Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   68 / 252
(#) rossman válasza DC4eva hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Hát ebben nem vagyok biztos.
A szélkerekem régi tárcsagenerátora már 3. éve volt kint fedetlenül és semmi baja sincs, pedig kapott esőt havat meg napot is, még sincs semmi baja.
Ne haragudj de a szilikon ára nagyon sok. Tudom máshol is drágán adják de amennyi nekem kellene az legalább 4-5 literre rúg. Annyit meg nem ér az egész. Találtam egyébként még olcsóbban műgyantát ami ugyan csak víztiszta.
Valószinű csak meg próbálkozom azzal leönteni aztán lesz ami lesz.
(#) kutató válasza rossman hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Nem ajánlom a műgyantát, haverom kipróbálta télen széttörtek a cellái a zsugorodás miatt.
(#) Barret válasza rossman hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Személyautó generátor röhögve el megy 30 évet,az sincs védve semmivel,kilátszik a tekercselés!
Esőben alulról kapja a vizet,télen meg a sós havas latyakot...
(#) rossman válasza Barret hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Én arra gondoltam hogy a tárcsa generátor mügyantával van kiöntve. Nincs semmi baja a gyantának.
(#) Barret válasza rossman hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Ha jó arányban keverted be,nem is lesz baja!
De attól még hő hatására mozog!
Hőtágulása miatt. De a tárcsa generátor erre nem érzékeny,ellentétben egy kerámialappal...
(#) DC4eva válasza Barret hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Az tuti, hogy egy gyantával készült napelem összetörik.. És a cellák pedig nem kerámiából vannak.. Itt van jó sok videó amit érdemes megnézni : Bővebben: Link . Mint a filmekben látható a cellák szilíciumból készülnek.
(#) Proci_85 hozzászólása Júl 23, 2012 /

Sziasztok

Közös ötletelgetést szeretnék kérni tőletek.
Biztonságtechnikai rendszert építek (kamera, riasztó), melyet biztonsági okokból napelemről is szeretnék megtámogatni.
A napelem 40W-os, az akkupakk 3x 12V/7Ah.
A napelem nappal teljesít annyit, hogy 1:1-ben onnan mehessen a rendszer. Este ill. borús napokon akku lenne, amit nem szeretnék nyírni a napi töltöltési ciklusokkal, ezért kapcsüzemű tápról folyamatosan tölteném=tartanám folyamatos szinten a terhelések ellenére is.
Ha úgy tetszik, az akkut egy pillanatra el is felejthetjük, mert 2 betáp van: a napelem és a kapcsüzemű táp.

Azt szeretném megoldani, hogy amikor termel a napelem, akkor a kapcsüzemű táp kévésbé táplálja a rendszert. Ha beborul az ég, akkor a táp rásegítsen.
Mi értelme? A napelem így nem csak backup célokat szolgál, hanem a kapcsüzemű táp fogyasztását csökkenti, így spórol mégha keveset is.

2 lehetőségen látok:
1. Visszirányú diódákkal napelemet és a kapcsüzemű tápot is párhuzamosan ráakasztom a rendszerre és az áramok majd megoszlanak egymás között olyan arányban, ahogy tudnak a napsütés függvényében.

2. Schmitt-triggerrel lekapcsolom a kapcsüzemű tápot a rendszerről, ha a napelemen 15V felett kapocsfeszültséget mérek (a napelem folyamatosan a rendszerre van kötve, tehát ez nem üresjárati fesz).

Szerintetek?
(#) kameleon2 válasza Proci_85 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szia! Én másként közelíteném meg a dolgot: a nap ingyen van, az áram pénzért. Ezért ha van nap, akkor egy sima relé váltóérintkezőjével Masterként kötném a napelemes töltést. Így ha kisüt a nap és a relé képes meghúzni - letiltja a hálózatot. Ha elmegy a nap - marad a hálózat. Ennél egyszerűbb elektronika nincs. Lehet persze spirálni a dolgot - de kérdés megér-e ennyit. Egyébként nekem egy darab 7Ah-akksi lát el 2db 4A (max 20A!!!) felvételű motort (kapunyitó) -igaz csak 8 mp-es időkre. Egy darab törött napelemekből összeállított napelem tábláról. Eddig csak télen kellett 2x töltenem hálózatról, akkor is csak azért, mert monokristályos a tábla. Polikristályosnál, mindig lenne töltés - még ha kicsi is. Az én napelemem 22V körül termel és egy háromlábú PB 137 van ráakasztva és kész a töltés 1,5A-ig Beleraktam még egy soros ellenállást a biztonság kedvéért - főleg a motorok miatt, így 1,37A a max töltőáram, viszont rövidre is lehet zárni gond nélkül (TO220-as tokozatú ellenállás van hűtőbordán). Mellékletben egy ugyanilyen megoldás, csak 3db van egy dobozban. Tudom, hogy lehet sokkal jobb hatásfokú töltőt is használni, de ennél egyszerűbbet - nehéz.

AS_185X3.pdf

(#) zenetom válasza Barret hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Pára mindig van a levegőben!
Amit nyáron csináltál, azt melyik évben csináltad? És azóta sose volt páralecsapódás benne?
Egyébként én is ha egyszer nekiállnék, a legolcsóbban próbálnám kihozni a dolgot, csak az akksi kérdése miatt hozzá sem kezdek.
(#) Proci_85 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szervusz! Köszönöm szépen a hasznos soraidat. A relés megoldás tetszik, kipróbálom A PB 137-t megnézem, bár szerintem a fiókban lévő DC-DC konverterek maradnak. Párszáz Ft-ért beszerezhetőek 1-3 A-ig. Ezzel gondoltam majd a különböző fogyasztókat megtáplálni, remélve, hogy így több marad a rendszerben ahelyett, hogy elfűteném az egyéb feszültségátalakító alkatrészeken (PB 137, fesztab IC-k, stb).
A terv:
napelem 22V -> DC-DC ~13.5V -> akku. Erről a 13.5V-os sorkapocsról menne minden és szükség esetén további 5-9V-os feszülségek előállítása (pl. Arduino).
(#) Barret válasza zenetom hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Hármat csináltam tavaly,ebből kettőt nyáron.
A két nyáron készült panelben nincs szemmel látható pára kicsapódás!
(#) szucsmark hozzászólása Aug 8, 2012 /

Véleményt szeretnék kérni a következő ötlettel kapcsolatban. Van e lehetőség arra, hogy egy 12 voltos napelemmel (24 darab 0.5v-s napelem cellákból épített) fűtsek egy helyiséget. A helységben a fagy ellen, fagyközeli idő ellen szeretnék csupán védekezni, mivel növényeket tartok ezen a helyen. Esetleg valami 12 voltos fűtést érdemes e rákötni egy ilyen napelemre? Vagy valami más jó megoldás, aminek kezdeti kötsége van, de a működési költsége minimális?
Köszönöm a véleményeket előre is.
(#) kokozo válasza szucsmark hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Szia! Csinálsz egy sörkollektort ami fűti a helyiséget a napkollektor meg biztosítja a működési áramot.
(#) Apec válasza szucsmark hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Teljesen hibás elgondolás.

1. Elektromos energiával fűteni butaság.
2. A napelem hatásfoka 16-18 %, míg a napkollektoré ("sörkollektoré" is) 80 % körüli.
3. Helyiségfűtéshez azért komoly teljesítmény kell (kW-os nagyságrend). Napelemmel megoldani soha meg nem térülő beruházás.
4. Mindezek csak napsütésben működnek. Több napos borult, fagyos idő esetén és éjszaka mit teszel?

Javaslat: légkollektor, pl. "sörkollektor"
(#) Apec válasza kokozo hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Napkollektorral elég körülményes elektromos áramot előállítani.
Napelemet akartál írni.
(#) kokozo válasza Apec hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Igazad van elírtam!
(#) nedudgi válasza szucsmark hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Kevés információt adtál meg.
Mekkora térfogata van az adott helyiségnek?
Van már hőszigetelve?
Földrajzilag hol helyezkedik el az adott helyiség?
Van lehetőség alternatív hőenergia felhasználására?
(#) fobq hozzászólása Aug 12, 2012 /

Üdv,
nemsokára elkészül a forgatóm, annak a működését akarom tesztelni. Egy 80W-os napelemet akarok vele forgatni, és mérni egy éven keresztül, hogy mennyit tudok vele termelni a lakóhelyünkön. A kérdés csak az, hogy mire használjam a megtermelt energiát? Hálózatba visszatáplálni ebben az esetben nem érdemes. Lehetőleg akkumulátort sem akarok tölteni. Valami direkt felhasználás lenne jó: pl: napi 5l víz felmelegítése. Ezek nem nagy energiák (átl. 500Wh/nap, de mégis pazarlás lenne pl. egy 80w-os izzót nappal üzemeltetni, csak azért, hogy tesztelni tudjam - bár árammal vizet melegíteni is elég pazarló. Van ötletetek?
(#) Gorangapapa válasza fobq hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Miért lenne pazarló? A Naptól van, ha valahol, ott a pazarlás. Te csak arra használod, amire a legpraktikusabb. És ha mérni akarod a megtérülési arányt, simán összehasonlíthatod az elektromos boylerrel készült melegvíz árával.
(#) nandi07 hozzászólása Aug 12, 2012 /

Telefon/laptoptöltés, ventillátorhajtás. A vízmelegítés is jó ötlet, kevesebbet kell hálózatról melegíteni
(#) fobq válasza nandi07 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Igen, a vízmelegítésnél jobb nem jut az eszembe. Van ötletetek a kivitelezésre? Mert néztem 10 l-es villanybojlereket, többnyire 1...2kw-osak. Attól tartok, ha rákötném, a napelemen folyton az Imax áram folyna át, mintha rövidre lenne zárva. Vagy tévedek?
Másik lehetőség: egy hőszigetelt tartályba teszek egy 80w-os merülőforralót. Egyéb ötlet?
(#) pucuka válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

A 80 W az stimmel, jó is lenne, ha 12 - 18 V -ról venné fel ezt a teljesítményt, és nem 230 V -ról. De készíthetsz ellenállásokból, ellenálláshuzalból megfelelő teljesítményű műterhelést. Egyébként 80 W az nem akkora teljesítmény, hogy mindenáron hasznosítani kelljen, bőven elég, ha rákötsz 2 db reflektor izzót, hogy a napelemen legyen terhelés, amin a méréseket el tudod végezni.
(#) kokozo válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Szia! Én másra használnám, vennék pár ezerért egy szünetmentes tápot és az aksiját tölteném vele és a szünetmentes meg rá lenne kötve a világításra, persze kell egy átkapcsoló arra az esetre ha a szünetmentes lemerülne. De ha nem 100W-os izzók vannak mindenhol akkor sokáig bírja.
(#) GPeti1977 válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

MPPT nélkül ha simán ráteszel izzót sokkal kevesebbet fogsz mérni mint amit a napelem helyes alkalmazása során termelni tudna.
(#) fobq válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Jó gondolatok. A célom az, hogy előzetes méréseket végezzek egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer kiépítéséhez. Így ehhez most nem alkalmaznék MPPT-t, sem akkumulátort. Szerintetek ha egy inverterrel 230V-ra alakítva, közvetlenül működtetnék egy 80...100W-os fogyasztót (mikör süt a nap, működik, ha nem, akkor nem), azzal reprezentatív adatokat mérhetnék?
(#) GPeti1977 válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Nem. Értsd meg hogy a napelemnek áramgenerátoros kimenete van.
(#) fobq válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Rendben, igazad van, az MPPT-vel megkereshető a max. munkapont. De egy visszatáplálós rendszerben sincs MPPT, tehát akkor az sincs helyesen alkalmazva. Vagy még mindig rosszul értem?
(#) DC4eva válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Minden visszatáplálós inverter MPPT-s. Van olyan amiben akár 3 MPP Tracker is van. Példa: Bővebben: Link
(#) fobq válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Akkor még mindig nem értem, miért nem jó a mérés, ha egy ilyen inverterren keresztül ellátott fogyasztót mérek.
(#) DC4eva válasza fobq hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

A mérés jó lenne. Az a gond, hogy a napelemek feszültsége és áramerőssége folyamatosan ugrál a terhelés függvényében. És nem is tudod eltalálni a terhelés nagyságát, hogy mindig kivegye a napelemből a megfelelő teljesítményt. Tehát a mérésed egyáltalán nem lesz pontos......
Következő: »»   68 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem