Fórum témák
» Több friss téma |
Tisztelt fórumozók!
A fent leírt típusú keverőpult javításához szeretnék segítséget kérni.A hibajelenség a következő:semelyik funkció sem működik,folyamatosan világít a kivezérlés két peak lede, a csatornák solo ledjei is folyamatosan világítanak a solo kapcs. állásától függetlenül.Nem üzem közben romlott el,az egyik bulit megcsinálta a következőn pedig már nem működött. Ötleteket esetleg kapcs. rajzot szeretnék kérni. Nagy Dani
A legelső lenne a tápegység ellenörzése. Egy multiméterrel nézd meg a tápból kijövő dugó tüskéit, ügyelve arra, hogy ne zárj rövidre semmit.
Utána jöhet a szétszedés és végigkövetés kapcsolás alapján.
Ez valami hibaüzenet lesz, csak tudni kéne, mit jelent… Nem találtam róla semmi értelmeset…
Köszönöm a javaslatokat, egyenlőre ott tartok, hogy a táp panelon +,-15V-nak a - fele hiányzik. Valószínűleg egy stab. ic adta meg magát (AN7915T), de még nem volt időm kicserélni. Holnap majd folytatom
Kicseréltem a stab.ic-t és megjött a -15V is. Azóta vígan működik. Köszönöm a segítséget!
Dani
Üdvözletem!
Segítségeteket kérném a következő problémámban! Van egy Phonic MM122 típusú keverőpultom. A problémám az lenne, hogy a mikrofon csatornák (mind a 4 csatornán) hangerő növelésekor furcsa "utóhang" van. Ez számomra nagyon zavaró néha, mert a keverő egy rádióadónak segít be alkalmanként. A zavart feltöltöttem próba.mp3 néven. Sajnos nagyon meg kellett emelnem a hangerőt, hogy egyértelműen előjöjjön. A mikrofon "megütögetése" után furcsa szignal hallatszik, ha a Master potméter fel van tolva, de, ha lehúzom, ilyen probléma nem áll fent. A teszteket a fejhallgató kimenetén csináltam, mert az külön van szabályozva (a master előtt csatolták ki szerintem) A tápegységét már zaklatták. Feltettem egy képet arról is. Egy TIP41 Ic-t raktak bele. Ezt miért alakították így át? Az elkokat ellenőriztem és jónak bizonyultak. Végigmértem ESR mérővel az összeset a keverőpultban. Minden ötletel elfogadok, mert szükségem lenne erre a pultra. Üdv.Speed008
Olyan, mintha valami mikrofóniás lenne. Az alkatrészek kocogtatásával keresd meg a hibát.
A kocogtatáskor pontosan mit kellene tapasztalnom? Illetve milyen alkatrészekre összpontosítsak?
Erre a bizonyos utánzengő hangra. De ha hallod a kocogtatást a hangszóróban, már ott a hiba. Minden alkatrészt, forrasztást kocogtass meg, sokszor a leghihetetlenebb hely lesz a bűnös. Én a csavarhúzó nyelével szoktam.
De szerinted hol keressem a panelon? A vége fele lesz a hiba elméletem szerint.
Semmi elmélet, semmi okoskodás. Szépen sorba módszeresen minden alkatrészt. A potikat leginkább, de más hihetelen alkatrész is lehet.
Igen is!
Amint lesz időm megpróbálom, aztán fülelek.
Akkor szedjem ki az összes panelt, kapcsoljam be a keverőpultot.
Feltoljam a mikrofon potijait? A mastert fölnyomom, mert kell, hogy halljam a problémát. És várjam, hogy a kopogás megérkezzen a hangfalhoz vagy használhatom a fejhallgatómat? Jól értettem?
Szerintem inkább fejhallgatóval. A kopogtatást úgyis meghallod. Csak annyira cincáld szét, amennyire feltétlen szükséges.
A cincálást én is így gondoltam, mert elég bonyolult belseje van a kicsikének. Akkor próbálom fejhallgatóval.
A forrasz oldalt végig zengetem, de semmi. Akkor végigkocogtatom az alkatrészeket is. Mellékletben a kocoktatandó anyagok
Van még ötletem, az is lehet, hogy a bemenetre adott lökésszerű nagy jel, (mikrofon kocogtatás, fújás) torzítást okoz valamelyik fokozatban. Mi ezt anno a 33 erőteljes bemondásával vizsgáltuk. Ezt csak szkóppal lehetne vizsgálni.
Ez valószínűbb lehet, mert csak mikrofonnál fordul elő ahol ugrál a jelszint.Szkópoms sajnos nincsen. A végigütögetést próbállom véghezvinni, hátha van valami változás.
Lehet, hogy együtt lehet élni vele, ha csak a teljesen feltolt potiknál jelentkezik. A master úgyis csak max 2/3 ig lehet feltolva, mert mindíg kell tartalék, és ha adót hajtasz róla, akkor meg különösen kritikus a max kimenőszint. Ha rendesen beszintezed, a névleges lökethez, akkor is jelentkezik?
A gaint poti mellet van egy picos kondenzátor. Amikor rácsapok kivezérlésjelző felugrik 0 környékére. De a többi csatornánál is van hasonló jelenség. Lehet ez a probléma forrása?
Van amikor elviselhetetlen szintig jelentkezik. bár én fejhalgatóval dolgozom, ami ugyebár nagyon érzékeny szerkezet.
Az a gond, hogy néha kell a tartaléka, mert az alanyok nem mindig képessek a mikrofonba beszélni, és ezt kompenzálni kell. Pont ezért szeretném megcsinálni.
Akkor biztos van valahol kontakthiba, ha erőteljes mechanikai ráhatás jelentkezik, akár a kivezérlésmérőben is. Ezt biztos meg kell keresni, okozhatja ez is a jelenséget. Szerezz be egy -60 nevű fagyasztó sprayt, és ezzel lefújogatva lehűtögetve tudsz kontakt hibát keresgélni. A toló potikat megnem árt néha speciális, erre a célra alkalmas grafitos kenő tisztító spray -el kezelni.
A potikat rendben tartom, mert a recsegő poti adásban nem szerencsés.
Az alkatrészeket újra forrasztom, hátha megoldódik a probléma, de sajnos csak alulról férek hozzájuk. Amikor hozzáérek a kondihoz, hallani, ahogyan a csavarhúzó hozzáér. Ez kontakt hiba lehet?
Van rá esély, mindenesetre nem árt kicserélni. Sajnos a kondik tudnak mirákulum dolgokat csinálni.
Recsegő poti sohasem szerencsés, olyan mint az ács csorba baltája.
Engem csak az zavar az egészbe, hogy csak feltolt master nál jelentkezik, ez meg az elején nem produkálja.
Lehet, hogy inkáb túlvezérlődik valami a jelhiánytól, és ezért van az egész galiba.
Kifejezetten csak a mastertől van, akkor is ha a csatornákat lehúzod? Mert akkor gerjedés féle lehet, és a kimeneti erősítő körül kellene körülnézned. Ehhez már igen jó lenne egy szkóp. Jelhiánytól nem tud túlvezérlődni, de mondjuk egy rosszul kompenzált erősítő (aminél a kompenzáló elemek meghibásodtak), tud ilyet.
Igen. Kifejezetten a Master től van gond. Lehúzott master potival nem jelentkezik ez a zavar, még túlvezérelve sem. De amint megmozdul a master, vége a dalnak és csinálja a zajocskát. A tesztelés Fejhallgató kimeneten történt, mert az lehúzva is aktív.
Akkor meg van a hiba helye, a végerősítő(k) körül nézz szét.
És azt honnan tudhatom melyik alkatrész? És melyik panelon helyezkedik el?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |