Fórum témák
» Több friss téma |
Tegyél kisebb kondit, úgy 1000 µF-ot, és ha úgy jó, akkor túl sok neki a 40 000 uF
Ha így sem jó, akkor rosszul kötötted be az IC-t
470 µF-ot tettem rá, de megint elszállt egy biztosíték.
Később átnézem, hogy jól raktam-e össze. Biztosítékot kellesz venni
Igen, így már nem hal meg a biztosíték, és az izzó is világít, de a kimeneten nincs feszültség.
Szóval akkor zárlatos?
Most már működik! Tényleg zárlat volt, de az egyenirányító diódákban, mindet ki kellett dobni, mert zárlatosak lettek a nagy pufferkondik miatt. Még néhány század volt ingadozás van a kimeneten, de szerintem csak az egyik potméter miatt van, már elég régi, csak még nem találtam újat.
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Sziasztok! Az lm317-es alapkapcsolását igyekeztem összerakni, nem látom a különbséget, és mégsem működik. Csatolom a kapcsolást, hátha tudtok erre mondani valamit. Az output és az adjust között nem jelenik meg a referenciafeszültség, ez, és a kimenőfeszültség, a bemenőfeszültség függvényében egyaránt változik.
Szia!
Csináld meg egy más ellenállás-kombinációval. Bővebben: Link
Szia! Köszi a választ, betettem az adatlapon írt 240 ohmos ellenállást, és jól megy.
Sziasztok !
Megépítettem egy szabályozható tápot LM317-el, a nyugi kedvéért egy kisebb hűtőbordával, bemenet 6Vx1.4=8,4, ellenállás 1 W. Egy 600mA-t felvevő 3V-os ventillátort üzemeltetnék róla. Két gondom van: 1.) Üres kimeneti kapcsoknál szépen 1,4-8,4-ig szabályozható a feszültség, terhelten pedig csak 2,6 a maximum. (Természetesen éles üzemben a potival sorbakötött előtétellenállással csak 3 V-ot engednék rá.) 2.) Rántottát lehet sütni az IC-n és a dobozon bár a termikus védelem nem kapcsol le. Minden segítséget köszönök: Pali
Jól kötötted be az IC-t? Én jártam úgy, hogy a stab IC-nek megfelelően kötöttem be a lábait, és elég érdekes feszültségeket mértem, és az IC-is nagyon melegedett. Amint orvosoltam ezt a hibát máris hideg maradt az IC, és a fesz is annyi jött ki belőle mint aminek kellett.
Hello!
- A 6V*1,4=8,4 Ez a váltó csúcsfeszültsége lenne? Mert ha igen, mekkora rajta a pufferkondi? Mert egy 1000µF-ot kellene rá tenni. - Ha 8,4V volt a bemenő feszültség (terhelten is mérted?) és 2,6V a kimenő, és 600mA a fogyasztás, akkor 3,5W hő képződik a bordában. Ehhez már kb. egy 8K/W-os borda illene. Mert ha "süt", akkor még is kicsi a borda, vagy a motoráram nem annyi, amennyi. Egyébként honnan tudod, hogy nem kapcsol be a hőfokvédelem, ha süt és nincs meg a kimenő feszültség.. - Nem tudom szabályozni is szeretnéd-e a motor feszültségét, mert ha nem, akkor egy mezei ellenállással ugyan ide lyukadsz ki. Akkor még szűrni sem kell az egyent, mehet a hullámosról is. Ekkor (6V-3V)/600mA=5ohm 2..3W-os ellenállás kell a motorral sorban. üdv! proli007
Köszi a jelentkezést !
Biztos, hogy jól kötöttem be, most nincs előttem, de tuti, hogy nem a klasszikus stabilizátor IC bekötés, talán balról jobbra be-ki-szabályozó (de ez csak emlékezetből). Egyébként normálsian reagál, a potival szabályozható, csak a melegedéssel volt gond. A következő kommentben lehet, hogy megkaptam a váűlaszt. Még egyszer köszi, üdv: Pali.
Köszi a segítséget !
1000mikro/40V a puffer, ez stimmelhetne akár. Terhelten nem mértem, teljesen igazad van, de nem gondoltam rá, mert üresben az IC kimeneten megvolt a 8,4V. Könnyen lehet, hogy a borda a kicsi - kb 14 cm2 -, és elég zsúfolt lett a dobozolás is. Kb. 2,8 V-t így is lead (forog a motor is), azért gondoltam, hogy nem tilt a hőfokvédelem. Igen, szabályoznám, de lehet, hogy a tanácsodat követve fix ellenállás lesz a vége. Csak az a kínos, hogy ventillátort hajt, és amit hűt, egy részét fűti is. Üdv: Pali
Hello!
SepDown konverter pld. TS 2576-ADJ , vagy PWM meghajtás lehet a megoldás, pld. 0..40% kitöltéssel. üdv! proli007
Végig olvasgattam a fórumot.Valami egyszerű potméteres állithatóságú fesz szabályzó kellene.0-5volt között.Tehát 5 voltot kapna max és esz szeretném lefele állítani akár 0 voltra. Valakinek valami egyszerű esetleg?üdv Ottó
Hello!
Nem mindegy a terhelhetőség. Valamint ha 5V-ból 5V-ot szeretnél készíteni, az áramkorlátozással is gondok vannak, mert a Shunt ellenálláson is feszültség esik. üdv! proli007
Nincs terhelés!Ez csak egy jelnek számít.De ezzel a félvezetővel tűnik a legegyszerűbbnek az áramkör.
5 voltból már csak max 4.5 volt lenne. 12 volt is van mellette ha abból könnyebb! De azt nem szeretném bevinni az áramkörbe nehogy baj legyen belőle! A lényeg az hogy van egy 5 voltos feszültség jelem ami egyenáram és ezt szeretném szabályozni lefele.Tehát semmilyen terhelés nincs rajta!
A legmagasabb kívánt kimeneti feszültség kb. 3V-tal alacsonyabb kell, hogy legyen a bemeneti feszültségnél. A legalacsonyabb kimenő feszültség 1,28V. Tehát szimpla
5V bemenő esetén 1,28...2V között szabályozhatsz. Tehát az LM 317 nem túl jó választás erre a célra.
Ha tényleg 0-5V között kell jel, akkor
stabil 5V-ot állits elő (mondjuk 12V-bol LM317-tel) aztán a kimenetre egy poti, és kész.
De a jel ami váltakozik azt szeretném csökkenteni.Szerintem egy sima potival megpróbálom!
Arra gondoltam hogy LM317-el letudok fölözni a feszültségből.Ezért is ide tettem fel a kérdést.
Sziasztok!
Egy nagy gonddal küszködöm, eddig több hozzáértő, komoly elektrós kollega se tudott segíteni, úgyhogy nagyjából felhagytam a reménnyel, de azért ide is felrakom. Kb. innen lehet elolvasgatni, mi is a gond a tápegységemmel: Bővebben: Link Tehát az van, hogy van egy LM317T-s tápom, 2 műszerrel, Alkotóssal. A műszereket bemértem, gond nincs, más táplálásról hibátlanul működnek. Ahogy olvasható is, a táp résznél van a gond. Én a működő, Vicsys-es tervet átrajzoltam, mindent elkészítettem egybe, hogy profibb legyen, összeraktam, és nincs rendben valami a feszültségekkel. Nem 1,23-ról indul, hanem 0-ról, és csak 13-.ig megy, holott minimum 17 V kéne, hogy legyen. IC-t tegnap cseréltem, semmi változás. Potit is cseréltem, semmi.. A terveket felrakom, hátha valaki valamit tudna segíteni. Üdv!
A kapcsolás maradt ugyanaz, vagy azt is átrajzoltad? Ha igen, rakd fel azt is (valami ehető formában, javaslom a GIF vagy PNG formátumot), ha nem, akkor tegyél már be valami linket, hogy hol van az eredeti.
Kapcsolást sajnos nem tudok adni. Csak annyit csináltam, hogy a Janikukac_táp működő nyákrajzot átrajzoltam az enyémre. A Janikukac_táp verziót 1 évig használtam, Vicsys csinálta nekem, és gond nélkül működött. Ugyanezekkel a műszerekkel, ugyanezekkel a trafókkal hajtva, csak akkor minden külön panelon volt, és azért raktam egyre őket, mert nem tetszett úgy..
Hello!
Én a táp nyákrajzolatát jónak látom (műszereket nem néztem). Azt nem írtad, hogy terhelhető is a táp? Mert szerintem az LM317 megpusztult, és csak a potin eső feszültséget látod. Esetleg "ideiglenesen" kihagytad a pufferkondit? Egyébként 220ohm-al és 5k-val, nem 17V-ig, hanem 28-ig lehetne felszabályozni.. üdv! proli007
A műszerek okék, mert ha kinti feszültséget, pl elem, vagy mást mérek velük, akkor nincs gond. Hogy értve kell , hogy terhelhető legyen. Mikor az első verziót építettem , terheltem autós égővel, minden rendben volt, meg használtam 1 évet.
A pufferkondit nem hagytam ki még, azt nem próbáltam. Azért írtam a 17Voltotl, mert a trafó azt ad ki. Azaz terhelés nélkül régen 20 volt, terheléskor pedig egyértelműen esett.
Azt elfelejtettem, hogy az IC nem pusztulhatott meg, mert kicseréltem egy újra , tegnap vettem boltban, és semmi változás.
Hello!
Drótozd be simán az asztalon a 317-et. Akkor kiderül mi a baj. Meg persze ellenőrizd az ellenállás/poti értékét, mert lehet ott a hiba. LM hűtőborda szigetelése pld.. Egy ilyen kapcsolás, olyan egyszerű mint a faék, nem lehet vele gond. Egyébként a 220ohm-on mindig ott kell leni az 1,2V feszültségnek. üdv! proli007
Hát, ha muszáj, megcsinálom. Ezt figyeld, most mértem mindent le: Vagy minden oké, vagy hülye vagyok...
Puffer nélkül a tápegység max kimenő feszültsége: 10,00V Pufferral: -Egyenirányított feszültség a Graetz lábain 20,00V -Trafó secunderén mért feszültség beforrasztva és kiforrasztva most 15,3Volt -Most a potival 0,63V-13,60 között tudok szabályozni. Ilyen értékeket hogy kaphatok??? Igaz most nincs berakva egy két kondi, mert mondták egyelőre vegyem ki azokat. (pl. potinál) |
Bejelentkezés
Hirdetés |