Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   66 / 74
(#) soos csaba hozzászólása Aug 6, 2012 /
 
Sziasztok, most hétvégén voltunk a Haverral egy kis faluba hangosítani (Érkéserű), gondoltam fel teszek egy pár képet a cuccról.
(#) soos csaba hozzászólása Aug 6, 2012 /
 
Még egy pár kép.
(#) Farkas Zoltán válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szia!
Király a cucc , föleg a quad 405-ös tetszik!
Z
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Végfokok miért nincsenek felcsavarva?
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szevasz, hova fel csavarva, rekbe gondolod, mi nem szoktuk rekbe csavarozni, így hurcol-ászuk őket. Mikor csak egy darab erősítő kell akkor fogom és viszem, nem még csavargatom kifele a rekből meg ilyenek.
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Nem-nem. A hangerőre gondoltam alig van rajtuk hang, kültérre meg azért kell bőven. Végfokokat mindig felszoktam tekerni, minden beállítást a keverőn csinálok.
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Értem, mi nem így csináljuk, az erősítők hidalva voltak, ki véve a db-t, az hang vágón keresztül volt meg küldve. Addig tekerjük fel az erősítőket ameddig még el viseli a hangfal, a mixeren, meg csak egy ki jövetel van amiről mentek az erősítők. A mixert ki nyomjuk sárgáig épp hogy ne üssön bele pirosba a vu méter, és az erősítőket addig csavarjuk fel ameddig a hangfal szépen nem szól, és nincs meg erőltetve. Mi így csináljuk. Természetesen ha volna egy olyan mixerünk aminek több ki jövetele van és minden ki jövetelt lehetne kontrollálni akkor mi is úgy csinálnánk ahogy te.
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Huhh. Ez nekem így nem teljesen világos. Viszont ha hidba van akkor miért van mind a két oldalra hang adva? Kimenetet a keverőn én is csak a master-t használom. Az egy kimenet. Nem nagyon értem igazából ezt a logikát, de ha jó akkor semmi baj nincs vele.
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Hogy értsd nem szó szerint hidalva, hanem át hidalva voltak az erősítők, a bemenetelük, át volt párhuzamosítva. Így tökéletesen működik. A képen is jól látható hogy hogy voltak be kötve, csak mi így mondjuk ha párhuzamba kötjük be az erősítőket (át hidaljuk)
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Jaaaa.. Már így világos. Azt hittem hídba mentek.
(#) ECL82 hozzászólása Szept 9, 2012 /
 
Kedves Soos Csaba!
Nagyon fordítva csináljátok a dolgokat. Ahogy sound.man is írta a végfokokat teljes hangerőre állítjuk, s a keverőből állítjuk a hangot, vigyázva hogy a VU méter nem szökjön o dB fölé, tehát bőven még a zöld mezőben van a jelszint. Azzal, hogy a keverőn peak közelbe tekert jelet produkáltok csak a ládákat zavarjátok össze a torz jellel, lerövidítve a hangszóró élettartamát. A lánc a következő képen kell(ene) haladjon:
-jelforrás: mikrofon, lejátátszó stb.
-keverő,
-crossover, (hangvágó :p )
-végfokok.
Ajánlatos lenne minden erősítőt a crossoveren keresztül hajtani, hogy nem legyenek leterhelve oda nem illő frekvenciákkal a ládák.
(#) soos csaba válasza ECL82 hozzászólására (») Szept 9, 2012 /
 
Szevasz, na ez mar jó régi hozza szólásom volt, kábé egy hónapja, na de mindegy, nem szokott torzítani semmi nálunk (azért oda figyelünk az ilyesmire!), minden egyes erősítőre tett hang(falat)sugárzót
meg hallgatunk külön külön, és addig küldjük fel ameddig nem torzítanak, és ne üssön bele pirosba! Nem szokásom fel tekerni az erősítőkön a potikat csontig. A mixeren be állítok egy jel szintet ami a max lesz és nem üt pirosba,és aztán állítom a végfokok potijat addig még azt a hangfalak el viselik és nem torzít be, ennyi az egész lényege. Ahhoz amit te mondasz kellene egy jóval nagyobb mixer aminek több ki jövetele van, és lehetne kontrollálni minden egyes ki menetet egy egy potenciométerrel, úgy mar IGEN!, úgy mar ki lehetne tekerni csontig a végfokokat ahogy mondod,és a mixerről be lehetne állítani minden egyes erősítőnek a jelszintet.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) ECL82 hozzászólása Szept 10, 2012 /
 
Jó, fussunk neki még egyszer, csak mert szeretnék segíteni nektek...!
Ahhoz amit én mondok tökéletesen megfelel egy bármilyen mezei keverő is. A keverő bal illetve jobb oldali mester kimenetét rákötitek a crossover bal illetve jobb oldali bemenetére, s annak a megfelelő kimeneteire pedig az erősítőket. Ha így használnátok, sokkal nagyobb dinamikátok lenne...
Amiről te beszélsz az valószínűleg az AUX akar lenni, azt használjuk átlagban monitorozni, vagy ha függetlenül szeretnénk küldéseket csinálni. Az más, ne keverd össze a dolgokat.
A kép alapján amit feltettél legutóbb, értem, hogy hogy használjátok a rendszereteket, de a dB-t mire használjátok? Miért csak az van a crossoverre kötve?
(#) soos csaba válasza ECL82 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Szevasz, a DB-erősítő azért van a crossoverre kötve, mert az hajtotta a mélyeket, és úgy vágtam meg neki a jelet, volt ott egy kompresszor limitter is, na azon kapta a többi erősítő a jelet, a crosover meg kapott egy jelet a compresszor limiterből, a limiter meg a mixerből. A limiterbol pedig az erősítőkhöz ment a jel. Ahogy te mondod úgy is be lehet kötni, csak akkor a toppoknak be kell állítani egy külön frekit, és akkor mar vágja a melyeket, ha minden igaz?.
(#) WaRL0 hozzászólása Szept 10, 2012 /
 
Nálunk ez úgy megy, hogy a mixpultot feltekerjük pirosig (mert persze sok DJ szereti a piros fényt ) Aztán ehhez állítsuk az erősíttőket ameddig nem kezdenek torzíttani a hangszórók. Igy ha 0dB-en van a mixpult még marad jócskán dinamikája, és ha már clippel a mixpult akkor se mennek gajra a hangszórók.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) sound.man válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Dehogynem. Akkor már torz jel jön a keverőből akkor a végfok torz jelet erősít--> ugyan úgy ott van a torz jel a kimeneten.
(#) WaRL0 válasza sound.man hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Mixpultnál ha pirosban van az még nem azt jelenti, hogy torz a jel. Csak azt jelzi, hogy túllépte a 0dB-es határt.
(#) sound.man válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Ennyi erővel a végfokon is csak azt jelzi, hogy túllépte a 0dB-es határt. Torz.. Nem viccből van rajta.
(#) WaRL0 válasza sound.man hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Erősítőn lévő piros clip led a kimeneti jelalakot figyeli, a mixpultban lévő ledsor pedig a kimeneti jelszintet figyeli.
(#) sound.man válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
*** beszélsz ám. Ha a +3dB-es led villan a keverőn kb. olyan mintha clip-be belemenne. Nem hiszed Szkóp+jelgenerátor nézd meg. Olyan torz jelet tud kitolni a keverő magából h nem igaz.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) WaRL0 válasza sound.man hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Rendben hiszek neked mivel szkópom nincs. De mivel nem egy bulit végigcsináltunk így, és a hangszóróból hallható torz jel nem jött, szóval nekem ez így megfelel.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) bajtaig válasza sound.man hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Szia! Nem Biztos,pld.ha rá van írva hogy out max. +20 dB,akkor 7,75V effektív még kijön belőle torítatlanul.
(#) sound.man válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Általába, ha a végfokon néha villan a clip azt se hallod, viszont már a mélyek torzítanak, csak mély hangoknál még akár 10% THD se annyira észrevehető mint középmagasoknál 1%.
(#) sound.man válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Ilyet még nem nagyon hallottam, hogy keverőből tisztán 7,75V-ot kilehet húzni, de lehet.
(#) WaRL0 hozzászólása Szept 10, 2012 /
 
En befejeztem itt az OFF-ot. Inkáb itt válaszolhatna valaki a kérdésemre. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4639.html?pg=141
(#) ECL82 válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Igen, crossover segítségével beállíthatjátok rendesen a küldéseket. Mivel ti passzív ládákat használtok ezért elég, ha 2 utasra állítjátok a crossovert s megadjátok a megfelelő vágási frekvenciákat.
(#) ECL82 válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /
 
Azért, mert így használjátok nem azt jelenti, hogy jó használjátok.
(#) csabacsaba hozzászólása Szept 13, 2012 /
 
Hello.
Valaki egy ilyen dupla trapez 15"+1"topnak egy tervet tudna kuldeni?
Nagyon fontos lenne!
Kozep magasnak szeretnem hasznalni,de azert szeretnem hogy legyen egy kicsi mely is!

top1.jpg
    
(#) dj_zsooltika hozzászólása Szept 13, 2012 /
 
Üdv!

Egy nagy segítség kellene nekem egy tervről! MARTIN-tól van egy méyláda...Ennek kellene a pontos terve!
http://photo.qip.ru/photo/tda-audio/182351/xlarge/121593133.jpg (itt a link de kép is van mellékelve)
nagyon fontos lenne, ellőre is köszönöm szépen!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013

l.php.jpg
    
(#) ECL82 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Érezd magad letolva... Mert lusta vagy beírni a Google-ba...

WLX.jpg
    
Következő: »»   66 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem