Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   12 / 254
(#) Topi válasza vanzerr hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Mondtam, hogy szinte mindig van nekik. Ajánlatos mindig felvásárolni a készletet...
(#) Tomi20 válasza Topi hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Köszi, akkor a közeljövőben be kell szereznem egyet. Valaki kötött már DCF vevőt a PIC-es nixie órára? Rendesen működik? Mennyire pontos? Mire kell figyelni építéskor? (angoglul tudok valamennyire, németül 0)
(#) Müszi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Naptár???
Kitűnő ötlet, nekem tetszik
(#) rockersrac hozzászólása Szept 27, 2007 /
 
hi all! v ki megírná nekem privire hogy mennyibe kerülne megcsinálni egy ilyet?(mámint h mennyié csinálna egy ilyet nekem me én ehez láma vagyok de baromira tettszik ez az óra! elérhetőség: rockersrac18@gmail.com) üdv.:rockersrac
(#) beppy hozzászólása Szept 29, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy kis problémám akadt a nixie órával!

Működik de van egy kis problémája!

0-tól 8-ig számol tök jól de a kilences már nem jelenik meg, helyette az összes szám kigyullad a nixie csőben, majd ismét mutatja a 0-át majd megint 8-ig jó!

Én a katód vezérlésre SN74141 használtam! Ez jó?

Hibakeresésnél nem találtam semmit!
A kontaktok jók, katódfesz jó, icét cseréltem,próbáltam azt is hogy felcserélem valamelyik katóddal a kilences számkijelzést és így működött a kilences kiírása, tehát a nixinél jó a bekötés! Az SN 74141 2-es lábánál mért feszültség megegyezik a többi katódvezérlő feszültségével! Hát ennyi! Most egy kicsit elakadtam!
Tom025 verzióját építettem meg!

Van valakinek ötlete?

Előre is köszi mindenkinek!

Zoli
(#) Topi válasza beppy hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Az összes csövön ez a jelenség, vagy csak az egyiken?
(#) beppy hozzászólása Szept 29, 2007 /
 
Szia!

Mindegyik csővön amelyiknél épp a kilences szám jönne!

Zoli
(#) vicsys válasza beppy hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Zárlat van a panelodon. Ajánlatos átnézni a 9-es szám katodját és mellette lévő vezető sávot.
(#) vanzerr válasza beppy hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
A kapcsirajzban van a hiba a PIC 17-es és 18-as lábai vannak felcserélve, szóval a PIC 17-es lába megy a 74141 3-as lábára a 18-as pedig a 6-os ra.
(#) vanzerr válasza vanzerr hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Ezzel én is szí..am egy kicsit de utána végigkövettem Tom25 nyáktervét és ott találtam meg a helyes bekötést. Fölcseréltem a két lábat és utána már hibátlanul működött. Ja és én 22pF-os kondit használtam a 30-asok helyett azzal tökéletesen, pontosan működik.
(#) Tom025 válasza vanzerr hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Nekem az említett hibajelenség akkor jött elő, ha nem volt jó az adott szám kontaktja, általában a két panel közti átvezetésen. Forraszd át, ha a műszer jónak is mutatja. Meg ajánlatos lenne tényleg szakadást, vagy zárlatot keresni a vezetősáv körül.

A kapcsirajzban hiba? Biztos ez? Ha igen, miért nem szóltatok már hamarabb? Amúgy szerintem, ha 8-ig jól számol az óra, nem ez lehet a baj. Nyákterv, az én verziómat építetted meg, vagy saját?

Amúgy, nem láttunk még képet a Te órádról (Vanzerr), le tudnád a kedvemért fotózni? Beppy, ha megtalálod a hibát a tiéd is érdekel

Üdv, Tom
(#) vanzerr válasza Tom025 hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Csak próbapanelon raktam még össze és ott szembesültem ugyanezzel a jelenséggel.
Amúgy nézd meg az általad közölt kapcsirajzot és a panelodat és ott láthatod hogy a jelzett lábak bekötései a nyákterven különböznek a kapcsirajzhoz képest.
(#) vanzerr válasza vanzerr hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Ja és ha készen leszek természetesen én is rakok fel képeket. Csak még azon gondolkozom hogyan is nézzen ki, ahhoz szeretném a panelt majd megtervezni.
Kiegészítésként még annyi hogy nem teljesen számolt jól az óra mert a számsorrendet 2 helyen felcserélte (most már nem emlékszem pontosan hol, talán a 1-2, és 5-6)
(#) zoknee hozzászólása Okt 2, 2007 /
 
Elkészült teljesen a nixe órám. Nekem nagyon tetszik Barátnőm kapja majd szülinapjára, remélem nem nézi idő előtt meg a képeket
A doboz balsa fából készült. Nagyon könnyű megmunkálni, kissé puha is, de az órát elbírja. Vastaglazúr festékkel kentem le. A teteje és a hátulja csavarral bontható, így könnyű szerelni.
És akkor jöjjenek a képek, hogy ne csak beszéljek:
Az építés második feléről ITT,
Az építés elejéről ITT
(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Szia !

Tetszik, szep munka
(#) vanzerr válasza zoknee hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Szia!
Nagyon szép lett gratula! A DCF működik benne?
(#) zoknee válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
nem működik, szerintem a dc-dc konverter miatt. Nem volt kedvem két trafóval meghajtani, akkor nem fért volna el a dobozban. De működnie kell, mert a német csávó magának biztos jól megépítette
Majd ha lemegy ez a félév, lehet hogy nekiállok és kikisérletezem hogy rá tud-e állni, a remény megvan, mert a másodperc szinkront elkapja.
(#) tams hozzászólása Okt 14, 2007 /
 
Üdv!
Lehet hogy már volt róla szó, de megkérdezhetném, hogy Budapesten található-e olyan bolt ahol a legújabb nixie órához a csöveket és a spec IC-t meg lehet venni? Ha van akkor milyen összegbe van egy ilyen cső? És mennyi ennek kb az élettartama? Tudtommal a klasszikus elektroncsövek elhasználódnak.
Kösz hello!
(#) Tom025 válasza tams hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Persze, az én cikkem ezekután már nem is kell senkinek? Szép, mondhatom

Amúgy: A csövek megvétele necces kicsit. Boltban nemigen fogsz kapni, egy hely van, a www.elektroncso.hu, de az sem budapesti, bár küldést vállal. Böngészd még az apróhirdetést és a vaterát.

Spec. ic: a 74141-re gondolsz? Van egy bolt BP-n, ahol még árulják, de nem tudom pontosan melyik az, a többi egyáltalán nem tart (talán a mikrovill?). A fenti címen lehet ilyet is kapni. Árak nagyon attól függnek, hol veszed. Élettartam: ez nem szokványos elektroncső, nem tud kiégni a fűtés, de van neki élettartama. Néhányszázezer óra körül ha jól emlékszem.

Üdv, Tom
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Drága kollégám Tom!
Már, hogy a pikulába ne kéne! A cikked inspirált!
Ha jól belegondolsz egy ilyen óra utánépítése nem 2Ft. Ha ehez hozzáveszed a 3-4 EFt.-os DCF vevőt már kész anyagi csőd. Tehát, ne gondold, hogy nincs kereslet a cikkedre...
(#) gtk válasza vicsys hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Gratulalok, nagyon szep lett!
(#) Tom025 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Igazából viccnek szántam, de van benne valóságtartalom. A "
Idézet:
„legújabb nixie órához”
" miatt mondtam..

Amúgy gratula Vic, szép lett a tiéd is. Doboz, ilyesmi van/lesz hozzá? Na meg az enyém alapján megépített cuccal mi lett, szétszedted ehhez? Nagyot néztem a nixie lábak között vetetett sávokon.. Ennyire nehéz beforrasztani némi átkötést? Én is utálom őket, de ebben az esetben inkább azt használtam. És 5 millis led is befért.

Amúgy én is nagyon szeretnék DCF-et az enyémbe, de a szoftver átírásával gondok lesznek. Ja, és miért 16F84-et használtál, mikor a 628 jobb, és feleannyiba kerül?

Üdv, Tom
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
A doboz most készül. Ha készen lesz, folytatom a cikket.
A legújabb kifelyezést azért írták, mert itt a HE-n már ez a 3. nixie-s óra... Sztem.
Az átkötést utálom. Ahol lehet elkerülöm. (jókor mondom, mi?) Egyébként is, mindenképpen vmi egyedi változatot akartam. (jó bonyi lett, de legalább kipróbáltam, mit lehet kihozni konyhai körülmények között.)
16F84... Én már öreg csóka vagyok. Nem nagyon értek a programozáshoz és nincs is időm foglalkozni vele. Úgy voltam mint te: találtam 1 jól használható alapot, aztán addíg gyúrtam amíg ez lett belőle...
A másik (tied változatod) a mai napig működik egy nagyon kedves fórumozó társunknál. Szépen bedobozolta. Ja, és szuperlatívuszokba beszél róla!
(#) Tom025 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Na örülök neki. De ez azt jelenti, hogy nem sok képet fogok róla látni készen, vagy tudnál feltenni? Nekem is mióta elkészült, tökéletes az óra. Egyetlen, amit megfigyeltem, mintha halványultak volna a ledek. Elképzelhető ilyen? Persze egyáltalán nem biztos, csak mintha...
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Sajnos élőben én sem láttam. Azért csatolok 1 képet amit én is úgy kaptam.
Idézet:
„...mintha halványultak volna a ledek.”

Mármint a csövek? Sztem a multiplexelés miatt van. Lehet, hogy érdemesebb volna kisebb tápról nyomatni őket...

100_0989.JPG
    
(#) Tom025 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Jól írtam, a ledek. (alávilágítás) Azon nem multiplexelek én semmit. Mondjuk nem használtam még soha ledet ilyen huzamosan, esetleg ez szokványos lenne?
(#) vicsys válasza Tom025 hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Egy kicsit sokallom a 4V feletti tápfeszt meg a 20mA fölötti áramot... Ha megnézed, nekem is be lett rakva 9V-hoz egy soros 100 ohm. Úgy tudom, csak 3,6-3,8V a kék nyitófeszültsége. Ha megnézed az előbb csatolt képet, ott is sütnek a ledek, pedig oda is beapplikáltam 2x33ohm-ot. Javaslatom: te is csavarints be 2 db 100 ohm-ot.
(#) edgaar hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
Hali !

Van egy marék kis méretű Nixie-m. A típusa: CD80P. 13 lábú a jószág. Méretei: 28mm magas, 13mm átmérő, kb 12mm a számok magassága, és kb 16mm a rács magassága.
Nem találtam bekötési rajzot, valamint nincs egy lábon se semmiféle jelölés, szín egyéb. Egy dolgot vettem észre: van egy eredetileg kb. tőben levágott lába (ez a 14.) ami látszólag belül jó vastag és a fekete lemezre megy ami a rács mögött van.
Szóval nem sokat tudok, de szeretném bekapcsolni.
Megvan a trafó is abból a számológépből amiből annó kitermeltem a csöveket.

Tud valaki segíteni ?

Edga'r
(#) vicsys válasza edgaar hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Bővebben: Link
Sokba fog ez kerülni...
Bővebben: Link

Itt találtam:
Bővebben: Link
(#) edgaar válasza vicsys hozzászólására (») Nov 1, 2007 /
 
Húúúú nagyon kösziii

Amit ki tudok hámozni a hieorglifákból én:
U = 200V (ez DC ugye ?)
I = 15mA és I = 1.7mA na ez most mi ? Mármint miért van két I megadva, mi mire vonatkozik ?

A gif-en meg valami nekem nem stimmel, mert nekem 13+1amputált lábam van. Szóval hogy is van ez !?
A rajz gondolom a lábakat alulnézetből ábrázolja csövek esetén, nem tudom, életbe nem használtam még semmi féle csövet, najó, iskolába fúvócsövet

Bocccs a láma kérdésekért de télleg nem volt még dolgom ilyennel.

Ha nem túl nagy kérés tudnál firkantani egy rajzot amire ráíirod hova hány volt váltó vagy egyen kell, mi kell a földre hogy adott digit világítson..

Edga'r
Következő: »»   12 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem