Fórum témák
» Több friss téma |
En mindenkeppen a friendlyarm tyni cuccait ajanlom. Komplett kapcsolasi rajz, modul kesztermekbe dughato, de van hozza fejlesztoi alaplap is.
![]()
Kérdés: Jelenleg írok egy rutint, BMPextractor a neve. A cél az hogy szétszedje a BMP file-t úgymint szélesség, hosszúság stb.
Van egy BMP file tehát és ezt szeretném a memóriába letárolni, fordítás alatt, tehát azt "szimulálni", hogy már beolvasta a file-t mondjuk SD kártyából. Viszont nem C tömbbe tárolva, mert a tömböt ebből a bináris adatfolyamból én akarom feltölteni...
Úgy mindenkinek válaszolva:
tisztába vagyok hogy a saját cucc legyártatássa horribilis költség és csak kínában oldható meg nagy tételben. Viszont ez a lényeg, hogy sok kell majd belőle, nem magamnak akarok otthon mókolni... A lényeg hogy egy alap VPN kapcsolat biztosítása + ethernet mekkora ARM proci kell hozzá linux alatt. Ez a érdés!
Ezért mondtam, hogy vegyél egy routert. Annak lehet tudni a paramétereit, kimérheted, hogy a VPN beállításaid mellett mekkora sávszélességet tud, és mindehhez nem kell sw-t fejleszteni, mert az openwrt ezeket alapból tudja. Ha azt látod, hogy a 400MHz-es CPU 10x akkora sebességet tud, mint ami neked kell, akkor bátran építhetsz valami 100-200MHz-es cuccot. Ha azt látod, hogy a 400MHz-es is csak erőlködik, akkor eszerint kell CPU-t választani.
Az szerintem saccperkb. bejön, hogy ami egy MIPS-nek 400MHz-et igényel, azt egy ARM nem fogja 100-ból megcsinálni, és fordítva (kivéve, ha valami speckó hw-támogatás van az egyikben az adott feladathoz).
Erre az Olimexes srác is panaszkodott valami fórumon...
Mondjuk én azt gondolom, hogy amíg sem beszerezni nem lehet a chipet errefelé triviálisan, sem pedig hekkelésre alkalmas modult nem produkál magából a kínai ipar ilyen chippel, addig kb. mindegy, hogy van-e róla doksi, vagy sem.
Fogok venni ilyen rútert. A napokban jön az optika a házhoz, kell a torrentszeró!
Amúgy ha debian rendszert szeretnék használni, nehéz illeszteni a kész disztróhoz a kernelt?
A válasz szerintem megvolt a kérdésedre: vagy veszel egy routert, vagy megnézed az openwrt listát. Ott van processzor, SRAM/FLASH, tehát amin elfut az OpenWRT ARM-os Oprendszer azon elfut az OpenVPN is.
Azaz a 1043-nál maradva: Csinálsz egy Atheros9432-es panelt, 8M Flash, 32M SRAM, és kész az OpenVPn szervered. És tuti bírni fogja, hiszen 1043 is bírja. A lista az oldalon szép hosszú, és lehet találsz olyan procit a listába, amit csinálnak modulként is, mint mondjuk Tiny210-et.
Nos általánosan elmondható hogy legalább 200mhz-re szükségem van és 64m ramra.
Ezek a system on module-ok egész jók, bár azért 100 dollár a legolcsóbb postával együtt. Nem baj, visszahozza az árát
Szerintem ez kell neked. És mintha a 926-ot láttam volna listában. Ezen el kell futnia OpenWRT-nek (is).
Igen, és elég olcsónak tűnik.
Kérdés az hogy a 128mb flash vajon elég a linuxhoz? 64mb tán-tán csak elég lesz... Továbbá van egy kernelem, akkor mit kell még vele csinálnom? fogom és befordítom egy debian rendszerbe? vagy csak olyan modulokat illesztek amikre szükségem lesz?
Biztos vagy ebben? Most állítom át a gyárat kis vpn-es serverek gyártására. Lehet, hogy a többiek is pont azt csináljk
![]()
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne hozzátok, akik értenek a témához. Van olyan környezet, ahol assembly-ben lehet fejleszteni ARM procira? ![]() ![]() Idézet: „Kérdés az hogy a 128mb flash vajon elég a linuxhoz?” A 1043-ban 8, azaz nyolc MB van (valami tömörített filesystemet használ). Egyébként a javaslatom az lenne, hogy egy SD kártya slotot rakjál mellé, abba meg akkora kártyát raksz, amekkorát nem szégyellsz. Idézet: „Továbbá van egy kernelem, akkor mit kell még vele csinálnom? fogom és befordítom egy debian rendszerbe? vagy csak olyan modulokat illesztek amikre szükségem lesz?” Én tuti nem debiannal indítanék, hanem openwrt-vel.
Persze
ASM-ben is lehet ARM-ra fejleszteni. Pl a Keil is tudja Sőt keverheted is a két nyelvet. Írhatod C-ben a lényeget, és az időspecifikus részt meg ASM-ben. Proci adatlapjában meg ott a parancskészlet. Én a TI ARM cuccait szeretem ASM-ben programozni
A mai GBnyi memóriák korában a fiatalabbak elfelejtik hogy valaha oprendszer elfert egy floppyra, es a a memóriát KBban számoltuk. Karakteres oprendszerek voltak pont mint OpenWrtnek. Az akkori gépekhez képest (10-20-30Hhz) 1043ND kb egy egyetemi szuperszámitogep. OpenWrt meg se kottyan neki mert VPN az nagyjabol folyamatiranyitas megcsak nem is kell a tartalommal foglalkozni. Az a 40$os ebay-es cucc 6410el csak erre szinte pazarlas a teljesitmenyet nezve
![]()
A VPN titkosítással jár. Amit ezek a CPU-k jellemzően SW-ből csinálnak. 100Mbps sebességet tuti nem tud se a 1043, se ezek a 400-500MHz-es ARM-ok titkosítással (titkosítás nélkül, csak routolva/NAT-olva tud a 1043 ekkora forgalmat). Tehát a kérdés annyi, hogy mekkora forgalmat kell tudni megoldania.
Azt nem tudom hogy a 1043ban lévő processzorban mi van mi nincs, de az STM32f2xx-ben nagyon komoly hardveres crypto modul van. Hardverből titkosít, tŕmogatva egy termikus zajon alapuló véletlen szám generátorral. Hamarosan ezt is ki fogom próbálni.
Sok a kérdés. Pl mihez kell a VPN? Ház automatizálás? Mert akkor nem sok adat/sebesség. Szóval tudni kellene mik lesznek a végpontok. Másfelől az is elgondolkodtató hogy beépített ethernet modul ellenére miért használnak a friendlyarm cuccok külső illesztőt a DM9000-t. ![]()
A projektben abszolút nem kell nagy sávszélességet tudnia. Ami a maximális az olyan 500kbps de az már óriási.
Nos, de az a helyzet hogy olcsóbban sehol nem tudnék gyártatni...most nézegetem a rizsföldi gyárakat hol tudnak esetleg prototipust szolgáltatni.
Hogy áll a drága gps project ?
![]() Na most megint szétoffolom a topikot. Melyik topikba való ez? Letettem a STM32F4dicoveryrol mert szereztem egy tl-wr841n v7.1 (usb 2.0 ![]()
Szia! A project szó szerint áll mert:
Béna vagyok adobe illustratorral és nem tudom megrajzolni a műszerfal desing-t. ma jött meg az 512x16os 10ns SRAM-om (12 rugó) a 70ns helyett. cserélni kell a panelon, mert a 70ns nem tudta követni ahogy a DMA töltötte fel adatokkal. Most pestre megy a cucc BGA tok alulról leugrik, és megy fel a TSSOP-s új tok.
openwrt, és/vagy ddwrt oldalakon láttam hogy rendesen forrasztgatnak ezekre mindent. Hogy pont erre lehet e azt nem tudom. De ha a proci tudja márpedig szokták tudni, és hozzáférhető (ez már nem olyan biztos) akkor meg is lehet csinálni, hiszen "csak" kernel módosítás.
Azt mindenesetre megjegyzem hogy a feladathoz szoktak eszközt választani és nem fordítva. Persze tudom azzal melózunk ami éppen van. ![]()
Hehe ez aztán mega drága lessz
![]()
A feladatra annyival jobb hogy van rajta ethernet port (5db picit overkill ) +wifi ha nem érne el oda utp kábel
![]() Szóval csak előnye van a cuccnak. Plussz ingyen volt ![]() Az ujabb v8 as tl-wr841n re csak 16MiB ramot raknak szoval már nem érdemes venni.
A 4MB flash kevés lesz (az openwrt minimálkonfigban, cipőkanállal belefér talán). Gondolom szétszedted: milyen flash chip van rajta? Ha SOIC8 vagy SOIC16, akkor valószínűleg le lehetne cserélni egy 16MB-os Winbondra (chipcad: ~800 pénz + áfa).
Még nem szedtem szét. Az előző link az openwrt-s oldalára mutat ott van kép róla. Ha sikerül beüzemelni az usb-t (ami nekem nem teljesen egyértelmű a képek alapján), akkor rakhatok rá sd kartyát vagy akár vinyót is. Bár ennek csak akkor lenne értelme ha esetleg torrent serverkent használnám.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |