Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 97
(#) dave500 hozzászólása Júl 19, 2012 /

Sziasztok! Támadt egy elvetemült ötletem! Nem lehetne egy ilyen sorkimenőt egy energiatakarékos lámpa elektronikájával működtetni?
(#) alfa007 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Az a baj hogy a benne lévő tranyók azonnal kinyiffannak.
Ezek általában 30-40mA-t vesznek fel, 3-4A helyet.
(#) dave500 válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Értem! Összedobtam légszerelve egy 555 ic-t 17khz körül + 1 MJ tranyó, 17V-ról 2 centi ívet húz. Most ki akarom próbálni 35V-ról, csak nem tudom lecsökkenteni az 555-nek a tápfeszét..
(#) gaben62 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Az nagyon szép lehet, és rövid életű is.
555-Ic nek a 9V bőven elég, nagyobb tápról sem ad ki többet, stabilizálhatod egy Zy10,v ZY 9,1V zener diódával.
(#) fordkapcs válasza dave500 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Meg lehet csinálni, csak megfelelöen méretezett primer kell rá (155Vra kell méretezni) De csak ovatosan, a hálózati fesz miatt veszélyes játék!
(#) dave500 válasza gaben62 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Rövid életű?! Miért? 4 órája szórakozok vele, 35V-ról csak 0.4 ampert vesz fel, a tranyó egy pici bordán is alig langyos, viszont a 7809 es IC ami a 555-nek van, na az tűzforró! 19,4 Khz-en megy, szép, hangtalan az ív.

fordkapocs
a saját primerjét használom, rátekertem a "szokásos" 6 menetet, alig volt fél centi! Hagytam. Méretezéshez nem nagyon értek, ebben lehet segítséget kérnék..
Hálózati feszültség nincsen, 35V ról megy, 20.000 µF-az pufferelve.
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

Szerk:
Bocsánat forkapcs hogy rosszul írtam a neved, és utólag rájöttem, hogy melyik hsz-emre válaszoltál!
(#) fordkapcs válasza dave500 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /

No problem. Amúgy a méretezéshez nem kell sok tudomány, saccra is megy. Ha 35Vhoz 6 menet elegendö, akkor 155höz 4x...5x annyi: 24...36 , tehát olyan 30 menet kellhet a kompaktcsö elektronikához.
(#) dave500 válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Áhh, hagyom a fenébe. Jobb nekem ez így 35V ról.. de azért köszi!
(#) dave500 hozzászólása Júl 20, 2012 /

Sziasztok, megint.
Van 18, 15, és 12 V-os, 500mW-os zener diódáim, ezzel hogyan csökkentsem le a feszültséget? Most egy 7809-van beiktatva 35V-ról, de én ki szeretném próbálni 50V-ról is, azt meg ugye nem bírja a stab..így is piszokforró lesz.
Képek a project-ről.
(#) alfa007 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Lehet külön tápról is hajtani az 555-st, csak a külön táp negatívot rákötni az emitterre.
(#) dave500 válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Magyarul közösítsem a GND-ot. Csak biztos akartam lenni benne, köszi!
(#) alfa007 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Pontosan.
(#) dave500 válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /

Beraktam egy potit, a frekivel elmentem egészen 40khz-ig, ahol majdnem 5 centit húz 35V-ról.. az már nem is rossz. Csak utolsó 555-m, utolsó tranyóm, nem merem az 52V-ot..pedig ott látok esélyt a 6-8 centire is..
35-ről 2 ampert vesz fel, ívhúzáskor 3-3.5 max. Itt a tranyó már rendesen melegszik.
Bocsi, hogy ennyit beszélek.
(#) dave500 hozzászólása Júl 21, 2012 /

Üdv! A kísérletezésbe belehalt az összes tranyóm, fetem, 555-m sajnos! Milyen tranyót/ fetet ajánlanátok ide? (figyelembe véve, hogy 555-el egy változtatható frekvenciájú oszcillátorral hajtanám)
Egy MJ 13005-s tranyóval a gyári primerjével kb 22Khz-en húzta a legnagyobb ívet, egy IRF 630 B fettel pedig 36-7 khz körül! Az hogy lehet, hogy az eredeti 16,5 Khz helyett 2x akkora frekvencián húzta a legnagyobb ívet? (másfélszer akkorát.)
(#) szabics válasza dave500 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Tegyél a stabilizátor elé egy áteresztő tranzisztort a bázisban megfogva egy zenerdiódával. Pl 30 V-ra. De ezzel a megoldással kiválthatod a stabilízátor IC-t is. Így a meghajtófokozat tápfeszültséget csak a tranzisztor ce feszültsége határozza meg.
(#) dave500 válasza szabics hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Oké, köszi a segítséget!
Ezt a tranzisztor már túlzás lenne a meghajtó fokozatba?
Illetve ezek közül melyik lenne a legjobb?

TIP 3055

MJE 13007

IRF 840
(#) Gyimate válasza dave500 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Hello!

Megfelelő meghajtással szerintem egy N csatornás FET-el jobban járnál, én egy IRF540-re szavaznék, ennek a D-S ellenállása 44mOhm az adatlap szerint. Persze arra kellene törekedned, hogy minél kisebb legyen a fel illetve a lefutó él meredeksége, ezáltal a FET kevesebb hőt termelne.

Üdv
(#) dave500 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Üdv!
Én is erre gondoltam, mert találtam egy IRF 630B-t, ami ha jól tudom csak 55V-os, hát nem is bírta sokáig, konkrétan az arcomba robbant. De vele volt a legnagyobb ív( majdnem 5 centi)
Akkor a tranyókat felejtsem el?
(#) Gyimate válasza dave500 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Üdv!

A tranzisztorokkal az a baj ilyen téren, hogy viszonylag nagy bázis áramra van szükségük ahhoz, hogy ekkora áramokat kapcsolgassanak (kivéve darlington) és eléggé melegszenek is. Szerintem nálad pont az volt a baj, hogy nem nyitott ki teljesen a FET és ezért nagy volt a D-S ellenállása és emiatt sok hőt kellett elfűtenie és ezt robbanással hálálta meg. Ha gondolod akkor holnapra keresek/csinálok neked egy kapcsolást, ami 555-öst használ (ha ragaszkodsz hozzá) és képes a FET-eket megfelelően meghajtani.

Üdv
(#) dave500 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Azt megköszönném! Ha nem baj ragaszkodnék hozzá, mert nekem ez így egyszerűbb, könnyen tudom változtatni a frekvenciát meg minden.
Köszönöm a segítséged!
Üdv!
(#) Gyimate válasza dave500 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Hello!

Elvégeztem egy sor mérést és kísérletet, és megvan a nyerő kapcsolási rajz. Az 555-ös kapcsolását vettem alapul, azt amelyik az oldalon is megtalálható a Segédprogramok menüpont alatt. Az alkatrész értékek: R1 1Kohm, R2 47Kohm + poti a frekvencia állításához (ezekkel az értékekkel a kitöltési tényező 50-55 % körül mozog a méréseim szerint) C 3,9 - 5,6 nF. A lényeg viszont az, hogy a sorkimenő prímer tekercsével kössünk párhuzamosan egy !! nagyfeszültségű kondenzátort (én monitorból bontottam ki). Nálam ennek a kondenzátornak az értéke 560nF körül mozgott. Ezzel a kondival a négyszögjel alig deformálódott, míg nélküle még az is kihívás volt, hogy a szkópon a triggert be tudjam állítani hozzá, továbbá a kondenzátor nélkül a FET is jócskán melegedett, míg a kondival kézhőmérsékletű volt (IRF540). Fontos dolog még az, hogy az 555-öst minimum 8-9V-ról üzemeltessük, annak érdekében, hogy a FET biztosan nyisson és zárjon. Még egy dolog, az 555 kimenete és a fet Gate-je közé beraktam egy 56 Ohm-os ellenállást (ez akadt elsőnek a kezembe). Ha nem világos és van rá igény, akkor lerajzolom a kapcsolási rajzot.

Üdv Gyimate
(#) dave500 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Szia!
Nagyon szépen köszönöm a fáradozásod!
Nálam majdnem ez a felállás volt, r1 1k Ohm, r2-helyére direktbe a 22k Ohm-os poti, 3nF-os fólia kondi, és mérésre( multiméter) 11.1-100Khz-ig szépen tudtam állítani.
Miattam nem kell lerajzolnod, köszönöm!
Illetve egy kérdésem lenne. Láttam olyan kapcsolást, ahol egy NPN és egy PNP tranzisztorral kiegészítve hajtották a FET-et, érdemes ezt alkalmazni, vagy felesleges? (12 vagy 15 V-ról tervezem üzemeltetni az 555-t.
Ha megkérdezhetem, hány centis ívet sikerült így?

A két tranzisztoros felállás csak abban az esetben kell, hogy ha csak CMOS 555-ös áll rendelkezésedre, és ilyenkor nem képes rendesen meghajtani a FET-et és ilyenkor rettenetesen melegedni fog. Nekem jelenleg csak egy 9V-os dugasztáp állt rendelkezésemre, és ezzel olyan 1-1,5 cm hosszú volt az ívem, viszont a fémet megolvasztja. Most folyamatosan hajtottam 10 percig a kapcsolást és a FET szobahőmérsékletűre melegedett csak fel, ez azért van, mert kapcsolóüzemben hajtom. A 4,7K-s ellenállás meg inkább csak ezért van, hogy ne álljon le az 555-ös és ezzel ne tegye tönkre a FET-et, viszont így is 7Khz-től olyan 40 KHz-ig tudtam vezérelni.

Értem! Láttam egy youtube-os videót, ahol az illető egy IRF 840-el 16V-ról majdnem 5 centit csinált! Gondolom nálad az volt a probléma, hogy a dugasztáp megfelelő teljesítményű! Nem, mindenképpen NE555 fogok venni, azaz nem CMOS-t.
Akkor a NE555-s simán meg tudja hajtani a FET-et?

Méregettem még egy kicsit, és drasztikus hatásai vannak a prímerrel párhuzamosan kötött kondenzátornak, az egyik az ív nagysága, kondi nélkül nagyon nehéz megtartani és nagyon gyenge, míg kondival, rettentő egyszerű megtartani és erős, mellékelek 2 képet is. A másik az áramfelvétel: kondi nélkül a kapcsolás 2,5A-t vesz fel ív nélkül! Az ívet nehéz megtartani, de olyan 3,5A-t vesz fel úgy, míg 1µF kondenzátorral üresjáratban 0,5A-t vesz fel, míg ívvel 2,5A-t. Ezek saját prímer tekercsel készültek, 560nF-al az üresjárati áramfelvétel 1A körül mozgott. Majd te is úgy kísérletezd ki a kondenzátort, hogy méred az üresjárati áramfelvételt, és amikor a legkisebbet méred az a nyerő.

Köszi a fáradozásod, segítséged! Amint beszerzem az alkatrészeket, írok, hogy hogyan sikerült!
Üdv!

Most látom, hogy nem válaszoltam: az Ne555-ös bírni fogja, most nekem is az van próbapanelen összedrótozva. A délután tekertem egy másik prímer tekercset vastagabb drótból, és most már sokkal erősebb az ív, 12V-ról 3cm az ív, csak annyi a gond, hogy a tápegységem feszültsége leesik 7V-ra amikor ívet húzok, ilyenkor az áramfelvétel 4A. A délután próbáltam egy vékony drótból feltekert 5 menetes prímert is 19V-ról, ekkor több mint 6A.t mértem (laptop tápegység) sajnos az új tekercsel nem tudtam kipróbálni, mert azonnal letiltott a táp, de holnap majd összeütök egy 300W-os toroidból egy tápegységet (egyébként is labortápnak szánom), kíváncsi vagyok, hogy mire lesz képes. Mellesleg amikor 120W-ot hajtottam át a sorkimenőn akkor sem melegedett túlzottan a FET, kézzel meglehetett fogni.
Üdv

12V-ról? Az elég baráti! Nekem az 35V-ról ha sikerült. 1x volt 5 centi körül, de az már nem rendes ív, az ilyen"szakadozó" volt..
Én is kiváncsi vagyok! Vajon 50V-ot is bírná egy nagy hűtőbordán? Ha 12V-ról 3 centi..

Készítettem egy rövid videót az ívről. Lehet látni a különbséget aközött amikor a rezonanciafrekvenciáján járatom a trafót (vastag, erős ív) és amikor alatta (valamivel hosszabb, de gyengébb). Bővebben: Link
Bocs a minőségért, sajna nem tudok jobbat készíteni.
Következő: »»   88 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem