Fórum témák
» Több friss téma |
Én nem szívatnám felesleges munkával a fórumozót, azt írta, hogy "elment a kép". Számomra ezt azt indikálja, hogy üzem közben állt le.
Szerintem az elkócsere sohasem felesleges jópár éves monitoroknál, tekintve hogy azt írta a fórumozó, hogy a bekapcsoló lámpa morze szerűen viselkedik:
Idézet: „Bekapcsoláskor, amint megkapja a videokártya jelét, a bekapcsológomb ledje mintha morze jeleket adna: tá-tá-tá.....,és mintha ebben az ütemben kattogna is.” Amúgy csak próbáltam segíteni neki. Üdv!
Az idézettel nem indokoltál semmit. Nagyon nem mindegy, hogy egy készülék üzem közben áll le, vagy kihűlés után, bekapcsoláskor jönnek a gondok.
Egyébként én soha nem kedveltem azt a mentalitást, amikor egyesek gondolkodás nélkül, feleslegesen cserélnek alkatrészeket. Ők általában az alacsonyabban kvalifikált műszerészek, akik a tudás hiányát így pótolják. Mindamellett megmondom őszintén, több évtized szerviztapasztalat után, én nem szívesen vitatkozom ilyen témákban. Mindenki úgy szívatja magát (vagy tőlem akár másokat is), ahogy neki jól esik.
Szia!
A mai napot majdnem ezzel a monitorral kínlódtam végig. Leszedtem a service manuálját, de egyébként is a kapcsolások a panel aljára vannak szitálva. A táp jó, a trafó szekunder oldalán az előírt feszültségek megvannak, kondik zárlatra és kapacitásra rendben. A mérésekkel a sorkimenő környékéig jutottam el, de már rám esteledett, meg más dolgom is akadt. Tehát összeraktam és ugyanazt a hibát produkálja mint eddig.: A képcső nyakánál nincs világítás, a bekapcsoló gomb továbbra is morzézik. A fiam azt mondja, a villogás ütemében hátul kattog valami. Én nem hallom, mert már kissé restűl hallok. Az eddigi tippet kösz, ha még eszedbe jut valami, légy szíves jelezd.
Elnézést kérek, de a következő oldalt csak most olvastam végig. Valóban nem írtam le egyértelműen, hogy néhány órás üzemszünet /teljes feszűltségmentes állapot/ után a következő bekapcsoláskor produkálta az említett tüneteket. Egyébként nagyítóval átnéztem a panel alján a forrasztásokat, úgy tűnik, minden rendben.
Ha valóban kattog benne valami, akkor ha tudod nézd meg mi adja a hangot.
Gondolom hogy egy panelrelé. (ezek elég csendesek tudnak lenni) Ezek után megnézném hogy a relé illetve a bekapcsoló gomb hova megy a panelon, és feltéve hogy ic-re, annak az icnek megnézném a vcc pinjén lévő tápfeszt, hogy rendben van e. Ha jól értem a hibát, a bekapcsolást jelző lámpa villog/morzézik? Legrosszabb esetben valami mcu hiba lesz, ha van benne ilyen egyáltalán.
Szia!
Igen, a bekapcsológomb morzézik. Átnézek majd mindent, de úgy látszik, peches szériában vagyok, mert tegnap estefelé a fekete-fehér monitorom is megadta magát, előbb három függőleges csíkban jelentek meg a képernyőtartalmak, aztán cseréltem videókártyát, úgy meg csak egy hangyás képernyőt jelenített meg, pedig azzal a videókártyával régebben még jól szuperált. Szétszedtem, tele porral, kosszal, de már nem álltam neki a kitakarításhoz. Most egyelőre félreteszem ezt a két monitort /jelenleg a fiamnál lévő monitort használom/, és megpróbálom megbütykölni a fiam eredeti Samsung TFT monitorját, aminek elment a háttérvilágítása. Három kondi fel volt púposodva, azokat kicseréltem, de még az invertert és környékét kell átméregetnem, mert csak a bekapcsolást jelző kék led világít és lámpával belevilágítva látszott -látszik- a kép. Kösz hogy foglalkozol velem.
Nem irigyellek most akkor . Az lcd-nél kondicsere után ha nem lesz jó, mérj feszültségeket, és ha azok jók, nézd át a félvezetőket.
Ha azok is ok-k akkor csőhiba is lehet, de ilyenkor inkább egy kis idő múlva (pár másodperc) kapcsol ki a fény.
Sziasztok. Ma hoztak egy ViewSonic E70f monitort az a baj vele hogy bekapcsolás után nem jön ki a kép a táp tökéletesen müködik és egy fél perc mulva a led átvált zöldről pirosra ja meg a fütő lámpa nem világit
Sziasztok!
Van egy Compaq v500-as monitorom és az lenne a baja,hogy kb egy óra múlva elhomályosodik a kép, és ha visszaállítóm hogy ne legyen homályos akkor visszaáll homályosra, de ha kikapcsolom és kb 2 óra mulva visszakapcsolom akkor viszont normális a kép, na ez mi hibája lehet?
Fujitsu Siemens ScaleoView C17-12 monitorom an kb. 2 hete. Előtte egy CRT volt. Ami a PC-hez van csatlakoztatva, az mind egy kapcsolhatós elosztóban van, mert éjjelre ki szoktam kapcsolni. Viszont azt vettem észre, hogy ez a monitor ezt nem szereti. Ugyanis ha áramot kap, akkor van hogy csak fél óra után tudom bekapcsolni. Ezért átdugtam másik konnektorba az elosztóból. Ma viszont egy pillanatra elment az áram délután 1 óra körül. 3-kor akartam bekapcsolni, de megint fél óra győzködés után kapcsolt csak be.
Mi lehet vele???
Elégé zavarosan tetted fel a kérdést (ahogy én is szoktam)..
A monitor áramtalanítás után ha bedugod a konnektorba bekapcsol pár mp-re ? Pici led felvillan ?
Most így elolvasva valóban az lett kicsit.
Van amikor felvillan, és van amikor nem. Ma pl. egyszer sem villant fel. De ez nem befolyásolja a bekapcsolódását. Ha felvillan, ha nem akkor is kell vele szórakozni, mire elindul. Szórakozás alatt azt értem, hogy ki-be dugdosom a konnektorba, amit tudom, hogy nem kellene.
Tápegységben a kondik elvannak öregedve valószínűleg . A tápegység kimeneténél lévő kondikat cseréld ki mindet ha nincs esr mérőd . Igy rosszan meg ne használd mert nagyobb baja is lehet .
Ilyen mérőre gondolsz, mert ilyenem van. 28 éves a forrasztóm, azzal inkább nem esnék neki. TV szerelő kitudja cserélni nem?
A műszered nem alkalmas e-fajta mérésre , de a tv-szerelő természetesen kitudja cserélni a kondikat ha azzal van gond . Egy pillanatpáka bőven megfelel a feladatra egyébként .
Rendben köszönöm! Még egy kérdés: kb. mennyibe fájhat ez a művelet alkatrész ügyileg?
Rendben, Köszönöm! Ha megtörténik majd a beavatkozás, akkor utána mehet a kapcsolgatós elosztóba, tehát éjjeli áramtalanításra, vagy ezt nem ajánlod?
Sziasztok!
Van egy Compaq v500-as monitorom és az lenne a baja,hogy kb egy óra múlva elhomályosodik a kép, és ha visszaállítóm hogy ne legyen homályos akkor visszaáll homályosra, de ha kikapcsolom és kb 2 óra mulva visszakapcsolom akkor viszont normális a kép, na ez mi hibája lehet?
Üdv!
Lehet hogy nagyon béna a kérdésem, de hogy lehet a sorkimenőből kihúzni a kábeleket? TV sorkimenőkből egy jól szigetelt fogóval sikerűlt kihúzni, csere után visszadugni, de ezzel a monitor kábellel nem boldogúlok. Feszgetni, széttörni nem akarom. Egyébként ha kiforrasztom a lábakat, panelsérűlés nélkül hogy tudom levenni? Egy másikban már cseréltem, de az két csavar kitekerése után szépen lejött. Ez meg mintha ragasztva lenne?
Szia, a HV kabelt altalaban ugy, hogy a trafo nyakan levo gyurut eloszor kihuzod, es utana a kabelt. Es ezzel a repertoar nagyjabol ki is merult, mert a tobbi kabelt altalaban beleontik a trafoba. Ha atrafo nem akar kijonni a nyak-bol, annak obiektiv okai szoktak lenni: vagy nincs minden lab kiforrasztva rendesen, vagy valami karmok/fulek tartjak, esetleg tobbe-kevesbbe szilard paszta a trafo korul. Sok sikert. Egyebkent miert volt szukseg egy jol szigetelt fogora? Csaknem mukodes kozben csinaltad?
Szia!
Azért volt szükségem egy jól szigetelt fogóra, mert régebben egy alkalommal a hónapokig nem üzemelő TV sorkimenőjéről lehúztam a gumiharangot, és amikor a kábelt húztam ki, úgy megcsapott, hogy majd be.....tam. Azóta elővigyázatosságból kötök egy vastag szigetelésű hosszú kábelt a vízvezetékcsőre, a másik végével meg levezetem az esetleges maradék feszültséget a panelon meg ahol hozzáférek mindenről. De az ördög nem alszik. Általában óvatos vagyok mert nem először kerültem érintkezésbe az elektronokkal, de a jelzett esetben álmomban sem gondoltam volna hogy ott még feszültség lehet. Visszatérve a monitor sorkimenőre: merev, egybeöntött szerkezet, semmi gumiharang egyiknél sem, a kábelt húzva majdnem tőben beleszakadt. A másikkal már nem akarok így járni, azért is tettem fel a kérdést. Egyébként kösz a választ. Majd megpróbálok ügyeskedni. Ha minden kötél szakad, belefúrok.
Annakidejen, mikor ilyesmivel szorakoztam, a HV-t ugy sutottuk ki (kepcsovestol, mindenestol), hogy a multimeterbol kivettuk az egyik merozsinort, egyik veget a testre erintettuk, a masik veget pedig bedugtuk a pipa ala, igy kisult a kepcso is es a trafo is. Ha a HV kabel bele van ontve a trafoba, ne kinlodj vele. Valszeg a cseretrafon is rajta van. Ha pedig nincs, HR-eknel lehet kulon kapni. Ne toldozz-foldozz, nem tudod rendesen leszigetelni, es ott fog atutni, ahol nem kene, atkuldven az orok vadaszmezokre meg egy nehany aktiv alkatreszt is. Csak munkat adsz magadnak.
Sziasztok!
A szóbanforgó monitor újabban (számomra)furcsaságokat művel. Véletlenszerűen néha összeugrik a kép vízszintesen kb.3 cm-esre. Ilyenkor sípolás hallatszik a készülékből. Idáig úgy oldottam meg,hogy a káva jobb oldalára közepes erejű ütést mértem,és ideig -óráig megjavult. Aztán sűrűsödni kezdett a jelenség,ekkor szétszedtem,és kiporszívóztam belülről. Azt hittem,a kosz teszi,de nem.Már lassan az idegeimre megy,szóval ha valaki tudna ebben segíteni,hálás lennék. (szerintem érintkezési hiba lehet,de ti talán okosabbat is tudtok mondani erről a jelenségről) Konkrétan merre keressem a hiba okát,segítség kellene ez ügyben. Ha esetleg valaki tudna hozzá service manualt,azt is megköszönném.
Szerbusz, Sajnos én csak alternatív segítséggel szolgálhatok, kérdezd meg itt is: ITT
szerk: meg ha van kedved olvass bele hátha más is futott bele hasonló problémába, üdv
Egyszerű forrasztáshiba lesz. Alaposan nézd át a nyák forrasztási oldalát.
Üdv!
Az egyik monitorom (CRT) tegnap este készenlétben maradt. Ma reggel bekapcsoláskor csak szivárványos kép volt. Amikor kikapcsolom, akkor egy pillanatra felugrik a kép, a képernyő alsó részéről indulva, nagyjából a feléig. Ahogy töltődik be a rendszer, ahogyan a kép változik, úgy változik a szivárvány is. Segítséget szeretnék kérni, hol keressem a hibát. Tegnap volt kb 15-20 áramszünet egymás után, gondolom ez árthatott meg neki. Jól gondolom? Ha nagyfesz részen van gond, inkább hagyom. Előre is köszönöm
Udv! arra kerunk legy egy kisse pontosabb. Monitor tipusa/modell, sot ha kepet is toltenel fel, annal jobb lenne.
Szia!
A jelenség arra utal, hogy nem tud lemágneseződni a cső. Kapcsold ki a készüléket, 10 percet várj, utána kapcsold be. Ha a lemágnesező áramkör jól működik, megoldódik a probléma... örül. Ha nem akkor a lemágnesező gomba hibás nagy valószínűséggel. Cserével gyógyítható, kb. pár száz Ft. Üdv: Gábor |
Bejelentkezés
Hirdetés |