Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   14 / 177
(#) Gezaba válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Vagy usb bt
usb otg FTW
Rakok usbs ethernet is a project 1 be
(#) pityu_lite hozzászólása Aug 6, 2012 /

Sziasztok!

Játszottam egy chippel, meg a studio6 -al és valószínű a chip system órajelét túl magasra állítotam. Elvielg 120MHz-et bír, és 16MHzes kvarcról 32/3as PLL-t adtam neki és a system osztót 2esről 1esre állítottam, nah ez így töb lett mint 120MHz szerintem, és most nem akarja látni őt a SAM-ICE debugger.

Tudok tenni ellene valamit vagy kuka az egész ic?
(#) _vl_ válasza pityu_lite hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Raksz mellé egy kisebb kvarcot?
(#) El_Pinyo válasza pityu_lite hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

STM32 esetén alapvetően belső óráról indul a kontroller, majd átkapcsol külső órajelre. Amennyiben nem éled fel időben a külső kvarc, akkor a belsőről jár tovább PLL nélkül. Talán a Te esetedben is így van, próbáld meg eltávolítani a külső kvarcot.
(#) pityu_lite válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Köszönöm!

A sima kvarc levétel nem segített, de kukáztam egy 8MHz -est és azzal elindult, vissza tudtam lőni működő értékre.

Nagyon köszi mégegyszer, viszont lenne még egy kérdésem, nem épp arm kérdés hanem általános de mégis ennél az IC-nél tapasztalom. Tehát ezzel a kóddal vajon mi a baj ?

1. static uint32_t gs_ul_time_stamp =0;
  2.  
  3.  
  4. void SysTick_Handler(void)
  5. {
  6. ...
  7. gs_ul_time_stamp++;
  8. ...
  9. }
  10.  
  11. while(1)
  12. {
  13. ....
  14. data="valami".
  15.  
  16. if (gs_ul_time_stamp % 10 == 0)
  17. {
  18. data_buffer[index]=data;
  19. index++;
  20. }
  21. ...
  22. }

Nos a systick_handler előállít egy trigger jelet, amire én generálok vagy épp AD-vel mérek egy értéket. Ezt az értéket csak minden 10. milisecben kéne elmentenem. Viszont nem teszi. nem jó ez a %-os kód?
Próbáltam már úgy hogy nem static hanem volatile a deklaráció.
A Hiba pontosan hogy pl 300 érték helyett jóval kevesebbet ment el.. Huszonvalamennyiket, és ráadásul mindig mást.
Erre lenne tippetek?
(#) _vl_ válasza pityu_lite hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Nem kéne volatile a változónak? Ja, és zárójelezzél a % operátornál.
(#) pityu_lite válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Ez nem segített, sőt még roszabb, kevesebb értéket tárol.
A teljes folyamat is le van mérve ms-ben , ha csak AD mérést végzek ms-időközönként , és a végén kiíratom hogy mennyi idő volt a teljes folyamat, ehhez képest hány AD mérés ment végbe, illetve hogy mekkora lett a mérési tömböm, akkor ezt kapom :

teljes idő : 2955ms
Total ADC : 2945db
Tömb méret: 4 db

A teljes idő és az ADC darabszám közti különbség elenyésző. Nahde elvileg 295db mérési eredményt kéne menteni, ehhez képest a 4db az nocommment.
Kövi eredmény :

teljes idő : 2937 ms
Total ADC : 2931db
Tömb méret : 18 db

Érthetetlen ...
(#) cpt.zoltan.simon válasza pityu_lite hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Tehát ha jól értem akkor nem működik a megszakítás kezelőd?

Keil-be neem igy kellett kinéznie:

1. void SysTick-IRQHandler (void) __irg
  2. {
  3. //TÖRÖLD AZ IRQ bitet, különben innen kilépve azonnal IRQ van megint.
  4. //Jöhet amit csinálni akarsz...
  5. }
[OFF]
(#) cpt.zoltan.simon válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Várj, nem ok.
Systick_IRQHandler. Nem kötőjel hanem alsó vonal. Elgépeltem bocsánat.
De a startup asm file-ban benne van az összes IRQHandler pontos neve. Karakterre pontosan kell stimmelni a nevének + __irq ott ahol irtam. Ennyi.
(#) nolex hozzászólása Aug 6, 2012 /

Sziasztok!

szeretnék áttérni 32 bitre és ARM-ra.
Tudtok valami jó fejlesztőkészletet?
Illetve melyik gyártó termékét érdemes használni?
(ahol mondjuk ingyenes a fejlesztőkészlet, és van hozzá jtag)
(#) pityu_lite válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Szia

köszi a tippet de működik a interrupt kezelés is mert a teljes időt is ez lépteti. Szóval a total_time_ms változó is ebben a Systick_handler-ben van léptetve. 1msec -es interrupt van beállítva. A teljes idő szerintem teljesen jó, ebből kiindulva ez a gs_ul_time_stamp változó is ms-enként lépked, namost a mentést csak 10msec-enként akarom végrehajtani és mégse sikerül. A mentés függvény se olyan bonyolult hogy olyan sokáig tartson.. kb 10-20 órajelciklus. Szóval nem értem egyenlőre.
A változók is voltak már "static" meg "volatile" is .
(#) cpt.zoltan.simon válasza nolex hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Amit én ajánlok neked:
Deszka a Baumax-ból, a bontott lehulló darabok között.
Breadboard vezetékkel kilóra az EBAY-ről: Breadboard
Programozó: Ulink2
Processzor:STM32F407, vagy STM32F207

Fontos hogy ezeket a proci modulokat memória nélkül kérd, mert költségtakarékossági okok miatt nagyon lassú 55ns típusokat rak rá, nekem most 2 hét mire a 8ns megjön, hogy végre tudjam küldeni TFT-nek rendesen.

Mindkettőhöz nagyon jó a gyári dokumentáció. IDE = KEIL jelenleg 4.53. sonsivri.to oldalon megtalálod.
(#) csibai hozzászólása Aug 6, 2012 /

Üdvözlet minden fórumozó Társnak!

Sikerült olcsón vennem egy "Mini2440" típusú kis gépet.
Érintőképernyővel együtt. Kocsiba szeretném építeni egy kis "carpc-nek". Szeretnék valami navigációs programot futtatni, meg médialejátszót.
Ebben szeretném a segítségeteket kérni. A gép arm processzoros, azért írtam ide.
(Esetleg mi egyébre tudom használni?)
Segítségeteket, véleményeteket előre is köszönöm.
(#) nolex válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

milyen memó, milyen interfészen?
A JTAG minden ARM-hez jó? (Cortex széria, ARM7-9)
Ez egész jó.
Külön írnom kell hogy nem kell a memória?
(#) vilmosd válasza csibai hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

A gyarto honlapjarol le lehet tolteni fejlesztorendszereket, es lehet fejleszteni hozza alkalmazasokat. Futtathato rajta wince, linux, android. Ezekre tudsz fejleszteni jo alkalmazasokat. Van soros vonala, tehat tudsz hozza kapcsolni GPS, BT modulokat, es mar csak a program fejlesztesen kell tulesni. Persze talasz mintapeldakat a honlapon.

Igen, írhatod hogy ne rakjon rá semmi külső memóriát, akkor a litván haverom szerint csak felébe kerül.
1. kép. A lista alapján az alkatrészekből ez lett mint breadboard. Jelenleg ami látszik egy 7"es kijelző, a 207es procival, FSMC-n (PIC-nél ez a PMP), hajtja a TFT kijelzőt (SSD1963), bár az FSMC még szoftverből etetve, igy 20FPS. DMA jelenleg 99%os, ha az kész akkor a kijelzőhöz többé nem kell nyúlni mert DMA memory memory copy-t csinál. Akkor állítólag nagyon meg fog lódulni, mert nem kell szoftveres ciklus meg matek 384k képadatot kitenni.
2. Az STM32F207ZGT6 kapcsolási rajza. Az enyémen 4M SRAM van, ennek cseréje van folyamatban, a NAND Flash meg lekerül és NOR FLASH lesz rajta mert az 16 bites adatbusszal megy és külön Address vezetékekkel.

És mennyire lehet bohóckodni vele?
ÉRtem ezalatt, hogy érdemes-e kitanulni ezt a szériát és platformot, hogy később előnyösen tudjam felhasználni a tudást.
De most olvastam, hogy van rá linux is,amihez nem kell memóriavezérlő?

JTAG egy univerzális dolog. Nagyjából azt tudom mondni neked hogy ami ARM alapú az JTAG. Keil-t azért ajánlom, mert több tucat gyártó procijait ismeri, Keil-nek a saját gyári támogatású programozó-debuggere az ULINK különféle változatai. ULINK2 nekem tökéletesen bevált, és fele annyiba kerül mint egy J-Link. Ez a Keil-Ulink páros valami olyan mint az MPLAB-ICD2/ICD3. Csak MPLAB semmi mást nem hajlandó támogatni, Keil egy kicsit szabadelvűbb.
Ha eldöntöd hogy pl csak STM-et akarsz használni, akkor lehet tarhálni ST-től ingyen ST-Link-et amit szintén támogat Keil, de azzal nekem tapasztalatom nincs.

Érdemes. Mindenképpen. Az hogy sokan gyártják nagyjából nem sokat jelet. ARM = ARM mindenhol. Az hogy most egy két periféria más hát istenem, de a lényeg a mag a memória rendszere a megszakítás vezérlő NVIC, ez mindenhol ua. Ha egy típust megtanulsz mondjuk NXP vagy ST, akkor bármelyik menni fog, legfeljebb egy két eddig nem használt periféria okozhat meglepit. Pl STM-be nincs integrált TFT vezérlő, NXP-be meg van. pl: NXP LPC1788 asszem.
(#) _vl_ válasza nolex hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Ezekben nincs MMU (egyik Cortexben se), ezeken nem fut rendes Linux, csak ucLinux.
STM32: Bővebben: Link Bővebben: Link
LPC: Bővebben: Link Bővebben: Link

Ha rendes Linuxot akarsz, akkor MMU-s cuccot keress. Meg sok-sok külső SD/DDR RAM-ot. Mert mondjuk 32MB alatt esélyed sincs rendes Linuxra.
Ezen pl. tud futni teljes Linux, igaz, ez már kissé ódivatú CPU, meg "csak" 180MHz-et tud: Bővebben: Link
A Samsungokon is elfut, ők már combosabbak: Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) _vl_ válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

De ebben is ARM van: Bővebben: Link
Idézet:
„(egyik Cortexben se)”

Ez úgy értendő, hogy egyik Cortex M0/3/4-ben se. Az A8/A9-ben pl. van.
(#) cpt.zoltan.simon válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Lehet elbeszélgettünk egymás mellett:
Ha oprendszert akarsz akkor tényleg mini2440. nekem ilyen van komplett eladó, ha érdekel bárkit a hirdetésekben megtalálja, de akkor itt is felhívom rá a figyelmet. Időm nincs vele foglalkozni. Linux, WinCE, QT, Android, bármi mehet.
Ilyet programozni kb ugyan az mint egy PC-t, mert fut egy oprendszer, van valamilyen környezet, oszt csókolom. Ilyet viszont nem érdemes építeni, mert készen kapni, és olyan integráltsági fokkal rendelkezik, hogy soha az életbe nem fogjuk tudni otthon megcsinálni. Saját hardvert illeszteni rá már más kérdés, mert a drivet be kell fordítani, szóval sok változós egyenlet, sok helyen lehet eltolni.

Amikről én írtam az inkább bare-metal programming, amit én jobban preferálok, mert sokkal közelebb állok a villamosmérnökhöz mint a programozóhoz, noha próbálom ballanszot megtalálni a kettő között.
Ezeket tényleg építeni kell, és ilyen fentebb mutatott modulokból össze legózni a legjobb, neked/nekem csak nagyon egyszerű nyákot kell csinálni, nem veszek el a részletekben és jöhet a modul szemlélet.
(#) csibai válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Először is köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.
A javasolt oldalakat megnéztem, arra szerettem volna választ kapni, hogy hogyan lehet pl. egy pl. igot futtatni?
Most is egy wince van a gépecskén, van gps modul is, csak nem vagyok sajna programozó. Próbáltam felrakni sd kártyáról, de out of memory-val leáll.
De azért köszönöm. Ha van más felhasználási ötletetek azt is örömmel veszem!

Nekem egy olyan processzorra van szükségem, ami legalább olyan erős hogy a VPN működjön.
Ehhez gondolom linux kell és openVPN-nel megoldva.
A gyorsaság nem lényeges felőlem megeheti a VPN az erőforrások 90%-át.
Ehhez kellene egy MCU vagy MPU, de inkább MPU. AT91SAM9xxx-hez nem tudom elég lesz-e.
Tudtok más alkalmazásprocit ajánlani?

Oszinten szolva tudok ajanlani, ezek a dolgok keszen vannak. TP-LINK 1043ND router + openwrt arra meg ssh-n azt raksz fel amit csak akarsz. Az egesz nem tobb mint 30 perc.

Embedded rendszerre van szükségem, egy projektre...
tehát ez a megoldás kilőve. Csakis gyártható formában és minél kisebbnek kell lennie (és persze olcsónak)
Amúgy tervezek egy ilyet beszerezni
(#) _vl_ válasza nolex hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

A 1043-at mindenképpen ajánlom, ennyiért ilyen hw tartalmú készüléket nehéz venni, és gyönyörűen megy rajta az Openwrt. 400MHz-es CPU van benne, kipróbálhatod, hogy ez kb. mire elég.

Ennél gyorsabbat nem fogsz beforrasztható kivitelben (nem BGA) találni, a BGA-s cuccokkal pedig kis szériában (mondjuk ..100 db) elszállnak a költségeid (min. 4, de inkább 6-8 rétegű nyák, 6 mil vagy az alatti gyártástechnológia, kézzel drága forrasztani).
Amúgy vannak ún. modulgyártók, akik a BGA-s részt (CPU, memória, esetleg valami flash) felrakják egy pici panelre, és így berakhatod a saját cuccodba. De ez sem lesz "olcsó", legfeljebb nem lesz irreálisan drága.

Amennyibe egy 1043 kerül, annyiból a felét sem tudod kihozni tudásban. Kivéve, ha sokezres széria kell
(#) cpt.zoltan.simon válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Masik valtozat. Friendlyarm. A2440 es 6310nek van modul valtozata ami az elozohoz hasonloan proci sdeam+ flash. 6310nek a modulon hdmi kimenet. Jo drága. Na erre azt teszel amit akarsz es bar nem neztem openwrt listajat talan elfut rajta openwrt elvegre ARM.
Ha a project kulalakja ennyire kotott mindenfele keppen a modulok kozott keress meg fogod talalni a megfelelot.
(#) _vl_ válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Mindenképpen Kínában keresném a megoldást, ha az ár komoly szempont.
Ha valamelyik ferdeszemű csinálna az Allwinner A10/A13 alapjain egy ilyen "termékhez felhasználható" modult, és a "késztermék" árazásával árulná (azaz nem kerülne többe, mint amennyiért a végterméket árulják), az kb. ideális lehetne erre a célra. Az ebay-en már most vannak kijelző nélküli cuccok 50-70 USD körül, komplett kijelzős "tablet" cuccok pedig 70-100 USD körül.
0.5-1GB DDR3 RAM, ~1-1.5GHZ Cortex A8/A9 CPU, 4-8GB flash. A milliós volumen adta árelőnyüket nem lehet kompenzálni.
Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) Gezaba válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Igen árban tuti a kinai cuccok a nyerők. Csak az a kérdés, hogy van e normális doksi a10/13ról meg a periériáklól, hogy lehessen alacsony szinten buherálni.
Következő: »»   14 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem