akkor egy kis hideg vizet öntesz rá.
Köszönöm szépen eddig talán ez a legjobb megoldás
Űdv mindenkinek.
A YouTube -on leltem egy oldalt ahol elkészítették a Sőrkollektor újabb vátozatát, Érdemes megnézni : http://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE
Nem rossz, a pvc csöveket csak símán összedugdosták?
Az élettartama azonban erősen megkérdőjelezendő, mint ahogy az összes pet-oalackos kollektronak. Üdv
Hol lehet fényvisszaverő fóliát( Mylart vagy hasonlót) szerezni? Melyik fajta a jó?
Az alumínium golyós fólia a legjobb de megfelel a grill fólia is ami vastagabb a a konyhai alu. fóliánál. Én a Tesóban vettem.
Üdv láttam többen is építetek sörkorlektort az lenne a kérdésem hogy hogyan illeszteték össze a dobozokat é egyszerűen levágtam az alját és a tetejét körbe, hogy a csúcsos része megmaradjon és egymásba toltam teszt szerűen. Van még bőven dobozom ha valakinek van valami jobb ötlete.
ferkóbácsi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Válasz • Júl 5, 2012
Ennél a hozzászólásnál Ferkó bácsi tökéletesen megmagyarázott mindent, ami most érdekel. Én is kipróbáltam és sikerült. Sajnos, most parkoló pályán van a sörkollektorom készítése, de ha kész lenne, most elkelne az energiája.
Köszönöm a választ sőt a videó is hasznos volt. Még azt szeretném megkérdezni hogy a sörös dobozok éllé plexit vagy üveget érdemesebb-e rakni ?
Én üveget teszek majd, ha megépítem, mert nekem az a hozzáférhetőbb. Van egy 2X1 méteres vizes napkollektorom, de most a kopogtatásáról nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy üveg, vagy plexi. Sajnálom.
Azért kszönöm
Én két leselejtezett vizes kollektort építek át sörösre. Ebből adódóan az eredeti üvegeket használom fel. Sokkal jobb mint a PC, az utóbbinak nagy a hőtágulása, drága, és már több helyen olvastam, hogy az UV sugárzás miatt idővel homályos lesz.
A dobozok alját levágtam, a tetejét kivágtam és össze toltam némi sziloplasztot kentem nagyon vékonyan, lehelet vékonyan ami nem is annyira a ragasztást, mint a könnyebb összetolhatóságot szolgálta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |